Ahojte,
chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti. Ako to funguje na univerzitách/vysokých školách na právnických fakultách. Kedy sa vyberá obor, respektíve konkrétny druh práva, ktorému sa študent chce venovať ďalej? Z akých si môže vyberať?
Ďakujem! 🙂
@katarinahar To vážne? 🙈 Tak teraz si ma uzemnila. To tam nie je žiadna špecializácia? A ako sa dá potom rozhodnúť, že kto sa bude venovať trestnému a kto ústavnému právu, keď vie len z každého rožka troška?
@gabrielarilla rozhodnes sa sama az po skole ked pojdes do praxe ked budes vediet comu sa chces venovat 🙂 bohuzial u nas sa na skole pravnici nespecializuju...dokonca ak budes chciet ist do advokacie, tam sa robia advokatske skusky po 5rocnej koncipientskej praxe tiez zo vsetkeho..
@gabrielarilla Ja študujem právo v B.Bystrici, momentálne 4.ročník. A je to všeobecné celých 5 rokov, žiadny konkrétny odbor nie je, je to všeobecne odbor - právo. A tak či tak škola ti dá len základy/naučenú teóriu. Prax je prax a všetko potrebné sa naučíš potom už v danej kancelárii/práci. Ale už aj počas štúdia sama uvidíš či viac inklinuješ k trestnému, obchodnému alebo inému právu. Na základe toho aký smer ťa baví najviac si potom môžeš napríklad dávať volitelné predmety. A ako je už aj spomínané vyššie, aj advokátske skúšky sú z každého smeru.
@katarinahar Ja som si automaticky myslela, že najprv je všeobecný základ a potom sa ešte počas školy začneš špecializovať. To je ale fakt veľmi dlhá cesta. Keď sa ako advokát človek venuje napr. trestnému právu celých 5 rokov a potom skúšky zo všetkého? Zdá sa mi to trošku prehnané. Kedy potom človek naberá tú špecializáciu? Och..., ďakujem!
@ninek73 Ďakujem, vlastne keď niekto dokončí školu, tak je právnikom, ale vlastne ešte nemôže vykonávať žiadnu právnickú prácu, najprv musí získať prax v nejakej advokátskej kancelárii, hej? A keď niekto chce byť napr. prokurátorom?
@gabrielarilla môžeš vykonávať právnickú prácu hneď po skončení školy bez toho aby si mala koncientskú prax, napr. ako firemný právnik (či už v banke, automobilke alebo nejakej inej spoločnosti) alebo na súde ako vyšší súdny úradník a iné. Ja osobne ani nemám v záujme si robiť 5 rokov koncipientskú prax a robiť potom advokátske skúšky pretože byť advokátka nechcem. Prokúratori majú prokurátorské skúšky, tak isto ako napr. notári notárske skúšky.
Uprimne, mam vystudovane pravo, robila som koncipientku, urobila som advokatske skusky a tento zivor je celý len o uceni a špecializácia? Na pravo som sla s tym, ze som vedela co to bude obnasat a žiadna specializacia, ale chcem robit trestne pravo, praxovala som na prokuratúre, potom ma osud zavial do advokátskej kancelárie, kde sa trestnemu vyhybali, takze smola😢 ale po advokatskych a založení vlastnej kancelarie som sa do toho pustila aj sama a zistila som, ze trestne nie je pre mna... A aj tak sa snazim ho robit... Ale ide o to,ze na skole nezistis, co chces robit, pretoze to je len teória, to co chces a v com si lepšia zistis az potom ako koncipientka alebo tam kde ta osud zaveje... A podla toho sa budes špecializovať.. A cely zivot sa budes ucit, zabudni na klasickú matersku dovolenku ako advokatka(vlastna skúsenosť... Pracovala som aj z porodnej saly a aj na druhý den po porode😂) ale ak sa dostaneš na sud alebo budes robit v nejakej firme firemného pravnika, tak to mas lepsie.. Alebo ta zamestna niekto z rodiny, kde ta nebudu vyuzivat ako lacnú pracovnu silu. Treba sibriadne zvazit, ci do toho clovek chce ist... Ale svojej dcere by som na pravo nikdy nedovolila ist😢
@trinneo ja som preto stihla matersku este pocas koncipientskej praxe 🙂 ale suhlas ze advokacia pre zenu je o drzku...ja som zas na skole zacala inklinovat k pracovnemu pravu a strasne som sa mu chcela venovat a mala som stastie ze som sa dostala po skole do jednej advo kancelarie kde ma nezdierali a robila som prave moje vysnivane pracko...lenze som po 3-4 rokoch narazila na ten problem ze sice som namakana v pracku, kedze 80% mojej prace bolo len to a v ostatnych oblastiach dost zaostavam a preto sa desim advo skusok po materskej...
