mamicky poradte moj maly uz ma 3 roky a 3 mesiace a necce rozpravat.. vravi na neo ukazujeme a stale nic uz sme boli aj u loopedicky a ta nam povedala ze v jeo veku uz ma vravet ze je opozdeny ..velmi ma to trapi lebo on je sikovny len lenivy rozumie mi co mu vravim len stale ziadna odozva iba prstekom ukazuje nemoze to byt nejaka nemoc autizmus alebo ako o donutit rozpravat do skolky mi o nezoberu lebo sa nepyta pritom plienky uz nemame dost davno ukaze mi ked mu treba. dakujem za vase rady skusenosti
@alenka2711 Tak na túto otázku ti odpovie jedine detský psychológ. Aj keď je známe, že chlapci sú vo vývoji trošku pomalší ako dievčatá. Aj môj v 3 rokoch toho veľa nenahovoril, ale v škôlke sa pekne naučil rozprávať.
A logopedka vam neodporučila kontrolu sluchu? A ani sedenia u nej?
@alenka2711 ahoj, moja dcera tiez nehovorila zrozumitelne, ked isla v troch do skolky, iba tu svoju hatlamatlinu a nechali ju tam. nestresujte zbytocne. kolektiv pomaha.
Najpr poriadny usny lekar. Nas syn bol hluchy riadne, a to aj v tomto veku... rozrozpraval sa vyse 3 rocny, ale stale reagoval horsie. Pediatricka, ze vsetko ok, pritom on zarastene usko, druhe nepoculo tiez pomaly nic, hruza... maly vedel odcitat s pier, komunikoval. Nedaj sa odbit, deti tym trpia, ze nerozumeju, nepocuju, a to hodne... stale ma rurky v uskach.
Moj nerozpraval ked siel do skolly ked mal tri roky. Nepytal sa normalnymi slovami na zavhod. Chodil proste s ostatnymi. Par nehod bolo ale prezili to. A po pol roku v skolke zacal rozpravat vela. Kamaratka ma syna o 2 mesiace mladsieho od nasho a presne ten isty priebeh. Ale jemu to v kolektive trvalo rozrozpravat sa cca rok. Teraz sa im usta nezastavia.
Doma mi rozumel. Urobil co som mu povedala. Ked nieco chcel ukazat vedel. Slovna zasoba jeho bola asi 7 slov. Proste nechcelo sa mu rozpravat ucit sa t.
Co sa tyka autizmu...tam su aj ine priznaky,nie len cisto to,ze nerozprava. Je dobre,ze vie ukazat prstekom. Nasho sme to ucili 2 roky a este stale to nie je ono. Skor tie uska si nechajte vysetrit a jazycek,ci nieje zrasteny
Možno má len oneskorený vývin reči,a nič viac...
Oneskoreny vyvin reci, narusena komunikacna schopnost, ale aj ochorenie uska... Treba zistit zakladne veci- audiometria a ORL vysetrenie, psychologicke vysetrenie, logopedicke (to uz mate) a aj vysetrenie u specialneho pedagoga resp spolupraca s nim ak uz budete vediet, kde je problem. Zabudni na rady typu " moj sa rozhovoril v skolke a susedin tiez", lebo tovoj sa nemsi. Este otazka: Nevovori vobec nic alebo len menej? To, ze ukazuje je super, lebo je to snaha o komunikaciu.
Suseda mala tak chlapca 3,5roka a ani slovo. Prišla k pediatrovi, ten ho skúšal rozrozprávať a nič. Potom hovorí sestričke nech vypíše papier k ušnému, ale najprv malému pichnú injekciu. A chlapec na to že hovno. Suseda sa išla prepadnúť od hanby, ale doktor sa len smial. Papier na ušné roztrhali a suseda nemala chlapcovi nič dať, pokiaľ si to nevypýtal. Veľa detí nerozpráva preto,lebo nemá potrebu - veď dostane čo chce, stačí ukázať. Treba mu stále hovoriť,povedz čo chceš, nie ukáž ale povedz. Ale ak to nepomôže - detský psychológ.
