Susedova garáž blízko nášho plota

11. sep 2020

Ahojte. Susedovi stavajú garáž. Podľa mňa je príliš blízko nášho plota. Alebo sa mi to len zdá? Máte niekto skúsenosť prípadne vedomosť, či je to ok? Ďakujem.

klarissa25
11. sep 2020

no je to extra blízko.... pokial viem mal by tam byť odstup

tncka
11. sep 2020

No je to blizko,ale je to za plotom,takze asi nic s tym. A preco ti to vadi? Okrem toho ze to blbo vyzera..😅🤷‍♀️

marienka1989
11. sep 2020

Podľa foto je to veľká garáž, na tú musí mať vydané stavebné povolenie, tam musia byť dodržané presné vzdialenosti od plota, vedľajšieho domu atď. Treba si overiť, či má sused stavebné povolenie, a pokiaľ Vám tá garáž veľmi vadí, treba to napadnúť.

tncka
11. sep 2020

@marienka1989 tak uz potom zbohom dobre susedske vztahy😳 ja by som do toho radsej nerypala😅

klarissa25
11. sep 2020

@tncka a prečo? Oni ked išli stavať mali sa predsa aspon opýtať nie? Maju mat stavebne povolenie a aj dodržiavať podla neho to čo sa ma....

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka_266
11. sep 2020

@klarissa25 naši susedia, keď išli stavať sa spýtali, chodili merať našu, aby boli rovnako vysoké, aby to nevyzeralo zle, keďže je to hneď pri ceste. Keď dostavali zrazu nám vedľa stala nie garáž, ale doslova Stodola so špicatou strechou, pomaly vyššou ako domy 🤦‍♀️

tncka
11. sep 2020

@klarissa25 je fakt ze neviem kolko musi byt vzdialenost od plota. Ale je to na ich pozemku,mne by to asi radsej nevadilo 🙂

klarissa25
11. sep 2020

@janka_266 tak hej ale pokial mali stavebne povolenie, plus dodržali tu vzdialenost tak je to ok

modrava
11. sep 2020

mne toto pripada rovnako ako tisice inych dispozicii "susedova garaz-vedlajsi dom".
uzky priechod poza dom, kde je len okno z kupelne, wecka a oproti susedova zadna stena domu alebo garaze

autor
11. sep 2020

Jemu vadila burina na našom pozemku, lebo mu zalietavali semiačka na dvor... Ok, tak sme vrámci korektných susedských vzťahov, hoci teraz toho máme extrémne veľa nabehli a dali to do poriadku. A nám nemá vadiť garáž nacapená na našom plote? Čo mi na tom vadí? Že vrámci korektných susedských vzťahov takú vec minimálne odkomunikujem so susedom. A nie sebecky staviam, lebo som na svojom. Tiež sme mohli povedať, nech drží hubu, lebo burina je u nás, nie u neho. Nakoľko je to takto blízko, problém môže byť pri odpadovej vode, ktorá bude zatekať k nám. Tam ani nemá priestor na urobenie odtoku.

simca06022011
11. sep 2020

Musia mat minimlane ohlasku na stavebnom urade (ako mala stavba), plus k tomu potrebuju vas suhlas. stavebny urad dohliada na rozostupy medzi stavbami. Pri malej stavbe nie su take podmienky ako pri rodinnych domoch napriklad (tam ej 7 a 4m ak si dobre pamatam), tu ide o to, ze sused musi suhlasit, nesmie mu tiect dazdova voda do dvora, sneh, neprimerane tienit.. atd. Cize informujte sa na stavebnom urade.

https://www.stavebnyportal.sk/33/vzdialenost-dr...

simca06022011
11. sep 2020

k odtoku, ak tam da strechu tak rimsy odvedu tu vodu po bocnych stranach dopredu a moze to uz odviest kamkolvek, ziadny odtok tam nemusi byt. Tiez maju susedia takto na rohu nasich plotov postaveny domcek zahradny a rymy su takmer nad plotom, ale voda nikam netecie.. iba im do sudu a na dvor do drenaze ;) Ak mate problem so stavbou, skocte k susedovi a dajte si vysvetlit technicke veci ako budu vyriesene. Na urade take, ze vadi mi to "lebo jemu vadila nasa burina" neobstoji a treba mat argumenty (a to nie v zlom myslim, ale mam s tym bohate skusenosti, ekdze to riesime 3 roky hadam kazdy mesiac)

autor
11. sep 2020

@simca06022011 Nejde o burinu... ide o prístup. Nám povie, že je to bezcharakterné a toto správanie od nich potom máme ako nazvať? Pozerám, že garáž by mala byť minimálne 1 m od plota... A to nie je ani náhodou.

anickaaa6aaa
11. sep 2020

Išla by som za ním a opýtala sa ho či má povolenie. A ak je teda až taký charakter tak na urad...

autor
11. sep 2020

@anickaaa6aaa Áno, je to jednoznačne na osobný rozhovor. Ale som z toho taká vytočená, že neviem, či to zvládnem bez zbytočných emócií. Človek nechce kaziť susedské vzťahy, ale rovnako ani si nechať skákať po hlave.

modrava
11. sep 2020

mne pripada ten mur uz dost velky a vysoky. ak sa vam to nezdalo, nedalo sa ist za nimi skor kym mali este zaklady? uz bolo isto vidiet pokial bude siahat stavba...

maris5
11. sep 2020

Ma tam aspon pol metra? Podpisovali ste mu suhlas? Chod zistit ci ma stavebne povolenie a ako to mal staviat. Raz pride den, ze budw potrebovat oravit zadnu stranu a bude to chciwy robit z tvojho pozemki, lebo od seba sa tam nedoatane.

