Milé žienky, brali sme sa narýchlo kvôli úradným dôvodom a dobre nám to aj padlo. Vyhla som sa slovenskej veselici o 100 ľuďoch, ktorý ma naposledy videli v ako dievčatko s vrkôčikmi a môj manžel 3 dňovej opici.
O 3 týždne máme však u mojej svokry na záhrade oslavu, teda šaty,50- 60ľudí, priatelia známy ale všetko v takom garden style, grilované špecialitky, moje obľúbené sushi ale najma žiadne rituály a podobne.
Moja svokra s mojou maminou však prišli s nápadom svadobného zoznamu, vraj keď už bude niekto chcieť niečo kupovať aby sa vedel orientovať.
Navrhli 25 položiek nech si ľudia môžu vyberať, my však máme na zozname len 3 položky aj to je 3. bod svatý pokoj podľa môjho muža.
Čo by sme vlastne mali chcieť? Žijeme v peknej pred rokom a čosi prerobenej domácnosti takže netuším čo chcieť ani 😒
@niki101988 možno je niečo,čo je v domácnosti,čo by sa vám ešte zišlo a zatiaľ neboli na to financie,ak je to drahšia položka,tak skúste navrhnúť,že by vám dali financie a vy by ste si kúpili to čo potrebujete.v podstate na každej svadbe,na ktorej sme boli sme dali financie,mladí si tak mohli kúpiť to čo potrebovali a neváľali sa im po dome/byte zbytočnosti.
@niki101988 V tomto pripade nechcite veci ale (ked tak) peniaze, tie sa hodia vzdy. Da sa to nejak tak naformulovat aby ste si ich priamo nepatyli, ale aby bolo hostom zrejme ze ked uz maju nieco priniest ze toto najviac uprednostnite. Napr. ako prispevok na svadobnu cestu (ak ste este neboli), blizi sa letna sezona a krasny medovy tyzden niekde pri moricku, hmm?
Tiez si myslim, ze je narocne vymyslat dary do uz fungujúcej domacnosti, ked uz to, co potrebujete, mate. Peniaze nic nepokazia, ked ich date dohhromady, mozete su kupit nieco velke, alebo odlozit.
@niki101988 Ach, tieto nase tradicie, co? My sme kazdemu slusne, ale pevne vysvetlili, ze ziadne dary, ak nam niekto chce nieco dat, nech nam da peniaze, za tie urcite budeme vdacni. Odporucam rovnako. Mozte spravit taky zoznam, ze na nom bude 25 poloziek s nazvom Prispevok na svadobnu cestu alebo na auto alebo cokolvek. Aj mama bude spokojna, aj ludia hadam pochopia. 🙂
bud tak ako navrhuju ostatny, spravit to ako prispevok na nieco alebo povedat, ze ked chcu nieco doniest, tak fakt len nejaku uzitocnu drobnost. My sme tiez nic nechceli, takze kazdy doniesol nejaku malickost ako fotoalbum, aby sme mali kam dat fotky, hrnceky ON a ONA, ramik na fotku..jednoducho uzitocne (a vtipne) drobnosti, co potesia...
mne ako hosťovi ak by niekto predložil taký zoznam 😝
@niki101988 taký zoznam je super vec, ale len vtedy, ak si zariaďujete byt, dom...ak už máte všetko, je to zbytočné ... vlastná skúsenosť... my sme už pár rokov bývali spolu, keď sme sa brali....😉 na svadbe sme mali len najbližších a samozrejmosťou boli obálky s peniazmi ... na tvojom mieste by som svokre aj mame vysvetlila, že by ste skôr prijali "peňažný dar" ...
PS: a užitočných drobností mám plné krabice... fotorámiky, ktoré sa mi nehodia, vázy na kvety, fotoalbumy - tie mám v policiach v knižnici - no, bez fotiek, lebo si už robíme fotoknihy 😅 ...no, pre mňa je to nočná mora-keď nič nechcú... "len nejakú drobnosť"... pre potešenie ... 😉
@ivett1
@janinah
@cobhan
@bosoriak
@meluela
@monicm
@horana
@evelynm
Ďakujem za rady, o peniazoch mama, svokra ani počuť tak sme s MM zoznam zredukovali na 20 položiek a už mi chýbajú len 4 😀 . Baby ale akože uteráky, postelné prádlo ok, aj vázy som tam napísala dve ale konkrétne kusy a aj adresu kde sa dajú kúpiť. Matke a svokre som zakázala pozerať americké filmy, lebo keď mi svokor zavalašil že to videli v nejakom filme tak no zbohom, myslím, že to prežívajú viac ako ja.
@janinah
Tak keď sa vydávala moja dobrá priateľka mali tiež takýto zoznam, mala som ho na starosti. Svadba o 100ľuďoch ale zoznam mal 20 vecí. Bolo to celkom zábavné, mali totiž presne určené všetko kde sa dá kúpiť, ceny a podobne. Skladali sa na konkrétne dary viacerí ľudia a nikto nebol urazený ani dotknutý.
Naopak som to vtedy vnímala dosť prakticky, lebo ak už niečo chceli tak dostali konkrétny kúsok
@niki101988 😀 😉
Vdakabohu, ze v nasej rodine sa na svadbu davaju peniaze 🙂
@ivett1
@janinah
@cobhan
@bosoriak
@meluela
@monicm
@horana
@evelynm
@ammellia
Tak dámy, zoznam sa ujal ako nikdy napísali sme nakoniec len 18 položiek teda až, ale už nám hostia rezervovali z toho 13 takže je to veselé 😀 Som aj zvedavá čo si kto zo zoznamu nakoniec vybral nakoľko to má na starosti moja švagriná 😉
@niki101988 ked vsetko mate, tak zoznam nie je najlepsi napad ... bud im povedat ze nemusia nic nosit .. ale to je na sk asi problem, lebo tie dary sa davaju tak vzajomne krizom cez rodiny, niektori si starsi ludia si aj pisu kto komu co a za kolko dal - co je sice divne, ale to preto aby oni pri dalsej svadbe sa nemuseli bat ze daju malo .. no este take pozostatky starych dedinskych zvykov, co je vlastne aj mile.
Podla mna ked nebudete mat zoznam, tak ti co budu mat potrebu nieco dat daju v obalke, je to diskretne lebo nemusia si dary navzdajom porovnavat a mozete si to odlozit na neskor a nebudete mat byt plny veci ktore ste nepotrebovali ... niektori tak ci tak donesu nejake zbytocnosti, ale urcite to budu mysliet dobre ...