Strelec z Bratislavy

14. okt 2022

Par dni som tu nebola ospravedlnujem sa mozno tu uz tato tema bola...
Pred par dnami som sa v ramci prace zucastnila skolenia so psychogickou kde zaznelo, ze rodicia travia so svojimi pubertalnymi detmi denne 15-20 min.To, ze su spolu doma a kazdy vo svojej izbe a rodicia nevedia co ich deti robia na internete nie je spolocny cas.
Casto tu citam cely den su na mobile...tie deti su zavisle, preberaju

dadis
14. okt 2022

Ano, je to tak. Mam dve pubertalne deti a mozem to potvrdit. A co mi teda radis?

joesvk
14. okt 2022

V tomto prípade si však myslím,že syn trávil s otcom až príliš veľa času 🥺

dadis
14. okt 2022

Aby som sama seba zastala, tak nedrzim aspon doma zbran a nemam sama extremisticke nazory, snazim sa ist aspon prikladom detom. V detsvecsme travili spolu vela casu, vela som sa im venovala, teraz mi ozaj viac ako 20minut denne na nich neostava (nebudem pisat program dna, ale ked si spocitas cas skolsky, pracovny, domace povinnosti, konicky a priatelia oboch stran, prace v domacnosti), ozaj si neviem predstavit, ze pridem z prace o 15tej (3h pred skoncenim pracovneho casu) a presvedcim ich, ze podme spolu namiesto treningu si zahrat clovece..mam sa citit vinna? ano, isty pocit viny pocitujem, ale snazim sa najlepsie ako viem

autor
14. okt 2022

Vzorce spravania ostatnych ludi z internetu.Ten chlapec, ktory vykonal ten ohavny cin bol nadpriemerne intigentny, osamely, pravdepodobne asperger bez emociiLudia vsimajte si viac svoje deti, kolko zien co maju viac deti su tu denne aktivne, rodina je v rozpade, pandemia, kolko zien pise muz pride z prace je na mobile, deti na mobile...nikto nema na nikoho cas deti od roka v jasliach.Zucastnila som sa 2 hod.debaty s psychiatrickou, psychologickou aj velke deti 13+ maju travit cas s rodinou hlavne vikendy, nie zit v partiach prvorady je otec a mama.
Na detskej psychiatrii v Ba je nedostatok miest pre hospitalizaciu deti, ktore to potrebuju.Pribuda PPP, depresii, samoposkodzovanie, s detmi sa nema kto rozpravat.Ani neviem co chcem tymto povedat len vsimajte si svoje deti a venujte im cas.Chodte sportovat, chceli ste ich venujte sa im.
Moja kamaratka pracuje ako zachranarka ako je mozne, ze cez vikendy su 14, 15 r deti opite v noci v meste?vcera po futbale v Ba tiez prijali 14 r intoxikovaneho.Aj ten strelec bol aktivny na vsetkych moznych sietach ako je mozne, ze to rodicia nevedeli?Ako je mozne, ze vedeli co spravil a nevolali policiu?dat deti na 4 kruzky a kupit im drahe tricko nie je spolocny a aktivny cas.Ide vikend venujte sa svojim detom bez mobilov.Tie deti poznaju skolu kde 7 hodin sedia a potom doma su dalsich 6 hodin na elektronike a potom taketo skraty.Deti su uzkostne, veria soc.sietam.Skuste si experiment zoberte im na vikend mobil a v pondelok si napiseme ja idem na to.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrea_82
14. okt 2022

ja tiež trávim so synom málo času, puberťák o to už nemá veľmi záujem. Ale keď si spomeniem, my sme s rodičmi tiež pred rokmi čas netrávili, aj keď sme nemali internet a mobily. Boli sme vonku a preberali sme názory kamarátov.

syslik81
14. okt 2022

tiez ako pubertak som s nasimi netravila cas a niesom ziaden psychopat ... v puberte sa dieta od rodica oddeluje buduje si vlastnu identitu a chysta sa na odchod z domu a zalozenie si rodiny ... je to normalny jav-to ze dnesne deti su skor na pc ako vonku je uz ina vec.. niekto je bud psychopat alebo nieje ,,

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvetinka75
14. okt 2022

autorka - do hlavy druhému nevidíš. Môžeš si všímať koľko chceš, nemusíš ani len tušiť, čo chystá ten druhý. Väčšinou sa aj o vrahoch vyjadrovali že boli príjemní, milí a pod. A všetci zostali prekvapení, čo ten človek vykonal. Strelec bol 19 ročný dospelý. Chceš mi povedať, že ty by si vedela o všetkých aktivitách svojho dospelého syna? Budeš niekoho stále sledovať, pretože čo ak by náhodou? Nereálne.
A hlavne sa pozri, čo sa teraz deje. ŽIadna empatia, úcta, samé podvody, klamstvá. Istým ľuďom prechádzajú prešľapy a nič sa nedeje.

pribinak
14. okt 2022

Netahaj sem autistov, dobre?