simca06022011
11. sep 2020

Inak obec, mesto alebo kde zijete moze mat toto upravene v svojich predpisoch, cize najjednoduchsi je ist sa informovat tam, tu su to iba dohady, my mame male stavby aj ja mam kuchynu vonkajsiu kde jeden roh ide ledva pol metra od muru, susedia staval priamo na rohu, dalsi nad nimi maju tie zahradny domcek riadny so zakladmi priamo na hranici... a stavebny urad namietky nemal, nie je to v rozpore s nicim. Odstup od rodinnych domov je, ale to tiez nikde nie je upravene v akej vzdialenosit od suseda, od plotu.. iba od RD.
Ak si precitas co som zavesila v predoslom prispevku, tak tam je ze stavba moze byt ja na hranici, ale sused nesmie byt obmedzovany.
Otazne je co chces riesit, konkretne s nim. Ci to ze bez dovolenia stavia, neupozronil vas, alebo ti to nejakym sposobom prekaza a co ti prekaza. Cize si to s kludom premysli a potom chod, lebo z praxe viem ze emotivne diskusie so susedmi nevedu nikam, este to bude horsie. Ja by som ked tak zbehla za nim ako ide riesit odtok vody a mimochodom sa ho opytala, ci vas nemal nahodou informovat, pred zacatim taketjo stavby, ktora vam tieni... A ak sa opytas na urade, nie ci ma povolenie, to mozes mimochodom, ale napr prides ako vzorna obcianka sa opytat na ten predpisany odstup od plotu, suhlas susesa... z to nic nedas :D My sme takto odhalili napr. ze stavebny urad vynechal susedov z konania (ale stavebneho, RD) a bol z toho dost problem.

oblecenie99
11. sep 2020

Ja ťa asi nepotešíme,ale AK ma pamäť neklame,a odvtedy neboli zmeny,malo by v jeho prípade ísť pravdepodobne o drobnú stavbu (rozloha do 25 metrov štvorcových a 5 m výška tuším?).Tam mu stačí ohlásenie,nepotrebujeme stavebné povolenie a keďže nejde o rodinný dom,neplatia ani ustanovenia o minimálnych odstupoch od pozemku.V každom prípade by vás nemala žiadnym spôsobom obťažovať,zhoršiť užívanie resp.udrzbu vlastného pozemku,napr.odtekanie dažďovej vody by mali mať vyriešené tak,aby netiekla na váš pozemok,tienenie vašej stavby či pozemku a pod.

autor
11. sep 2020

@modrava Neboli sme tam, keď začali stavať. Včera sme tam prišli a už to tam stálo.

autor
11. sep 2020

@maris5 Nič sme nepodpisovali, vôbec nás nekontaktovali. Presne tak, keď bude niečo treba, bude sa dať len od nás.

simca06022011
11. sep 2020

inak ano je to neohladuplne nechat zaburineny pozemok.. a vyhovarat sa na "mame toho extremen vela". Su veci co sa proste robit musia, udrzba pozemku k tomu patri. A samozrejme, pri susedovi nieco postavit, bez ohlasenia a opytania sa je tiez super...

autor
11. sep 2020

@simca06022011 Volám na stavebný úrad, neviem sa dovolať. Presne to sa chcem opýtať, aký má byť rozostup a či teda obec nejaký vyžaduje, rovnako či treba stavebné povolenie alebo len ohlásenie. Máš úplnú pravdu, že pri emóciách sa nič nevyrieši, ale chápeš, veľmi ma to napálilo. Ja by som si nič také k ľuďom nedovolila. Keby to bolo naopak, ver mi, už by nám dávno zvonil mobil.

autor
11. sep 2020

@simca06022011 Prepáč, ale my tam ešte nebývame. Oni kúpili dom vedľa nás o rok skôr. Pochopiteľne, že sú ďalej s terénnymi úpravami. Náš sused z druhej strany má tiež burinu. Mám robiť rovnaké scény? Trocha ohľaduplnosti nezaškodí zo všetkých strán.

autor
11. sep 2020

@oblecenie99 No najviac sa bojíme presne toho odtekania vody...

deti95060810
11. sep 2020

ahoj.... pozri od oka aké má rozmery garáž...ak je do 25 štvorcov - tak vôbec netreba stavebné povolenie, ale len ohlášku na stav. úrad. Potom nemusí byť ani odstup od plota veľký, stačí, aby odkvap nešiel na tvoj pozemok....
ale ak je stavba väčšia ako 25 štvorcov - tak musí byť stavebné povolenie a jeho stavba musí byť od tvojho pozemku min. 2 metre, jedine ak ty budeš súhlasiť a dáš podpis môže byť 1 m....
Takže doporučujem odhadni aká veľká je stavba....a potom utekaj na stavebný úrad, kým sa dá ešte niečo robiť....

simca06022011
11. sep 2020

Stavebny urad ma iba urcite uradne hodiny, mozno aj u vas? 🙂
Ono ja mozno pridem taka drza a hnusna, ale fakt mam s tymto tolko skusenosti, mam pocit nekedy ze nestaviam len nas dom (a to som ho kupila viac menej hotovy) ale aj celu ulicu 😂 a reiisme vsetko mozne so susedmi, so stavbami.. mozem roman pisat.
To ze mas pozemok a nebyvas tam.. neznamena ze sa netreba starat, tu tiez chodia a ludia si tie pozemky vykosia ked tu nie su. Ale zase smeti zo stavby lietaju kade tade ;) vsade je daco.

autor
11. sep 2020

@deti95060810 Dobrá rada, ďakujem pekne.

simca06022011
11. sep 2020

@deti95060810 nemusi ani odhadovat rozmer, ved na urade musia mat nakresy...