Stroj Alexa

31. dec 2021

Dobrý deň. Chcem sa opýtať na zázrak menom "Alexa". Ide o nejakú srandičku, ktorá s ľudmi "hovorí", prípadne vykonáva nejaké príkazy. Ja sa tomu vôbec nerozumiem, čo ma ale zaujíma je konkrétna situácia. Toho človeka nazvime napríklad "Juraj". Jurajovi podaruje známy Alexu. Potom mu cez mobil nainštaluje nejakú aplikáciu (neviem akú), ktorou môže Juraj spomínanú Alexu ovládať. Mňa zaujíma, či je možné, že existuje taký "typ" Alexy, vďaka ktorému by tento známy mohol nejakým spôsobom skrz toho, že mu to nainštaloval do mobilu, sledovať neskôr v mobile správy? Hovory? Jeho činnosť? Bez vedomia Juraja? Je niečo také možné? Prepáčte (asi) blbú otázku, ale som v tomto smere absolútny laik. Môže sa niečo také stať? Ak áno, ako to funguje? Ako sa môže Juraj prípadne neskôr takéhoto "sledovania" zbaviť?

janai1
31. dec 2021

Nie je to možné

autor
31. dec 2021

@janai1 Ďakujem.

anjelicek26
31. dec 2021

Myslíš Amazon Alexu? Naše deti všetky majú.. Pripojenu na hudbu a knihy a predcitavanie rozprávok večer a pomahanie pri úlohách🤣

brembo
31. dec 2021

je mnoho špionážnych softvérov,síce su zakázané,ale daju sa objednat. Existuju na nete eshopy so sledovacou technikou. Takže áno je to možné s vhodným softvérom. a vybavením.

kittykat22
31. dec 2021

Alexa nie. Ak ti niekto cita spravy alebo emaily tak moze mat napichnuty email, telefon, comp. Ak masa obavy, tak vseko preinstaluj a je to. Sprav zalohu disku, vymaz vsetko, nahod vsetko a je to. Ak mas obavy o svoje sukromie tak si kup apple notabook. Tam ta sledovat bude velmi velmi tazke.

autor
31. dec 2021

@anjelicek26
@brembo
@kittykat22 ide o niečo takéto.

kiki68
31. dec 2021

To nie je mozne, ale Alexa pocuva vsetko doma a odovzdava data myslim amazonu 😂 Takze radsej sused Juro nez Amazon. Oni to myslim obhajuju tym, ze lepsie cieli na potreby zakaznika, ked pocuva

anjelicek26
31. dec 2021

To nevyzera ako Alexa. Kazdopadne ja som spokojna, cita mi maily ( mam to prepojene len na ten, ten, kde nakupujem), viem rýchlo objednať, čo potrebujem, opýtal sa na počasie, nastavujem timer pri varení, pocuvam hudbu a upravujem playlist😅Kontrolujem a limitujem deťom čas na tabletoch (majú tiež s amazonu), nejaké spionovanie neriešim😅 Banku a financie a pracovné veci riesim cez iný mail a úplne mimo tohoto. A nejaké strašne tajomstva s mužom tiež nemáme😅Má to viac výhod ako nevýhod.

brembo
31. dec 2021

autor áno,može to mat rozne podobi. Napríklad hlasové poveli pre android odpočuvaju a šifrované dáta odosielaju do centráli googlu. Samotný googl to priznal,pričom pracovníci mohli tieto dáta dešifrovat. Takže takýchto načuvačov je viacero.

cosmic_origin
31. dec 2021

Dá sa to, ale to by Jurajov známy musel byť hacker.

judar
31. dec 2021

Ja by som tu tzv. ALEXU nechcela doma ani za nic...na to zariadenie pribuda pomerne dost staznosti vratane toho ako nabadalo dieta aby strcilo mincu do zastrcky to je jedna vec....dalsia je ze nemusi ti tam nikto nic priamo naistalovat na spionaz kedze to funguje cez siet da sa to aj na dialku ...a haluz je ze zrovna taketo zariadenie figurovalo pred rokma aj v znamom serialy Black Mirror aj v nexte

yasmeena
31. dec 2021

@judar jj,tiez mi hned napadol black mirror...som si ista,ze ani jeden z majitelov,kto toto vyraba,to doma nema...

judar
31. dec 2021

@yasmeena ja som videla aj neviem uz co to kde to zariadenie spehovalo a malemu chlapcovi povedalo kde jeho otec skryva zbran skrz formu hry....

anjelicek26
31. dec 2021

@judar ja len ze urcitu inteligenciu to predpoklada.. Film nepoznam, ale naše deti ich majú odkedy chodia do školy... Také kraviny ako strkanie mince do zastrcky sú trošku uletene😳Na kraviny na YouTube a challenge stačí aj tiktok či kamaráti zo "skvelým nápadom", na to netreba Alexu. Ona tí ne odpovie na nič, na čo sa ty cielene neopytas...

vroni
1. jan 2022

No jasne, vybrakuje ti to ucet, objedná vraždu starej matere a nabonzuje mužovi cez FB, že si ho podvádzas so susedovym psom. To je vážne niekto schopný uveriť koninam takéhoto kalibru? A nie, Alexa nebude nabádať na nič. Ona odpovedá, da sa cez ňu objednať, hrať, zhasnúť svetlo ci poslať objednávka. Je schopná hlasovej interakcie, čo znamená, že by síce teoreticky mohla byť schopná aj odpočúvania, ale zatiaľ len analyzuje dáta, ktoré dostane od užívateľov dobrovoľne. A jej údaje môže použiť len Amazon a nie Juro (a na rozdiel od iných, aj štátnych, programov, má Amazon slušnú ochranu.) Mimochodom, údaje o veľkosti a rozlohe bytu zasiela výrobcovi aj váš automaticky vysávač. Pred tým sa hrozou netrasiete? A s googlom nema Alexa nič.

sasanka605
1. jan 2022

To co mas na foto vyzerá ako echo 4 a ma Alexu v sebe. Teoreticky to mozne je, pre bežného užívateľa je to skor sci-fi.