Tento mladý muž dostal extrémistickú výchovu a tak to aj dopadlo. Rodičia dlhodobo ignorovali odporúčania na návštevu psychológov.

1ryba
14. okt 2022

Je to vina celej spoločnosti, nie len rodičov. Aké vzory dávajú deťom naši politici, aké sa prezentujú na soc. sieťach, čo sa vysiela v TV.? Bol tu príspevok o tom ako učiteľka dala decku poznámku za nevhodné správanie. Väčšina matiek učiteľku označila za premotivovanú a vyjadrili sa, že vôbec takéto poznámky doma so svojimi "anjelikmi" neriešia. Čo potom vyrastie z ich detí? Stala sa tragédia. Potrestané sú do konca života aj rodičia strelca aj rodičia tých chlapcov. Ak sa v spoločnosti nič nezmení, bude to tu ešte oveľa horšie.

pribinak
14. okt 2022

Ktovie čo doma celé detstvo počúval, otec člen pochybnej politickej strany

liljana
14. okt 2022

Myslis, ze nasi rodicia mali na nas viac casu? Obaja rodicia boli v praci, potom zhanali nedostatkovy tovar v obchode. Len predtym boli v tv 2 programy, nic tam nedavali. Deti boli vonku, citali knihy. Dnes visia na blbych socialnych sietiach, zavidia si navzajom, kazdy chce nejako zo seba urobit hviezdu tik toku a ak ich rodicia citaju hoaxy, aj oni budu,... Ak su rodicia rozumni, vacsinou su aj deti rozumne a nemusia spolu travit 24 hodin denne. Ak su rodicia s prepacenim idioti a este k tomu travia s dietatom 24hodin denne, vyrastie z neho tiez iba idiot.

liljana
14. okt 2022

@pribinak Pobavila najviac Zaborska a Kollar. Psychicky chora starena, co vedie inkviziciu a svatu vojnu s potratmi a mafian so spinavou minulostou, robiaci deti kade tade, kazu o moralke.
Cudujem sa, ze ziaden z tych "svatuskarov" si neberie na paskal homosexuala Pelegriniho. Nieco ine hovorit plebsu a v pozadi su ale vsetci kamarati. Ruka ruku myje.

pribinak
14. okt 2022

@liljana je mi z nich zle 🤮🤮

medea2003
14. okt 2022

@1ryba Do prdele, prestante uz s tymi vzormi od politikov! To vazne sa riadite podla nich? to vazne potrebujete vzory v politike? Viete o tom, ze do politiky idu uz len ti, ktori sa nevedia uplatnit v realnom zivote? Taky JUDr. Fico, kolko pravnickej praxe ma???? Od skoncenia skoly je v politike. To uz by som musela byt aky vypatlanec, aby som si zivotne vzory hladala v nasom alebo v ktoromkolvek inom parlamente! Vzory sa maju hladat v rodine a vo vychove!

stanulienkat
14. okt 2022

Kazda mate nieco pravdy. Avsak detom sa treba venovat, vysvetlovat, komunikovat. Vyhovorka, ze deti su v puberte je blbost. Ja odmalicka vysvetlujem, ze nemoze verit vsetkemu, co je na internete. Dieta potrebuje spolocnost, potrebuje citit lasku od najblizsich, odmalicka im vstepovat moralne hodnoty.
Je aj pravda, ze nam sa rodicia tiez velmi nevenovali, ALE neboli take nastrahy v podobe internetu, kde hociaky debil moze prezentovat svoje nazory a vydavat ich za pravdu. Ked je takychto debilov tisicky, tak dieta moze byt zmätene a tapat, co je pravda. Volakedy o cloveku vedeli, ze je debil len najblizsi a rodina. Teraz sa debili prezentuju vsade. A zacinam mat pocit, ze je veeeelmi vela. A najhorsi su taki, co pod ruskom viery burcuju k nenavisti k inakosti.
Takzvani krvilacni banbickari.
Citat: mudri ludia budu musiet mlcat, aby neurazili hlupych. (Neviem presne znenie)

