Šuchla som auto na parkovisku

14. nov 2022

Ahojte, ako mám postupovať? Mám pánovi kúpiť radšej nový nárazník alebo to riešiť cez poisťovňu (ide o starší typ auta konkrétne golf 4)? A platí sa niečo poisťovni pri nahlásení škodovej udalosti prehliadky vozidla..?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
larazivago
14. nov 2022

Ide to z PZP, nahláste škodovu udalosť, aj online sa dá. Poisťovňa potom skontaktuje poškodeného.

lucka_ke
14. nov 2022

platí to poisťovňa z tvojho povinného zmluvného poistenia, určite nič neplať

vevesh
14. nov 2022

Da sa dohodnut aj mimo poistne, ale musite mat aj nieco pisomne, ze ste sa takto dohodli obojstrane a zaplatite/odskodnite dotycneho. Ak sa nedohodnete, klasicke pzp.

liloastitch
14. nov 2022

Určite cez poisťovňu aj keď by škoda bola len 1 cm škrabanček.. lebo sa môže stať, že kúpiš nový nárazník, a zrazu si pán zmyslí, že mu svetlá zle svietia a aj to aby si preplatila... Sú aj špekulanti.

kacena4
14. nov 2022

tak šuchla či nabúrala...

dilino
14. nov 2022

Ked si odišla a nepočkala si môžeš prísť o VP už tu taká téma bola. Tu sa nerozlišuje staré auto nové auto. Ak si urobila škodu mala si počkať na majiteľa autá.Teraz to môže byť pokuta a aj odobratie VP.

autor
14. nov 2022

@dilino ja som z miesta neodisla pan a ani ja sme nevedeli ako to vyriešiť tak som sa rozhodla že sa opýtam a aj on. Nezažila som ešte takú situáciu 🙂

dilino
14. nov 2022

aha tak ja že si odišla a nasledné ideš riešiť. Tak prepáč ospravedlňujem sa.

eeffka
14. nov 2022

Spisete zaznam o nehode,ty priznas vinu a z tvojej PZP mu uhradia. Isto mu nic neplat. Nahlas na svojupoistovnu ze si sposobila skodu, kedy aku cca a toje vsetko

nikpa
14. nov 2022

Z miesta nehody sa neodchádza bez spisania správy o nehode a najlepšie aj fotky urobiť. Keď pán potom ako ste opustili miesto rozflaka auto a povie to na teba, tak budeš mať opletačky s dokazovaním čo si mu vlastne vôbec na aute poškodila a čo nie. To len tak do budúcnosti. Teraz treba ísť nahlásiť do poisťovne kde máš PZP, ze si spôsobila volakomu škodu na aute. Najlepšie predtým spísať ten záznam s poškodeným aby ste v poisťovni uviedli rovnaké údaje (čas, miesto, poškodenia a ako sa nehoda stala) lebo ak to nebude sedieť, zvyknú to viac riešiť aby predišli poistným podvodom. Po nahlásení škody budete kontaktovaní poisťovňou aby ste sprístupnili autá na obhliadku. Ty mu nič neplat, uhrádza to tvoja poisťovňa, na to si platíš PZP.

tanyan
14. nov 2022

Nám minule jeden pán klepol do späťáku a rozbilo sa zrkadlo - dal 10€ a boli sme obaja spokojní. Ja som bola ešte milo prekvapená, že čakal kým prídeme, aby sme sa dohodli...
Pozri si na bazoši a podobne koľko asi stojí taký diel a rozhodni sa, či si ochotná to platiť z vlastného vrecka. Záleží aj akú máš poistku a aký to bude mať vplyv na nasledujúce obdobie (malus).
Mimochodom, je naozaj nevyhnutné ten nárazník meniť? Nedá sa len opraviť so symbolickým odškodným?

sasa1310
14. nov 2022

ja tomuto nerozumiem. Ako môže niekto sadnúť za volať a mať vodičák a pritom nevedieť ako sa zachovať a ako postupovať pri poistnej udalosti.

