Tovar z Aliexpress zadržaný colníkmi

fr3sh
6. sep 2014

Objednal som si mobil z aliexpress včera mi došiel list že colníci zadržali mobil volal som im a povedali že keď chcem dostať mobil tak musím z neho zaplatiť 20 % z mobilu a ešte 4,50 za balík čo mám robiť ?

liz_lemon
6. sep 2014

@fr3sh zaplatit, co ine chces robit?

fr3sh
autor
6. sep 2014

ale ten mobil stal 190 € a 20 % je veľa

lilly0812
6. sep 2014

no, musis to zaplatit. I ked si myslim, ze obchod by si mal taketo poplatky uctovat v cene zasielky aby sa zakaznik vyhol podobnym neprijemnostiam. Mozes ist rovno na colnicu a zaplatit clo tam alebo im posles peniaze na ucet. Viac sa mozno docitat tu https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/.... Je to podobna tema.

sissy27
6. sep 2014

@fr3sh za 190€ si si mohol kúpiť kvalitný mobil aj u nás a ešte aj so zárukou... ak chceš mobil, tak si ho choď vyplatiť a vyzdvihnúť na colnicu, inú možnosť nemáš... alebo ho nechať tam, ale prídeš o tých 190€...
@lilly0812 keďže je to daň, nie je možné, aby si ju účtoval predávajúci, musel by ich potom odviesť nášmu štátu a túto povinnosť má kupujúci, nie predávajúci, ten platí dane v svojej krajine (alebo teda mal by 😅)

lilly0812
6. sep 2014

@sissy27 máš pravdu. Ale aj tak je to trochu divné, veď ani v obchode Ti nepredajú tovar bez DPH. Tých 4,50 € za balík sa mi zdá už trošku moc. Ja keď som objednávka (síce z iného obchodu) tak som zaplatila clo, nič viac.

123choco123
6. sep 2014

staci tovar odmietnut, oni ho posli naspat a obchodnik by ti mal peniaze vratit

lilly0812
6. sep 2014

@sissy27 je samozrejmé, že daň (napr. za tovar) platí kupujúci no ak si niekto objednáva niečo zo zahraničia mal by byť vopred informovaný, že bude musieť ešte zaplatiť colný alebo ešte iný poplatok. S tým DPH som to myslela tak, že tovar sa už s DPH predáva, nie bez DPH takže aj cena mobilu, ktorú zaplatí kupujúci by mala byť s DPH. Poplatok za balík by si mal obchod účtovať takže kupujúci by mal colníkom uhradiť max. tak clo.

sissy27
6. sep 2014

@lilly0812 tak zase je na zákazníkovi, aby si zistil ako to chodí v jeho krajine, nie aby predávajúci mal znalosti o daňových zákonoch celého sveta 🙂 ja nakupujem prakticky len zo zahraničia a na každej stránke je upozornenie, že predávajúci nenesie zodpovednosť za daňové a colné poplatky krajiny príjemcu, to jednoducho nie je reálne... a ani legálne - predsa mi číňan nemôže účtovať dph a následne ju odvádzať SR, keďže tu nepodniká... nedáva to zmysel... takisto keď slovák predá tovar do zahraničia, platí dane len SR, nie krajine príjemcu...
čo sa týka cla, platí sa aj to, záleží od hodnoty tovaru...

fr3sh
autor
7. sep 2014

ďakujem všetkým tak mi nič iné nezostáva iba zaplatiť clo :/

pedroma
8. sep 2014

@fr3sh...no a ďalšou nalezitostou, po kt. ide colný úrad, je originalita. Samozrejme, že to nato avízo, kt. si dostal nenapisu, ale ak majú dôvodné podozrenie z porušovania duš.vlastníctva tej-onej spoločnosti, vyzvu Ta na predloženie dokladov, a aby si originalitu dokázal, čo je zväčša dlhý boj...podpísaním colného prehlasenia potvrdzujes,že si dal do SR previezť falzifikát (ak sa teda oň jedna), a samozr.treba znášat následky. Takýto tovar sa ničí,nepusta sa do voľného obehu.

fabian505
27. mar 2016

dobry prosim objednal aliexpress ..5eura detske suprava ...pise cakam