Sú barefoot topánky vhodné aj pre ľudí so spadnutou klenbou?

21. máj 2023

zdravim, su barefoot topanky vhodne aj pre ludi so spadnutou priecnou aj pozdlznou klenbou?
teda s priecne a zaroven aj pozdlzne plochymi nohami?

oblecenie99
21. máj 2023

Ja som sa akurát informovala ohľadne syna (tri roky), ma trošku spadnutu klenbu a ploché nôžky) a ortopéd neodporúčal, moja fyzio (súkromná) tiež odpovedala v takom duchu, že ona vo všeobecnosti nie, a že malým deťom by vôbec nedávala, lebo vraj sa noha veľmi rozčaptá v tých topánkach, kedysi sa k tomu nevedela vyjadriť ani jeho fyzio, keď sme riešili prvé topánky, ale ona aj dodala, že ine by to bolo, keby sme nebývali v meste a dieťa by nechodilo v tých topánkach na betóne a inom.pevnom.povrchu, ale takto skôr neodporúča, no a jeho pediatricka nám teraz povedala, že áno, aj barefoot sú pre neho vhodné... No a buď múdra z toho 🙄

autor
21. máj 2023

@oblecenie99 uff tak kazdy inak veru.
Rozmyslala som nad tym, pre syna aj pre seba. Ja mam priecne aj pozdlzne ploche nohy odmalicka. Ja to mam ale nejak vrodene, proste som to tak mala vzdy. Cely zivot som nosila (nosim) ortopedicke vlozky v topankach, kvalitnu obuv, ziadne slapky, balerinky,…
A synovi preto tiez odmalicka kupujem kvalitnu obuv, ale teda nie barefoot. A vsade sa riesi, ake je to prospesne, a tak. Lenze presne toto - ze byvame v meste, na nerovnych povrchoch naboso nechodi, niet kde 🙂 doma mame dlazky (koberce ziadne) cize vsetko uplne hladke tvrde plochy. Vonku len po chodnikoch. Trochu co si pobeha po ihrisku kde su kamienky, a namiesto chodnickov take gumene povrchy. Ale to je nic. 90% casu je na tvrdej dlazke, alebo chodniku.

amonet
21. máj 2023

uplny zaklad je cvik, na akukolvek vadu noh cvicit cele telo posilnit brucho. ak hned prejdes na barefoot budu boliet nohy, lebo inak pracuju svaly. ja nemam ploche nohy a ked som presla na sandale cisty barefoot zamilovala som sa. presli sme peso celu stiavnicu a neboleli ma vobec nohy. je blbost ze sa noha rozcapta a podobne mudre reci ludi co sa prestali vzdelavat v odbore. pozri si fyziologicku stavbu nohy. ako maju nohy babatka a aku ludia co nosia klasicku obuv

maggiba
21. máj 2023

Obe deti a aj ja, dospela, sme barefoot. Uz v podstate cez 6 rokov.

Ale to nie je len, ze dam barefoot a dobre bude. Treba aj cvicit. Naucit sa spravne chodit. Poradit sa s fyzio, ktory je zastancom barefoot. Kupit vhodnu znacku topanok.

Ked jednoducho niekto povie a ma za fakt, ze na rovnych povrchoch v barefoot sa nicia nohy, tak to asi nebude prave pre toho cloveka. Treba si o tom nastudovat troska viac ako len: je to prospesne.

Drzim palce pri rozhodnuti.

maris5
21. máj 2023

Mam pricne aj pozdlzne spadnutu klenbu. Na odporucanoe ortopeda som zacala nosit ortopedicke vlozky. Sposobilo mi to este vacsie problemy. Cela noha sa mi vdaka tej ortopedickej vlozke naklonila na bok a boli ma cela strana od malicka az po clenok. Lebo chodidlo je pretazene. Uz rok nosim barefoot topanky, v meste je dobre vyhladavat kazdu nezrovnalost a kracat po nich. Citim sa lepsie, noha ma uz tak neboli a priecbe padnuta klenba sa mi uz upravuje. Pred 2 rokmi som nemohla ani balerinky obut, lebo mi boli uzke. Teraz ich v pohode obujem.

zuzanaete
21. máj 2023

Mna by zaujimalo vysvetlenie, preco je problem, ked sa noha rozcapta. Preco rvat nohy do uzkych topanok? Kedysi damy mosili korzety. Som rada, ze to tak uz nie je. A rovnako som rada, ze si mozem kupit siroke topanky na moje siroke nohy. Konecne sa mi vylepsila chodza, lebo noha nemusi carovat, aby dokazala chodit v uzkych topankach. Ked si dam teraz po rokoch bf svoje stare baleriny, tak presne vnimam, ako krivo naslapujem. Bola som v krajine, kde vacsina obyvatelstva nemala topanky vobec. To by nasi odbornici len pozerali na ich nohy.

