Tetrapak verzus plastové fľaše

qetka
27. dec 2020

Ahojte,
od leta u nas mame vrecovy zber odpadu a tak kazdy mesiac vidim, kolko sme - hlavne plastu za mesiac vyprodukovali. Rozmyslam, ako zmensit to mnozstvo. Pijeme vela mlieka, aj acidka a obe sa daju kupit v plastovej flasi aj v obale tetrapak. Kedze hlavne mlieko kupovat musime, hladam co je teda lepsie. Tetrapak zanechava vraj mensiu uhlikovu stopu, ale nie je uplne dobre recyklovatelny (docitala som sa, ze v roku 2019 sa zrecyklovalo len 26% tychto obalov. Plasty tiez nic moc, tiez som citala, ze sa u nas - v Ba davaju do spalovne. Je tu niekto, kto toto riesil, pracuje s tym, alebo proste vie povedat, ktoru cestu si vybrat?
Dakujem 🙂

zuzka251
27. dec 2020

@qetka kupovat v skle? alebo capovat v tych automatoch?

qetka
autor
27. dec 2020

@zuzka251 ak sa da riesim to tak, ale nie vzdy je tu ta moznost. V lidli nemaju v skle. Najblizsi automat mame 20 km. V kraji maju v skle, ale to posledne tri razy tak smrdelo, ze ma naplo a nedalo sa ani pit, uz ho odmietam kupovat. Dala som tomu sancu aj po par tyzdnoch a zase rovnako, myseli sme to vyliat. Ked sme byvali v Petrzalke, tak sme kazdy druhy vecer isli vramci prechadzky nacapovat. Ked mam male deti, som do toho tehotna, je korona, zastavku mhd mame 4,5 km od domu a najblizsi obchod je 6km, tak naozaj nemam moznost kazdy druhy den chodit do obchodu. Takze ano, mas pravdu, bolo by to lepsie, ale moja otazka znie, ci radsej plast, slebo tetrapak 🙂

leuchtturm
27. dec 2020

a co tak chovat kravu, kozu alebo ovcu? Si sama nadojis, prevaris a budes mat aj hnojivo na zahradku.

qetka
autor
27. dec 2020

@leuchtturm dakujem, sluepky nam stacia 🙂 sme z panelaku, to by sme nedali ;)

ninusa221
27. dec 2020

😂mať tak tvoje starosti 🙏🏼

ukulela
27. dec 2020

Ale, kurde, ženy. Úplne relevantná otázka, ak má človek na mysli aj životné prostredie.
@qetka ak chceš odpoveď od odborníka, napíš niekomu z priateľov zeme / Braňo Monok napr. Oni sa zaoberajú odpadmi, triedenom a spracovaním. Mňa náhodou tá otázka zaujala. Neviem, či kupuješ trvanlivé, alebo nie ....

ladyvi
27. dec 2020

V lidl mavaju mlieko v skle. Opocenske sa vola. Nam velmi chuti 😉 chuti totiz ako mlieko 😂

qetka
autor
28. dec 2020

@ukulela dik za radu, pozriem, vyskusam tam 🙂... ked vidim tu kopu v zltom sacku, tak mi to proste neda. Chapem, ze ludia maju ine starosti, ale skor, ci neskor budu musiet mat aj tieto 🙂

qetka
autor
28. dec 2020

@ladyvi dakujem, to si odsledujem, zatial som to nejak nepostrehla 🙂
kazdopdne vo vela veciach na vyber nie je. Teda je - nekupovat vobec 🤷‍♀️

qetka
autor
28. dec 2020

@ninusa221 tak jasne, ved da sa to buchnut nakoniec aj do komunalu a neriesit 🙂 A nasi deti nech si to potom uz vyriesia. Nezajem o nic, co je za mojim plotom a co tu dalsej generacii nechame, ze 👍

qetka
autor
28. dec 2020

@ninusa221 inak prepac, ale neda mi to... Ze mi zrovna ty napises, ze mat tak moje starosti 😂 - co riesis temy ako - kde kupit bundu s kozusinkou, kde kupit konkretne topanky, ci sa nam stalo, ze sme nedostali darcek, po ktorom sme tuzili, ako sa robi kura, alebo ako si pozriet foto na fb. To su predsa tie spravne problemy! Nie co sa da lepsie recyklovat 🙂

lula313
28. dec 2020

Môj názor je taký, že pit kravske mlieko netreba, čiže začala by som možno tu - obmedziť pitie mlieka, použiť max na nutne varenie, detom skôr kupovat mliečne vyrobky v bio kvalite(najlepšie v rakusku, je to tam lacné, keď skonci lockdown, odporucam raz mesačne si ist do Hainburgu tieto vyrobky nakupit tam). Nielen, že biznis s kravami je neeticky, ale určite je to väčším znečisťovateľom ako spomínané plasty, ktoré sa recykluju. V ba by mali byt v súčasnosti plasty recyklovateľné. Nerecykluje sa komunalny odpad, ten by mal ist do spaľovne.

