Susedské vzťahy - sused mi znehodnocuje pozemok

trendyoblecenie
7. júl 2022

Dobrý deň.
Chcela by som sa spýtať , či niekto nemá skúsenosť so susedom, ktorý sa nestará o svoj pozemok a jeho naletove dreviny sú v takom štádiu , že mi zničili komplet cely krásny výhľad , ktorý sme z nášho pozemku mali a jeho kriky a burinu mám minimálne meter vo svojom dvore .
Prikladám aj fotku nášho dvora , podotýkam , že je to fotené z najvyššieho poschodia v dome. Kedysi sme mali krásny výhľad priamo z dvora - výhľad na Sulovske skaly. Dnes nevidím absolútne nič , ani keby vyjdem priamo na strechu domu.
Nielen že nám zadebnil cely výhľad , ale burinu , naletove dreviny a dokonca jednu starú ceresnu , ktorá už vôbec cele roky nerodí mame na svojom pozemku. Plot ma spadnutý , dieravy a po našich prosbach o úpravu sme sa dočkali len vysmiatia.
Stále sa vyhovára , že niekedy na jeseň to dá vyrezať , no čakáme už cele roky . Nepotrebuje k tomu žiadnu žiadosť o výrub , nakoľko sa nejedna o stromy , ale o spomínanú naletovu drevinu a burinu. Za každú vašu radu budem veľmi vďačná 🙏🏻

Pekný deň

pribinak
7. júl 2022

@trendyoblecenie Jezisi, asi Tá nastvem, ale toto je uplna paráda 😊😊😊😊 krása, zelený živý plot 🌲🌲🌲🌳🌳🌳
Naaaadhera

petulda333
7. júl 2022

@pribinak to si len myslis. Mali sme to iste. Vies kolko havede z toho vylietava? Och

pribinak
7. júl 2022

@petulda333 tak ale určite tam hniezdia aj vtáky a ráno to musí krása ako spievajú a čvirikajú

callisia
7. júl 2022

Tak to vypíľte z vašej strany. Vy to máte ešte nízke, to pôjde. My máme tiež takého suseda. Lenže ten tam má už 20 metrové vŕby. To už sami nevypílime. A horolezci fakt nie sme škriabať sa na tie stromy a píliť to zvrchu 🙄

trendyoblecenie
autor
7. júl 2022

@pribinak nadhera bola ten výhľad , ktorý sme mali kedysi . Každý nám ho doslova závidel. A tato ,,krasa,, ako ju nazývate je ostrá, nebezpečná (najmä pre nášho 2 ročného syna). Ďalšia vec je , keď chcem povesat prádlo, jednak ma bijú dookola konáre a všetko mám s prepáčením nonstop zasrane. Keby takúto ,,krásu,, chceme, tak si ju vysadime. Avšak keď si to neželame a sused s tým nič nechce robiť , tak neviem ako to mame ďalej riešiť.

ms_green
7. júl 2022

Ahoj, bohužiaľ s priateľom riešime podobný problém. Vedľa nás z jednej strany je pozemok na ktorom je len záhrada, ktorá patrí jednému starému pánovi, asi 80 ročný človek. Záhrada je zanedbaná, chodí tam asi raz za rok, ani to nie možno.
Dlhodobo bojujeme a znepríjemňuje nám to život. Za posledné dva roky sa nejedná len o "znepríjemňovanie" (typu, kopa ihličia, bordelu, hmyz) ale vyslovene nás to ohrozuje. Sused tam má dve staré borovice, ktoré sú vysoké, staré a nebezpečné. Už 2x sa stalo, že fúkalo a konáre nám padli na plot, raz na garáž, kde vďaka bohu nič vtedy nestálo. V jeho zanedbanej záhrade sa množia škodce, ktoré nám ničia ovocie a zeleninu a potkany. Sused opakovane neodpovedá na naše telefonáty, sťažnosti na miestny úrad nepomohli, vždy nám povedia, že ho kontaktovali aby dal pozemok do takého stavu aby neohrozoval susedov. Ale nikdy sa tak nestalo. Škody a popadané časti stromov sme si museli na vlastné nálady odpratať sami. Každú búrku tŕpneme, či nám jeden z tých stromov nespadne na dom.