1ryba
14. okt 2022

@medea2003 Nerozumiem, prečo nadávaš. Áno predstav si, politici dávajú ľuďom vzory. Ale to treba aj trochu poštudovať aj inú literatúru ako Nový čas.

pribinak
14. okt 2022

@medea2003 by so bola prekvapená ako názory politikov formujú názory ľudí.
Najmä takých jednoduchších, alebo ľudí s psychickými problémami - tento chalan, alebo ľudí, ktorí sa stotožňujú s ideológiou ktorú vyznáva daný politik

Otec tohto chalana je radikálny politik, teda chcel byt politikom. Evidentne chalan dostal aj takú výchovu a tak to dopadlo (v kombinácii s psychickými problémami)

kvetinka75
14. okt 2022

@stanulienkat tak mýliš sa v tom, že keď dieťaťu aj vysvetľuješ a dostane sa do puberty, že je to len výhovorka. Veľa detí je v puberte ovplyvniteľných kamarátmi a okolím. Záleží na povahe.

medea2003
14. okt 2022

@1ryba Po prvé, vôbec nenadávam, po druhé, Nový čas som v živote fyzicky v rukách nemala. Ja už som len znechutená z toho zovšeobecňovania. Neviem si predstaviť, ako by nejaký politik mohol formovať môj život ani život mojich detí. A prečo by som tam v tých vodách mala hľadať vzory.

stanulienkat
14. okt 2022

@medea2003 to mas odkial, ze politici sa nevedia uplatnit v zivote? Oni idu za zdrojom penazi. Kde by mohli tak rabovat ako z rozpoctu?? A ano, bohuzial aj politici davaju vzory, kedze su v Tv denne niekolkokrat a podprahovo to kazdy vnima. Nikdy som nepocula tolko katolibanskych kecov a nenavistnych prispevkov od politikov ako za posledne mesiace a ludia to potom papagajuju. My na Sk spolu s Rumunskom sme najvacsi zdielaci hoaxov a hovadin na nete. Tiez to dost vypoveda o vzorke naroda. Patrime medzi najvacsich blbov. Vidis uz len z toho, kolko ludi fandi vrazdiacim rusom. Pozri si vzorku programov v nasich tv a na Ct1. Sledujeme amoralnu zumpu-to je nasa reprezentativna vzorka. Farma, mama ozen ma, hotel paradise, bez servitky a ostatne zumpy, ktore sleduju len zumpy.

1ryba
14. okt 2022

@medea2003 skúsis si prečítať niečo zo sociológie, tam sa to dočítaš. Do prdele je nadávka. Že si ty niečo nevieš predstaviť, neznamená že to neexistuje.

medea2003
14. okt 2022

@pribinak V pripade tohto chalana to tak určite nie je. Jeho otec evidentne radikálny magor, ale tam on nehľadal. Bol napojený na zahraničných radikálov, jeho otec by svojím minintelektom tam ani nepláchol. Tento chalan bol veľmi šikovný, ale na čo mu to bolo... keď všetky svoje talenty nasmeroval absolutne deštruktívnym smerom. Ja sa bojím iného, tajné služby zisťujú, že takýchto "vlkov samotárov" je veľa, nedajú sa tak ľahko vystopovať a vraj aj u nás nebol jediný, ktorý mal napojenia na tieto zahraničné radikálne smery. Povzbudení "slávou" tohto chalana aby sa neozvali aj oni...

stanulienkat
14. okt 2022

@kvetinka75 ano, su ovplyvnitelni, ale doma maju dostavat odmalicka zaklad. Ale ked rodicia na nich seru. Vsimni si, ze mamicky aby sa nemuseli venovat detom, drbnu im do ruky tablet. Bezne uz od 1!!!!!!!! roka.

medea2003
14. okt 2022

@stanulienkat rabovat ano, ja rabovanie, kradnutie a klamstvo za uplatnenie v zivote nepovazujem. Myslela som tym skutocnu sebarealizaciu a tvorbu hodnot.. Inak tento chalan urcite nebol ovplyvneny podla vas katolibanskymi recmi, citala som ten jeho akoze manifest, sam sa vyhlasil za agnostika a nepriatela cirkvi.

