Temné zimné obdobie

25. okt 2021

Neviem ako to opisat,ale citim velku tiesen na jesen a v zime. Minuly rok som to pripisovala covid situacii,ale tento rok som zistila,ze mi ju sposobuje skore stmievanie a ja sa citim akoby ma prilahlo cierne mracno a nemohla som sa nadychnut. Snazim sa robit veci,ktore ma tesia,no velmi to nepomaha. Zblaznim sa do jari. Nepocitujem smutok,depresiu,ale taku stiesnenost ako ked mate klaustrofobiu a ste v malej miestnosti. Je to sialene. Co s tym robit? Vcera som mala az sok,ze sa neviem poriadne nadychnut,ked som si uvedomila,ze je vonku tma. Mate to niekto takto isto?

mabenn
25. okt 2021

ja som taky tvoj protipol a mozno ta trochu inspirujem...zboznujem svetielka v tme...nemam rada tmu ako taku, ale ked nieco svieti - na to, aby to mohlo svietit je potrebna tma...mam rada ten klud jesene, ako sa pomaly vsetko utisi, spomaluje, taha nas to dnu, oddychovat, citat, dat si horuci caj, pozerat ako sa zaziaria svetla skor a mame vela casu na seba...skus si na tom najst nieco pekne, nieco pre seba, tak to postupne prijmes...no a samozrejme vyvrcholenim zimy su Vianoce a svietiaci stromcek...

zitaje
25. okt 2021

Ja to mám rovnako odkedy bývame na dedine a som oveľa viac spätá s prírodou. Vždy mám pred zimou rešpekt, posledné roky ju vyslovene nemám rada. Najviac mi prekáža tma - keby aspoň tú zmenu času zmenili a nechali stále letný 🙂 Tie krátke dni, zima, brr.

autor
25. okt 2021

@mabenn aj ja zboznujem svetielka,mam ich vsade,nemam vyslovene tmu doma. Ale ten pocit,ze za tmy ides do prace a za tmy prichadzas a vies,ze vsade vonku je len tma,to mi sposobuje sklucenost

marsmykkok
25. okt 2021

Ja mám rada práve tú tmu rýchlo, konečne ticho na ulici, nepočuť neustály brechot psov, vreskot pubertiakov, huk opilcov. Kľudne si lahnem pod deku, pozriem tv, net, dám vaňu horúcu. Cez deň ale vždy idem aspoň na hodinu von. Ja mám skôr úzkosť z leta keď nemám žiadny kľud, lebo všade rušno.

stanulienkat
25. okt 2021

To, co pocitujes,ma mnoho ludi. Vela ludom sa zhorsi depresia v zimnom obdobi. Je viac samovrazd...Treba sa zamerat na nieco pekne,prijemne. Trebars aj na tie svetielka v tme,ako niekto pisal. Ak mas deti,hravajte spolocenske hry po veceroch....O chvilu su Vianoce a po nich to uz ide rychlo k jari.

lily246
25. okt 2021

Chápem ťa, neznášam jeseň a zimu, všade samé choroby, hnusný chlad, vietor, nekonečná tma, všetko mŕtve a zalezené dnu...ide má poraziť keď toľko trčíme doma. Milujem jar a leto plné slnka a života. Neviem ti poradiť inak ako zamerať sa na to, čo máš rada a venovať tomu viac času ako doteraz. Dôležité je, aby si sa mala na čo každý deň tešiť a menej myslieť na to zlé.

slovakboy
25. okt 2021

Aj mna to vždy ovalí úzkosťou. Pomáha si zaľúbiť tmu. Ísť sa prejsť večer do mesta. Po osvetlením meste. Pustiť si film romantický čajík vôňku do kúpeľa hudbu citát peknú knižku.

liusa82
25. okt 2021

Ja som zas opak jesenno, zimný človek.Nuž každý sme iný.Tiež si vychutnávam to skoré stmievanie,hmly, taký iný ostrejši vzduch. Na zimu sneh.Na každom ročnom obdobi sa dá nájsť niečo dobré a niečo o ničom

kisskiss
25. okt 2021

@stanulienkat pre mňa sú január a paradoxne aj február najdlhšie mesiace roka.. proste do Vianoc to všetko ubieha strašne rýchlo a po Vianociach mi prídu tie dva mesiace zimy ako nekonečné 😀 predpokladám však, že teraz, keď mám bábätko, ten čas asi pôjde oveľa rýchlejšie, ako predchádzajúce roky..

stanulienkat
25. okt 2021

@kisskiss ja to mam opacne. A veru,tebe s babatkom to ubehne raz dva. Uzivaj si to. S babatkom nie su ziadne dni temne, ani smutne.🙂

luccija
25. okt 2021

@stanulienkat presne to hovorím ja vydržať do Vianoc a v januári sa predlžujú dni🙂ešte dobre, že je zatiaľ jeseň slnečná november december žije človek Vianocami a potom to už nejako ide.Neznasam jeseň a zimu.Zivam už o 19 hod nekonečný večer...a, keď sa o týždeň zmení čas to bude ešte horšie.Autorka je to bežné snaž sa byť čo najviac na slnku, ak sa dá, alebo aspoň večer sa prejsť čerstvy vzduch.Mna to ticho na ulici tma všetci doma ubíja.

michaela_murinova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
25. okt 2021

Úplne Ťa chápem. Nikdy som s jeseňou a zimou nemala problém, dokonca som mala rada dlhé zimné večery, práve kvôli všetkým tým veciam, čo tu baby spomínali. Ale tohto roku nie. Vyslovene mi vadí, že je skoro tma, že je tma a zima, keď ráno vstávam, mám problém vôbec vyliezť z postele. Popoludní, keď prídem z práce, tak už sa tiež pomaly stmieva. Nemám žiadne depky, alebo nejaké pochmúrne myšlienky, len mi to proste vadí. Neviem, čo by som Ti poradila, ale aspoň v tom nie si sama. 😒

compra
25. okt 2021

Skus uzivat poctivo vitamin D. Velke davky. Aspon 2000 jednotiek denne. Ja som istu dobu byvala v starom dome po dedkovi a teda prezit zimu tam mi dalo zabrat psychicky. Vselico som skusala, sportovala, prechadzky atd, ale najviac mi pomahalo Dcko. Proste mi v zime chyba slnko. Odvtedy pravidelne beriem Dcko od oktobra do marca.

kaki3
26. okt 2021

Praveze mne pride, ze v tomto obdobi je toho vela krasneho, sice kratke dni, ale za to si ich viacej uzivam. Uzivam si tu tmu rano, ked este vsetko spi a ja mam chvilku pre seba. Vecer ked je skor tma, tak aspon tak sa skludnim, prestanem sa nahanat, dam si vanu, v klude urobim veceru. Pre mna je to taky kludny cas 🙂