Susedovi sa nepáči náš plot

kajka1512
2. aug 2023

Dobrý deň
Chcem sa spýtať, či ma sused právo ma rozhodnutie o plote, že aký tam on chce..?
Jedna sa o to. Že u nás to funguje tak, te každý sused robí plot z ľavej strany a my tak robíme so susedom teraz. A nieje moc nadšený s plotom. Chce betónový, no my sme dali 3D plot klasicky pletitvovy, čo dáva veľké % ľudí… čo máme robiť ?
Ďakujem.
Plot ešte nieje vo výstavbe ale finančne sa nám skôr oplatí spraviť tento plwtitovy ako betónový. Peniaze potrebujeme na iné veci v dome.

deti95060810
2. aug 2023

sused chcieť môže... 😉
ak plot financuješ ty, tak si spravíš taký aký chceš ty a nie sused...
sa ti čudujem že vôbec sa zaoberáš rečami suseda...

vkatush
2. aug 2023

@kajka1512 pokiaľ viem, si povinná oplotiť, ale aké chceš môžeš dať.
Ak chce iný, špeciálny, nech ho robí on na svoje náklady, nemôže ti v tomto rozkazovať.

Náš sused má okolo celého pozemku dvojito-drevený. Drahá záležitosť. Pýtal sa susedov z každej strany, či im to nebude vadiť a zaplatil si to sám. Aspoň sme my nemali starosť, že treba robiť plot.

slavomira236
2. aug 2023

@kajka1512 pokial viem ziadny zakon o plote nieje ked si chce dat nech si da aspon uzetrite. Nemusi byt ani ziadny plot aj 2 ploty mozete mat. U nas na ulici ked sa davno stavali domy tiez kazdy robil vrchny plot. Teraz co si vsimam ked sa niekto novy nastahuje dava si na obidva strany a vetsinu tie betonove takze vidim stary pletivovy plot a vedla neho hned betonovy. Ludia teraz uz nechcu aby bolo vidno na pozemok . Uz to nieje ako bolo niekedy a cez tie pletivove ja vidim do zahrady az 6stemu susedovi. No pod nami byvaju starousadlici starsi ludia tym je ke jedno. Pocitam ze ked sa nastahuju mladi zmeni sa to

slavomira236
2. aug 2023

@vkatush nieje povinnost oplotit ziadny zakon nato nieje uz sa to tu parkrat rozoberalo..Ludia si ploty davaju lebo nechcu aby sa niekto dostal na pozemok ale ked niekto plot nechce neprinutis ho jedine ze si oplotis ty

goodidea
2. aug 2023

Daj si plot aký chces..daj si ho tak aby bol celou plochou na tvojom pozemku nie napr na hranici

viestta
2. aug 2023

Jedina povinnost pri plote je, ze musi byt celym objemom na tvojom pozemku. Susedova povinnost je umoznit pristup na svoj pozemok v miere a case nevyhnutne nutnom na vystavbu plota. Inac je na tebe aky plot spravis, za svoje peniaze si tam mozes postavit aky chces (samozrejme do urcitej vysky). Dokonca nemas povinnost stavat akykolvek plot, oplotene ma byt len stavenisko. A to, kto stavia pravy, lavy neviem aky plot je len na dohode medzi susedmi, nie je to v ziadnom zakone osetrene, takze nie je mozne ani nikoho donutit aby postavil plot ak ho on stavat nechce.

zic
2. aug 2023

Podla mna jediny pripad, kedy sa sused moze vyjadrit (negativne) k tvojmu plotu, ak by ten plot nesplnal VZN obce (prilis vysoky, plny apod)... ale kedze praveze vy chcete pletivovy a ak dodrzite vysku co je vo vseobecnom nariadeni obce (ak vobec obec ma VZNko) na drobne stavby, tak ohlasite plot a nema k tomu co povedat...

0silvia0
2. aug 2023

@kajka1512 jeho vec, po akom plote mu srdce piští, bude sa musieť uspokojiť aj s vašim pletivovým, povedz mu že na iný nemáte peniaze a takto ste sa rozhodli. Hotovo. My máme tiež každý plot na pozemku iný. Z pravej strany pletivový, z ľavej murovaný s drevenými latkami a čelný plot betónový.

mimi3008
2. aug 2023

@kajka1512 co mate robit? Kaslat mu na hlavu predsa

viestta
2. aug 2023

Este dodam, ked panu susedovi srdce pisti po betonovom, moze si ho postavit. Na svojom pozemku a za svoje peniaze. Vy mu do toho kecat nebudete

petulda333
2. aug 2023

Aj u nas tak je,ze sused po pravej strane robi plot. No my mame za susedov cintorin. A starostka nechcela robit plot,dokonca ani ten stary opravit,hoci nam padal do dvora. Tak sme si urobili sami. A teda z oboch stran mame nas. Susedovi ak sa neoaci,moze si urobit sam a vy si dajte aky chcete. Toto nie je povinnost.

sisaka
2. aug 2023

Tie betónové ploty ma teraz pri poslednej návšteve Slovenska priam šokovali. Vyzerá to otrasne, domy spoza nich ani nevidno (trčia len strechy), chápem, že to je asi zámer, ale čo tsm preboha ľudia robíte, že potrebujete byť obohnaný betónovým plotom? To ste miliardári, že si chránite majetky?

viestta
2. aug 2023

@sisaka pomaly si chcu privykat na zivot v Leopoldovskej vaznici, nic ine za tym nevidim...

petulda333
2. aug 2023

@sisaka ani ja neozumiem tym vysokym plotom. Teda vpredu pred domom. My mame 2m plot,pozdlz dvora,ale len preto,ze tam je cintorin a nechcem ho vidiet 🙈 vedla v dedine ma mnoho ludi pred domom vysoky asi 3m plot 🤦‍♀️🤦‍♀️ vyzera to hrozne

sisaka
2. aug 2023

@viestta 🤣

vanilkovazmrzka
2. aug 2023

Sprav si taky plot ako chces. Ked sa susedovi nebude pacit, moze si pozdlz neho postavit vlastny betonovy.