@mogaa to je pekný príbeh ale mne syn vedel odčítať z pier a pri priamej komunikácii a keď pozeral na ľudí ako sa rozprávajú normálne odpovedal. Preto to fakt nemá výpovednú hodnotu. Dieťa to inak nepozná ako ticho a počuť minimum a veľa vie kompenzovať.. ako skontrolovať to treba vždy. Radšej.
Ja mam doma to iste...chlapec 3 roky a 3 mesiace a nerozprava....iba taku hatlaninu...uz davno, cca v dvoch rokoch ta mala obvodna poslat na vysetrenje usi ci pocuje, k neurologovi ci tam jie je neuro pricina, nasledne k psychologovi a pravidelne navstevy logopedie...cim skor sa zacne s takymito detmi pracovat, tym skor mozes ocakavat vysledky ze dobehnu a vyrovnaju sa rovestnikom..ak by sa niektoremu z tychto odbornikov javilo dietatko ako autisticke tak ti odporucia specializovane pracovisko kde toto mozu diagnostikovat...mozs mat len OVR, ale aj NVR, NKS, PAS a kopu inych ..treba to riesit, my uz chodim viac ako rok
Netreba na nic cakat, treba ist za lekarmi. Detska alebo logo by mala poslat na usne a potom na dalsie vysetrenia. Treba s detmi zacat pracovat odmalicka, nie je pravda, ze od 6 rokov, vtedy je posledna moznost na zachranu. Ak je nejaka porucha vo vyvine reci alebo v usku, .....treba riesit. My sme mali tiez problemy a teraz 6,5 je jej konecne lepsie rozumiet. Usi sme poriesili ventilacnymi trubickami a odstranila sa tekutina z ucha, logo cvicime od 2r a teraz je v pripravnom rocniku pre deti s poruchami reci. Hlasky ma vyvodene vsetky a uci sa ich pouzivat v slovacha vetach. A teda pokrok neskutocny. Keby sme neriesili, tak neviem, neviem, ci by sme jej rozumeli tak, ako jej je rozumiet teraz. A skolka nepomohla vobec, len pravidelne cvicenie jazyka. V skole maju logopediu kazdy den a pokrok od septembra neskutocny
@alenka2711 smer pediater a od neho- neurológ, psychológ a iný logoped. Taký ktorý ťa poučí čo môžeš urobiť aby si rozvíjala detskú reč.
@xxxkatka ukazovat ukaze povie asit tak mama hav=hav rozozna ked poviem auto alebo prikazy pod dole laskaj si alebo ideme papat len nepovie nezopakuje...skusime este psycoloa co na to povie pocut pocuje dobre lebo ked vo dverac kluce strkocu tak bezi ze kto ide myslim ze s uskami nic nema. aj zakyva pa pa ale len ked sa mu cce
Je to chlap, ten sa rozhovorí neskôr, uvidíš, že to bude v pohode. Držím palce. 😉
dakujem zienky pekne za odpovede aby som odpovedala pocut pocuje skor pocuje ako ja...aj mi rozumie ked poviem auto tak sa da na kraj vie co to je aj ako to vyzera len to nezopakuje tak je to aj s ostatnými vecami a povelmi ked sa mu cce tak ic splni poslucne ale ked nie tak proste ani parom volov s nim nenem 😀 aj pa pa da ked to uzna za vodne a momentalne ma naladu ale nezopakuje cikanie drzi sa medzi nozky alebo zadupka ze mu treba...funujeme rozumieme si ja na neo vravim opakujem ukazujem ale on proste nezopakuje slova ale gesta ano ked tancujem trepujem dupkam tlapkam vsetko zopakuje...
