Ahojte, prosím o pomoc. Číta, čítam a neviem sa dopátrať.... V polovici augusta k nám príde študentka z čiernej krajiny-, ktorá má na SK prechodný pobyt a študuje na slov. Strednej škole. Bude letieť do Prahy a tam pre ňu prídeme autom a privedieme na SK. Pcr test bude mať pri vstupe do lietadla. Koronu prekonala pred mesiacom, keď bola doma, ale potvrdenie o prekonani jej nedali. U nich to tak bohužiaľ je... Nepýtajte sa, prečo.... Sama neviem.... je to komplikovane...Otázka znie, teda to, čo som zatiaľ pochopila: pri prechode cez SK hranicu musí byť registrovaná v eHranici. Potom platí buď 14 dňová karanténa alebo 5 dňová , ktorá končí PCR testom? Test si bude musieť platiť ako samoplatca? Zdravotné poistenie má komerčné, ktoré si platí každý mesiac. Čo sa týka karantény, nebude ju absolvovať u nás, ale sama v kamaratovom byte, takže my nebudeme musieť byť s ňou v karanténe. Je to tak, ako som napísala? Alebo je niečo inak? Ďakujem za info. Od 2.9. nastupuje do školy, tak dúfam, že všetko stihne...
No, či ste očkovani alebo nie...., budete s ňou v aute. Po správnosti by ste mali ísť do karantény aj vy ak nie ste očkovani. Ale teda, asi to nemá kto skontrolovať. Každopádne by som sa zdržala akýchkoľvek hromadných akcii, vyhla sa rodine, pokiaľ ona nebude mať neg.pcr
@jaja1979 teraz sa už neriešia farby krajín, ale či je človek ockovany, alebo nie. Ockovany v karantene nie je, neockovany 5dni a PCR test.
V aute by som si dala respirátor a aj doma do výsledku testu nech je dievča v izbe zatvorené a dezinfikujte. Ideálne by bolo požičať nejaký čistič vzduchu.
@jaja1979
Ešte prečítaj tu, je tam časť študenti
https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/karantena...
@jaja1979 áno, je v karanténe po 5 dňoch PCR - ten hradí štát
Ak ste zaočkovaní tak vy v karanténe nie ste