qetka
autor
28. dec 2020

@lula313 ja som prave niekde nedavno videla reportaz, ze v Ba idu praveze plasty aj do spalovne. Neviem ci to bolo dakde v TV, lebo to neviem teraz najst. Bola som tym celkom nemilo prekvapena... Kazdopdne, ak vedia plastove flase dobre vyuzit, tak je tu prave otazja, ci nie su menej zle, ako tie tetrapakove 🤷‍♀️

lula313
28. dec 2020

@qetka na stranke olo si pozerala? My doma recyklujeme skoro všetko od plastov, cez baterie, sklo, lieky, detergenty až po olej, manzel to mal aj nastudovane a vravel mi, že v súčasnosti sa určite plasty nehadzu do spaľovne. Tak možno skus pohladat na Olo, alebo im zaslat otázky, čo sa s plastmi deje😊

qetka
autor
28. dec 2020

@lula313 neviem, ci to neslo v tv, alebo mi to vyhodit niekde fb...
my sa tiez snazime, mame dva kompostery, plus sliepky, cize bio by som povedala, ze davame na 100%, ten olej - to sa mi nie uplne dari 🙂 ostatne sa snazim, myslim, ze to ide, mozno obcas sa mi stane, ze nieco zle vyhodnotim (iba nedavno som zistila, ze papierove rolky z hajzlaku uz mozu zasa do papiera 😂) Ale napriklad teraz, ako som tehotna mam neskutocnu chut na jablkovy dzus a ked takto zrazu odnasaju raz za mesiac plasty, tak iba cumim, kolko toho zrazu je. A kolko veci zbytocne predavaju v plaste... a pri kolkych v podstate nemas na vyber. Pritom kedysi, ked mali napriklad vineu v skle, to bola ina chut 🙂 Aj coca cola - keby existovala v skle 0,7litra, tak uz v zivote nekupim v plaste. Taky dzus - pokial neberiem nejaky bio v skle z chladnicky, zasa je iba v jednorazovom obale. O mase z lidlu skoda hovorit. Na polievku nam treba asponn 3 balenia a kazde v plastovej krabici - keby aspon robili aj vacsie balenie...

silvia22222
28. dec 2020

@qetka terapak sa hádže medzi plasty? Nemal by sa dávať do papierového odpadu? Ja inak tiež riešim doma toto iste, obrovské množstvo plastoveho odpadu vzniká....

jankalukasova
28. dec 2020

@silvia22222 ako kde... u nas sa ma davat do plastu, u nasich je napisane, ze tetrapack do plastov nie, ma byt uplne separe ale zas na neho nie je kontajner.

panorek
28. dec 2020

No treba začať od seba ale sú ľudia ktorým to je jedno a budú robiť bordel furt. Ja keď vidím u nás na Liptove aký vedia urobiť ľudia bordel pochybujem že oslovenie ľudia im prináleží. Okolo ciest pri cernovej odpočívadlo zamrdane ako malý cigáň od čokolády hoci je tam kôš. Ja by som takéto chovanie postihovať jedna radosť a poviem vám niečo všetko to robia turisti alebo tranzitný ľudia hanba. Preto neznášam turistov viem viem poviete všetkých hadzes do jedného vreca ale čo turista povecsine iba prasa. Vstúpte si teda do svedomia milý turisti a chovajte sa ako ľudia nie prasce lebo prasce u nás zakalame. Toz toľko od pokrvneho Liptáka.

mirage
28. dec 2020

@ninusa221 kiez by viac ludi malo tieto starosti

ninusa221
28. dec 2020

@qetka pytala som sa na reálne veci polka tu pise to iste tak co riesis panebože😀

silvia22222
28. dec 2020

@panorek no, neviem ci všetko robia iba turisti
... Napríklad za dedinou par metrov v krikoch vyhodený stavebný odpad, WC, chladničky... To asi nebude po turistoch.