vso10
7. júl 2022

aj na náletovú drevinu pri obvode nad (tuším) 40cm treba mať povolenie, čiže nie je pravda, že nepotrebuje povolenie... :/ a povolenie sa vybavuje dlho, teda podľa toho na koho narazíte a treba dať náhradnú výsadbu, čo zväčša býva väčší počet ks ako vypílite... sused tam býva, prípadne pravidelne tam chodí?

trendyoblecenie
autor
7. júl 2022

@vso10 viem. To sú tenké dlhé stromy . Ani jeden nemá 100% spomínaný obvod . Tento sused tam nebyva , dom kúpil a dáva ho do prenájmu. Jedna sa o rodinný dom a záhradu a ta záhrada stúpa až do obrovského svahu. Predošlí majitelia sa o to starali a pravidelne kosili. Tento to ma na háku a ničí nám tým život.
Už sme prišli aj s návrhom , že ten svah kúpime, len skrz toho aby sme si to vyčistili a starali sa o to my. To nie je pozemok na ktorý sa dá stúpiť , je to roklina a v nej je tato náletová drevina roky neupravovana. No pán sused by nám to aj predal no cenu žiada ako za stavebný pozemok niekde na periférii najvychyrenejsieho mesta 😀🙈

petulda333
7. júl 2022

@trendyoblecenie saty povesaj inde,ocividne miesta mas dost. A ak sused neodstrani co vam vadi,tak z vasej strany zrezte sami

petulda333
7. júl 2022

@ms_green napisat ziadost na mestsky urad pozemkovy odbor a zivotne prostredie. Nejak tak,nafotit. My dnes zrezeme strom na cintorine,je prehnity a presahuje nam do dvora. Poslali sme ziadost o vyrub,kedze obec dava ruky prec

maciatkolulu
7. júl 2022

@trendyoblecenie ja nerozumiem, v inej téme je jasne napísané, že aj kebyže súloží uprostred bieleho dňa na svojom pozemku, je to ich vec, tento sused ma na svojom pozemku svoje buriny, vy si opilte co je na vašej strane a sus bielizeň inde. To máš tak malý pozemok, že musíš rovno tam, v tieni? Osekajte, postavne si tam múr a máš pokoj, to ti stojí za naťahovanie? Výhľad mate pekný.

trendyoblecenie
autor
7. júl 2022

@petulda333 to mám kvôli jeho nezodpovednosti a jeho ľahostajnosti betónovať nové stojky na susiak? Starý búrať a ja sa mám presunúť ? A ten výhľad mi kto vráti ? Predstavte si , že kupujete dom kvôli výhľadu , ktorý milujete a príde nejaký neprispôsobivý nový sused , urobí vám pri záhrade džungľu plnú všelijakej havede a vy by ste len mávli rukou a povedali si, že však ste sa nadivali dosť a už stačí? Že vám toto nevadí ?

ms_green
7. júl 2022

@petulda333 Reálne sa niečo pohne ak dáme žiadosť znova? Dávali sme jednu na miestny úrad Ružinov, kde nám poslali vyjadrenie, že informovali majiteľa a má to dať do poriadku. Po pol roku (keď nám padol konár na garáž) sme písali znovu, tentoraz bez odpovede. Vie mu to mesto prikázať aby tie stromy dal spíliť? Respektíve, vedia mu niečo urobiť ak to neurobí? Lebo neverím tomu, že to ten pán bude riešiť.

