Stratili ste pri deťoch nervy?

katka123456
3. júl 2011

Ahojte mamičky. Ani neviem ako začať. Dnes som sa pri malej neovládla a vyletela som na ňu 😔 . Stalo sa to pri raňajkách. Malá je zlý jedák a zasa nechcela raňajkovať. Vôbec sa nechcela nechať nakŕmiť. No a keď mi rukou capla po tanieriku a všetko sa vylialo na zem, tak som nevydržala a nakričala na ňu. Aj som jej prvý krat v živote capla po ritke 😔 . Malá ostala v šoku, ani neplakala, bola úplne vyplašená. Je mi zo seba zle. Proste to všetko na mňa akosi doľahlo. Už nevládzem. Sme skoro stále samé doma. Manžel sa síce moc snaží, ale dlho pracuje. No a malá je veľmi aktívna. Veľmi zle papá a mňa už nebaví ju zakaždým naháňať s jedlom. Keby ju necham tak, tak neje aj celý deň. Je to občas pre mňa veľmi náročné. Mamičky moc ma to trápi, že som sa neovládla. Stalo sa to niekedy aj vám, že vám praskli nervy? Cítim sa ako najhoršia matka pod slnkom 😔 . Hlavne sa bojím, aby teraz nemala mala ešte väčší problém s papaním ☹ .

margarita
3. júl 2011

netrap sa, je to uplne ale uplne normalne. ja ked stratim nervy, hovorim jej presne tie iste "trapne frazy" ktore som sama ako dieta nenavidela. take hnusne citove vydieranie...a tiez je mi zo seba zle. ber to tak, ze my sme to prezili, aj oni to preziju, niekedy lepsie ze vidi, ze aj Ty si len clovek, a tiez si smutna, nahnevana, places a pod.
hlavne aby citila, ze ju mas naozaj rada.
aj ja obcas zvysim hlas, ale potom sa vzdy uistim, ze vie kvoli comu to bolo a preco, a najma ju objimem a zmierime sa 😉
najhorsia matka pod slnkom urcite nie si, taka by sa totiz tymto netrapila 😵

ludka140281
3. júl 2011

...nic si z toho trob....stalo sa mi to tiez a je mi to luto ☹ mala som potom vycitky,ale malej to neuskodilo.....skusme sa viac ovladat a ked to pride zas,radsej ju chvilku nechaj samu a predychaj 😉

azarijka
3. júl 2011

ja tiez zakazdym stracam nervy, pri papani - takisto strasne slabo papa a strasne malo vazi, tak sa ju snazim nakrmit a ona to len rozhadzuje, a pri zaspavani to je rovnake.... a to ma len 7,5mesiaca 😀 😀 😀

neviem si predstavit ze by rodic aspon raz na dieta nenakrical, netreba byt nervak a kricat po nich stale alebo ich mlatit,ale ked sa raz za cas zvysi hlas resp. dostanu len taku slabu po zadku nic sa nestane, musia sa naucit ze niektore veci sa jednoducho musia aj ked sa nechce 😉

traktor
3. júl 2011

kazdemu sa to skôr ci neskôr stane,* som zla matka, toto sa môze stat len mne.*....si clovek,nie robot..mas city, potreby..nie vzdy je super den..lubis svoje dieta, ono to vie..lubi ta tiez..tak sa netrap 😉

lelask
3. júl 2011

Nenapisala si co vsetko si uz skusala. Nejdu jej zubky? Skus premiestnit stolicku niekde inde, pustajte si vzdy tu istu kludnu hudbu,krmte sa z jedneho taniera,nechaj ju nech ti pomaha s pripravou, postav pred nu zrkadlo - toto sa mojej malej pacilo, zabavas ju nejakymi hrackami? - lego postavicky u nas funguju. Alebo jej pusti nejake kratke detske video kde deticky papaju.
A hlavne bud pozitivne naladena a nemysli na to,ze zase nebude papat- lebo presne to urobi. A ked na teba pridu nervy,predychaj to- radsej odbehni a ked sa vratis stisni ju a povedz jej ako ju lubis.Ved to je to najdolezitejsie 😉

