Ťahanie psa na vodítku

jaja234
13. dec 2022

Ahojte, máte niekto zaručené triky ako odnaučiť psa ťahať na vodítku (10 mesačné šteňa)? Poradili nám retiazku proti ťahaniu, no nepomohlo to.. vopred ďakujem za rady. 🙂

viestta
13. dec 2022

@jaja234 vzdy ked zacne tahat seknut voditkom a dat ho sadnut. Ale miesto oducania tahania je lepsie naucit chodit pri nohe, to je dolezitejsie

jaja234
autor
13. dec 2022

@viestta my sme aktuálne vo fáze učenia sa chodiť popri nohe (ešte s granulkami).

crazy_cat_lady
13. dec 2022

mozno by pomohlo miesto klasickeho voditka taky postroj 🙂 a samozrejme vela trenovat a havka odmenovat 🙂

viestta
13. dec 2022

@jaja234 tak to trenujte. Ak zacne tahat, vratit spat k nohe

jaja234
autor
13. dec 2022

@crazy_cat_lady postroj sme mali, no začali sme chodiť na výcvik a tam nám hneď vraveli ze postroj nemáme pouzivat :D

jaja234
autor
13. dec 2022

@viestta To, ze ona na dvore poslúcha pekne... ani neťahá nič, akonáhle ideme z domu tak ťahá a tesi sa ze ideme na prechádzku a vtedy ťahá.

marsmykkok
13. dec 2022

Ja si myslím, že sa to nedá vždy úplne odstrániť, ak je pes reaktívnejší a zvedavejší, bude problém s tým vždy. To ako keby zvedavého človeka chceš odnaučiť pozerať sa po iných, pes tiež je zvedavý a chce ísť k pachom. Treba klasický hrubší obojok a vodítko kratšie-nie 2 metrové, aby si ho vedela ovládať. A dá sa dať aj vodítko popod prednú labku, to psa tiež zabrzdí (toto radí napríklad aj Desenský a dáva to tak psom)

viestta
13. dec 2022

@jaja234 ano, a vtedy je cas aby si ju ucila chodit popri nohe. Doma, kde nie je tolko podnetov je fajn, ale ona to musi robit hlavne vonku

jaja234
autor
13. dec 2022

@marsmykkok vyskúšam to voditko popod prednu nohu.. totižto ona je až prehnane nadšená keď niekam ideme, čiže vonku s nou pracovať je kúsok ťažšie, ale na tom už pracujeme na výcviku 🙂

0silvia0
13. dec 2022

@jaja234 u nás pomohlo zastať. Hneď ako pes začal ťahať, zastala som. Pes to veľmi rýchlo pochopil, že pokiaľ nebude poslúchať, nepokračujeme. Teraz si môžem dovoliť ho mať navoľno a ide popri nohe tak, že sa sám a dobrovoľne dotýka vodítka, ktoré držím len tak v ruke.

0silvia0
13. dec 2022

@jaja234 a nejdem s tešiacim sa psom von, pri bráne počkám, kým ho tešenie prejde a po jeho upokojení až idem na ulicu

zojazoja
13. dec 2022

Trénovať trénovať trenovat😀 žiadny postroj, ale obojok skrtiaci. Zobrať palmlsky do ruky a trénovať trénovať trénovať.

jaja234
autor
13. dec 2022

@0silvia0 učili ste chôdzi popri nohe, hneď keď ste odchádzali z domu? Pretože doteraz som ju učila tu chôdzu doma, alebo až na poli, kde sa chodí vybehat.

akvi
13. dec 2022

@jaja234 naša sa to nenaucila nikdy bohužiaľ. Skusili sme všetko okrem skrtiaceho obojka. Ako poznám našu, vobec by nemala problém mať do krvi zdraty krk. Mali sme taky špeciálny protitahaci postroj, na našu absolútne neúčinné, mala až do krvi zodraté pazuchy a nič, ignorovala bolesť. Na cvicaku sme strávili rok, doma som mala cvicitelku, ktorá mi ukázala, ako mám pracovať. Na dvore naša spraví prvé posledné. Akonáhle ideme von, prepne jej a ťahá ako blázon. Čakať pri bráne kým sa neukludni? Hahaha, ani za hodinu sa neukludni, je schopná behať k bráne a späť hodinu. Vzdali sme to, máme ju skoro všade na voľno, lebo čo zvládla dokonale, je privolanie. Tak isto správanie voči iným psom, ona vie čítať signály a ak pes nejaví znaky priatelstva, ona ho obide a odignoruje. Ak sa chce kamosit, tak sa pohrá s hocikým.

