Stravovanie s výrazným obmedzením

6. jan 2024

Ak by ste skusili poradit, budem vdacna.
Mam histaminovu intoleranciu, mnozstvo potravin nemozem vobec, jedlo by malo byt maximalne cerstve. Co je pre pracujuceho cloveka velka vyzva.
Mam reflux, nemozem dalsie potraviny, ktore sposobuju reflux.
Nesmiem mliecne, nesmiem soju (alergie).

Skuste poradit jedla s prihliadnutim na uvedene, optimalne na cely tyzden, Ja som uz zufala, tocim stale to iste dokola. Sviatky boli pre mna hotove utrpenie, pozerat sa na druhych. Za posledny rok som schudla uz 7 kil, uz som na spodnej hranici BMI. Zakladne krvne testy z preventivky su nastastie ok.

domkakvet
6. jan 2024

Neviem presne co mozes a co nie, ale napadla ma ryba, je viac druhov a da sa robit na rozne sposoby, aj na prirodno.

alicia14
6. jan 2024

Odporucam to odkonzultovat s vyzivovym poradcom.

patus_2
6. jan 2024

Pridaj sa do nejakej FB skupiny, sleduj kanaly na YouTube, nakup si kuchárske knihy, ktoré sa venuju HIT, poprípade sa poraď s výživovým poradcom. Sú to síce veľké obmedzenia, ale stále sa nájdu nejaké recepty, ktoré budú vyhovovať.

daisy12
6. jan 2024

Mne tiez zistili pred mesiacom HIT, a za 2 mesiace som schudla 9kil, zo zaciatku ma tiez trapil reflux, ale po mesacnej diete zacinam jest zase to co niekedy a nesposobuje mi to uz taky problem (len busenie srdca inak hnacky uz nemam ani ziadne ine priznaky len rychly tep po jedle) ale tak napriklad ja som zacala jest bezlepkove cestoviny (len davaj pozor z akej su muky aby neboli zo soje), vajička mi tiez nerobia vobec problem, alebo pecene bataty s cuketou su tiez fajn a do skoly si robim zeleninovy salat 🙂

tykat
6. jan 2024

@domkakvet fuuu ryba a histamin to nejde velmi dokopy

@autorka syn (histamin, reflux, mlieko, vajce, vyhybali sme sa soji) bol urcity cas len na zakladnych potravinach (mali sme zoznam) a z toho sme čarovali (doslova). Mal odskusane ze moze:
- zemiaky
- ryzu
- bezvajecne cestoviny
- kukuricne placky (daju sa kupit napr. v BILLE - nieco ako ryzovy chlebik)
- veganske tortily (tam to bolo take na hrane kvoli cerstvosti ale nevadili mu)
- cerstve morcacie prsia
- cerstve hovadzie maso
- ryzove veganske jogurty
- ryzove a ovsene mlieko
- cerstvu alebo mrazenu zeleninu (uhorka, paprika, ladovy salat, mrkva, brokolica, hrasok, kukurica)
- cerstve ovocie - jablko, hruska, hrozno, cucoriedky

No a tento zoznam sme tocili, varene zjedol do 24h od uvarenia napr.
RANAJKY
- kukuricne placky + veg.jogurt + nakrajana hruska
- tortila plnena morc. masom, ladovy salat, uhorka, ryzova kysla smotana
- sodova loksa (cesto s vegan jogurtom) na slano alebo aj na sladko
OBED (varene najneskor vecer, casto rano)
- ryza + morcacie + zelenina na pare
- bezvajecne halusky/cestoviny + maso so stavou
- zemiaky + hovadzie mlete gulky + uhorkovy salat
- zeleninova polievka + ryzovy nakyp (z povolenych potravin)
- morcacia polievka s masom + palacinky (daju sa urobit aj bez vajec a mlieka)
- bezvajecne kolienka + syrova omacka (vegan mlieko a syr)
VECERA
- bud co ostalo z obeda alebo nieco cerstve rychle
- ako mňamky - puding s ovsenym mliekom a cucoriedky, acidkovy kolac (s vegan ryzovym jogurtom namiesto acidka)

Zaklad je mat ten povoleny zoznam a jest len tieto potraviny.

Inak, synovi to už prešlo a zje úplne všetko bez problémov, ak cíti že ho nafukuje tak berie Espumisan a dlhodobo berie probiotika Probiofix.

akvi
6. jan 2024

@domkakvet akurat ze prave ryby v nasich podmienkach vobec nie su vhodne pri HIT, lebo vacsina sa dlho skladuje a pri HIT plati,ze maso by malo byt uplne cerstve.