andrejka1974
3. júl 2011

nic si z toho nerob ja tiez obcas stratim nervy to mam doma 4 deti nervy makaju snazim sa byt dost kludna ale minule som uz fakt vyletela mala dcerka ma zlozvyk vyzliekat sa uplne v postielke a pocurat postel dari sa jej to skvele mame to skoro na dennom poriadku robito asi naschval a to jej este davam plienku do postielky a tu pocika a vyzlece a zahodi rano mi to spravila prezliekla som postel vravim jej nerob to na obed este perinka predosla neuschla a cista uz znova pocikana taku som jej uz capla po prdelke tej holej nie silnu ale zrevala ako tur manzel ju vzal na ruky a ona sa na mna ani nepozrela zatial to uz nespravila uvidim dokedy niekedy je to fakt tazke ale da sa to zvladnut a dufam ze sa raz to nauci ze sa postel nepocikava cez den plienku mame len na spanie a pyta sa na nocnik

ivet78
3. júl 2011

neboj neni si najhoršia mama... ale nervy pracujú a tvoja malá je zlý jedák.. hm ja som to tu už písala veľa krát, moja najmladšia , už bude mať 2 roky... to je taká potvorka, ona je tvrdohlavá a hrozný jedák... my ked sa zatne , tak aj dva dni nič nezje... no myslím to vážne... musíš byť hlavne ty v klude a skus všelijaké finty... vieš aká pomohla nám? teraz ked je vonku krásne a teplo ( no nie tento týžden) tak ja to robím tak , ahoj Peťuška, ja idem von , ja som sa napapala a vieš akým fofrom zje obed - to čo slúbim, musím aj splniť, takže ked poviem ideme sa hupať na hojdačku, tak polievku zlupne jedna radosť... a začali sme takto pekne jesť asi tak pred mesiacom alebo dvoma... a teraz ked je škaredé počasie, tak jej pustím na pc krtka alebo teletubies a ked papaá tak to nechám ísť a ked prestane, tak to zastavím, dám pauzu a poviem aha nepapáš, tak sa to pokazilo... no u nás to neskutočne pomáha .. nezje velku porciu aa ani to od nej nečakám, lebo je hrozne malinký jedák... ovocie a ani koláče nezje... my len polievky a trocha zemiakov a to máme celý týžden polievky na milion sposobov... a ja som nemohla asni zúriť alebo ju nútiť po zlotky, lebo mala reflux dlho a ked začala plakať , tak strašne veľa vracala... takže klud... treba ponukať nové jedlá , ale nie nasillu, skús si aj ty nájsť nejakú fintu ( kamoškina dcérka - tiež nejedak - obedeju len s pilníkom... akože si pilníkuje nechtíky a vtedy trocha zje)... a som chcela ešte dodať, my napríklad sme chlebík jedli asi tak 10 x za celých 24 mesiacov... tak proste jej ponukam jedlá ktoré chce, ved ideme do obchodu a chce šišku, tak jej ju kupim, a už len dúfam , že to aj zje, lebo sebe by som to veru nekúpila....

annaopialova
4. júl 2011

ahoj netrap sa aj my maminy sme len ludia ono cloveka trapi ked deti nechcu jest ibarozmyslame co im uvarit aby sa konecne najedli a stale nic ja mam 14 rocneho syna a je tiez slaby jedak neriesim to lebo by ma porazilo

gubcikova
4. júl 2011

sme mamami 24 hodín denne 7 dní v týždni.ak nemáš odpočinok medzi tým je jasné,že na teba tie nervy raz musia prísť.

ivett1
4. júl 2011

ahoj, aj mne sa to uz stalo a mala som podobne pocity..."ze som zla matka"...ale, asi by som musela mat zelezne nervy, aby som zvladla ten kolotoc s dvoma malymi detmi 😉 ...a s tym jedlom to mam podobne...lebo ti moji skratka nestihaju jest, su velmi aktivni a na jedlo im akosi nezostava cas...takze ich musim vecne nahanat 🙂...

mamabiba
4. júl 2011

Gratuľujem 😉 skôr si myslím, že si sa zaradila medzi normálne maminy, ktorým na deťoch záleží. Pretože ak by ti nezáležalo, bolo by ti to jedno a nevybuchla si. mne sa to tiež občas stane. Moja má 7 rokov a vie poriadne nahnevať. S jedeném máme problém od malinkého bábatka, takže ti úplne rozumiem. Prajem ti iba pevné nervy a to že občas vybuchneme...stane sa...pretože milujeme naše deti a záleží nám na nich 😉

