Ahojte, prosím o radu tých, ktorí s tým majú nedávne skúsenosti. S potencionálnym kupujúcim, ktorý je z iného okresu potrebujeme spísať nejakú zmluvu na vozidlo, ktoré má cca 15 rokov. Zároveň u nás na dopravnom inšpektoráte je katastrofálna situácia s termínmi na prepis, tak sme sa zhodli na tom, že na základe môjho splnomocnenia overeného notárom by on auto odhlásil u seba v okrese a hneď si ho aj prihlásil.
Čo konkrétne potrebujeme k týmto úkonom? Pomohlo by aj nahliadnutie zmluvy na tak staré auto alebo link na šikovnú zmluvu, ktorá berie do úvahy aj teda technický stav vozidla, s ktorým sa kupujúci samozrejme oboznámi ešte predtým, než prebehne kúpa.
Budem vďačná za každú radu a postreh, keďže nikdy predtým som auto nepredávala. Všetko možné áno, ale auto nikdy 🙂
Zmluvu som mala základnú kde som dopísala, že stav vozidla zodpovedá veku vozidla a teda treba ísť notárovi pre slnomocnenie, on v jednom kroku vozidlo na teba prihlási, už sa neodhlasuje, treba mať zákonnú poistku na auto(aspoň predzmluvu)to splnomocnenie, kolok 33€(ak nepotrebuješ meniť ŠPZ s tvojim okresom) alebo sa dohodnete, že on kolok kúpi a pošle ti na dobierku potom nový VT, malý príde do 2 týždňov poštou..
A 1 mesiac máš na zmenu ŠPZ, inak ti zostane tá pôvodná..
@macatt takže teoreticky.. môžeme to urobiť celé v jeden deň, pokiaľ bude mať ten pán napríklad deň predtým vopred uzatvorenú poistku? vysvetlím. napríklad zajtra ide okolo. ak by sa mu auto páčilo, podpíšeme zmluvu a zaplatí mi. medzitým na základe zmluvy si on vybaví poistku od stredy (vtedy by prebehol prepis) a príde sem. tu uskutočníme prepis z mojej osoby na neho, on si vezme už poistené auto a môže ísť preč. je to reálne takto to urobiť?
a tá kúpno-predajná zmluva má byť podpísaná obomi, to mi je jasné. ale ktorý podpis overuje notár, podpis predávajúceho alebo kupujúceho?
Už sa auto neodhlasuje, teda on zoberie auto a bude mať tvoje splnomocnenie tak ku prihláseniu teba nepotrebuje.. ja keď som predala, tak som šla auto odhlásiť a tam mi bolo povedané že ho môžem už len prihlásiť na nového majiteľa..2 mesiace dozadu..
@macatt ale kupno-predajnu zmluvu treba, respektive je vysoko odporucana. praveze mu nechcem dat auto na splnomocnenie, dnes som odkonzultovala vsetky mozne "rizika", ktore plynu z toho, ze ak by slo o spekulanta (co si sice nemyslim, ale nahoda je blbec), tak by sa na prihlasenie auta vykaslal a problemy idu na moje triko.
tak na zaklade coho ho prihlasi, tej kupno-predajnej zmluvy ci ako?
alebo ideme na inspektorat obaja a tam prebehne prepis? ak ano, on ho ma uz mat poistene, to sa prave pytam, na zaklade coho ho on poisti? poistia mu ho len tak, aj keď este nebude majitel?
Auto prihlási s kúpnou zmluvou, tvojím splnomocneniim na prihlásenie vozidla, bude potrebovať poistku, kolok..
Až keď sa auto prepíše ty môžeš zrušiť svoju poistku..
Tak určite by bolo fajn keby si bola pri prepise, aby si mala istotu že auto napíše na seba..
@lonely66 prepis auta môžete vyriešiť za polovičný poplatok aj cez internet, nepotrebujete nikam chodiť
https://navody.digital/categories/4
Treba mať OP vydaný po 20.6.2021, ak máte starší bezplatne ho vymenia.
Ako podklad pre uzavretie pzp kupujúcim mu poskytni fotokópiu tp.
Zmluv a vzorov je na internete vela. Vezmi nieco univerzalne. Nemyslim ze pojde o drahe auto a velku ciastku. Plus tam daj formulku ze stav auta je k danemu dnu taky a taky, zavady su take, nefunguje to a to... A ze kupujuci sa s danym stavom oboznamil, nic mu nebolo zatajene.
Das splnomocnenie, nech si riadne kupujuci prezisti co vsetko potrebuje, je to v jeho zaujme.
Ked som predavala 15rocne auto s 450tis najazdenymi km, navyse som povedala zaujemcom (prisli asi 3 chlapi spolu) ze pozrite auto riadne, ste tu 3 chlapi, auto ma svoje roky aj km a stav, neprajem si aby mi potom niekto vyvolaval ze nieco objavili co je zle...