Syn chce byť učiteľ

vamajka
16. feb 2018

Chcem sa spytat mate syna ktory studuje na pedagogickej fakulte? Zvlada to? Syn chce ucit AJ a dejepis alebo AJ a SJ.Nie som z toho moc nadsena, lebo ved vieme , ze ucitelia su platovo podhodnoteni. Drzi ho od 6triedy ZS a tento rok rozposielava prihlasky. O inej skole nechce ani pocut len pedagogicka. Uciteliek sa chcem spytat aka kombinacia je lepsia AJ a SJ alebo AJ a dejepis

zuka16
16. feb 2018

Taka kombinacia,ktora ho bude bavit 🙂 Ja som pedagogicka,moj otec je pedagog a nevidim nic zle na tom .... Byt ucitel je poslanie a nie povolanie..... Ak ho to bavi je to uzasne..... Nie je nic horsie ako pedagog ktoreho praca nenaplna.

hettinka
16. feb 2018

Chápem tvoje obavy. V školstve sa dobre nezarába, to je fakt. Ale na druhej strane, polož si otázku, či chceš, aby tvoj syn bol šťastný a robil čo ho baví, alebo aby zarábal 2000 v práci, ktorú neznáša.

Angličtina v kombinácii je dobrá, keďže sa učí momentálne na každej škole a je relatívne vysoký počet hodín v týždni. Dobrí angličtinári sa do škôl nehrnú, tobôž nie muži, takže si myslím, že prácu bude mať istú. S angličtinou by som volila však radšej niečo technické, napr. fyziku alebo informatiku, ale neviem, či má syn vzťah k týmto predmetom. Slovenčinárov je všeobecne dostatok, dejepis mi príde zaujímavejší.
Ja som študovala 2 jazyky (mám AJ-NJ) a je to dosť náročné na čas, keďže v obidvoch predmetoch sa učila aj literatúra a to treba mať načítané. Na dejepis zasa treba mať dávku logického a analytického myslenia, hoci sa to nezdá, treba vedieť hľadať a chápať súvislosti.

A čo sa týka peňazí, šikovný mladý chalan môže pracovať na projektoch, prípadne doučovať, robiť aj v jazykovke, aj prekladať a zarobí si dosť.

vamajka
autor
16. feb 2018

@hettinka syn nema bunky na technicke myslenie povodne chcel studovat len ucitelstvo AJ no myslim si ze s 2 predmetmi bude mat vacsiu sancu sa zamestnat. No neviem ako uzivi rodinu. Jedine ze by sa dobre ozenil🙂

hettinka
16. feb 2018

@vamajka neboj, uživí. Mám viacero kolegov - mužov a uživia ženu aj deti. Len veľa z nás robíme popri hlavnej práci v škole ešte niečo iné. Ja som robila dlho aj v jazykovke, preklady, 3 roky na veľkom projekte... momentálne nemám nič iné, ale keby bieda donutila, s dobrou AJ si brigádu nájde človek vždy.

noname26
16. feb 2018

Nechaj rozhodnutie na nom. S anglictinou sa uzivi vzdy. Za mna so slovencinou k tomu najde uplatnenie aj ako prekladatel, v publicistike, korektor, hocico, kde je potrebna znalost kvalitneho jazyka. To ako alternativa ku skolstvu keby sa rozhodol neskor inak ci na prilepsenie sie. Zas studium 2jazykov je velmi narocne a tu ratam aj sj. Na oba jazyky memorovanie gramatickych oravidiel (skuska z morfologie je postrach kazdeho jazykara je jedno aky jazyk studuje) a obrovske mnozstvo literatury, ktoru treba nacitat (diela autorov). Ked 2 jazyky tak x 2. Historia tiez nie je lahka ale uz aspon aj z ineho sudka, pomaha pochopit suvislosti aj pri studiu jazyka. Pekne sa doplnaju ale zas za mna mensie uplatnenie v inom oracovnom zivote. Toto povedz jemu a nech sam si vyberie, co bude chciet. Je uz dost velky, zrejme uz vie ako ist za svojim snom a co chce a ak to vediet nebude, poradi sa s vami. Ale nerozhoduj zanho. On s tym bude zit, jeho to bude zivit.

tilly
16. feb 2018

Keď bude učiť AJ, bude aj doučovať po škole, u nás berú učiteľkyAJj 12 eur/45 min... s jednou doucovacou učiteľkou som sa bavila. Doucuje prvý stupeň všetko okrem jazykov, berie 10 eur za hodinu a robí to v škole po vyucku, má dve, tri deti denne + má niečo aj cez víkendy a hovorí, že na doucku zarobí pomaly viac, ako má plat... takže aj učiteľ si vie zarobiť, ale chce to snahu a dobrú povesť

anjelicek26
16. feb 2018

Podla mna si vybral rozumne a ak ho to bavi, je to to najlepsie, co mozes spravit - ze ho budes podporovat. Dnes ucitelia zarabaju malo, ale neznamena to, ze to bude stale tak. Dufam, ze v dohladnej dobe si to ludia zacnu viac vazit a situacia sa zlepsi. Ber aj vyhody - prazdniny, nie dlha pracovna doba, radost s toho, co robi. Na nezaplatenie. Zeny dnes normalne zarabaju, tym, ze bude doma cez prazdniny moze on vykryvat tie hluche obdobia z detmi, podla mna win win situacia. Co by som ja dala za to. Takto sa s muzom cez dovolenku akurat tak prestriedame, spolu ideme len raz za rok. Je to bieda.

