Sú vôbec ešte ľudia, ktorí vidia zmysel a krásu života mimo materializmu? Stačí im málo, žiadne zbytočné hmotné veci, statky. Upriamujú pozornosť na emocie, vzťahy, súlad s prirodou, a pod. Tí, čo neriešia dizajn bytu, domu....ale venujú sa vzťahom s blízkymi, citovej, vzťahovej rovine. Tí, čo chápu, že život je krátky a do hrobu si nevezmeme nič, ale pokojná duša je to naj. Nielen pred smrťou ale po celý život. Či som len naivná, mimo mainstream?
materializmus je aj bývanie... 😉
Ozaj je takych cim dalej tym
menej...my sme sa aj preto prestahovali po 20tich rokoch z hl.mesta,aby sme takto zili .tak dufam,ze sa mozem k takym zaradit🤷♀️
Jedno s druhým sa nevylučuje.Ja mám rada a je pre mňa veľmi dôležitý môj pokoj v duši,ale zároveň mám rada svoj materializmus a som hrdá,že si môžem kúpiť skoro všetko,po čom zatúžim
Ono to je krásne, ale nenarodili sme sa do materializmu, aby sme tu tvorili krásu okolo seba. Aj to bývanie, aj to si oblečieš atď. a závoveň kŕmiť dušu? Ruka v ruke?
@deti95060810 ale je rozdiel vila, dom, byt s vymoženosťami a garsónka, jednoizbak neprerobeny
materializmus moze byt aj minimalisticky... a vztahy su dolezite, ale pokial nebudes mat strechu nad hlavou a pohodlne byvanie, odrazi sa to aj na Tvojom pokoji... riesit dizajn byvania neznamena len byt co najviac in, kludne to moze byt hladanie udrzatelnych/ekologickych materialov ci vytvorenie prostredia, ktore je funkcne a kde sa citis dobre....
@doriiis však to... "kúpiť si všetko, po čom túžim". Umenie je možno mať na to, kúpiť si všetko, čo sa dá. Ale nevyužiť to. A žiť z mála a v ústraní. Či existujú takto zmýšľajúci ludia?
@cookie29 neviem. Moja známa ....žilo ich 9 v dvojizbovom dome, spolu so sliepkami. Teraz má všetko, dovolenky pri mori 2x ročne, pohodlie domova a aj tak spomína na minulé časy ako najkrajšie v živote a rada by vymenila.
Ja mám takú kolegyňu, úplne antimaterialny typ, dala by ti z posledného, mala a vlastne stále má dosť ťažký život a z minulosti je zvyknutá ,,žiť z ničoho" .. je aj veriaca a myslím že aj to ju dosť vedie. Inak ale lepšieho, šťastnejšieho a vyrovnanejšieho človeka nepoznám. Nemá TV a mobil iba najjednoduchší aby sa mohla spojiť s deťmi... nad materiálnymi vecami sa vôbec nezaoberá, vôbec nerieši koľko jej prišla výplata, na rozdiel od ostatných si vôbec nepýta robiť nedele (príplatky) ..
Jeden úžasný a inšpirujúci človek, ktorý ma vždy nabudí pozitívnou energiou (na rozdiel od ostatných hlboko materiálne založených kolegýň, ktoré riešia iba kto čo má, kto je aký a kto odrobil tento rok už koľko sviatkov za príplatky...). Vôbec nie si naivná, žiaľ takých ľudí je málo.
@deti95060810 aj mobil a pripojenie na net je materializmus 🙂 milujem tieto témy 😀
@danniiee8 obdivujem ju, aj keď nepoznám. Musí byť výnimočný človek ❤️. Presne o tomto hovorím. Som šťastná za takých ľudí, mám podobné pocity a zmýšľanie. Len sa to akosi nestretá s pochopením okolia. Čo je zvláštne
A ja si myslí,že sa ľudia čím ďalej tým viac k tomuto pomaličky vracajú
@lonely66 ako.... Syn 13 a nemá mobil.
autorka, tvoj príspevok o 17:40..... ale veď sú ľudia, ktorí túžia naozaj po minime materiálnych výdobytkov. je rozdiel túžiť a dopriať si 4 dovolenky v roku, v rodine 3 autá, upratovačku, pestúnku, obrovský barák a rozdiel túžiť a dopriať si drobné radosti a mať útulne upravený malý byt. prečo by som mala žiť v neprerobenej garsónke? nebodaj hmýriacej sa nejakými švábmi? nie sme zvieratá predsa, sme ľudia.
