Neviete náhodou, či sú katolícke farnosti informačne poprepájané v zmysle, či vidí farár z Bratislavy informácie o veriacom z farnosti z Lučenca (či má sviatosti a aké, kedy ich mal atd). Ďakujem
Nie nevie.
To určite nie.
asi nie, keď brat musel doniesť krstný list z jednej farnosti do druhej... vzd.200km
rok - dva dozadu
Nie.
Určite nie. Tento rok sme krstný list do inej farnosti museli doniesť.
Nie, zaznamy su v matrikach (knihach) v polici
Snad nechce klamat, ked je veriaci. Ci uz aj to sa robi?
Nie. Ale staci uviest miesto krstu a oni si to uz vyziadaju elektronicky. Teda aspon u nas mali sme birmovku a krstena bola inde nic sme nenosili.
Iba tak ma napadlo, kebyže uzavriem opakovane manželstvo v kostole...ako by sa to dozvedeli?
@hipuska neviem, ale myslim si, ze by si musela byt rozvedena, kebyze sa ides znova vydavat. A u rozvedenej by mozno skumali tvoj predosly sobas a zistilo by sa, ze bol v kostole.
@riamia91 áno viem, ale tiez to môže byť úplne iný kostol. Že si odstahovany. A nikto ťa nepozná.
@janetinka27 ako by vedeli že som rozvedená?
informačne cez nejaký systém nie..ale ak je daný človek od inakadiaľ, tak kňaz si vyžiada uvedené veci z farnosti... takže sa to dozvie..
@hipuska do žiadosti sa píše dátum krstu, birmovky atd atd... ked si z inej farnosti, vyžiadajú si tvoju dokumentáciu dá sa povedať a tam to bude všetko napísané... kde, kedy, s kým.. všetko
@sajmonka_1216 lenže, ak boli sviatosti vysluhovane v iných farnostiach a sobáš zase v inej? To sa hromadne berie ktorá ako moja farnosť? Teda jedna farnosť eviduje o mne všetky tieto veci?
Ja som sa krstila v inej farnosti ako som sa vydávala. A v tej co som sa krstila mi povedali, že aj keby som sa vydávala v Bratislave alebo v Košiciach, aj tak sa to dozvie tá farnosť kde som bola krstena....
@hipuska ty aj píšeš, že kde si bola krstená, kde bol sobáš, kde birmovka.. to už neviem presne, že či si vyžiadajú tú dokumentáciu a dopíšu to do nej, alebo každá farnosť má vlastnú.. neviem..ale skôr si myslím, že to zapíšu pod jedným
@hipuska cirkevny sobas je uradne platny, vypisuju sa pred sobasom na matrike (štátne) papiere. Urcite by sa zistilo, keby si bola rozvedena.
@riamia91 u nás uz ohlasky nebývajú,iba sa vyhlasi svadba v tedy a v tedy
Presne, cirkevny sobas sa zapisuje predsa na matrike a tie su prepojene na celom slovensku. Este by si mohla byt uspesnou bigamistkou pokial si sa vydavala niekde v cine a nezapisala si si sobas do mateiky na sk
Nie,nevie takéto informácie