hettinka
16. feb 2018

@tilly za doucko take sumy možno v BA. Inde sa platí podstatne menej, ja nedoucujem, lebo po 6 hodinách odučených v škole naozaj netuzim pokračovať ďalej doma. Skôr robím iné aktivity, keď už... ale máš pravdu, o 15:00 som doma a keď sa človeku chce, dá sa ešte brigádovať.

lypka
16. feb 2018

Slovenčina je dosť ťažká, a je ich aj dosť veľa, podľa mňa ak ho baví AJ má veľkú šancu uplatniť sa, držím palce, hlavne nech ho to baví.

abdn16
16. feb 2018

AJ a dejepis je fajn, mal by vačšiu šancu a v budúcnosti by mohol učit aj na bilingválnom dejepis v angličtine...

tilly
16. feb 2018

@hettinka ano, v ba a su aj vyssie v ba... jasne, inde su mensie sumy, ale aj mensie platy a mensie naklady na zivot

tt247
16. feb 2018

A prečo by nemohol byť učiteľ? Pretože málo zarobí? Tak to ti aspoň v skratke ozrejmím ako to funguje napríklad po právnickej fakulte, keďže ľudia majú v tomto buď mylnú alebo žiadnu predstavu. Takže skončíš päť rokov s Mgr. a ak chceš mať JUDr. čaká ťa rigorózna práca a skúška. Následne máš na "výber" (logicky sa celý šťastný hrnieš tam, kde máš flek) buď v súdnictve, advokácii, notárstve, exekútorstve alebo na prokuratúre. (výhra je podnikový právnik, ale bez praxe neviem neviem) Niekoľko rokov si následne len koncipient alebo čakateľ - napríklad v advokácii dlhých 5 rokov a si zaradený do najnižšej platovej triedy - rozumej minimálna mzda - v Ba možno niečo prihodia navyše, ale drieš bez pracovnej doby a na východe robíš častokrát zadarmo vďačný, že ti beží povinná prax.
Čiže do 30tky máš hovno a potom hor sa učiť na ďalšie skúšky, aby si konečne mohol začať živiť rodinu. No a samozrejme modli sa za nejakú klientelu, lebo bez nej môžeš ísť ovečky pásť.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
azzflo
16. feb 2018

Neviem poradiť z pedagogického hľadiska ale čisto prakticky by som mu odporučila AJ + dejepis pretože s takouto kombináciou by mohol v budúcnosti v pohode učiť aj v zahraničí keby sa jedného dňa rozhodol odísť, kdežto slovenčinou sa natrvalo uviaže Slovensku.

melbak001
16. feb 2018

@zuka16 to si tak krasne napisala

hettinka
16. feb 2018

@azzflo v zahraničí naša kvalifikácia neplatí. Jedine ak by vyštudoval tu dvojkombinaciu napr. na Karlovej univerzite, alebo niekde v zahraničí, tak možno...

letfenixa
16. feb 2018

Anglictinarov je treba, uci sa povinne od 3.rocnika ZS. V buducej praxi bude mat "lahsiu" robotu v kombinacii s dejepisom. Pretoze slovencinar s cudzim jazykom neustale pripravuje a opravuje pisomky, je to aj narocnejsie na vyuku.
A to, ze ty nie si nadsena z jeho vyberom, hlavne ho do nicoho nenut. Ucitelkou som chcela byt vzdy, nepamatam si ine vysnivane povolanie, a moja mama chcela mat zo mna ekonomku, ako je ona a aj jej otec. Tak ma zmiatla, ze som si prihlasku na manazment v kombinacii s fyzikou poslala, ale potom uz som ani na prijimacky nesla, lebo som si vsetko ujasnila.

juliet86
16. feb 2018

Nech si vyberie co mu je blizsie. Aj sj je narocne ale dejepis nie je extremne lahsi. Bude mat vzdy iste miesto. Ucitelia chlapi. A zalezi odkial ste ak z BA tak plat na BA nic moc ak z mendieho mesta ci z dalej je to vyhra jak svina. Ucitelia v mensich mestach plus priplatky za kruzky triednictvo plus si dorobi vzdelavania akreditacie bachne k tomu preklady doucka kurzy ci korektury plus nefinancne vyhody ako pocitac jedalen kulturne poukazy nemusi to byt zly deal za istych podmienok byt ucitelom ;)

hettinka
16. feb 2018

No platovo to nie je výhra ani v minimeste. Po 15 rokoch praxe s 1. kvalifikačnou skúškou a triednictvom nemám ani 800€. Takze tak... krúžky sú platené na smiech, 2,50 na hodinu, to radšej môžem vykladať tovar v supermarkete.

