Sú po krste na papieri zapísaní obaja krstní rodičia?

xmonicka1x
14. sep 2019

Baby je pravda ze ak sa dieta krsti je zapisany na papieri len 1 krstny rodic?ak ano preco? Nemozu obaja?

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2019

@xmonicka1x Toto som nasla:
Od najstarších čias Cirkvi úlohou krstných rodičov bolo dosvedčiť, že ten, kto sa chce stať kresťanom, je pripravený prijať sviatosti kresťanského zasvätenia sa: krst, birmovanie a Eucharistiu. V prípade malých detí, krstní rodičia spolu s ich rodičmi verejne v mene dieťaťa urobili vyznanie viery. V súčasnosti dieťa alebo dospelý, ktorý má byť pokrstený, má mať aspoň jedného krstného rodiča. Starodávnym zvykom Cirkvi je, že krstenec má aj krstného otca a zároveň aj krstnú mamu.

Cize aspon jeden krstny rodic, co znamena, ze dvaja uplne v pohode-pokial teda maju obaja birmovku, ak nie su slobodni, tak sobas v kostole. Toto teda plati v kat. cirkvi, ine neovladam.

proximaa
14. sep 2019

ahoj, sú zapísaní obaja krstní rodičia. Nemusia byť zosobášení ( katolícka cirkev), my sme to tak mali. Druhého krstného rodiča zapíšu aj vtedy, ak sa krstu zúčastniť nemôže, vlastná skúsenosť.

xmonicka1x
autor
14. sep 2019

@proximaa nedavno sme mali krst mojej krstnejdcerky a tam zapisali len mna... preto sa pytam... a chcemsvoju dcerku pokrstit ale to mame komplikovanejsie.. pretoze partner je rozvedeny krstna mama mala aj krst, prijimanieaj birmovku vo je oka ale nevie po slovensky. A krstny tato ktoreho by sme chceli vobec nieje pokrsteny ani nic jeho rodicia nedali stym ze ked bude starsi sam sa rozhodne a chcel by to vsetko podstupit... len to trva vraj 1 rok. Obaja krstny rodicia su nasi kamarati..

xmonicka1x
autor
14. sep 2019

@xmonicka1x ano katolici sme

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2019

@xmonicka1x mal druhy krstny rodic vsetky sviatosti? Lebo to mohol byt dovod, preco nie je zapisany.

proximaa
14. sep 2019

ozaj trochu komplikované, najlepšie sa spýtať farára. Totiž svagrovci neboli zobratí v kostole, iba na úrade. Prvé dieťa im pokrstili s tým, že ak budúc chcieť niekedy aj druhé, musia byť už zobratí, vraj majú taký predpis. Takže svadbu v kostole aj krst mali potom naraz. V dospelosti ten krst trvá trochu dlhšie, lebo sa tam už treba niečo učiť. Možno kamarát bude môcť byť krtsný, ak už sa bude na svoj krst pripravovať. Myslím, že bez toho nebude môcť, predsalen, to potom nedáva trochu zmysel. Ale najlepšie aj tak, spýtať sa farára.

dskjhfdlkdjhl
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
14. sep 2019

@xmonicka1x opravujem: ked nie je pokrsteny, tak nemoze byt ani svedok krstu.

xmonicka1x
autor
14. sep 2019

Ano on by aj chcel vsetko podstupit... ale nooo neva tak len kamoska bude krstna oficialne a kamos bude len stat vedla nej... tak ci tak bude krstny teda pre malu aj pre nas.. dakujem Vam

kattky
14. sep 2019

@xmonicka1x tak moj maly ked bol krsteny, tak ma zapisaneho len krstneho, lebo jeho krstna nema birmovku. Krstili sme ho v rimo. Popritom zosobasena je v rimo a v greko je zapisana ako krstna dvom detom. A zas moje krsniatko tiez ma len krstneho zapisaneho, lebo ja niesom katolicka, tak ze nemizem dieta viest v katolickej viere. Krst bol v greko

klarissa25
14. sep 2019

Jasne sú zapísaný dvaja krstni ak sú a aj majú všetko potrebné sviatosti na to a nie sú iného vierovyznania

klarissa25
14. sep 2019

A keď nemá potrebné sviatosti tak je písaný ako svedok krstu

elanor
14. sep 2019

co je zapisane na papieri, je len formalita pre cikrev. Proste to ber ako nutne "zlo". Treba ist na za fararom, nech si tam napise z rodiny koho chce, aby boli predpisy zachovane a cirkev "spokojna". A koho vy doma bude povazovat a oslovovat za krsnych je vasa vec.
2x som tak bola na krstinach zapisana v papieroch, lebo mam vsetky sviatosti, najma birkovku, o ktoru ide hlavne. A nie som pre rodinne pomery krsna. Krsni su iny dvaja, ktorym aj decka tak hovoria. No, kedze oni ani jednej nemali birmovku, nemohli byt ako krsni zapisani. Noooo booooze, farar si napisal mna. Aj ovca je cela aj vlk najedeny. Farar ma zapisane co potreboval a krsni su v rodine ti, ktorych chceli.

mrnoska3
14. sep 2019

my sme krstli v grek.a moja sestra je zapisana a mazelov brat je len svedok krstu lebo je evanjelik

arcticcode
16. sep 2019

Mas pravo na dvoch krstnych. My sme nasmu chlapcu vybrali len krstneho, lebo vhodnu krstnu sme nenasli (ano, naozaj tomu verime). Ale aj v tych krstnych papieroch su kolonky pre dvoch krstnych rodicoch.
No a krstni rodicia samozrejme musia splnat zakladne veci, ktore viera vyzaduje - mat birmovku a nezit v hriechu (cize napr. v konkubinate). Inak nic zlozite.