sischa
8. júl 2011

Ahoj Katka,
tvoj krátky príbeh sa trošku podobá tomu môjmu, maličká má 11 mesiacov, tiež papá ako sa jej páči, a tiež sa nám stalo , že mi capla po ruke a bolo všetko na zemi a pritom ešte nič nespapala, dokonca nechce ani piť čajik, vodičku , proste akonáhle cíti že vo fľaške nieje mliečko tak pusinku zatvorí neviem ako prežijeme toto leto...skúsim jej odšťavovať ovocie alebo ja neviem...takže tiež som jej capla po ruke,...a zmocnili sa ma všelijaké obavy a pritom som to nechcela urobiť a znechutiť jej papanie...manžel je tiež dlho v práci, prichádza až večer.....takže ja som to predýchala...naozaj sme len ľudia...ked to urobí malá po desiaty krát a ešte k tomu na poradni vysvitne že máličko váži, aj keď na pohľad vôbec nevyzerá ....má lička a netrčia jej rebrá...má 11 mesiacov a váži 7.85 kg...vraj je po mne...ale tak čo ja viem...viem, že nezmestí sa do nej veľa...tiež neviem čo s tým...snažím sa nič nezanedbať a príde mi ...že to robím ešte horšie...tiež je aktívna...kanvica ju dokáže zaujať aj na 10 mmin...a veci okolo nej...museli by sme obedovať v čistej miestnosti vymaľovanej na bielo a bez okien...no nič..určite niesi sama...dôkazom, je minimálne tých pár príspevkov ktoré sú tu....ak sa ťa môžem opýtať...pije aspon čajiky??? ako s te na tom s pitím tekutín...tiež sa to snažím dodržiavať,,,varim jej ich ale nakoniec to vylejem, alebo vypijem....vdaka pekne

danteska
8. júl 2011

tak toto sa mi stalo..a tiez sa tvoj pribeh podoba mojmu..aj som kricala-nie raz,aj capla po zadku aj po rukach...vzdy mi je z toho zle,smutno a tiez rozmyslam ci to zvladam dobre alebo som zla mama a zlyhavam.. ☹ len mna najviac dokaze vytocit ked maly neje,ked ho musim nahanat po dome s jedlom, a prosit sa o kazdu lyzicku..ja vravim-kto nezazil nepochopi..a nervy mi zlyhaju casto..neje,lyzicku mi hocikedy vyrazi a vsetko je na zemi,na obed ani nevie co bude jest ani pusu neotvori..uz mi aj mama vravi ze bude jedavat len 4 druhy polievok a viac nic,ze si musi zvykat,ale ako?ani usta neotvori,zakryje si ich rukou.je to tazke dost.tak ta uplne chapem..a urcite kazda zlyha,sme len ludia..ja maleho vzdy potom objimem,dam pusu a poviem mu prepac..a je to potom v poriadku.ale pred kazdym jedenim mam krce v bruchu ci nieco zje.. 😒 drzim ti palce a prajem vela trpezlivosti..

marthuska
8. júl 2011

@danteska no poznam co to je, ked dieta neje. moj manzel, ked bol maly, nejedol poriadne do 11tich rokov. cize nasa dcerka je isto po nom. tak sa tesim... proste ked nechce, nezje, ba ani neochutna. ale su to nase zlate deturence. proste treba jedlo odlozit a cakat, kedy nieco zje. cize ked ideme von, idem ako pojazdna restauracia, aj rozok, aj jogurt aj keksik aj banan so sebou, lebo niekdy neviem, co by si slecna dala 😀 a potom vecer s muzom dojedame to, co si slecna nedala 😎

martas77
17. júl 2011

asi kazda mamina si niekedy pomyslí ze je uplne najhorsia ....neda sa nestratit nervy...dieta skusa ....musi zistit kde je hranica....na tebe je nepusit ho za nu...aj ked je ti to luto 😢 ....vacsinou je to tak ze muz chodí do práce...je unavený...to že si unavená ty a máš v podstate dvadsaťštvorky bez pauzy...to všetci berú ako samozrejmosť....chce to len trošku si pohovori´t, vystažovať sa...ja by som niekedy malej tak dala na rit...ked vypluva a nechce ani kusoček....hlavne ked sa s tym natrapim... 🙂

