Ahojte
Potrebujem rýchlu radu
Sused má psa veľkého psa(cane corso). Ich pes je v prítomnosti majiteľa vždy pustený navoľno a aj na ulici aj keď oni sú dajme to u v dvore a naoriklad kosia, že ho nemajú proste úplne pod dohľadom…. Mne ako matke 2 malých deti to strašne prekáža, lebo deti sa presne kvôli nemu panicky boja celkovo psov. Už som z roho nanervy, vždy ich prosím aby si psa dali do dvora alebo ho mali na voditku a oni sa smejú, že ten pes je vychovaný a v živote by nikomu neublížil proste nerešpektujú moje prosby… ani keď im poviem, že sa deti boja. Ja mám pred psami proste rešpekt a už bolo xy takých, co toto tvrdilo a deti im dohrýzli vlastne psi… rozhodla som sa to proste riešiť drastickejšie. Prosím nehejtujte ma robím to kvôli mojim deťom… vždy keď ideme vonku 100krat kontrolujú, či je pes na ulici a ak je nechcú ísť z dvora von…. Pes nám nič neurobil ale raz na nás brechal keď maly tahal tatrovku a odvtedy to všetko začalo, že sa ho obaja boja… za pomocné rady ďakujem. Muž sa s nimi tiež rozprával a proste vždy to skoncilo že co hysterčíme a preco sa ho akože bojíme a že pes deťom nič neurobí…🙄 ale to ma vôbec nezaujima, naši majú doma tiež psa a v živote by nás nenapadlo keby o to niekto prosil ako ja aby sme robili takéto peklo hocikomu.
Dajte nejakú radu ako by som to
Mohla vyriešiť. Hocijakú.
To je kus veľkého psa. Nie dajaka civava. Vonku na ulici a bez vodítka? Volám 158
Jaj a ešte sa mi chválil že toho psa vychoval tak že ho nechal hladného dal mu do misky žrádlo a poslal vlastne deti aby sli k psovi chytat mu to žrádlo a z toho usúdil že ten pes nikomu nikdy nič neurobí 🤯
Pfuh, nečudujem sa že sa bojíš, my máme doma na dvore amerického bandoga, čo je tiež riadny kus psa, a hoci nikdy nikomu neublížil, nedovolila by som si nechať ho takto navoľno alebo ísť s ním po ulici bez vôdzky… určite to rieš cez políciu alebo úrad ako radia vyššie
Psy milujem,zachranujem ich celé roky a to čo ty chces a požaduje s je legitímne a logické. Mala som pár krát konflikty s takýmito ľuďmi, dva krát boli dve feny dohryzene od takýchto "môj pes nikdy'... majitelia museli preplatiť náklady aj ujmu..ale čakať kým sa niečo stane...neviem.mna to hrozne hnevá je to sebecké, hlúpe arogantne. Ja nosím odvtedy laser lebo policajti mi povedali že je to ok...
Išla som s cintorína a pohrýzol ma pes taký malý americký buldog. A to bol na vodítku takom tom dlhom. Majiteľka prišla plakala prosila že nech prepáčim všetko mi zaplatí. Bol bez košíka hoci na vodítku ale mal v preukaze k veterinárovi napísane že musí nosiť aj po vonku na vodítku košík a ten pes košík nemal. A bol to malý pes. Takže tvrdenie nech si dá do prdele takýmto počinom že nikomu nič neurobí. Pes je vždy psom a ubliži kedykoľvek. Ak by zaútočil tak na čo by sa vyhováral potom že prepáčte že nevedel som že niečo urobí. Už je potom neskoro. Ak ho uvidíš voľné behať bez toho aby ťa sused videl treba volať políciu dostane pokutu.
• AK je pes totalne bez dohladu (ako si spominala pes na ulici a oni si kosia) volala by som policiu.
ALE neodvolavala by som sa primarne na to, ze je bez vodzky. Odvolavala by som sa v tomto pripade na to, ze majitel nad nim nema dohlad... Konkretne paragraf 4 "Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá," "Za psa vždy zodpovedá držiteľ psa alebo osoba, ktorá psa vedie alebo nad psom vykonáva dohľad."
Je nemyslitelne, aby nad nim nemal majitel dohlad a nechal ho len tak si pobehovat zatial co si on kosi.
A urcite by som si natocila video takejto situacie.
• Avsak AK ho majitel ma pod dohladom je pravdepodobne, ze bez vodzky byt v pohode moze - prestuduj si zakon a VZN.
@anonymanonym ja som si studovala VZN nasho mesta a tam mame, ze pes moze byt volne pusteny len na 2 plochach na to urcenych a obydlie musi byt zabezpecene oplotenim a branou. Ja predpokladam, ze to maju mnohe mesta a dediny podobne. Na co mi je pes pod dozorom, ked nereaguje na prikazy majitela. Nie raz ma takto pes do mna skakal, stekal a majitel po nom len bliakal. No co mi to pomoze.
