Pekný deň
Prosím aký ma vplyv- súvis vojna a plyn?
Pýtam sa, pretože staviam dom a neviem čo sa deje- či dať plyn alebo nie. Sky to ma súvis alebo aký dopad po vojne ? Ďakujem
Vojna ma suvis s cenou plynu, pretoze rusi mozu zastavit kohutiky plynovodu a uz drahy plyn kvoli inflacii kvoli obmedzeniu ponuky vyleti hore. Nepriamo to ma suvis s cenami za teplo a energie, kedze sa kuri plynom. Ked nie si teplaren, elektraren, tak to nedokazes ovplyvnit, ani riesit a casom, do par mesiacov az rokov sa to utrasie. Ropa ani plyn obcas vystrelia na maxima a po opatreniach vlad zase klesnu. Zaden stat neustoji inflaciu sposobenu dlhodobymi vysokymi cenami ropy a plynu okrem tych, co ju tazia.
My mame plyn,ale v dome je myslene aj na to,ze raz mozme ostat bez plynu. Namontuje sa tepelne cerpadlo. Elektrinou kurit by sme sa nedoplatili.
máme komín aj na plyn aj na tuhé palivo (uhlie , drevo), ideálne mať krb s prieduchmi do izieb, kedy nebudeš závislá na elektrine ani plyne, v prípade nudze tak máte alternatívny zdroj kúrenia ( výpadok plynu/elektriny)
my mame krb s prieduchmi, plyn aj elektrinu ....stavali sme pred 7rokmi, ale manzel vravi, ze keby mohol vratit cas, dal by este pec na tuhe palivo, ktore by kurilo podlahovku ....lebo drevo si vieme este relativne lacnejsie zohnat
ktovie, co bude.....ale energie budú v buducnosti velmi drahe
Plyn - kúrenie elektrikou v dome je extrémne veľké náklady , a plyn pôjde hore
nasi znami, co maju bungalov, platili mesacne za kurenie elektrinou aj cez 140eur a to este bolo pred 2-3 rokmi .......teraz, ked vsetko pojde hore .....
Ked ten dom uz stavias a pytas sa na plyn, zrejme mas projekt domu v ktorom mas plyn. Na zaklade projektu si dostala stavebne povolenie. Ak mas pochybnosti tak si daj prepracovat projekt, nasledne podaj novy projekt so ziadostou o zmenu na stavebny urad a vyckaj na schvalenie.
Alebo je to len dalsia tema k podnecovaniu paniky.
@brembo no ja poviem toľko, my mame tepelne čerpadlo voda, vyzerá to ako mala chladnička ktorá je v garáži a platíme za elektriku 120€ mesačne, čo si myslím že neni až tak malo. Ale vykurujeme veľký dom, garáž, wellness, saunu aj vyrivku.
Pred tým sme platili bez wellnessu kde je vyrivka a sauna 90€.
Tepelne čerpadlo je velmi pohodlná vec, ale neni pravda že kúri len do + 5. U nás na Liptove sú mrazí -13 až -15 stále celu zimu a čerpadlo pekne kúry.
Záleží aj na kvalite čerpadla, vyhrevnosti a ostatných parametrov. My sme mali pred tým peketkovu pec čo o super, len sa nemal kto oni starať. Takze my kúrime iba čerpadlo voda a kúry v mrazoch a manžel vraví, že v mrazoch ide najlepsie.
Mame aj krb, ale ten mame na romantiku🤣
Či plyn, či elektrina, všetko bude rásť, v oboch môže nastať problém, pretože všetko so všetkým súvisí.. hlavne si dajte krb, keby náhodou čosi..
My kurime plynom, ale keď vypnú elektrinu, tak môže aj plyn tiecť a nič to nepomôže, keďže kotol potrebuje aj elektrinu.. mame krb, čo som teraz ozaj rada..
@brembo my mame voda voda, a nemáme žiadne iné kúrenie iba čerpadlo, a hádam tu nebudem nikoho zavádzať a klamať nie? Kludne môžete prist ku nám. Bývam na Liptove a čerpadlo ide super a pri mínusových teplotách najlepsie. Keď tu dávam dakomu radu nebudem klamať. Voda pod zemou ma celu zimu pri - 13 - 15 stupňoch stále + 12 stupňov preto je take účinne. Ale žiaľ je 2x tak drahšie ako vzduch. A treba za ďalšie kúpiť velmi kvalitne čerpadlo.
Kludne sa môžete prist ku nám pozrieť dvere máte otvorené a zistite že iné kúrenie nemáme. A dokonca to čerpadlo kúry ako šialene lebo u nás je stále 24.5 stupňa ideme podochnut🤣. Oba sa riadi teplotou z vonky a podľa toho kury. Čerpadla voda voda sú na Slovensku pomerne nie časté nikto ich skoro nemá asi cca 2 ľudia na sk, pretože tam je riziko že musíš mat vodu cely rok a dôležité je mat dobre podložie aby si niekto mohol dať čerpadlo voda. A toto čerpadlo stalo 3x viac ako tie ostatne pre tu svoju kvalitu ale aj riziko z podzemnej vody.
@brembo a prosim daj mi kontakt na tvojho známeho kludne sa s ním podebatim a ukážem svoje čerpadlo a nech mi on ukáže svoje. Mame krb ale prieduchy nie a krbom sme nekúrili 2.5 roka ako mame čerpadlo pretože fakt kury ako šialene.
A neni znacka ako znacka. Tu si radíme hovoríme pravdu neklameme, a pomáhame si.
@brembo nejde o šetrenie, ale aj o firmu a poradenstvo ktoré dostane. Auto môže mat, ale to neni vsetko keď sa do toho nevyzna. A u nás na našej ulici majú čerpadla novostavby, ale neviem otom že by dokurivalu, to by si tu na Liptove určite potom nedávali keď sú tu take strašne mrazy. Ale opýtam sa ich a napisem večer - zajtra😊
Urcite by som dala plyn, aj do buducna. Ano moze sa stat ze nas Rusi odstrihnu, ale skor nemusi a elektrika ked vypadava tak budete mat zimu.