Suchozemská korytnačka - starostlivosť

2xmama
18. mar 2022

Dobrý deň,
prosím Vás, dostali sme suchozemskú korytnačku, asi 5-ročnú, pôvodný majiteľ sa sťahoval a nemal ju kam dať, tak sme sa jej ujali. Mysleli sme si, že dočasne, ale vyzerá to, že už u nás zostane.
Potrebujem sa spýtať, ako častu ju kúpať, nemáme veľa miesta pre ňu, tak sa pohybuje volne v byte, len doobeda je vo veľkej krabici, aby sa nevyšpinila na dlážku, keď nie sme doma, netuším, ako často robí "potrebu" korytnačka.
Ohľadom potravy sme si už naštudovali, len teda toto nikde neviem nájsť.
Ďakujem veľmi pekne.

stella14
18. mar 2022

@2xmama no ja ju v nejakých rovnakých intervaloch nekupem, iba ked je zaspinena od hovienok, po ktorých pochodí, alebo sa jej nalepia na spodok panciera. Mala by sa okúpať hlavne na jeseň, pred zimovaním, aby sa vyprázdnila. No záleží od druhu, či potrebuje hibernovať, alebo nie. Potrebu robí rôzne. Naša je v teráriu, potrebuje hlavne UVB žiarovku, ale tiež ju púšťam aj pochodiť po byte.

2xmama
autor
18. mar 2022

@stella14 Minulý týždeň sa zobudila po zimnom spánku. Tak sme ju okúpali. Myslela som, že sa vyšpiní do tej vody, v ktorej sa kúpe, ale kdeže, naložila si do podstielky.

stella14
18. mar 2022

@2xmama a kde ste ju zimovali?

2xmama
autor
18. mar 2022

@stella14 povodny majitel ju zimoval v garazi. Od jesene do polky marca.

duracellko
18. mar 2022

ahoj, skus pohladat aj v tejto diskusii, resp. sa opytat:
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/diskuse/

duracellko
18. mar 2022

a este jeden tip: euzelva.cz, https://forum.euzelva.cz/

missdiva
18. mar 2022

@2xmama my kupeme raz tyzdenne ale same sa chodia umyvat do plytkej misky v terariu kazdy den.
Urcite potrebuje aspon male terarium a dve lampy 1xUV a 1xvyhrevnu. Ako podstielka je naj kokosovy lignocel. Ako potrava v zime cinska kapusta, rukola. A v terariu mat aj maly domcek na podstielke aby mala kde spavat a ochladit sa.

petkasaurus
18. mar 2022

@2xmama moc ju nekupte, ked ju mate zatial len takto provizorne, aby nenachladla, suchozemske korytnacky su na to nachylne.. Ked uz bude teplejsie, aspon nachvilku von na slnko.. My ich mame vo vymurovanom velkom vybehu od jari do jesene, potom zimny spanok.. Ale daju sa robit aj na balkone take provizorne male vybehy, na nete su inšpirácie, len bacha na upal a nepriaznive pocasie, musi mat skryse prip. schovat do bytu.. Teda ak neplanujete terarko