0silvia0
13. dec 2022

@jaja234 jasné, hneď. Niekde som čítala, že psa treba cvičiť stále a hlavne v tej tešiacej fáze. A pustiť navoľno až keď za sebou bude mať nejakú "prácu" na sebe. Čiže nie je ťahá ako blázon, skoro sa priškrtí a potom ho veľkodušne vypustiť a akože cvičiť.
Ja netuším aká je teória, my sme na cvičák nechodili, my sme si psa vycvičili sami. Poslúcha na povel. Ale pravda je, že náš je veľmi inteligentný a učenlivý, ja som ho naučila povely: choď na kraj a vtedy ukážem rukou na ktorú stranu sa má uhnúť. Lebo chodíme venčiť na cestičku, kde chodia nonstop cyklisti.

alexandra_pavlova
13. dec 2022

My sme jeden cas v tv pozeravali serial Ja alebo pes (It's Me or the Dog) a podla tej cvicitelky som pristupovala aj k nasmu psovi. Aj co sa prechadzok tyka- pes tahal vpred ona povedala nieco ako e-e a zacala s nim ist inym (opacnym) smerom. Az kym to nepochopil. A vzapati odmena. A prave skrtiace obojky vymienala za postroje. To skrtenie a trhanie tam davala do nejakeho suvisu prave s neziaducim chovanim..uz si to celkom presne nepamatam... A apelovala na konzistentnost pri vycviku. Druha vec, ze zvukove povely spajala s gestami, takze nakoniec som sa mohla napr. rozpravat s kamoskou a psa zavolat k nohe a usadit;) Za mna je jej metoda vycviku super.

katie253
13. dec 2022

@alexandra_pavlova áno, rada som pozerala tie jej časti. Veľmi dobre to vysvetlila. A bola rázna. Ale psy ju počúvali na slovo.

simca06022011
13. dec 2022

su na to voditka, proti tahaniu. A proste vacsinu casu ho treba mat na voditku, nech sa proste nauci s tym zit.
CO sa tyka trikov, ten s tym, ze sa otocim a idem inym smerom mam otestvany, to funguje aj na starsieho psa aj ked mojho musim odtiahnut, tie cvicitelky vo videach maju toho psa nevie v akom stave, ze ich sleduje cely cas, moj pes sa vonku o mna nezaujima :D Co spomina @alexandra_pavlova . Ja mojmu ale odmeny nedavam, nepaci sa mi pchat odmenami psa za vsetko, proste nauci sa to a vybavene, ziadne odmeny. Odmeny riesim pri poveloch riadnych, napr. ked sa trenovalo na vystavu a potom ked som ho zvykala na strihanie pazurov :D o bolo nevyhnutne :D

deny81
13. dec 2022

@jaja234 ja som skusila taky sposob ktoey som videla v jednej relacii a fungoval mi. Treba ale trpezlivosť. Ked zacne tahat, zastať, bez slova, pokračovať az ked povoli vodzku, pripadne ked sa vrati k tvojej nohe. Trosku trva kym to pochopi, ale dojde mu to. A funguje to

akvi
13. dec 2022

@alexandra_pavlova takto aj nám radila cvičiteľka, že vydať zvuk, alebo slovo nie, a zmeniť smer. Nám ale nepomohlo ani to a to ja som psovi venovala niekoľko hodín denne počas niekoľkých mesiacov. Tak isto naša mala separacnu úzkosť, ani tú sme nedokázali eliminovať, len zmieriť. Ale to je bohužiaľ asi daň za psíka z útulku, ktorý prežil prvé mesiace života v zlom prostredí.

moonlight1210
13. dec 2022

Ked zacne tahat, dat mu povel, aby spomalil a jemne ho zatiahnut naspat.
Ak neuposluchne (zvedavo taha dalej vpred), tak zastat, dat povel, aby sa vratil k nohe, sadol. Ked sa skludni, tak zas vykrocit.
My mame povel "pomaly". Ten pre nase psi znamena, ze spomalia, alebo ak napriklad nieco beru z ruky (maskrtu), tak si to vezmu opatrne, nechniapnu po nej.