sasa1310
14. nov 2022

@tanyan akože sorry. Tebe niekto buchne auto a ty by si sa uspokojila tým, že ti škodca dá nejaký starý nárazník kupený na bazosi? Si pobavila

callisia
14. nov 2022

@tanyan Do mňa nacúval chlapík a chcel mi dať 100 eur na mieste. No isto. Šlo to cez poisťovňu. Že on príde potom o bonus mi bolo srdečne jedno. Výmena stála 400 eur. Boli tam aj parkovacie senzory, preto tak draho. A že symbolické odškodné 😂

tanyan
14. nov 2022

@sasa1310
@callisia
Som rada, že som pobavila, ale nepoznáme ani rozsah poškodenia, ani vek vozidla. Pri starších autách je to iné ako pri nových - pri novom sa jednoznačne oplatí ísť cez poistku. Pointou môjho komentára ale bolo, že sa treba pozrieť na vec z viacerých uhlov a zobrať do úvahy detaily / fakty.
My sme riešili cez poisťovňu, keď nás obtrel kamión a poisťovňa nám vyplatila 170€ za 2 zľahka preliačené a oškreté diely. Len samotné striekanie je cca 100€ za diel (bez roboty - zložiť, vyrovnať, založiť), tak to manžel len preleštil a žijeme ďalej. Vtedy by nám bol ten vodič dal určite aspoň 200€, ale bolo to služobné vozidlo.
Mimochodom, pre staršie autá sú tie originálne diely z bazoša niekedy lepšie ako nové náhrady (kvalita základného materiálu aj povrchovej úpravy je neporovnateľná).

sasa1310
14. nov 2022

@tanyan to je už na samotnom poškodenom čo sa mu viac oplatí. A nie, že ty tu budeš dávať úžasné rady, aby kúpil na bazoši náhradný dieľ. Niekomu, kto narobí škodu.
Okrem toho poisťovna prepláca komplet opravu v autorizovanom servise. Tipujem, že s takým golfom (aj keď starším), keď príde do VW, opravia mu všetko tak ako má byť. Totiž poisťovna prepláca faktúru ktorú dá servis. keby ste si dali opraviť aj vy, vyjde to poisťovnu viac ako 170 eur, ktoré vám vyplatila

tanyan
14. nov 2022

@sasa1310 Hej haló! Ja som neradila, aby kúpila na bazoši a dala poškodenému. Radila som, aby pozrela cenu dielu na internete, napríklad aj na bazoši. To je jedna z dôležitých informácií pri rozhodovaní.
Keby som bola dala vtedy auto do autorizovaného servisu, tak by som zostala bez auta na čas opravy a nakoľko viem ako dlho im to tam trvá, tak som zvolila cestu, ktorá nám viac vyhovovala. Každý sa rozhoduje podľa svojich priorít, ale je dobré mať k dispozícii všetky dostupné informácie a poznať alternatívy pred rozhodnutím.

sasa1310
14. nov 2022

@tanyan neraď, keď tomu nerozumieš. Bez auta by si nezostala. máš nárok od poškodeného aj na preplatenie náhradného vozidla na čas opravy tvojho auta.

tanyan
14. nov 2022

@sasa1310 Neviem koľko krát si to už v reálnom živote riešila, ale nie je to také ľahké v reálnom živote ako na papieri. Oficiálne deklarovaný nárok má výrazné limity.
A okrem toho poisťovňa musí prísť najskôr na obhliadku a až keď odsúhlasí opravu, tak začne servis objednávať a robiť.
Mimochodom, celkom by ma zaujímalo či tvoje silné stanovisko pramení z profesionálnych skúseností a zručností alebo je to len presvedčenie.

sasa1310
14. nov 2022

@tanyan veľakrát som to reálne riešila. Možno aj 10krát. Naposledy tento rok. Mne nemusíš vysvetľovať ako to chodí, mne robia obhliadky poisťovne rovno v servisoch. Ale určite to nechodí tak ako vravíš, že ten, kto urobí škodu, ide lúskať bazoš s náhradnými dielmi.
A nemusíš ma označovať a hlavne poučovať s tvojou skúsenosťou. Len prosím, neraď chujoviny.

vevesh
14. nov 2022

@sasa1310 mavala som aj 40-50 nehod za rok. Tak ako radi @tanyan sa oplati naozaj pri starych modeloch plus pri istych druhoch poistenia. Ale ze ti kazda poistovna preplati komplet servis, opravu a este aj nahradne vozidlo na isty cas- tak to zabudni pri 75% poistovni na trhu. Velmi aj zalezi, ake poistne maju uzatvorene obe strany a pri akych postovniach s akymi (ne)bonusmi, ako a ake auta sa naburali a ci su sukromne alebo firemne. Toto vsetko totizto poistovne zohladnuju pri ne-vyplacani...

sasa1310
14. nov 2022

@vevesh ja viem, preto neplatím najlacnejšie PZP. Vždy upozorním vodiča, ktorý mi škodu urobil, že si beriem aj náhradné vozidlo v servise, a že keď nepreplatí jeho poisťovna, budem to žiadať od neho, nakoľko on je zodpovedný za všetky škody, ktoré mi spôsobil. Našťastie vždy mali normálne poisťovne.

sasa1310
14. nov 2022

@vevesh okrem toho aký náhradný diel a ako si to auto nechá opraviť (alebo nedá opraviť) rozhoduje poškodený. Škodca môže akurát nahlásiť v poisťovni a zadať dotyčnému poškodenému číslo poistnej udalosti a nemusí nič riešiť. Všetko ostatné sa už rozhodne majiteľ toho golfa, že čo si ako opraví alebo neopraví. Veľa vozidiel chodí s X na autách, že zhrabli prachy od poisťovne a doteraz nemajú opravené. Na to stále narážam, že čo má tá, ktorá škodu spôsobila, hľadať náhradné diely

tanyan
14. nov 2022

@sasa1310
Ešte raz - hľadať informáciu o cene / hodnote poškodeného dielu, nie náhradný diel.

qetka
14. nov 2022

@vevesh 40-50 nehod za rok? to sa ako da? 😳

vevesh
14. nov 2022

@qetka nie osobne, firemne🙈🙉🙊

vevesh
14. nov 2022

@sasa1310 vyhrazat sa mozes, velmi vela krat nepochodis. Poistovna preplati to, co ONA uzna za vhodne (nie raz).Uz som mala aj take, ze som ako poskodena videla akurat figu borovu so stratou 2litrov na pravnika + komplet zdemolovany nepojazdny srot v garazi....

sasa1310
14. nov 2022

@tanyan ešte raz. Autorka nemusí hľadať na internete žiadnu informáciu ohľadne náhradných dieľov. Autorka musí akurát nahlásiť poistnú udalosť vo svojej poisťovni a dať poškodenému číslo poistnej udalosti a byť k dispozícii, ak by mal nejaký problém ešte s jej poisťovňou. To je všetko, čo autorka musí urobiť. Nič viac. Žiadne hľadanie náhradných dielov ani riešenie opravy cudzieho auta. Na to má poisťovnu.

sasa1310
14. nov 2022

@vevesh žiadne vyhrážanie neboj. Nie je problém škody uhradiť aj z vlastnej havarijnej + náhradné vozidlo a nech si to vymáha potom moja poisťovňa. Všetko sa dá krásne vyriešiť v servise ešte pred samotnou opravou samozrejme po obhliadke od poistovne, a následne po dohode so servisom z akej poistky to chcem vyriešiť. Či z jeho poistky, ktorá neprepláca všetky škody, alebo z mojej havarijnej. Nech si to potom riešia poisťovne medzi sebou