Sú od januára zrušené centovky?

7. jan 2023

Ahojte v obchode nechcú vziať centovky vraj sú zrušené od 1.januara

dzina007
7. jan 2023

Zatiaľ čo viem len sa zaokrúhľujú ceny ale 1 centovky aj 2 centovky by mali byť platné

guga79
7. jan 2023

@dzina007 platiť sa s nimi da, ale uz sa viacmenej nevydavaju. Ale pocula som od ludi ze niektore obchody uz nechcu brat tieto malicke medenaciky.

autor
7. jan 2023

V Bille nám ich nechceli vziať

veronikaszabova
7. jan 2023

Nahadz ich do samoobsluznej pokladne

danielinaa
7. jan 2023

Asi preto ti ich nechcú brat ze naši premudreli politici nedoriesili co s tými centovkami ďalej. Nazbiera sa toho aj za 100 eur, vydávať sa nesmú, banky poplatky za rozmenenie vyberajú vyššie než je hodnota tých centoviek, takže obchody sú v strate. A len sa im kopia. Politici mali pekne krásne ked to zaviedli povinné nariadiť bankám nech ich zdarma vymieňajú a nech sa pekne kópia nbs v trezoroch. Načo zavádzajú niečo, co v konečnom dôsledku obchodníkov vedie do straty.

dzina007
7. jan 2023

@guga79 tak som aj myslela ze zatial su platne... obchod ma povinnosst 1-2 centovky prijat

lenka7477
7. jan 2023

stále sa u nás berú - len sa nevydávajú - LIDL

tenerifka
7. jan 2023

V zahranici su platne, vezmu aj vydaju

alex49
7. jan 2023

Sú stále platné a obchody majú povinnosť ich prijať

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielinaa
7. jan 2023

@mb2021 sú platné ale zároveň ich nesmieš vydať a kopia sa ti. To sme dopadli. V zahraničí príjmu aj vydajú, len u nás to nejde. Som zvedavý ci by si bol takýto spokojný kebyže máš dedinské pohostinstvo a máš plne 20 litrové vedro tých centovek a nikto ti to nechce zobrať. A ľudia furt nosia a ty si v strate niekoľko stovák eur.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielinaa
7. jan 2023

@mb2021 inak som zvedavá ako policajti vyrazia do terénu lebo ti niekde nechcú zobrať centovky. Zasmeju sa ti to ksichtu :D

danielinaa
7. jan 2023

@mb2021 a neboj sa, ja sa nemusim ničoho zbavovať ale mam na rozdiel od teba aj nejakú tú empatiu voči živnostníkom ktorí ledva prežívajú.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danielinaa
7. jan 2023

@mb2021 trestný čin začína pri sume 266 eur. Nie pri par kusoch centoviek. :D

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
estrella5
7. jan 2023

@danielinaa empatia sa už nenosí 😉 žiaľ.. všetko je "tvoj problém", ktorý ma nezaujíma 😑

kacenocka2
7. jan 2023

Ja som nahadzala do samoobslužnej pokladne v tescu a kaufe..to sme ich mali v pokladničke hodne

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lubmar
7. jan 2023

Vo VUB ti ich bezplatne zamenia, ale na 1x iba 50 ks a musis ich mat roztriedene.

spadnutaslivka
7. jan 2023

@dzina007 mne v obchode nechceli zobrať už pred pár mesiacmi 😒 a to som len 5 centov mala doplatiť (akože nechcela som ich dať veľa, ale platila som napr. 5,65e, tak som normálne dala 5e, 50c, 10c, a chcela som dať normálne tých 5 centov v jednocentovkách a povedala, že oni už neberú, že s tým mám ísť do kauflandu 😲 )

alex49
7. jan 2023

@spadnutaslivka mala si ich nahlásiť, centovky sú stále platným platidlom

yanni
7. jan 2023

@tenerifka presne tak. A este si ich v obchode aj pytaju.

guga79
8. jan 2023

@dzina007 spravne mali by, ale uz sa mi niektorí ludia sťažovali, ze nie vsade ich berú.

santiago_segura
8. jan 2023

Mne zobrali všade väčšinou. Takže takto: Zrušené niesu. Iba sa zaviedlo zaobkrúhlovanie na 5 centovky. Ak niečo stojí 4,63 a platíte kartou, cena ostáva. Keď platíte hotovosťou tak to bude 4,65 a keby to stálo 4,67 tiež to bude 4,65. Takže treba mať kombináciu 2x dvojcentovka a 1 jednocentovka, alebo 5 jednocentoviek, alebo 1 dvojcentovka a 3 jednocentovky. Vtedy nimi viete platiť. Inák nemáte ako lebo už nič nebude stáť 2,73 atď. Vždy to bude 2,70 alebo 2,75. Vydávať sa nebudú. V obehu naďalej ostávajú 5 centovky takže nie všetky medenáčiky rušia. Bežne v eurozóne sú platné, takže v zahraničí kludne miniete. Len ich nedoneste. Ak vám v rakúsku vydajú 1 či 2 centovky radšej ich hoďte žobrákovi do kelímka. Nenoste to na slovensko.