Ked sme vencili psiky z utulku, tak sme raz dostali takeho, co tahal ako besny. Mali sme len obycajne voditko, tak som mu ho prevliekla sikmo od obojka cez plece okolo prednej pravej labky popod brucho a okolo zadnej lavej labky. Cim mal voditko pretiahnute sikmo popod brucho.
Kedykolvek zacal tahat, tak mu to zacalo byt hned prijemne. A spomalil sam od seba.

Bola som nachystana mu to voditko pretiahnu aj pomedzi zadne labky, ak by bolo treba. Takze by ho to vzdy, ked by pridal, potiahlo pri gulkach. A to by stopercentne spomalil. Pretoze by si velmi rychlo uvedomil suvis medzi neprijemnym pocitmi a istou rychlostou chodze.
Urcite by som ho za to voditko nepotiahla ja, aby som mu neublizila. Nechala by som to na nom, lebo on to citi hned a hned je nuteny si ten pocit zregulovat rychlostou chodze. A on sam si vedome neublizovat nebude.

alexandra_pavlova
13. dec 2022

@akvi ano, k takymto psikom pristupovala inak. Najskor sa odstranovali ako keby tie problemy suvisiace s traumami atd.... neda sa asi ist na 3. level ked hned prvy je poruseny...

alexandra_pavlova
13. dec 2022

@simca06022011 myslim, ze to u nej bolo o takom postaveni- sama to ukazovala- rec tela, jeho postavenie...proste bola v pozicii vodcu svorky v psom instinktivnom ponimani..
A tie odmeny- samozrejme je to len do casu vytvarania pozit. anegat. asociacii..

abbey1
13. dec 2022

@jaja234 Na you tube nsjdes super videa id skusenych chovateliv. Ake chce to obrovsku trpezlivost a cas sa osikovi venovat.

ewula192
13. dec 2022

@jaja234 ahoj nám odporúčili (máme rok a pol starú fenku) vždy keď sa ťahala na vodítku zastať a čakať pokým prestane ťahať :D ako chcelo to veľa nervov lebo niekedy sme išli ako slimák ale teraz neťahá a dokonca chodíme bez vodítka a je naučená automatický chodiť pri nohe. vzdiali sa len ak dostane povel že môže ísť na zavolanie iheď pribehne (takto fungujeme len na miestách, ktoré veľmi dobre poznáme 🙂))

jaja234
autor
13. dec 2022

@ewula192 ako dlho vám trvalo kým to pochopila/naučila sa to? 🙂

jaja234
autor
13. dec 2022

@alexandra_pavlova nepoznám, no pozriem si ti aby som sa inšpirovala🙂

jaja234
autor
13. dec 2022

@simca06022011 naša je tiež taka ze keď zastavím tak sa obhliada niekde inde akoby sme kvôli niečomu stali, no nevie ešte prečo.. ale tak musíme trpezlivo pracovať na tom.

jaja234
autor
13. dec 2022

@0silvia0 vyskúšam hneď od začiatku, síce to bude trvať ale musíme cvičiť... nasa ma cez 25kg a už teraz mam co robiť keď potiahne🙂

0silvia0
13. dec 2022

@jaja234 veď práve, náš má tiež takmer 30 kg a nemôžem si dovoliť byť ťahaná psom, mám operovanú chrbticu, čiže musí poslúchať. Muž je pri venčení benevolentnejší, ale pri mne musí poslúchať na slovo.
To nevadí, že to bude trvať, držím palce.