Autorka, volala by som policajtov, najskor mestskych. A zaroven si spravila video/foto a posla staznost s prilohami na OU. Tiez toto riesim, nam sa tu potuluje svorka psov na cele s bojovym plemenom, ale nepoznam majitelov ani jedneho. Takze vobec neviem ako to riesit. Asi budeme obchadzat domy na okoli, nech najdeme kde psi byvaju.
@vreckovka2 v tom pripade je znenie VZN v rozpore s nadradenym zakonom, a tym padom neplatne. Nechce sa mi to vysvetlovat, tak prikladam clanok, ktory to pekne vysvetluje 🙂
Toto rieši mestská polícia.
@anonymanonym vauuu, tak ale toto mi pride na hlavu zakon. Lebo vsak si vezmi, ze ked ma po ulici pravidelne dany pes nahana, manzela aj chnapol, tak je to ok, lebo je pod dohladom majitela? Fuuuh. A psi sa teda mozu stradlovat po uliciach navolno. Nerozumiem tomu fakt, preco to takto urcil zakon.
@vreckovka2 ak pes cloveka nahana a nebodaj ho aj "chnapol", tak to samozrejme v poriadku nie je, ani ludsky, ani zakonne. Len ako som pisala vyssie v takychto pripadoch nie je problem vo vodzke (teda vacsinou - ak to nebolo na danych miestach, kde je volny pohyb alebo vstup so psom zakazany). V takomto pripade sa skor mozeme bavit o poruseni paragrafu 4, co som pisala aj vyssie 🙂
@anonymanonym rozumiem. Len mne to prd pomoze, ak ma pes uz napadne. Mala by byt uzakonena prevencia ako voditko a nahubok vzdy, ked je pes na verejnom priestranstve. Tak ak sa zakon stavia takto, zacnem to riesit radikalnejsie veru aj ja.
@vreckovka2 tak napr. ja mam psa velmi vela casu na volno a so zakonom som nadmieru spokojna 😊 Napriek tomu, ze ver mi, ze nezodpovednost mnohych psickarov mi ide na nervy snad viac ako tebe. Dennodenne riesim, ze k nam dobehne nejaky pes a majitel pohoda nic sa nedeje 🤦♀️ A nemusi byt ani na volno. Bezne ludia uvolnuju flexinu a nechaju psa doletiet zo zadu k cudziemu psovi a pichnut mu cumak pod chvost 😡 Ja za nemyslitelne povazujem uz len to, ze sa cudzi pes ku mne/nam priblizi prilis blizko, nie to este aby ma nahanal alebo chnapol ako si pisala ty. To by dostal kopanec alebo kaser, ak by ma/nas nahanal ci chnapol 😡 ... Totizto zakladna slusnost je nedovolit psovi ani sa priblizit k cudzim - aj keby to bol ten najmierumilovnejsi psik, ktory sa prisiel len pomojkat, proste nie! Vytaca ma to neskutocne, ale zakon by som nemenila - nemienim niest nasledky drbnuteho spravania drbnutych ludi 😉
@anonymanonym no mne veru psy na voľno vadia. Neverím, keď máš psa na voľno a z nejakého podnetu začne utekať, že máš šancu ho chytiť a spacifikovať. Stále je to len zviera, ktoré môže zareagovať úplne opačne ako človek predpokladá. Na verejnom priestranstve by mal mať pes vždy vodítko a vhodný náhubok
@matullienka je to o privolani/odvolani a hlavne o praci s rusivymi vplyvmi a sebakontrole a pozornosti, a aj o simulovani situacii pri treningu. Na pohodu si psa odvolam od akejkolvek zvery (provokujuca macka, skakajuci zajac,..).. moze byt v najvacsom zapale hry so psom/druhym clovekom, na prvy povel dobehne.. mozem mu hodit kotulajuci sa puller a ked uz ho uz skoro ma, zvolam ku mne, v momente necha hracku hrackou a bezi sa zaradit kam ma.. Mozes mu mavat aj klobasou pred nosom, na privolanie v sekunde pride za mnou. O beznych situaciach ani nehovorim, to mi pes ani neriesi. Bezne sme v situaciach kedy od psa potrebujem aby mal plnu pozornost na mne a bol schopny so mnou spolupracovat bez voditka a obojka aj v rusnom prostredi, kde je kopec cudzich ludi a psov a pachov a hluku.. Ale o tomto tato tema nebola 🙂
aj susedia u starehootca mali psa, zev pohode, ved beha, nikdy nikomu nic neurobil a potom pes pohryzol dievcatko do tvare, co slo okolo. volaj policiu, ja mam tiez panicky strach zo psov, a sused ma dakedy branu otvorenu a psy si behaju po ulici, raz na mna vybehol, a to su maly psy a som pokakana a kricim vtexy ako o zivot a ohanam sa co mam po ruke
zájdi za mestskou políciou, alebo na OÚ...