Radi by sme si zaobstarali stredného pudla s PP. Podľa možností to vidím skôr v Čechách. Poradíte mi, akú cenovú reláciu mám očakávať? Nech viem, aby som nebola oklamaná príliš vysokou alebo naopak nápadne nízkou cenu. Prípadne za nejaké rady, na čo si dávať pozor pri kúpe budem tiež vďačná.
@korra Ďakujem veľmi pekne. S pudlami je práveže veľký problém. Mnohí ich cez inzerát predávajú ako pudlov a pritom zjavne ide o nejakého miešanca. Nehovoriac o stredných pudloch, človek zistí, že má napokon trpaslíka - preto sme sa rozhodli, že musíme ísť do psíka s PP. Práve som si všimla, že je v Čechách už Vami spomínaný apricot (takže aj farba nám max. sedí). Majú ešte 2 voľných psíkov (aj keď som pôvodne chcela sučku), dvojmesačných. Našla som ešte jeden vrh z 1.10., ale ešte čakám za spätnou väzbou. O pudlíkovi rozmýšľame už dávnejšie, ale problém je práve to - kde ho zohnať. Zajtra by sme mali zájsť do tých Čiech, tak som zvedavá ako to bude prebiehať. Zatiaľ komunikácia prebiehala len cez internet, ale pani bola veľmi milá a ochotná, tak snáď sa to potvrdí a zajtra pridám fotku nášho nového člena rodiny 😉 Ďakujem ešte raz za cenné rady a informácie.
Ja inak napr.celkovo (akékoľvek plemeno) považujem české CHS za kvalitnejšie 🙂 Ešte k spomenutému doplním, že je fajn pýtať sa na povahu šteniatka, resp. dobrý chovateľ by na základe toho čo so psíkom chcete/akú máte vy povahu/skúsenosti atď. mal vedieť odporučiť konkrétne šteniatko.. A mňa ešte zaujímal aj chovateľský servis po kúpe.. Ako pristupujú k svojim predchádzajúcim odchovom.. Taktiež mi bolo sympatické, že mi pani chovateľka šteniatko pekne poukazovala - bruško, že nemá pruh, .. očká, že nemá žiadny výtok, atď atď.. Takže aj na to by som pozerala - ako šteňa vyzerá po zdravotnej stránke - mne by to napr.v tom momente ani nenapadlo (napriek tomu, že dopredu mi to prišlo ako samozrejmosť 😀) lebo keď som zbadala tú roztomilú kôpku vygumovalo sa mi všetko z hlavy 😅 ...
Mozem sa este opytat - ako ste nasli CHS na odber v cechach? (Mimo bazos a pod) Je napr na stranke zoznamu chovatelskych stanic uvedene vzdy, ze je novy vrh ocakavany, volny? Ci to musim skor pozerat cez facebookove stranky/internetove stranky jednotlivych CHS? Pripadne si vybrat CHS a cakat a dotazovat sa, kym budu mat novy vrh? Ako sa to robi v praxi? Chceme si zaobstarat v buducnosti trpaslicieho pudla. Dakujem za info 😊
@rajc1nka Neviem ako ostatní, ale ja som našla ponuku CHS na facebooku a podľa mena rodičov som v google našla túto stránku: https://kchp-krycilisty.wbs.cz/Ocekavane-vrhy.html
@sednaja okolo 1000€ je taka vcelku orientacna hranica. Moze byt nieco malo pod, alebo aj hodne "cez". Sucky su spravidla drahsie ako psici. Zalezi od spojenia rodicov /zahranicne krytia, sampionaty atd/, mena CHS...tabulka na to nie je, kazdy chovatel si ceni svoje zvierata a pracu rozne. Na ceskej inzercii som nasla momentalne stredaka s PP tusim len jeden vrh /aprikot/. Celkovo pudlov s PP je pomaly ako safranu. Skuste priamo oslovit CHS, alebo klub. Cena by nemala byt prvou otazkou, na toto je vacsina chovatelov alergicka. Popytajte sa na rodicov, povahy, zdravotne vysetrenia, co ocakavate od psika, co mu viete ponuknut, ci chcete cisto len partaka, alebo mate vyssie ambicie trebars nejake vystavy, neskor chov....mnoho chovatelov nema fixne ceny na vsetky stenata z vrhu. Je to aj o sympatiach, dobry chovatel si vybera kam svoj odchov umiestni. Nebojte sa pytat! 🙂 Niektori chovatelia ponukaju aj navstevu pred odberom, ak mate tu moznost /trochu cestovat/, vyuzite ju 🙂 Pokial nie su stenata hned vo veku odberu, zvykne sa skladat rezervecny poplatok/zaloha. Pri odbere dostane aj kupno-predajnu zmluvu. Stena do domova odchadza vacsinou s nejakym startovacim balickom /krmenie do zaciatku, nejaka hracka.../, pet pass /s viacerymi odcerveniami a ockovaniami/, cipom. Rodokmen ak budete nakupovat na SK dostanete asi hned pri kupe. Pri nakupe zo zahranicia to moze chvilu trvat /vystavuje sa exportny rodokmen/, ale to Vam chovatel urcite vsetko vysvetli. Drzim palce 🙂 Su to krasne psy