Znama ma napriklad "svoju" restiku, kde chodi na obedy, lebo tam ma znameho a ten sa vzdy pyta sefkuchara, ze co je uplne certve a vhodne pre nu..

palicka
6. jan 2024

Zvyknes si. Pozri si pohanku, ja nesmiem ani kukuricnu nahradu psenice. Ak by nebolo pohanky a masa, umriem. Kvaskuj doma. Ak mozes ovocie, tak si na tom.oveľa oveľa lepsie ako ja. Naucis sa s tym v pohode zit. Len to musis prijat. Ale nic ine neostava...to bude dobre.

andreatytler
6. jan 2024

Ja by som to sama tiez nedala a velmi s tebou sucitim. Ja by som si zaplatila sluzbu nejakeho odbornika, nech mi urobi jedalnicek, recepty, zoznam potravin a kde ich kupit aj take ze recepty site na mmieru podla toho co ti chuti a najst potraviny ktore chutia podobne ako tie co nemozes a tie nahlardit v oblubenych receptoch. Urcite to bude vela prace a hlavne si musis zmenit myslenie a nebrat to ako obmadzenie ale ako svoj novy sposob zivota. Vela stastia.

autor
6. jan 2024

@andreatytler Asi najdem nejakeho odbornika, mas pravdu, to ma aspon povzbudi. Asi mam len depku, po tych sviatkoch, ked som varila rodine, a mohla som sa na to len pozerat. Vdaka vsetkym

domkakvet
6. jan 2024

@tykat @akvi tak to uz naozaj skoro nic, ale s tym poradcom co tu niekto radil je to dobry napad.

daisy12
6. jan 2024

Mozem sa spytat ako vam vsetkym zistili ze mate HIT? Ja som cely zivot jedla normalne a potom po covide mi zacalo byt zo vsetkeho zle ale mala som dost podrazdeny zaludok z ibalginu, bolel ma strasne aj reflux som mala tak ma poslali na imunologicke kde som mala dao v krvi len 3,4 tak mi povedala ze mam HIT ale ked som brala daosin vobec som nepocitovala zmenu a neviem ci mam tomu verit alebo nie, či tie vysledky neboli len kvoli tomu zaludku vtedy. Čo si o tom myslite ?

marianarem
6. jan 2024

@daisy12 A pocitovala si zmenu po nizkohistaminovej diete? Na tom si otestujes, ci bol naozaj problemom histamin. Mnohym histaminikom Daosin vobec nepomaha, ale dieta ano.
Inac mne HIT zistila kozna, par mesiacov po porode som mala katastrofalny ekzem na celom tele. Po zacati diety naozaj presiel. Sestre sa HIT objavila po antibiotikach. Mala brusne problemy. Daosin vobec nepomohol, dieta zabrala.

zena666
6. jan 2024

Som na tom podobne

marianarem
6. jan 2024

@akvi Ryby su dobre mrazene, oni to casto mrazia hned na lodi po vylove, takze este v cerstvom stave. Ja mam HIT a mrazene ryby jem v pohode. Nenecham ich ale dlho rozmrazovat.

daisy12
6. jan 2024

@marianarem bolo to take vselijake, lebo raz mi z niecoho nebolo zle tak som si povedala ze super dam si to aj zajtra cerstve si spravim, ale potom uz mi z toho bolo zle a bol to zacarovany kruh.. ale ked som vysadila pradajkove veci ako je pretlak a aj sojove tak uz nemam reflux.. no druha vec je ze v tom case som brala aj betablokator Coronal a on mal vedlajsie ucinky ako nevolnost, teraz mi zmenili lieky a nevolnost uz nemam ajked jem histaminove jedla 🤷‍♀️ jedine co ostalo tak rychly tep po kazdom jedle ajked nie je histaminove, neviem ci to je normalne alebo nie ale casto mam tep po jedle okolo 100

marianarem
6. jan 2024

@daisy12 Ci to uz nebude aj tym, ze si uz z jedla v strese. Mozno sa uz bojis, ci ti nebude zase zle, hlavne ked nie je jasne, z coho ti vlastne zle bolo. Po covide moze byt veru rozhasene travenie, my sme obidvaja s manzelom mali aj traviace priznaky, u mna to bolo len kratko, ale a u manzela doznievali dlho.

galinotchka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz