Sú Vianoce ešte Vianocami?

28. dec 2024

Zienky, ako na Vas posobia tieto sviatky? Oproti rokom minulym?
Ja som si tam uvedomila, ze ich neviem preciti a trosku ma to trapi... mam stastnu rodinku, dve decka ktore este veria, sme zdravi ... vdacnost v sebe kultivujem a preto ma prekvapuje ze som to nevedela prezivat. Ziadna emocia nic...

Z dectva mam krasne spomienky, este pred par rokmi 3-4dozadu, som sa strasne tesila, a krasne emocie mi vyvolavala Popoluska, Perinbaba ... chodili sme vecer na prechadzku a pozorovali ludi za oknami ako slavia Vianoce...chodili sme do kostola ...ani tam som uz nenasla to caro. Citite tu vianocnu radost este? To kuzlo? Ja som uz urobila tieto dni pre to vsetko a nenachadzam ho ...

mamamasama
28. dec 2024

Píšeš mi z duše. Cítim to rovnako. Neviem kam sa vytratilo to čaro :(

0silvia0
28. dec 2024

Odislo mi to kuzlo ked detom skoncilo detstvo.
Uz ich neviem zial precitit

maminkadeticiek
28. dec 2024

A co si male decko?Vianoce a ich caro je pre deti.My rodicia to caro vytvarame detom,to je nasa rola.

mamickalisticka
28. dec 2024

Ja mám skôr čarovnú atmosféru v priebehu novembra a decembra, ale ako klapne 24.12. koniec. Už sa teším, keď to skončí 🙄 a to mám tiež malé deti. Veľmi ma boli, že už nikdy nezažijem tie Vianoce, čo boli kedysi. Tie dokonalé vianoce s našou starkou za jedným stolom, pečením, snehom.

lucia13022023
28. dec 2024

Nie, už necítim čaro Vianoc. Myslela som si, že sa to zmení keď budem mať dieťa, ale vo mne to čoraz viac zhasina. Neviem prečo a je mi to ľúto, lebo Vianoce sú môj obľúbený sviatok. A inak súhlasím s @mamickalisticka, pre mňa to isté, 24.12 večer to u mňa konci, dnes sme aj strom dávali dole. Načo ho mat dlhšie..

janka_23
28. dec 2024

Tiež vôbec necítim ze boli Vianoce, ešte pretrpieť silvester

maminkadeticiek
28. dec 2024

Nechapem vas zeny.Ste zeny,matky,naozaj ste si mysleli ze budete mat radost z Vianoc navzdy ako ked ste boli deti?Kto vam tu Vianocnu atmosferu a pohodu vyrabal ked ste boli deti aby boli take ako sinich pamatate??Predsa vase mamy!Rodicia!Ved teraz je to na vas aby ste taku atmosferu pripravili vasim rodinam,vasim detom,teplo domova a radost Vianoc.Taketo ocity su predsa uplne normalne v istom veku.Ste dost naivne.Ale ze darceky nenosi Jezisko verim ze viete 🤦‍♀️

hederamonstera
28. dec 2024

No lebo predtym sme vianoce slavili pocas vianoc, teraz sa oslavuju odkedy zhasnu posledne sviece na hroboch po dusickach. Jasne, ze ta atmosfera nevydrzi 2 mesiace. Rozpravky si zapnes kedy chces, v minulosti si bol stastny ak si to v spravnom case vychytal v telke a uzil si si to ;)
Proste chceme mat vsetko hned a toto je vysledok, nevieme sa z nicoho radovat ;)

Nezabudnite si uz zdobit domov jarom a velkou nocou ;)

simona20201309
28. dec 2024

Chodíte do kostola? Myslim že vám chýba viera. Čaro vianoc je narodenie Ježiša, nie darceky a pečenie medovníkov- to je skôr taka romantika z filmu.
Mame vyzdobené domy od vonkajšieho plota po strechu, vysvieteny celý dom, ale podstatu Vianoc nedokážeme prežiť. Ak by sme išli viac do duchovného, určite by sme to precitili viac
- áno hovorím aj o sebe 😅
Síce som sa z vianoc veľmi tešila, dcéra 10x viac, ale nie je to ono...
Polnocná predsa len ma niečo do seba

simona20201309
28. dec 2024

🙈prosím neberte ma úplne vážne.... ja som len citovala moju mamu😂
Ja vôbec nechodím, ale naozaj to môže byť aj tym

misicka31
28. dec 2024

Aké kúzlo?Ľudskosť a dobrosrdečnosť by tu mala byť stále. Nie len na Vianoce.🤷

gribka1
28. dec 2024

No nie sme už deti, máme tu atmosféru robiť deťom, a ich šťastie má mať vplyv na to ako ich prežívame. Či sa mýlim? Myslíte, že keď sme boli deti, tak to naši rodičia prežívali, či len nám vytvárali to čaro. Neverím, že v časoch minulých to každý prežíval takto romanticky.

autor
28. dec 2024

@mamickalisticka presne toto iste ;(( u starkych na dedine to bolo krasne, kopa snehu ... casto na to spominam a tieto spomienky su v podstate to jedine co mi to vianocne caro pripomina. Tiez som z toho smutna ze nikdy neprezijem uz podobne sviatky

lauriik
28. dec 2024

Pre mna to nema take caro odkedy to caro musim vytvarat ja 😂 Ano, ked som bola dieta tak som milovala stedry den, cakanie na jeziska, take to zvlastne tajomno. Dnes je to pre mna o tom, ze si zapneme rozpravku, dame kolacik, zahrame deskovku, sme vsetci spolu doma a nemame ziadne povinnosti. A popravde, uplne mi to tak staci ☺️

liusa82
28. dec 2024

Presne tak.Aj mne je nejako divne z toho celého.Vôbec by som ani nepovedala že boli nejaké Vianoce.Ale keby je sneh, tak viac to tak nejako prežívam.U mňa je to teda spojené aj s počasím🙂 a tie rozprávky to už ani nepozerám nejak ma to opustilo úplne.Mne to prišlo ako bežné dni

misana84
28. dec 2024

No preto lebo Vianoce na nás vyskakuju už od dusiciek… a keď vidím, už koncom novembra stromčeky, svetielka… akože… my mame advent, mala má vyrobený kalendár a teším sa ako si vyberá, stromček s darčekom nám donesie jezisko ráno 24.12 sa zobudí a najde si stromček… čiže sa nám to ešte nezunovalo a vychutnávame si tie prázdninové 2 týždne ako vianocne…a samozrejme štedrý deň trávime u nás s našimi rodičmi, svokrovcami a máme take Vianoce každý rok, čiže moja dcera už má to čaro a mám ho aj ja lebo to pripravujem pre ňu

anonym0001
28. dec 2024

S ubudajucimi členmi rodiny zostávajú už len krasne spomienky. Čas Vianoc trávim rada, aj keď už len v spomienkach. Niektorí nemajú ani tie.

mandzula
28. dec 2024

Vianoce milujem uz len preto, ze je to cas pokoja, pomalych dni, rodinnych stretnuti, svetielok a medovnikov, proste veci, na ktore cez rok nemam cas resp. patria len k Vianociam. Jedine Vianoce, co som tento pocit nemala, boli tie cez koronu, kedze doma sme boli uz dlho, s rodinou sa stretavat nedalo. A tieto som si uzila obzvlast, kedze mam mamu po porazke a uvedomila som si, ze jej stolicka pri stole mohla ostat prazdna.

autor
28. dec 2024

@maminkadeticiek ja som to citila aj ako dospela ;)) mam 40rokov a pred 4rokmi to este bolo ok ;))

veklipo
28. dec 2024

Uprimne, Mne chyba k Vianociam sneh. Uz zaciatkom sme ho mali vzdy kopy. Teraz ani vločka :(

h2
28. dec 2024

Prečo si dala takýto názov diskusie (teda, ak si ho dala ty a nie admin), že či sú Vianoce ešte Vianocami? Lebo ty to tak už necítiš? To ale neznamená, že sa zmenili Vianoce, ako také. Každé Vianoce budú také, aké si ich urobíš. Pre mňa majú stále svoje čaro. Možno aj preto, lebo nemáme stromček od konca novembra, ale naozaj až na Vianoce. A ani ostatné veci, ako výzdobu, koláče, všetky darčeky zabalené a nachystané s veľkým predstihom... Ľahko sa to ľuďom zunuje, keď majú "Vianoce" už mesiac pred Vianocami.

nevenka
28. dec 2024

Tak samozrejme, uz to nie je to caro, ked ste zrazu unavena, vycerapana mama. Mat xy veci na rozume, vsetko nachystat.
Ale pre krestanov sa Vianoce 24.12. vecer len zacinaju. Tesime sa, ze na svet prisiel Kristus, nas Spasitel. A tato radost, to vedomie, nas ma pohanat vpred a davat nam silu do dalsich dni. Ked citam, ze 24.12. vecer koncia Vianoce a 28.12. dal dole stromcek...fuu. Je mi smutno. Ked tam nie je duchovny rozmer, tak to caro tak lahko opada, lebo to vonkajsie je len pozlatko, nie podstata. Ale napriek viere, prezivam to posledne roky tiez nejak tak, ze mi to rychlo preleti. A neviem precitit tu hlbku Vianoc.
Ale mali sme jeden moment, ked manzel nahadzal krabice pod stromcek a my sme s detmi "vyzerali", ci uz letia anjeliky a zrazu, ocko ide pp schodoch hore za nami a zrazu sme poculi zvonceky. A zas. A znova. Mala aom az zimomriavky. Ako bezali deti dole a ta radost pod stromcekom, to sa neda ani opisat, ake super to bolo. A potom 25.12. stretnutie na obede so svokrovcami, babickou, chuda, bolava sa premohla kvoli detom a prisla, aby videla tu ich radost. A potom nam deti robili predstavenie.
Obo je to uz vsetko ine, ked nie sme deti a ked to caro Vianoc nam robili rodicia. Ja som si to uzivala poriadne, aj ked sme aj s muzom mali po svadbe a prve Vianoce sme boli sice sami doma, ale potom velke stretnutie s rodinou. A potom na striedacku sme chodili k nasim alebo k jeho rodicom a treti rok doma. Az nam to prekazil covid. A mali sme v tom case aj novorodenca.
Ale ano, v minus 10 s maminkou slapat do kostola pol hodinu, prist uzimeni domov a zasadnut k stedrovecernemu stolu (starka so starkym chystali), kurilo sa v sporaku na drevo, vsade kopa snehu, vona ihlicia. A vsetci pekne spolu. Domace jablcko na stole, orechy, domaca klobaska. Mamkine dobre kolaciky. A potom do noci citat pri stromceku knihu, co som dostala pod stromcek. A skoro rano, este za tmy, to iste, kym som tu knihu nezhltla. A este si pamatm, ze sme mali aj 2 stromceky niekedy a na tom malom take lodicky na stipcoch a riadne sviecky z vosku. Nostalgia...

scila
28. dec 2024

Aj ja som tento rok bez vianočnej nálady. Celkovo som znechutená čo sa okolo deje, samé negatívne správy. Samozrejme aj z toho čo robí vedenie tohto štátu mi je zle od žalúdka (aj keď človek to čakal keď videl výsledky volieb). Plus už celé týždne sme atakovaní reklamami na darčeky kam sa človek pozrie, aj na koňovi strašia stromčeky od novembra...asi som z toho všetkého presýtená, ohučaná a nejako nemám energiu sa tešiť.
@maminkadeticiek ty si aká protivná. Za to, že je niekto dospelý sa nemôže tešiť z vianočnej atmosféry?!🤦‍♀️

autor
28. dec 2024

@nevenka juuj toto je ako krasne napisane ♡

322sima123
28. dec 2024

Problem je podla mna v tom, ze ludia uz nevedia ani vyznam vianoc, ze je to slavenie narodenia Jeziska z panny - Marie - zazrak, Spasitela sveta, Bozieho Syna a Boha v jednom.. nie len nejaka sv.omsa zo zvyku ale svoja vnutorna modlitba a vdacnost za to Bohu ze nam dal svojho Syna a mame v nom nadej 🙂 atd.. ked oddelia ludia toto od vianoc tak su to len nejake sviatky zimy, svetielka, kolace, dovolenka a darceky. Tam to hasne..

nevenka
28. dec 2024

@h2 inak, toto si vystihla, stromcek dole dobreze nie na Stefana. Ved nedavno som ho len ozdobila. Ale co viem, stromcek mavaju od adventu, niekto mozno aj skor. Vsetko ma svoj cas. U nas je dobre, ze este synovia maju narodky, koncom novembra a dalsi v polovici decembra, takze riesime este oslavy a narodky, az potom sa chystaju veci na Vianoce.

angeli121212
28. dec 2024

My sme tieto Vianoce mali v polopohotovostnom režime keďže som len pár dní pred nimi prišla domov s čerstvým novorodencom plus doma dvojročný chlapček čiže tieto Vianoce som veru neprecítila keďže nebolo kedy a ani silu som na to nemala ale ja verím, že keď sa zohráme bude to iné a že budúce Vianoce už precítim

autor
28. dec 2024

@scila ano toto aj mna posobilo velmi smutno... situacia v spolocnosti, vojna, politika cele ZLE ... svet je hore nohami.

maminkadeticiek
28. dec 2024

@scila Ale ved ja sa praveze tesim!Cely dom mam vyzdobeny,napecene,rozpravky bezia,v krbe blikoce ohen,ale zaroven som pochopila svoju novu rolu v tomto vianocnom obdobi.Som ta,vdaka ktorej preziva kuzlo Vianoc moja rodina,moje deti.A viem,ze vianocnu naladu a atmosferu si nesieme v srdci,nepodlieha nicomu,co sa deje okolo nas.Keby si ma poznala nikdy by si nepovedala,ze som protivny vlclovek,ver mi.Vianoce boli vzdy,aj pocas vojen,len pre ludi asi znamenali nieco ine ako dnes.Aj na Ukrajine oslavuju Vianoce,aj tam,kde poznaju najkrutejsie zverstva vojny.A nevyprdnu sa na ne ani v zakopoch,hoci z tohto uhla pohladu by mali najvacsie pravo.Skratka,stojim si za tym,co som napisala.Vianoce su cas lasky,nadeje,viery,nie o tom vi v telke saskuje Fico a vo svete je vojna.Su to narodeniny Krista,ktory nam zanechal nejaky odkaz.

h2
28. dec 2024

@nevenka My robíme stromček pár dní pred Vianocami, dole ho dávame po Troch kráľoch. Keď som bola dieťa, stromček sme ozdobovali vždy až na Štedrý deň a čo viem, tak aj ostatní ľudia to tak robili (rodiny kamošiek, susedia...). Dnes kopa ľudí dáva stromček veľmi skoro, lebo si chcú užiť atmosféru Vianoc čo najdlhšie, ale výsledkom je, že do Vianoc tá atmosféra aj pominie.