gabika128
21. máj 2023

Na takéto nohy v dospelosti treba hlavne cvičiť, k topánkam sa vyjadriť neviem, ja mám nohy v poriadku, ale barefoot mi nevyhovuje tá tenká podrážka a chodiť v tom celý deň po meste a po tvrdých povrchoch. Do lesa je to OK. Syn má 4 roky, mierne vypadnute členky a niekoľko fyzioterapeutov odporučilo skôr nebarefoot topánky. Jasné, že po ihrisku keď behá je to iné, to aj bosi v lete behá, ale na normálne nosenie skôr klasické dobre padnuce topánky. Vždy pozeram na ohybnost podrážky, na dostatočnu šírku na prsty atď

oblecenie99
21. máj 2023

@zuzanaete ona mala na mysli s tým rozcaptanim to, že tie členky ešte viac vpadnu do vnútra.
Poviem úprimne, že ma unavuje všetko v kuse študovať, i tak si potom za blbca, lebo budú nad tebou guľat očami, že och, ďalšia mamička, čo niekde niečo čítala.. Skúsiš sa poradiť teda s odborníkom, a narazíš na protichodné názory, tak na ktoré veriť? Synova fyzio mi rovno povedala, že veru cvičí aj s takými detičkami, čo nosili od začiatku barefoot a ona z toho barefoot nadšená nebola a nesúhlasila s tým, že je vhodná do mesta. A to bola štvrtá fyzio! lebo aj to sme zháňali ako ihlu v kope sena, keďže sme s ním museli cvičiť od narodenia, no a nebolo nám jedno a študovala som to, hľadala recenzie, čítala, kým sme natrafili na takú, ktorá už bola "iná", aj moderné metódy používala, žiadna mladá vychovaná na starých zvykoch čo naopak stará, čo ide len svoje... s tým barefootom v meste ako prvými topánkami stotožnená nebola. Ja už nemám kapacitu ešte aj toto riešiť a zisťovať, kto z nich je zaseknutý v čase a nevzdelava sa a kto áno. Dosť som z toho taká nijaká, lebo človek chce tomu dieťaťu dobre, len mám pocit, že vážne nič iné nerobím od narodenia, len študujem a študujem, cvičím, od Vojtovky po bobata, osteopat, topánky, jedlo, sedačky do auta, škôlka, odrážadlá, bicykle, či riešiť predkozku či nie 🙈, aký šport a odkedy, aké krúžky, jazyky, kupujem kvalitné a drahe, poradím sa s odbornikom (veď na to sú), potom zistím, že sa malo vzdelavam aj v tomto, lebo nie je odborník ako odbornik, a i tak z toho vyjdem ako ten, čo sa nestaral dosť či čo, lebo toto a hento je už prekonane a moji rodičia si ťukajú na čelo, že co všetko musíme okolo toho jedného dietata riešiť 🤦 na jednej strane aj fajn, na druhej (neviem koho ako) ale aj unavuje, a i tak ma tie nohy trošku ploche (ako celá muzova rodina) a členky trochu spadnuté (ako aj ja, celý život) aj keď sme sa snažili. No a sme na križovatke, či ísť do orto alebo barefoot a pritom si to naštudovať zas a cvičiť a zvykať si a prisahám mám chuť mu niekedy supnut adidasy v zľave a hotovo 🙄 (koniec výlevu 😁)

Musím ale dodať, ze s tými ortopedickymi topánkami ja nejak stotožnená nie som vôbec.

zuzanaete
21. máj 2023

@oblecenie99 V tomto ta plne chapem. Niekedy sa clovek tazko rozhoduje, ked sa ani odbornici nezhodnu. A pomaly aby bol clovek od odbornik v kazdej oblasti.

oblecenie99
21. máj 2023

@zuzanaete Však to 😄 uvidíme, ako sa rozhodneme, ale ako píšem vyššie, neviem si veľmi predstaviť, aby mal tú nohu v tých speci ortopedickych celý deň. Pediatricka na jednej strane povie, že potrebuje vyššie topánky, ktoré mu držia aj kotníky, a potom do minúty že vlastne hej, alebo barefoot, aj tie sú fajn. Tak podľa mňa jedno vylučuje druhé, tak bude múdra z toho

gabika128
21. máj 2023

@oblecenie99 u nás je to tiež s mužovej strany. Tieto protichodné info a každej strany sú úplne na nervy, asi je najlepšie si proste niečo vybrať a neriešiť mám pocit.
Inak ja kupujem teraz synovi už len nebarefootove topánky, ale žiadne ortopedické, len aby mu ten členok nepadal tak.

autor
21. máj 2023

ja zas nemam na mysli ze barefoot alebo uplny opak - pevne topanky ku kotniku.
ja napr. sportujem cely zivot - lyzovanie, karate, tanec, bicykel, beh,… ze treba mat pevny stred tela (core) je alfa a omega, to vsetko viem.
su ludia, co maju ploche nohy ziskane - napr. nadvahou, zlou obuvou, to nie je moj pripad.
no budem to este studovat, uvidime.
napr. topanky - ja mam dve znacky obuvi, ze tam viem, ze mi sadne obuv.
ecco na zimu, skechers tenisky. Ine znacky topanok nemam, vysoke na opatku nenosim.

nevenka
21. máj 2023

My vsetci mame vpadnute clenky, aj deti, nam fyzio odporucala hlavne pevnu patu. A co najsirsi predok a tenku ohybnu podrazku.
Protetiky klasicke niektore boli pouzitelne a detom sedia uzsie typy topanok, maju uzsiu nohu po muzovi nastastie, ja mam siroku a malu. Synovi 9,5 rocnemu sedia v CCC Lasocki a dcera ma nieco z DD Step, ale nie barefootove, synovi v tom vsetko noha lietala. 2,5 rocny ma Richter topanocky.
Videla som kopu deticiek, co hnusne v tych barefootoch captali, nic dobre som nevidela...🤔