tvoj príspevok 17:51 ale ty ho zjavne máš. alebo počítač či notebook. a pripojenie na internet. takže ak chceš žiť menej materialisticky, odstráň najprv mobil a net 😀
v zivote je potrebna hlavne harmonia.. a tu 'mimo materializmu' nedosiahnes.. lebo aj ty si z nejakeho materialu, nie si tu len cista dusa 🙂
nie je moc dobre posudzovat druhych len podla vztahu k materii.. mozno ti, co maju vilu, maju spokojnejsiu dusu, ako ti v neprerobenom jednoizbaku.. ono to vobec nefunguje podla vzorca, ze cim mas menej materie, tym si duchovnejsia.. aby si nebola prekvapena
Ono ked ludia naozaj trpia financnou nudzou, tak si to tak neidealizuju ako my, co ,,na to mame nebyt materialisti". Je uplne ine ked riesis, ze ti nestacia peniaze na zakladne potreby. Mne to teda pripada smiesne, ako sa niektori biju do hrude, ako nie si materialisti, maju predsa len jednoduchy bungalov novopostaveny, decentne zariadeny od architekta 😀
P.s. my mame pekne byvanie a ovela lepsie sa mi byva v novom ako sa mi byvalo predtym, nehanbim sa za to. Preto si nedovolim ani tvrdit, ze s linoleom, umakartom v kupelni a povodnymi ciernymi bateriami by som bola rovnako stastna ako teraz s peknymi obkladmi a modernymi spotrebicmi, no nebola 🤷
syn mozno nema, ale ty mas 😀
@lonely66 do tohto nás tlačí systém, aj deti. Náš nemá mobil a o to viac práce máme my. Ak by sme nemali mobil, hotovo. Menejcenny. Ale to je o systéme. Nedá sa nemať mobil, lebo aj múdry žiak by bol diskriminovaný, smutné
@lonely66 mobil nemá a je vyznamenaný.
@autorka Dnes o 17:44
na toto odpoviem dve veci:
1. spomienkovy optimizmus
2. spominat spomina, ale si si ista, ze by tak realne chcela zit dnes?
Ja som stravila najkrajsie casy u starych rodicov, kde nebola voda, ani kurenie, zachod na opacnom konci dvora... v zime sa kurilo len v peci v kuchyni a vecer sme mrzli v posteli s termoforom... ale su to uzasne spomienky. Neznamena to vsak, ze by som tak chcela zit dnes. Alebo ze nemam doma multifunkcny hrniec, ktory mi usetri cas a energiu pri vareni a tu mozem investovat do casu s detmi, do hry, do vytvarania spomienok.
no... asi sa pohybuješ v chybnej spoločnosti, ak by ťa bez mobilu považovali za menejcennú. samozrejme, ak chceš pracovať a mať nejaký príjem, musí existovať na teba aj nejaké spojenie. kedysi sa písali listy, to bolo zdĺhavé. potom faxy, nie každý ho mal. dostupnejšia bola klasická pevná linka - aby sa dalo pracovníkovi zavolať, alebo pracovník do práce, ak bolo potrebné... dnes už pevné linky vo veľkej miere zakapali, sú mobily. čo to mení na tom, či je človek zlý a nevyrovnaný alebo dobrý a vyrovnaný? veď to s tým nemá nič spoločné!
@reanda ano, o to visc práce msme my rodičia.
My nie sme materialisti a poznám takých ľudí veľa.
Ano su taki ludia.
@cookie29 vidíš, a ja by som chcela. Dúfam, že sa mi to podarí, raz
ja si myslim, ze ti nic nebrani odist byvat niekam do lesa bez vody a elektriny.. je kopu ludi, co ziju sebestacny zivot 'mimo system' .. ak tak velmi chces, isto sa ti to podari a moze to byt hned, nie 'raz' 🙂
@reanda ano, keby sme boli dvaja, je to jasné. Len...Človek myslí na to dieťa, aby nebolo šikanované, že je "mimo systém"
Lebo si pripadám mimo v duchu tohto sveta. Ale vnútri viem, že som ok. Len mám pocit, že málo je už takýchto ľudí.