Zacinam sa pripravovat na prijmacky na VS.Pozhanala som si odporucanu literaturu z ktorej sa ucim po veceroch, ked rodina zalahne.Uplne na zaciatku som si stanovila, ze ten obor chcem studovat externou formou, kedze mam deti.Skolu som nasla v Trnave.Po rozhovore s manzelom sme dospeli k nazoru, ze by som snad mohla studovat dany odbor aj dennou formou u nas v Kosiciach.
Teraz stojim pred dilemou...dat si prihlasku aj do Trnavy, kde snaaad by bola vacsia sanca uspiet na prijmackach ako v KE...preco tak si myslim?Trnava pozitiva- dialkove studium, netreba byt v skole kazdy den, moznost chodit aj do prace, negativa-vecne cestovanie /keby mi aspon umoznili prist na prednasky raz mesacne na vikend 😔 /, financne vydaje na cestu + noclah, skolne mesacne, kde je predpoklad 94 €/ mesacne
Kosice vyhody- blizkost domova, usetrim na ubytku, cestovanie,dokonca co som zistovala, tak poplatok za skolne je raz rocne par €,.....jedina nevyhoda je, ze nebudem moct chodit do prace a tym padom, okrem invalidneho nebudem mat z mojej strany ziaden financny prijem 😝 ☹
Co tym vlastne chcem povedat, respektive opytat sa??
Ci si mam podat prihlasku len do KE, kde je nenoromalna tlacenka 😝 😝 😝 , alebo skusit ist aj na prijmacky do Trnavy na externe studium.????
Co by ste robili vy na mojom mieste??, 😕 😕 😕 😕 😕
tak ako píše @jarunka111 daj na obe a uvidíš. a ak by ťa zobrala na obe, ale ak máš možnosť tak by som volila radšej to denné, však prednášky nebýva po celý rok, takže by si mohla aj brigádovať a aj tak keby si platila to školné v Trnave a ešte aj výdavky s cestovaním a ubytovaním, tak by si na tom oveľa lepšie finančne nebola.
a okrem toho, keby ti denné neskôr aj nevyhovovalo, z denného sa dá skôr prejsť na externé ako z externého na denné.
junovka, daj si na obe, ale vyhodu vidim skor v tom dennom studiu, a vies preco? ak budes na externom, tak neviem, ci ti umoznia chodit tak malo na prednasky, casto totiz, byva vyuka riesena "v blokoch" a teda ze v jeden den mas len jeden predmet niekolko hodin, na externom si okrem toho dost odkazana na vela vela samostudia. Na dennom, ak by si pripadne vynechala jednu prednasku, nestratis tak vela z ucebnej latky, si viac v kontakte aj so spoluziakmi, aj vyucujucimi, viac sa na cloveka z ucebnej latky "nalepi" a sice musis samozrejme samostudovat tiez, ale predsa si s tym odborom v kontakte viac nez pri externom studiu. Neviem ako v KE, ale niekde prednasky nie su povinne, ale cvicenia ano, tak aj podla toho sa mozes zariadit. Rozvrh casto byva stavany tak, ze niektore prednasky, ci cvika byvaju neskor popoludni, a dokonca ani nie kazdy den. Takze mozno by si fakt mohla medzicasom brigadovat, pripadne si najst pracu na ciastocny uvazok. Mas ciel, a ak ta manzel podporuje, je to uzasne. 🙂 Len smelo do toho, splnenie sna o studiu mas na dosah. 😉
@junovka určite by som si dala aj tam - aj tam prihlášku. Keď si taká odhodlaná silno študovať, tak by som sa nespoliehala na to, že ma v KE zoberú a myslela by som aj na zadné vrátka. Keď som si dávala ja prihlášku, tak som si dala aj do Ba aj do NR (pre mňa cestovanie tak či tak), ale zobrali ma na obidve a mohla som si vybrať, čo bolo pre mňa výhodné 😀