panorek
28. dec 2020

@silvia22222 máš pravdu a práve z tohto dôvodu bojujem za symbolický výkup šrotu keď dáš človeku hlupemu ako Pekárska lopata dve eurá donesie ti to tam kde chces a v konečnom dôsledku ešte aj zarobis doteraz nechápem prečo môj návrh nechce podporiť väčšina poslancov na zastupiteľstve vychádza mi iba jedno sú hlúpy ako ruzice od sprchy a čo mám robiť pomôž mi teda s osvetou

konvalinka41
28. dec 2020

mam za to,že tetrapak je lepšie riešenie. rajo piše, že vyraba tetrapaky z recyklovanych, ale rajo je drahšia značka. dôležité myslím hádzať do tetrapak kontajnerov, tam verím,že sa dostane na recykláciu. ideálne zájsť po mlieko do mliečnych automatov podľa mňa.

qetka
autor
28. dec 2020

@silvia22222 u nas tiez. je tu chranene uzemie a kazdy tyzden asi 3km od nas na cesticke skonci kopa odpadu. Raz stavebny, minule dake postele, lino, dlazba... otras. Mestska cast to na svoje naklady odprace a za tyzden bum, nova varka. 🤦‍♀️
Vsetci tu placu, aky drahy je odvoz odpadu (pritom mozme byt radi, ze mame zberny dvor v nasej mestskej casti), ja som minuly tzden bola vyviest staru betonovu sachtu na zberny dvor. Stalo ma to 35 eur. Nova sachta okolo 350, robota dalsich par stovak. Tak nebudem vyplakavat, ze 35 euro som za to dala, ake strasne. Urcite sa najdu ludia, co by to tu drbli do lesa. Ked mam 1000 eur na novu sachtu, tak mam aj 35 na likvidaciu tej starej. Nikdy nepochopim, ako to moze clovek nechat len tak hocikde 😔
A nehovorim o tom, ze odkedy je tu korona, tak sa nam sem do prirody presunulo pol sidliska. Parkuju na trave, na poli, na chodniku, vsade okolo bordel - flase, plechovky, ruska - hlavne ze su v prirode 🤦‍♀️ Odkedy zacala korona, odisli odtialto aj srnky, buduci rok uvidime, ci sa vratia bociany a volavky, kedze ich tu byvali stovky :(

qetka
autor
28. dec 2020

@ninusa221 tak ty si sa tu smiala, ze mat tak moje problemy 🙂 tak mi nedalo jemne podotknut, ze o co je horsia tato moja dilema od toho, ze kde kupis bundu s kozusinkou? 😉

silvia22222
28. dec 2020

@qetka väčšinou čítam tento MK len tak na odreagovanie keďže sa tu v drvivej väčšine riešia samé iné "veľmi závažné" problémy, (ako bundicky a podobne, ktoré tým diskuterkam nikto neznevazuje) a potom príde konečne rozumný a zmysluplný príspevok, akých je tu ako šafranu a niekto sa tu ide z toho smiať... Ale teší ma ze je viac takých ľudí, ktorým záleží aj na našom životnom prostredí, ktoré prenecháme našim deťom. My doma tiež všetko čo sa da odozdavame do zberného dvora. Potom je pre mňa ešte jedna pálčiva téma a to sú (nepozbierane) psie exkrementy všade okolo nás....

zipsy
29. dec 2020
qetka
autor
29. dec 2020

@zipsy no mne pride asi ta plastova flasa lepsia (pokial sa teda recykluje a nespaluje-napriklad ikea z nich robi tozne boxy, co je podla mna super), no ale neviem, ci to spravne chapem. Tiez nechapem, ze preco su plechovky najmenej setrne k zivotnemu prostrediu, ked tie sa - podla toho, co som sa docitala inde - daju donekonecna recyklovat. Je mi jasne, ze na smetiaku je zle vsetko, preto nic z toho nikdy nedavam do komunalu.
Viem, ze najlepsi odpad je ziadny odpad, ale ked si mozem vybrat medzi pet flasou a tym tetrapakom, tak chcem urcite to menej zle a radsej by som aj zaplatila za ten obal viac.

scila
6. jan 2021

@qetka kedže som už viackrát kúpila v plaste skysnuté, tak kupujem v Tetrapaku a tíško závidím Rakušákom - tí majú mlieko v litrových skenených ,a dnes som sa dočítala tu na MK v skupine, že už aj vratných flašiach - lebo predtým boli nevratné.
Čo sa týka toho pálenia plastov, tak že v spalovnich končia hlavne sáčiky a iné problematické plasty no ale to vedia len tí, čo tam robia že čo všetko tam nakoniec skončí ☹