katrinka8
17. júl 2011

Ahoj, asi si prave opisala nas "denny program", co sa tyka toho jedenia 😀 U nas je takyto scenar na dennom poriadku - snaha nakrmit dieta, ktore nema zaujem a ma vsetko mozne ine na robote okrem jedla. U nas to tiez obcas konci capanim po lyzicke, sermovanim a VZDY to konci plutim ☹ Obvykle sa utesujem tym, ze nechce, nie je hladna, je aktivna vysmiata, nic jej nechyba, nebudem riesit a som kludna - proste zje tolko, kolko jej vyhovuje (dakedy naozaj len 3 lyzicky). Ale obcas sa stane, ze aj mne ujdu nervy. Som proste clovek. zvysim hlas (ked sa to narocne krmenie opakuje mesiac v kuse kazdy den aspon 2x, niekedy aj 3x, tak mi po mesiaci proste rupnu nervy), avsak musim povedat, ze zelany ucinok sa zatial nedostavil. Moje dieta taketo sceny obvykle zakonci plutim a smiechom. Parkrat sa rozplakala, ked videla, ze po kriku dviham lyzicku a idem s nou k ustam. Tak som ju nechala tak. Ked nechce, nebudem ju trapit. Ale zase sa aj stalo, ze som zvysila hlas a potom trochu zacala jest. Vseobecne vsak ma obcas slabe dni, ked nezje skoro nic, a niekedy zase zje "dost" (podla svojich noriem, podla niekoho noriem je aj to jej "dost" malo 😉 ) Takze ten krik na jej jedenie, resp. nejedenie vplyv zrejme nema.
Nasa babula vsak vie cloveka "vytocit" aj inak, napr. ked hovori: "No, no, no!" na snuru od spotrebica, ktory so sirokym usmevom na tvari po predchadzajucich kludnych upozorneniach bez mihnutia oka zhodi na zem - takto mi rozbila nocnu lampu, stiahla vysielacku, sprta do domaceho kina, natahuje snury, na ktorych drzia zaluzie... Parkrat sa to skoncilo pacnutim po rukach (jasne, ze len tak symbolicky). A co urobila? Zacala sa smiat a robit" "tap, tap, tapusky"... Ona to proste vsetko berie ako hru, aj jedenie, aj to nase zname: "no, no!" Ovela vacsie vycitky som mala ja, ze mi rupli nervy. O 5 minut sa uz stiskame a je to OK 😉
Ako vravia baby, nie sme stroje. Mame pravo robit chybit a potom ich napravat 😉 To, ze nam obcas ujdu nervy este neznamena, ze sme zle matky 🙂

ikika
17. júl 2011

@katka123456 ako pisali baby... ja len chcem reagovat na Tvoju (nazvem to) samotu, chapem, ako sa citis, potrebujes aj Ty spolocnost... skus sa s malou vybrat do niektoreho z materskych centier... je ich fakt velke mnozstvo, v kostoloch aj mimo nich... a hlavne, stretnes tam mamicky s podobnymi "problemami" a radostami, Tvoja malicka si najde kamaratov, obe sa vyventilujete, zabavite, pekne vam prejde cas a hlavne zazijete nieco aj mimo domova... 😉 🙂

zuzin78
18. júl 2011

ahoj, nie si zla mama. tahas 24 hodinovky vkuse bez oddychu, a potom nervy povolia. ja mam doma dve deti a nervy mi poriadne niekedy tecu. ale vzdy sa vieme udobrit , to je hlavne. 😉

monikapalo
19. júl 2011

Urcite sa netrap pre svoju reakciu. Aj ja som uz malemu dala po rucke, pretoze robil stale to iste dookola, aj ked som ho na to pekne a kludne upozornila. No aj napriek tomu, ze dostal, robil to stale, az som zvysila hlas a vtedy sa zlakol a rozplakal a mne prislo potom hrozne luto, ze som to takto riesila, ale uz mi prasli nervy. Tiez som na maleho vacsinu casu sama, babky mi nemozu pomoct, maju sami co so sebou robit. Snazim sa nezvysovat hlas a ked nepomaha nic, proste to necham chvilu tak , ukludnim sa a zacnem znova. 😉 Drzim palce.

