Ahojte. Potrebovala by som poradiť, ako znížiť teplotu v detskej izbe. Rodiť mám v auguste a pripravujeme detskú izbu. Problém je v tom, že tam od cca 13-tej hodiny svieti priame slnko. Vnútorné žalúzie tam máme, ale tie "zázraky" neurobia. :( Rozmýšľala som nad vonkajšími roletami - vraj znižujú teplotu v miestnosti o 3°C. Máte s nimi skúsenosti, či to naozaj funguje? A asi tam bude úplná tma - keď ich stiahnem, však? A keď som pozerala ponuky vonkajších roliet, ak sú hliníkové a plastové - ktoré sú lepšie? Jedna z možností by bola aj klimatizácia, ale to by pre bábo asi nebolo najlepšie... Budem vďačná za akékoľvek rady a skúsenosti. Vopred ďakujem. Pekný deň všetkým. 🙂
hm a keby ste si dali na okno folie? nemam s tym sice osobnu skusenost ale mozno to je lepsie ako rolety, ktore urobia tmu.
@mabliss nieco taketo som mala na mysli http://www.fabapropag.sk/tepelno-izolacne-folie
@nivi tieto fólie iba znižujú svetelnosť do izby, ale teplotu moc nie 😒 My sme si ich dali, takže ak takto svieti je to super, lebo nie je taká žiara, ale teplo je rovnaké. Ale ten očný šok ak otvorím okno stojí za to 😀
@mabliss žalúzie sú skutočné schopné izbu schladiť, ale musia byť zatiahnuté, ani lúč slnka 😉 a plánujeme si dať hliníkové, plastové nie z dôvodu únavy materiálu, keď vidíme čo to robí s plastovými po rokoch
@mabliss vonkajsie zaluzie dobre izoluju, hlavne v zime ked mrzne tak setria teplo. V lete su fajn ked dnu najviac prazi, ale mat to cely den je dost depka, lebo mas v byte tmu :/ Pokial ale mate aj okna orientovane na ine svetove strany, tak to nie je problem ... dalsia vec je ze tym oknom potom moc nevyvetras pokial su stiahnute. Co ale tiez riesia okna na ine strany. Cize ak prazi len tam tak je super tam tu vonkajsiu zaluziu dat. Dalsi benefit je, ze vdaka vonkajsim zaluziam je v izbe uplna tma a dieta spi rano dlhsie (odskusane :D ) Teraz ich musim vecer vytahovat aby sme nespali do 10tej. Nevyhodou opät je, ze dieta si zvykne (aj cez den) zaspavat v uplnej tme, takze potom ma problem zaspat kdekolvek inde kde taka tma nie je. Takze tak. Ale ja mam tie zaluzie velmi rada, asi by mi chybali.
Ako hovori kvetinka211, vonkajsie zaluzie, jednoznacne. Vcera som akurat manzelovi povedala, ze to bola jedna z nasich najlepsich investicii. Ked cez tieto horucavy ideme k vode, stiahneme ich dole, a doma nas caka prijemny chladocek. Keby ich nemame, asi by sme sa uvarili, kedze mame obyvacku s kuchynou orientovanu na juhozapad. Ked potrebujem natocim ich uplne nadol, ked potrebujem svetlo, ale aby slnko priamo neprazilo, spravim si tienik.
Urcite je to jednoznacne najlepsia volba.
@gretka2 to mate tusim nejaku lepsiu verziu vonkajsich .. nase sa daju iba stiahnut alebo vytiahnut 😔 Preto mame ten problem s tmou ked su zatiahnute ... ale aj tak je to dobra pomoc takto v lete ...
@gretka2 prosim ta, aky druh mate konkretne? material? tiez chceme dat vonkajsie zaluzie, lebo som citila ten tepelny rozdiel na dovolenke v hoteli, ale to si vobec nepamatam ake to boli.
@kvetinka211 Vy mate zrejme rolety, nie zaluzie.
@gretka2 dakujem!
@kvetinka211 Prosím ta, mate plastové alebo hliníkové rolety? Okná máme aj na druhú stranu, úplný bunker by to teda nebol. 🙂
@nivi naše určite nie, možno závisí od tmavosti danej fólie (možno taká auto fólia, úplne tmavá 😀 ), ale keď nám ich na okná lepili, tak o znižovaní teploty reč nebola, iba svietivosti 🙂 Tie fólie máme hlavne preto aby sme mali stálofarebnú podlahu a iný nábytok vplyvom lúčov, keďže máme okná na juh, kde celý deň svieti...
@mabliss niektore hlinikove niektore plastove .. tak sa vyjadrili servisaci ktori nam po 15r opravovali navijacie systemy .. hlinikove su vraj kvalitnejsie .. v spalni je plastovy a je tam najteplejsie (neviem ci preto)
@kvetinka211 Ďakujem. Asi nakoniec u nás "zvíťazia" hliníkové rolety. 🙂
Ahoj 🙂 Taktiež sme mali tento problém minulý rok 🙂 Rozhodli sme sa pre vonkajšie rolety somfy a tie si môžeš ovládačom nastaviť ako chceš teda nemusíš tam mať úplnú tmu a takisto dokážu pri zvýšení teploty sa stiahnúť a upraviť tak teplotu vnútri. Myslím si že je to ideálna voľba a keďže nie sú hlučné tak ti bude bábo v kľude spinkať 🙂
vonkajšie rolety pomáhaju dobre a napr. aj v zime vám udržia viac tepla 🙂
rolety, žaluzie, oboje maju rovnaký význam a pomahaju rovnako. Mrknite sem https://www.kruzik.cz/sortiment/zaluzie-a-rolety/
ovšem žaluzie sa viac použivaju ako rolety. Uprimne, vonkajšie rolety som ešte nevidela.
@mabliss no ale ved dieta bude spat v spalni s vami, nie?