Strieborná retiazka mi sčernala

gir
17. sep 2017

Milé maminky, prosím vás, nemá niektorá skúsenosť. Manžel mi kúpil normálne v klenotníctve striebornú retiazku, stála cca 50 eur. po prvom použití sčernala, dala som ju vyčistiť, poďalsom použití znova. Je tam aj to číslo ( punc ) že je to striebro. Mám pocit že je tam viac iného materiálu a je to len "postriebrené". Mohlo by niečo také dostať punc že je to striebro? Dala som reklamovať, tak mi povedali, že na oxidáciu sa reklamácia nevzťahuje. Pripadá mi to ako "šmejd". Možem sa nejako brániť? ďakujem

sissy27
17. sep 2017

@gir u striebra je normálne, že sčerná, bohužiaľ, pokiaľ nie je rhódiované, tak ti černať bude... nemusíš ju dávať ani špeciálne čistiť, zvládneš to aj doma a prakticky zadarmo, napríklad popolom z cigariet (normálne nabrať na vatový tampón alebo papierový obrúsok a pretrieť), zubnou pastou a potom ešte google ti vyhodí niekoľko ďalších spôsobov.
Keby to bolo len postriebrené, tak sa to vyčistiť nedá, jednoducho by zliezla vrstva striebra a hotovo, keď to ide vyčistiť tak je to striebro.
Brániť sa nemáš ako, keďže sa jedná o normálny jav pri striebre, nabudúce nech manžel kúpi rhódiované.

dovolenkova
17. sep 2017

@gir ahoj ja pracujem v zlatníctve, punc razí na šperky puncovny úrad, čiže ak tam naozaj je, tak to striebro je. Ale nemyl si punc s označením striebra, 925 nie je punc. A šperky naozaj oxiduju, záleží od PH pokožky aké máš, niekomu striebro zachazda, niekomu nie, preto sú šperky rodiovane a nerodiovane, pre teba budú vhodné tie ktoré majú rodium, rodium je povrchová úprava, ktorá sa nanáša aj na biele zlato a na striebro, aby nezachádzalo, tomu komu zachádza. A ten punc je ohraniceny a vyrazený do šperku, väčšinou na zapinaní a ak máš nejaké zväčšovanie sklíčko alebo super oči, tak ho aj voľným okom uvidíš, je to taká akokeby tvár kozy z profilu ( normálne zviera koza) a nad sebou má vyrazené číslo 2. A tiež punc sa razí aj od určitej váhy šperku pri striebre je to okolo 2,40gramu. Snáď som trochu pomohla 😉

gir
autor
17. sep 2017

@sissy27 predavačka mi povedala že je rhódiované. Mám strieborné retiazky, ktoré som aj niekoľko mesiacov nedala z krku dole a nič sa nestalo.

sissy27
17. sep 2017

@gir to je zvláštne, lebo rhódiovaný šperk by nemal meniť farbu... ale teda je to aj na pohľad vidno, ktoré striebro je a ktoré nie je rhódiované, aspoň teda z mojej skúsenosti.

gir
autor
17. sep 2017

@sissy27 práve to ma zarazilo a na zapínaní je číslo 925

sissy27
17. sep 2017

@gir skús to zobrať do iného zlatníctva, nech ti povedia... ale podľa mňa striebro to bude, len nie rhódiované.

gir
autor
17. sep 2017

@dovolenkova ďakujem, predavačka mi tvrdí že to číslo 925 je punc, nosím streieborné šperky a toto mi nerobí žiaden, preto som sa pýtala

maria1989
17. sep 2017

@gir 925 je označenie rýdzosti striebra. 925/1000. Ak má strieborná retiazka nad 2 gramy, musí mať punc: http://www.puncovyurad.sk/?IDe=204523&IDcheck=c...
ten s kozou a pod ňou dvojka.

matrioska86
12. okt 2017

@gir to je blbosť čo ti povedala tá predavačka, punc a rýdzosť sú dve rozdielne veci...to asi ona veľmi nevedela čo ti hovorí :/

gir
autor
12. okt 2017

@matrioska86 Ďakujem za odpoveď. Ona mi tvrdila že to číslo 925 je punc. Že retiazka je rhódiovaná, určite to mám od potu alebo od voňavky. Začalo mi to černať od zapínanania a postupne na celú retiazku a začína sa to po každom použití a to ju nosím len príležitostne. Mám striebro, jednu retiazku som pošas školy nosila asi dva roky vkuse, raz ročne som ju dala preleštiť. Brániť sa nemám ako. Ale fakt mám pocit že je to šmejd.

lenusik26
14. jún 2018

@dovolenkova AHOJ chcem sa opýtať dostala som sadu náušníc a náramok ,je to rhodiovane aj to bolo dosť drahé lebo je to značkové,ale rhodiuje sa aj bizuteria?Lebo punc to nemÁ

damoska
8. júl 2018
Používateľ damoska je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od damoska.

babenky, skušali ste niektorá objednavat šperky tu ? https://www.dedoles.sk/sperky-z-jantaru-zeny mate s tym nejake skusenosti?

sonka1981
23. júl 2018
Používateľ sonka1981 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sonka1981.

tiež som tu na tieto šperky narazila a velmi sa mi pačia, chcela by som si ich kupit. Máš ich vyskušané?