kachita
7. júl 2022

@trendyoblecenie ja som asi ina ale mne sa to paci, ako to je. Krasne zelene zatisie

petulda333
7. júl 2022

@trendyoblecenie tak si to tam orez. A ano,ja by som kupila aspon prenosny susiak a susila inde,nez sa nechat doskriabat konarmi. A ako pisem,na vasej strane si orezte sami. A teda zas ak by tam posadil ovocne stromy,tak co urobis? Vyhlad mat tiez nebudes. Myslim,ze na uradoch ti ako dovod,ze nemas vyhlad,proste neprejde. Aj ked nieco sa mi mari,ze sa tiez nesmie nechat rast taka burina donekocna a treba to upravit. Ak obec odmieta,tak to skus na pozemkovom urade cez mestsky urad,kam patrite

mondolina
7. júl 2022

@trendyoblecenie
a čo by si robila keby ti tam postavili výškovú budovu? a z výhľady by nebolo nič....
aj to sa môže stať a aj sa stalo....takže stromčeky sú fajn 😉

petulda333
7. júl 2022

@ms_green ak ohrozuju zivot,resp ze su hnile tak ano. U nas obec dostala ,,prikaz,, na vyrub.A nam este poradili takto,dat zrezat a potom to nahlasit na urad,ze proste nas ohrozil a surne sme ho rychlo zrezali. Lenze to vam asi majitel nedovoli.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ms_green
7. júl 2022

@petulda333 Tak vyskúšame. Mám to nafotené tie popadané konáre na plot a na garáž, tak hádam sa to pohne. Vďaka.

petulda333
7. júl 2022

@ms_green drzim palce 🍀

trendyoblecenie
autor
7. júl 2022

@neanonymna aký človek, taká reč. Aj ,,vtipkari,, ako ste práve vy, majú právo zapojiť sa do debaty , kde človek rieši niečo čo ho trapi.
V tomto svete ma to naozaj neprekvapuje . Všade je viac ľudí skazenych, ako tých správnych.
Pre info - to je pozemok dalsieho suseda . Medzi ktorým nemáme oplotenie. Ale pokus o vtip ,,úžasný,,. Môžte si zatlieskať 😉

pribinak
7. júl 2022

Ešte sa mize stat, že pozemok preda, nový majiteľ vypili všetko, postaví 3 poschodový dom, na dvore bazén a každý víkend grilovačka pre 20 ľudí.
S láskou v srdci budete spomínať na stromy a kríky

Opilila by som to co mi presahuje na môj pozemok a hotovo

erosmal
7. júl 2022

@trendyoblecenie všetko čo je nad vašou časťou pozemku by som orezala.. mala som už taký dom kde v susedstve bola len džungľa. všetko čo presahovalo som vystrihala a tam kde boli kríky s tŕňami som vystriekala herbicídom aby mi to neliezlo na pozemok.. časom sa ten dom predal a noví susedia to všetko vyklčovali

mimimoje
7. júl 2022

postavte si vlastný plot, vysoký aj tri metre ak to potrebujete tak oddeliť. Podľa mňa toto nie je žiadna tragédia. Nikde v zákone nie je uvedené, kto zo susedov má postaviť plot. Ak sa ti nepáči susedov, postav si svoj. Ak ti nevyhovuje, že tam má strom, kde dávaš prádlo, daj si ho inde. Celý svet sa nebude krútiť okolo toho, čo ty chceš. Tvoje vyjadrovanie presne k tomu smeruje, aj keď sa tváriš, že to tak nie je.

maciatkolulu
7. júl 2022

@trendyoblecenie vy nemáte medzi sebou plot, iba to zelené?

petulda333
7. júl 2022

@maciatkolulu nie,ona mysli ako je travnik,ze tam neni plot od dalsieho suseda

tribratri
7. júl 2022

Je to jeho pozemok a on nie je povinny vam zabezpecovat vas vyhlad. Opilte si to co trci nad vas pozemok. A vyhlad je tam teraz pekny podla mna.

h2
7. júl 2022

@trendyoblecenie Ach, Bože, to sú problémy?! Buď rada, že nemáš výhľad na stavenisko a novostavby. A tiež tam neboli a mali sme úplne iný výhľad, keď sme náš dom kúpili. Orezala by som všetko, čo mi pretŕča na môj pozemok a nahádzala by som to cez plot k susedovi. A k tomu plotu: postavte si vlastný. On nemá žiadnu povinnosť postaviť a teda ani udržiavať plot.

petulda333
7. júl 2022

Pre pobavenie 🙈 nas vyhlad. Radsej by som brala to tvoje 😄