Inak to je rakovina kazdej jednej oblasti s rodinnymi domami, tie ohavne betonove mury.

jankalukasova
2. aug 2023

@viestta @sisaka
ja som betónový plot nechcela. Vždy som vravela, že nie, že to je ako dvor v base. Lenže... Momentálne sú pozemky o dosť menšie ako povedzme 50 rokov dozadu. Tam bol človek rád ak dal pletivo, keď mal povedzme 2000m2. Lenže dnes sa za "slušný" pozemok považuje aj 500m2. A keď sa nechceš pozerať, čo sused obeduje na terase, tak Ti nič iné n zostáva. Nakoniec taký plot z troch strán máme a je to fajn. Nechávame ho zarásť paviničom aby to nebol betón ale zelená plocha.

viestta
2. aug 2023

@jankalukasova zelen sa da vysadit aj pri pletivovom plote, sice to chvilu trva, kym vyrastie, ale sukromie zaruci. A kym vyrastie daju sa pouzit aj rychlorastuce letnicky. Zivy plot nemusia byt len cintorinske tuje a dokonca moze byt aj jedly, kvitnuci po celu sezonu a celkom bezudrzbovy.

daniela2202
2. aug 2023

@kajka1512 je to iba vaša vec, keď chce betón, nech dá peniaze

viestta
2. aug 2023

@daniela2202 ked chce beton, nech si sam postavi

nikasmile
2. aug 2023

Ako sa spomína, spravte aký chcete...ak chce on betónový tak nech si ho spraví na svoje náklady, ak nemáte problém betónový, tak mu ponúknite max. sumu v cene čo by vás vyšiel pletivový.

eeffka
2. aug 2023

@kajka1512 tak ako ti napisali, ziaden zakon ti neprikazuje mat plot, je to "zvyk" nic viac. Postav si u seba aky chces.

zuzinka888
2. aug 2023

@sisaka nie majetky, chranime si sukromie. Nevidim dovod preco by mala suseda cumiet kedy sa vyvalujem na zahrade- namiesto toho aby som si tam mrkvu zasadila. A ani dovod preco by ma mal ocumovat sused, ked sa kupem ci opalujem- ako to bolo ked sme este nemali plot. Kolko krat som kukla smerom k jeho oknam - tolkokrat sa pohla zaclona, a o cudnom pocite ,ze na mna niekto cumi ani nehovorim

veroonr
2. aug 2023

@sisaka presne toto aj mna irituje. My sa chystame stavat, susedov budeme mat len z jednej strany ale vazne uvazujem ze ak tam budu chciet slahnut beton tak radsej navrhnem ze plot spravime namiesto nich na nase naklady. Alebo predam pozemok. Sa nepresuvam z panelaku do domu aby som sa divala na betonovy mur... 🤦

ajsha123
2. aug 2023

@nikasmile presne. Ja by som sa so susedom dohodla, ze nech dá urobiť betónový plot on a vy mu prispejete toľko, kolko by vás stál ten pletivovy plot. Alebo naopak, urobte betónový Vy, ale nech sused zaplatí nad to, kolko by ste dali za pletivovy... My sme tiež plot robili so susedom na polovicu...

viestta
2. aug 2023

@zuzinka888 ale prečo 2 metrový plot od ulice?

ajsha123
2. aug 2023

@viestta no, ja tým betónovým plotom rozumiem, nie všetko je zlé, má aj plno výhod. Ale čo sa Týka výšky, asi preto 2metrové, že ak sa bavíme o tých betónových plotoch z bet.dielov, rozmer jedného dielu /panelu) je 2metre na dĺžku a 50 cm na výšku. To je bežná najlacnejšia klasika. Čiže ak naskladáš 3 panely /dielce na seba, plot je vysoký len 150 cm, čo je pomerne málo, ak ti ide o to, aby na Teba všetci od ulice nečumeli, keď sa opaľujes, naor. Iná možná výška je uz len zo 4 dielcov, a to vyjde 2 metre. Existujú aj iné rozmery panelov, od iných výrobcov, ale sú väčšinou drahšie.
My sme napr.urobili kompromis, polovicu spodného dielu na výšku sme kvôli tomu, aby neprerastala burina, dali do zeme, cize vcelku na výšku má plot 180 cm

queen_mary
3. aug 2023

Ak to tebe nevadi, nech si sused doplati rozdiel a dajte betonovy

queen_mary
3. aug 2023

A inak betonovy plot na maluch pozemkoch je fajn. Ja nechcem mat vyhlad k susedom. A ani nechcem aby oni videli k nam.

zic
3. aug 2023

@queen_mary tak nepriehladny plot je dobry na kazdom pozemku... aj na vacsom... Inac aj teda priehladny lacny plot + nejaka zelen co to zakryje je riesenie