@gabrielarilla takze naozaj si treba dobre premysliet ake mas predstavy po vystudovani skoly...ale myslim ze pri kazdej jednej pravnickej profesii sa neda uplne vyspecializovat a budes si musiet aj v praxi prejst vsetkymi alebo vacsinou....lebo ono aj vseobecny nazor ludi nepravnikov je ze sak si pravnicka to musis vediet vsetko z prava :D
@katarinahar no ja som sa desila advo skušok kvôli trestnému právu, ale chvalabohu som to dala...ale ja som narazila presne na ten istý problém, že po 3 rokoch som zistila, že sa nikde neposúvam a stále robím len to isté a cítim sa vyhorená + moji šéfovia a práca u nich (ale to je na inú tému) ma ubíja a necítim sa šťastná a že som makala toľko rokov preto, aby som napokon bola frustrovaná a vyhorená... ale napokon prišiel vyhadzov (mala som skúšky a asi ma brali ako hrozbu 🙂 a ja som musela nanovo zisťovať čo vlastne v živote chcem robiť. A napokon som to riskla a išla do vlastnej kancelárie a začala nanovo 🙂 ja by som popri materskej a na materskej + rodičovskej sa nemohla učiť na advo skúšky ( aj tak som sa učila a pripravovala na skúšky celý rok po večeroch, víkendoch, dovolenkách a keď som bola na PN-ke, takže dieťa prišlo na rad až po založení kancelárie ....
Ja študujem právo momentálne 3.ročník a tak ako už vyssie bolo napisane, ziadna specializacia nie je, celych 5 rokov sa ucis vsetko 🙂 U nas na skole potom az v doktorandskom studiu si vyberas odbor, ktoremu by si sa chcela blizsie a viac venovat, napr. pracovne, obchodne, trestne,... No napisem uprimne, studium prava nie je med lizat, takze ak nemas v umysle v buducnosti venovat sa tomuto oboru, odporucam radsej nieco ine... Pretoze pravo je naozaj drina, je tam kopec ucenia a to nehovorim o skuskach, ktore nie su pre kazdeho.... Ak vsak mas zaujem studovat prave toto, skus a uvidis. Kazdopadne ako bolo pisane, ziadna specializacia po Mgr.,nie je 🙂
@gabrielarilla U nás bohužiaľ žiadna špecializácia počas štúdia nie je. Dcéra sa i preto rozhodla študovať v zahraničí, kde môžeš od začiatku ísť študovať právo podľa zamerania: všeobecné, obchodné, trestné, medzinárodné,... Od bývalých spolužiakov a študentov mám info, že u nás štúdium v pohode a boj začína až po škole. Tvrdý boj. Držím päste, aby si sa rozhodla správne.
Ahoj prosím Vás chcem sa spýtať či študovať právo v BA alebo KE. Myslím teda konkrétne či je v KE taktiež dostatok možností sa uplatniť už počas školy(nejaká prax a tak). Je šanca sa po škole v KE zamestnať v BA?
@gabrielarilla ziadny odbor ani druh prava sa nevybera, studuje sa vsetko, skusky sa robia zo vsetkeho a statnice su v podstate tiez zo vsetkych hlavnych oborov