Susedia pestujú popínavú rastlinu po cudzom plote

mpg
18. okt 2022

Známa dala urobiť betónový plot okolo RD, ešte nie je ani omietnutý, čo plánujú urobiť a už si susedia zasadili k plotu popínavú rastlinu a táto sa ťahá po tomto plote. Nechce ich uraziť, ale ak táto rastlina poškodí ten plot alebo ho budú asi budúci rok omietať, tak im plánuje povedať, aby to dali z tadiaľ dole. Oni budú pravda odutí. Mali ste podobný problém?

luccija
18. okt 2022

@mpg ktora to je strana plotu?jedna je susedova.Vsetko je na dohode tak, ked budu omietat nech si ho zrezu.

daniela1911
18. okt 2022

@mpg a to budú odmietať aj susedovu stranu ?
Ak by som mala v pláne to odmietať alebo sadiť niečo svoje, povedala by som im, aké mám plány, a že nech si svoju stranu údržujú…

viestta
18. okt 2022

Susedia síce oduti môžu byť, ale popinavky majú pestovať na svojom ote. Keď chcú scivizovat pohľad na tu betónovú prisernost, neostane im nič iné, len zriadiť oporu pre popinavky na svojom pozemku.

viestta
18. okt 2022

@luccija je jedno ktorá strana plota je to. Plot je toho kto ho postavil a sused môže robiť len to co mu majiteľ povolí, teda aj pestovať rasiny na plote

deti95060810
18. okt 2022

niečo podobné mám ... sused pri našom plote má nejaké tuje - tiež to pretŕča až do nášho pozemku cez náš plot....no skrátka zle...
mm sa neozve, a ak sa ozvem ja - zas budem ja tá najhoršia....😉

luccija
18. okt 2022

@viestta to sa mi nezda viem, ze tusim prava strana je vzdy susedova...
@mpg aj u nas ma sused visteriu a pekne nam kvitne tiez preliezla k nam, ked sme omietali nadvihla sa a zrezala a urobila fasada.Ved mu poviete ideme robit plot co bude s tym kvetom?

viestta
18. okt 2022

@luccija nie, to je len povedacka, ktorá nemá oporu v zákone. Plot je výhradne vlastníctvo toho, kto ho postavil a sused bez povolenia vlastníka nesmie zasahovať do cudzieho vlastníctva.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sardinka32
18. okt 2022

Plot je toho, kto ho za svoje postavil...aj ked je to na hranici a sused dá suhlas...ten súhlas neznamena, ze plot uz je jeho, ale že strpí ten plot. Plot sa da dokonca poistiť a ked by niečo sused poškodil, moze si majitel vymahat opravu plotu cez poistovnu.

jankalukasova
18. okt 2022

@luccija akože ja zaplatím plot a on je zrazu susedov?? A môže si s ním robiť čo chce? Natrieť? Povešať veci? Posadiť brečtan?? No na to by som sa pozrela... Plot je toho, kto ho postavil. Tiež máme z jednej strany susedov plot a veru sme sa pekne pýtali, čo môžeme a nemôžeme posadiť.

simiis
18. okt 2022

Žiadna strana nie je susedova. Minulý rok sme to riešili. Sused sa najskôr musí spýtať či môže okolo plotu z jeho strany to či ono. Ale poväčšine sa to rieši tak, že ty si opeknýš stranu z tvojho dvora a tú druhú je jedno v akom stave necháš. Ale ak tam chce mať sused popínavú rastlinu najskôr sa musí spýtať majiteľa, inak mate právo nato aby ste to strhli/zničili. Ale zvyčajne sa takato vec nerieši. Dôležité je aby boli spokojné obe strany. Čiže vôbec by som to neriešila, nech si dá na ten plot (ak to nezasahuje na moju stranu a nijak neposkodzuje) čo len chce. Od plotu býva pol metra medzera, kt. patrí jednej alrbo druhej strane. Teda my to tak na dedine máme.

simiis
18. okt 2022

@dominika1988 u nás na dedine je to tak, že pravá strana (plot) je susedov a ľavá strana je naša starosť, čiže ďalší sused ma na starosť znovu pravú stranu a ich je ľavá a tak ďalej..