Ale sú veci, na ktorých sa zarobiť dá, to prekladanie napríklad. Alebo príprava na medzinárodné certifikáty v dobrej jazykovke. Všetko mimo štátneho školstva.

Alebo treba ist učiť na školu s menšinou, za to sú príplatky, alebo učiť deti so špeciálnymi potrebami, na súkromnú školu, su tam lepšie platy.

A na benefity ako služobný počítač nech zabudne, jedlo v jedálni - no žiadna výhra podľa mna. Kultúrny ponúkať je 4€ na cely rok... to už je len “benefit” 😂
Jediný benefit je dlhšia dovolenka. Do školstva sa chodí preto, že zo človeka baví a pre dobrú pracovnú dobu. Nechodí sa tam zarábať a pre benefity...

siska53
16. feb 2018

@vamajka je fajn,ze si berie aj anglictinu. Ak ho to bavi,preco nie. My sme mali jedneho kolegu a stale uci.. Niektori to vzdali este pocas studia,ale nielen chalani,i baby..
A kombinacia? To uz je jedno,ale pre decka slovencinar moze byt zaujimavy.. Dejepisari - muzi byvaju,je ich viac ako slovencinarov.. Hlavne nech on si vyberie a aby mu to ostalo. A s anglinou si moze po praci privyrabat.

vamajka
autor
16. feb 2018

@hettinka no ved to clovek studuje 4 roky gymnazia a 5 rokov VS a ma smiesny plat a taky murar co studoval 2 - 3 roky ucilista si zarobi aj 1500 - 2000 eur nehovorim nech maju ked su sikovny no aj ty ucitelia si zasluzia. spravodlivost neexistuje.

vamajka
autor
16. feb 2018

@siska53 AJ ho bavi cely zivot a nebojim sa, ze ho to prejde bavi ho to od 6 triedy ZS stale sa hral na skolu a vymyslal pisomky, lenze muz v dnesnej dobe pokial nema aspon 1200 v cistom tak pre tu rodinu nic moc

ziwka
16. feb 2018

@vamajka ja mam ucitelstvo anglinu vytvarnu ale anglina je masaker aspon na presovskej 🙂 ale ajdate dejepis co som pocula. A na vyske sa este vyprofiluje neboj sa s anglictinou sa potom nestrati. A vela mojich spoluziakov dostudovalo ale ucit nakoniec neslo... stacila im prax....

vamajka
autor
16. feb 2018

@ziwka On chce ist do Trnavy

ziwka
16. feb 2018

@vamajka kamoska tam dokoncila mgr anglinu a velmi si pochvalovala 🙂

vamajka
autor
16. feb 2018

@ziwka To som rada a studovala len anglinu alebo este nieco , lebo syn chcel len AJ no ja som mu povedala ze nech si ktomu da este 1 predmet. A ti tvoji spoluziaci ked nesli ucit kde sa zamestnali?

ziwa1
16. feb 2018

@vamajka aj ked vystuduje ako ucitel, nemusi ostat ucitel. Neplas sa. Moze si neskor dorobit aj inu vs.
A nikdy nevies, mozno aj skolstvo porobi zmeny. Aj ked to teraz nevyzera.
Ja nam kombinaciu sj-aj. Neprislo mi to nejak tazke. Iba anglictina vie byt brutalna, ked sa rozobera gramatika do hlbky. My sme hovorili, ze 200 pravidiel a 2000 vynimiek. 😁
Ale vsetko sa to da, ked sa chce.

No a ja teraz robim ekonomku 🙂 . Postupne som sa zaucila, nastudovala a obcas si nostalgicky spomeniem, aky klud bol na skole. Hlavne, ked sa blizi danove. 😜

hettinka
16. feb 2018

@vamajka tak ti poviem, taký murár tiež nezarobí take sumy hneď. Možno na živnosť, ak nájde prácu a aj mu ju zaplatia. Pracuje vonku, či je zima, či prší, alebo pali slnko a často rodinu ani nevidí. Takze pracovne podmienky má učiteľ určite lepšie. Len ten plat v štátnom školstve je taký nanič, no ako som písala, dá sa zarobiť pomimo, alebo syn nemusí na nejakú bežnú Zs, ale poobzerať sa po inom type škôl.

Ja som študovala v Nitre, ale už je to dávno a mne sa študovalo v pohode. Nezdalo sa mi to nejako extra ťažké, skúšky som robila na prvý termín. Len ja som rada čítala a jazyky mi vždy šli akosi samé od seba.

hettinka
16. feb 2018

@vamajka kolega mal jednoodborové štúdium AJ a po čase si dorobil externe ešte jeden predmet. Aj to je možnosť...

vamajka
autor
16. feb 2018

@hettinka A ake predmety ucis aj on cita nonstop aje na jzyky dobry MAT a FYZ 0 bodov