Ahojte v obchode nechcú vziať centovky vraj sú zrušené od 1.januara
V Bille nám ich nechceli vziať
Nahadz ich do samoobsluznej pokladne
Asi preto ti ich nechcú brat ze naši premudreli politici nedoriesili co s tými centovkami ďalej. Nazbiera sa toho aj za 100 eur, vydávať sa nesmú, banky poplatky za rozmenenie vyberajú vyššie než je hodnota tých centoviek, takže obchody sú v strate. A len sa im kopia. Politici mali pekne krásne ked to zaviedli povinné nariadiť bankám nech ich zdarma vymieňajú a nech sa pekne kópia nbs v trezoroch. Načo zavádzajú niečo, co v konečnom dôsledku obchodníkov vedie do straty.
stále sa u nás berú - len sa nevydávajú - LIDL
V zahranici su platne, vezmu aj vydaju
Sú stále platné a obchody majú povinnosť ich prijať
@mb2021 sú platné ale zároveň ich nesmieš vydať a kopia sa ti. To sme dopadli. V zahraničí príjmu aj vydajú, len u nás to nejde. Som zvedavý ci by si bol takýto spokojný kebyže máš dedinské pohostinstvo a máš plne 20 litrové vedro tých centovek a nikto ti to nechce zobrať. A ľudia furt nosia a ty si v strate niekoľko stovák eur.
@mb2021 inak som zvedavá ako policajti vyrazia do terénu lebo ti niekde nechcú zobrať centovky. Zasmeju sa ti to ksichtu :D
@mb2021 a neboj sa, ja sa nemusim ničoho zbavovať ale mam na rozdiel od teba aj nejakú tú empatiu voči živnostníkom ktorí ledva prežívajú.
@mb2021 trestný čin začína pri sume 266 eur. Nie pri par kusoch centoviek. :D
@danielinaa empatia sa už nenosí 😉 žiaľ.. všetko je "tvoj problém", ktorý ma nezaujíma 😑
Ja som nahadzala do samoobslužnej pokladne v tescu a kaufe..to sme ich mali v pokladničke hodne
Vo VUB ti ich bezplatne zamenia, ale na 1x iba 50 ks a musis ich mat roztriedene.
@dzina007 mne v obchode nechceli zobrať už pred pár mesiacmi 😒 a to som len 5 centov mala doplatiť (akože nechcela som ich dať veľa, ale platila som napr. 5,65e, tak som normálne dala 5e, 50c, 10c, a chcela som dať normálne tých 5 centov v jednocentovkách a povedala, že oni už neberú, že s tým mám ísť do kauflandu 😲 )
@spadnutaslivka mala si ich nahlásiť, centovky sú stále platným platidlom
Mne zobrali všade väčšinou. Takže takto: Zrušené niesu. Iba sa zaviedlo zaobkrúhlovanie na 5 centovky. Ak niečo stojí 4,63 a platíte kartou, cena ostáva. Keď platíte hotovosťou tak to bude 4,65 a keby to stálo 4,67 tiež to bude 4,65. Takže treba mať kombináciu 2x dvojcentovka a 1 jednocentovka, alebo 5 jednocentoviek, alebo 1 dvojcentovka a 3 jednocentovky. Vtedy nimi viete platiť. Inák nemáte ako lebo už nič nebude stáť 2,73 atď. Vždy to bude 2,70 alebo 2,75. Vydávať sa nebudú. V obehu naďalej ostávajú 5 centovky takže nie všetky medenáčiky rušia. Bežne v eurozóne sú platné, takže v zahraničí kludne miniete. Len ich nedoneste. Ak vám v rakúsku vydajú 1 či 2 centovky radšej ich hoďte žobrákovi do kelímka. Nenoste to na slovensko.
Zatiaľ čo viem len sa zaokrúhľujú ceny ale 1 centovky aj 2 centovky by mali byť platné