petulda333
18. okt 2022

@simiis ale to je len susedska dohoda. To nie je zakonom dane. Aj u nas tak je. Na pravo mame obecny plot,nalavo nas. No davame si plot robit aj z pravej strany

scila
18. okt 2022

@mpg logicky, že chce tú škaredú betónovú opachu, ktorá v lete sála teplo, niečím prekryť.
Pochybujem, že známa bude omietať plot aj od susedov.
A tá rastlina vyrába kyslík pre obidve strany...

simiis
18. okt 2022

@petulda333 ale je to zbytočné robiť i zo susedovej strany, pretože susedovi sa to nebude páčiť a upravý si to podla seba. Ako vravím tiež sme to riešili a na katastry sme dostali takú odpoveď. A aj to tak bolo. Sused prišiel za nami, spýtal sa či si plot z jeho strany môže upraviť podla seba. Pokial nie je nijak ničení, tak je to taká celkom blbost riesit.

petulda333
18. okt 2022

@simiis tak ti na katastri povedali zle. My to tiez riesime,zistovali sme na uradoch a ano,v obciach to tak zvykne byt,ale nie je to povinnost. Ak by tvoj sused plot nechcel,tak tam mat nebude a mali by ste to otvorene. A ak ona postavi plot na svpjom pozemku,jeho do toho nic,ze aky bude a vobec nan nesmie siahat a upravovat ho

simiis
18. okt 2022

@petulda333 preto tam je toho pol metra písaneho na ineho majiteľa, napr. manželku.. neviem kde žiješ ale na dedinách to takto funguje xy rokov..

simiis
18. okt 2022

@petulda333 a žiaden sused by to nechcel mať otvorené...každý chce mať svoje súkromie...môžeš chodiť po uradoch, ale najviac vyriešiš ústne so susedmi..

simiis
18. okt 2022

@petulda333 jedine, že by tvoji susedia boli nejaký úchyli..

petulda333
18. okt 2022

@simiis ved pisem,ze aj u nas. No pisem,ze povinnost to nie je. A predstav si,ze su aj taki co plot nechcu. A za nikym nemozes prist,ze hej prava strana je vasa tak postav plot. Takto to nefunguje,je to len o dohode medzi susedmi. Nic viac

lenkakravcova
18. okt 2022

@mpg známa ma písomne stanovisko, že susedia súhlasili s tým, že si tam oni zriadia betónový plot, ktorý im zatieni najbližšie 2 metre?
Ak áno, uviedli v súhlase nejaké požiadavky, alebo nie?
Lebo taký plot si len tak hocikto postaviť bez súhlasu susedov nemôže. A oni mohli súhlasiť len s tým, že si naň dajú popinavky. Vieš aké papiere k plotu presne majú?

simiis
18. okt 2022

@petulda333 no a ja ti vravím, že ked sa chces takymto veciam vyhnut tak sa pol metra prepise na ineho cloveka, a ten clovek si na tu sirku toho pol metra moze spravit aj bazen to je fuk, a tym padom sused nemoze nijak namietat a ty nijak neporusujes zakon ..

petulda333
18. okt 2022

@simiis no kto by uz len tak daroval pol metra? Nevidim v tom zmysel. Napr nas pozemok ma 154m a to uz by sme darovali pekny kusok. Navyse u nas obec nechcela menit plot,hoci sme chceli,ze zaplatime polovicu. Nechceli. A keby sme boli svine,tak ich udame,pretoze ten stary plot pada na nas dvor. Nakoniec vsak si dame urobit nas plot. A ten ich nech sa tam rozpada

mpg
autor
19. okt 2022

@lenkakravcova Ten plot nie je medzi domami, ale od ulice, len je tam taký trojuholníkový pozemok, tak asi 2,5 m, kde bola doteraz len tráva. Tí susedia si ten trojuholník upravili a dali tam rôzné rastliny, aj tú popínavú. Ten plot bol riadne schválený spolu s domom, keď stavali a ešte teraz dokončujú.