Študentka z čiernej krajiny- aké sú podmienky vstupu?

jaja1979
4. aug 2021

Ahojte, prosím o pomoc. Číta, čítam a neviem sa dopátrať.... V polovici augusta k nám príde študentka z čiernej krajiny-, ktorá má na SK prechodný pobyt a študuje na slov. Strednej škole. Bude letieť do Prahy a tam pre ňu prídeme autom a privedieme na SK. Pcr test bude mať pri vstupe do lietadla. Koronu prekonala pred mesiacom, keď bola doma, ale potvrdenie o prekonani jej nedali. U nich to tak bohužiaľ je... Nepýtajte sa, prečo.... Sama neviem.... je to komplikovane...Otázka znie, teda to, čo som zatiaľ pochopila: pri prechode cez SK hranicu musí byť registrovaná v eHranici. Potom platí buď 14 dňová karanténa alebo 5 dňová , ktorá končí PCR testom? Test si bude musieť platiť ako samoplatca? Zdravotné poistenie má komerčné, ktoré si platí každý mesiac. Čo sa týka karantény, nebude ju absolvovať u nás, ale sama v kamaratovom byte, takže my nebudeme musieť byť s ňou v karanténe. Je to tak, ako som napísala? Alebo je niečo inak? Ďakujem za info. Od 2.9. nastupuje do školy, tak dúfam, že všetko stihne...

janai1
4. aug 2021

@jaja1979 áno, je v karanténe po 5 dňoch PCR - ten hradí štát
Ak ste zaočkovaní tak vy v karanténe nie ste

jaja1979
autor
4. aug 2021

@janai1 a ten hradí štát, aj keď ona nie je našou štátnou občiankou? Má tu len povolenie na pobyt

hipuska
4. aug 2021

No, či ste očkovani alebo nie...., budete s ňou v aute. Po správnosti by ste mali ísť do karantény aj vy ak nie ste očkovani. Ale teda, asi to nemá kto skontrolovať. Každopádne by som sa zdržala akýchkoľvek hromadných akcii, vyhla sa rodine, pokiaľ ona nebude mať neg.pcr

jaja1979
autor
4. aug 2021

@hipuska my očkovaní sme

hipuska
4. aug 2021

@jaja1979 ok, ale prenášači byť môžte

jaja1979
autor
4. aug 2021

@hipuska to je pravda, ale ona koronu prekonala pred mesiacom, chytila ju vo vlaku vo svojej krajine, dosť ťažký priebeh😟😟

hettinka
4. aug 2021

@jaja1979 ti, čo prekonali aj tak nemajú výnimku. Pokial môže, nech sa dá ešte doma zaočkovať. Test si platí sama, ceny idu od 40-70€ približne.

jaja1979
autor
4. aug 2021

@hettinka ďakujem za odpoved

hettinka
5. aug 2021

@jaja1979 teraz sa už neriešia farby krajín, ale či je človek ockovany, alebo nie. Ockovany v karantene nie je, neockovany 5dni a PCR test.

V aute by som si dala respirátor a aj doma do výsledku testu nech je dievča v izbe zatvorené a dezinfikujte. Ideálne by bolo požičať nejaký čistič vzduchu.

jaja1979
autor
5. aug 2021

@hettinka ok, ďakujem. V karanténe bude sama v inom byte ako my.

ibrunova
5. aug 2021

@jaja1979 z čiernej krajiny sa mi zdá, že v každom prípade karanténa 14 dní, nedá sa skrátiť PCR testom na 5. deň, jedine ak by sa to teraz v posledné dni menilo.

hettinka
5. aug 2021

@jaja1979
Ešte prečítaj tu, je tam časť študenti
https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/karantena...