Nas maly v 2,5 roku povedal len zopar izolovanych slov. Isiel do skolky a po dvoch mesiacoch sa mu usta nezavreli 🙂 teraz ma 4 a je z neho riadny filozof 🙂
ja by som rada dala do skolky lenze tato nasa skolka oni o nezoberu ked sa nevie vypytat ked nevie tooto a tamto lebo vraj nemaju cas sa mu osobitne venovat su tri a deti max 15 ked dieta iba trosku vypocuje ze je s nim treba viac pracovat ukazovat venovat tak vas razom odstavia a stresovat o kvôli neocotnym ucitelkam o neccem .
@alenka2711 prosím zájdite aj k usnemu. Na našom nezbadali rozdiel v škôlke a ani pediatrická len ja doma som občas zapovhybovala. Bol hluchý doslova. Pre pokoj duše nech to vieš s istotou vylúčiť.
@julianko nezavadzaj mamicku, to, ze je chlapec na veci nic nemeni. Ma 3 roky a 3 mesiace uz davno mal pouzivat rec a nie gesta, aj ked tie su zakladom reci, ale nie v tomto veku. Treba hladat pricinu (uska OVR, NKS, PAS...)
@ekyna to si mala stastie, nemuselo to tak byt, mohlo sa pokojne jednat o poruchy reci.
Treba ísť za lekarmi.Neuspokojit sa s tým ze niečo bude.
@rachel36a presne tak. Stratený čas potom ťažko dobiehať pritom často stačí logopeda a cvičenia a postupne sa to spustí. Pre dieťa je strašné frustrujúce nevedieť sa dorozumieť poriadne. Ben má logopeda a psychologickú a chodí k nám každý týždeň pani s centra včasnej intervencie a od leta ergoterapiu. Všetko čo sa dá a prospeje pre neho proste chcem. Na čo čakať? Áno väčšinou sa to vyrieši "samo" ale tie deficity v škole uvidíš neskutočne a s dieťaťom sa to potiahne.
@anjelicek26 detto nas...logoped, psycholog a centrum vcasnej intervencie 🙂 co je to ergoterapia? Nas nerozprava, malo rozumie, je nervak, plienkovany ☹
@alenka271 Nedajte na ľudí, hovorím vám to z vlastnej skúsenosti, lebo mne tiež všetci vraveli ako sa naučí rozprávať, no mne to nedalo, tak som navštívila logopéda, centrum včasnej intervencie a záver - podozrenie autizmus, ťažký narušený vývin reči, podpriemerný intelekt hraničiaci s mentálnou retardáciou.. Preto z vlastnej skúsenosti vám vravím, nepodceňte to. Môj má 4,5 roka a aj on má plienky. Držím palce, aby všetko dobre dopadlo. Veľa štastia u lekárov!
@silvi300 my máme poruchu porozumenia a oneskorený nástup reči a potvrdený autizmus. Žiadna sláva aj keď on je inteligentné dieťatko a s ním sa veľa dá. Ale nie všetko a nie hneď. Teraz riešim odklad do skoly či áno či nie. Ale skôr áno. Ergoterapiu je na cvičenie motoriky. Nás je ľavák a nekresli alnic lebo je tvrdohlavý ceruzku do ruky nevezme a takto v škole písať o rok nehrozí ani náhodou. Keď nenakresli ani hlavonožca 🙈
@alenka2711 mám také dieťa v škôlke, keď ide cikať, ukazuje a má 3 roky a vari 9 mesiacov, takže do škôlky môže ist😉
a si si istá, že počuje? reaguje na meno? donesie, odnesie keď chceš po ňom niečo? hovorí aspoň nejaké slová? Možno by bolo na mieste vyšetrenie sluchu na ORL - je to bezbolestné a v jeho veku to bude fajn, ako už dokáže spolupracovať. Inak aj u nás bolo hrozné oneskorenie. V 3 nepovedal ani vetu len mama, baba, tata a v 3.5 hovoril celé vety. Ale bolo jasné že rozumie. Nastal taký rapídny zlom - nevieme čo ho brzdilo. Podľa nás len lenil.