stanulienkat
14. okt 2022

@medea2003 preto su v politike, lebo nemaju moralne hodnoty. To vsak neznamena, ze by nevedeli najst uplatnenie. Len by museli bohuzial pracovat.🙂 Nemyslim tohto konkretneho chlapca za katolibanca. Jemu bol vzor jeho posahany otec. Za narod, za vlast. Po banbickaroch najvacsia skodna takito ultravlastenci a nacionalisti. Vzdy to zavana pruserom a potlacanim prav ostatnych.

kittykat22
14. okt 2022

Nechapem preco toto pises anonymne. Ano, starsie deti travia malo casu pocas dna so svojimi rodicmi - co chces aby spolu kazdy den robili? Stavaju sa z nich dospele samostatne osobnosti. Niekedy sa organizuju vylety, hry alebo navstevy. Ale hadam nebude visiet pubertak mamke a tatkovi na krku.
Co sa tyka prave tejto nestastnej udalosti. Tak Slovensko je uplne prespikovane krestanstvom ktore odsudzuje LGBT, IVF ... a potom cakas, ze tu ludia budu tolerantni a budu sa chovat k sebe pekne aj napriek odlisnostiam? Tak to chod a zaloz tuto temu na katolickom fore, ak chces aby sa ludia zamysleli.
Vela stastia - budes ho potrebovat.

asocial
14. okt 2022

asi nemas deti, respektive mas velmi male deti. Alebo mas ruzove okuliare, alebo si naivna alebo ja neviem co. Aj moja generacia (rocnik 82) mala vselijake pofiderne individuaa, deti pod vplyvom alkoholu, rovnako ako generacia mojich rodicov (rocniiky 1950+,60+). Rovnako aj my sme boli v puberte a rodicia s nami nehrali clovece, nehnevaj sa a nepozerali od kuka do kuka. BUdme realisti. Jedina velka vyhoda nasej generacie je taka, ze nebol internet a socialne media.

mamutka
14. okt 2022

Ja si z dectva pamätám reláciu v TV, kde mudravala redaktorka s hosťom, myslím, že psychológom, o tom, že začína pribúdať rozvodov (vtedy to nebola bežná vec, to je viac ako 30 rokov dozadu) a ze si treba uvedomiť ze je desivé, že podľa výskumov, otec sa napríklad venuje (reálne, osobne, naživo) dieťaťu v puberte 3 minúty denne! Na toto nikdy nezabudnem, prišlo mi to strašne neuveriteľne a odvtedy som nenapadne sledovala chudáka môjho tatka 😶
Lenže nebolo také ľahké spadnúť pod vplyv médií a internet nebol, grazla dieťa mohlo stretnúť akurát v rodnom meste alebo v tabore raz za rok, dosť to eliminovalo šance.
No a k tomu dnešnému venovaniu sa... Nás pubertak naozaj nemá záujem chodiť s nami hore dole po lese a na bike, naozaj sa snažíme. Ja nemám problém v blate a zime jazdiť MTB po lese so synom, ale on už nemá záujem. Chodíme spolu von, do prírody, kade tade, ale oveľa menej ako keď bol menší. Aspoň doma sa snažíme porozprávať. Napr som s nim bola par krát na túre v lese, až do tmy, proste nech to je zaujímavé. Bolo, pár krát. Potom už aj o to stratil záujem. Aj muž sa snaží, ozaj sa tým deťom venuje, ale chalan ide radšej von s kamošmi. No hovoríme o názoroch, postojoch, hrozbach. No aj tak neviem dat ruku do ohňa za to, že sa nenechá namotavat na somariny, keď sa raz napr zaľúbi do baby, ktorej postoje sa mi nie celkom páčia.
Ja myslím, že veľa robia aj ženy, ako tu veľmi často vidno. Majú deti s grazlami, neodidu od nich, lebo to a to a pozerajú na to, ako dieťa vyrastá s tupým hulvatom.
No a médiá. Ved tie masíruju mozgy každému. Tu sa teraz niečo bude hovoriť o tolerancii? Veď nedávno chcel novinár na bitúnok hnat všetkých čo sa nezaockuju proti korone, lebo sú to bezcenné hovada. Vážený novinár... Alebo ponizuje dievča, lebo je veriaca. Zase, slušný pan novinar si to môže dovoliť, čo tam nejaká blbá speváčka, že... Darmo, že to je slušný človek. Tu sa dáva priestor a moc verejne ponizovat a urážať pre akýkoľvek dôvod a potom sa ti isti budú na národ obracať ako na prasive stádo co nie je tolerantné.
Ved to sami podporujú, rozsievaju a živia.