kepassa
19. júl 2011

ja si vobec nemyslim, ze si hrozna matka, skor normalna matka ako my ostatne! 🙂 neber to tak tragicky, este sa neovladnes x-krat ci chces ci nie, dieta musi mat casom hranice pokial a ty sa mozes snazit kolko chces si len clovek a neovladnes sa zasa, jasne, ze nie som zastanca bitia a kricania ale aj moja mala prosto tym, ze je jedine dieta v rodine a kazdy sa z nej ide pokakat a ma vsetko tak skusa stale co viac moze niekedy chyti amok az sa hanbim len kvoli tomu, ze nema po svojom a ci chcem ci nie musim zakrocit. Je to pre jej dobro...kazda mama ktora si tym presla tak vie o com hovorim. Nechceme svojim detom predsa zle, ale tiez zas nemozeme vychovavat len tutuli mutuli a vzdy vo vsetkom s nimi zaobchadzat ako vo vaticke a na ruzovych perinkach pretoze sa im to vypmosti v buducnosti, nie kazdy k nim bude ako ich vlastna milujuca matka, realita je trosku o inom, preto musia /jasne ide to vekom moja ma uz 3/ mat svoje pravidla a hranice ako kazdy iny clovek. Moj nazor.

adri2211
19. júl 2011

@katrinka8 ako keby si opisovala moju malu ´potvorku´. robi to iste... a ked jej nahosou capnaem po rukach (podotykam,ze len symbolicky) tak sa mi vysmeje. najnovsie zacala,ze ked sedi na nocniku pcha ruky do toho co sa tam vycura-vykaka.

@katka123456 nic si z toho nerob,si len clovek. ja ked ma moc vytoci jej dam straaaasne velku pusinku 🙂 alebo si parkrat vydychnem.

burina111
19. júl 2011

a jajaaaaj, neboj nič, toľko krát ti ešte prasknú 😀 😀 😀 nikto nie je boh, každému sa to stane....doma s deťmi je to stále to isté, dookola a záleží od dňa, od detí, od "prespatej noci" a tak...človek nemá sociálny kontakt, ak nerátam MK, furt tepláková kultúra, varenie, žehlenie, pranie, upratovanie, ukladanie, prebaľovanie, kúpanie, odpovede na zvedavé otázky, zákazy, príkazy, umývanie, očkovanie, prebaľovanie, kŕmenie, proste každý raz stratí nervy. teraz žijeme mimo reálny svet a sme v tom našom, s deťmi .hlavne sa neobviňuj a vôbec ti nemusí byť zle samej zo seba zle. rodičia musia vychovávať, časom sa nevyhneš aj výchovným po zadku, aj okrikovaniu....je to všetko ďalšia etapa života. ja som doma už 4roky, mám doma aj syna aj dcérku, manžela vidíme tak 2 mesiace v roku, lebo pracuje v zahraničí a občas si už pripadám ako ufón, ako taký verklík, že furt robím už roky to isté dookola a občas mám tiež dni, že si poviem, že som zlá mama, že som zlyhala, že na toto som nemala tak reagovať, ale to vždy prejde a ideme ďalej. mať deti je cesta, odvaha a poslanie...........verím, že budem s nostalgiou spomínať na časy materskej a iba si povzdychnem, lebo deti tak rýchlo rastú 😉

123kika
19. júl 2011

Ahoj,vitaj v klube normalnych matiek. Ja som sa tiez rozculovala nad mojim synom,kolko som sa navrieskala a vtedy som zbadala,ze mam otvorene okno,hned som si pomyslela/boze,vrieskas ako salena,susedia si pomyslia,ze si salena ako ta.Viktorka..v babicke,ked sedela v tej vode.A vtedy predstava na seba ako sedim vo vode a rehocem sa,vrieskam 😀 /niekedy to pomohlo 😝 S tymto problemom som sa vystazovala mojej doktorke,slzy pomaly na krajicku a ona mi na to povedala: Nepoznam dieta,ktore by rado ostalo hladne! Nedavajte mu ziadne maskrty,dobroty,keksiky na zasytenie,...nic,dajte mu hlavne mliecko a ked nezje,nechajte ho,chodte s nim von na prechadzku,potom mu znovu ponuknite polievku,nezje,dajte ho spat,zobudi sa,ponuknite mu druhy obed,nezje,chodte s nim vonku,pridete domov,ponuknite mu z rana chleba,nezje vypije mlieko ide spat..na druhy den opakovat bez sladkosti,prikrmov,ponukat viac jablka,lebo tie podporuju travenie...jasne,ze cely den ponukat tekutiny.MOj syn bude mat dva roky,je chudy ako trt,vazi 12kg,takto sme fungovali 5dni a pomohlo.Kym je dieta cule,beha,nie je chore,nic mu nechyba. MOja doktorka je drsnacka,ale pomohlo. Rano zjeme pol krajca chleba,pripadne cely, do ruky strcim banan,jablko,hrozno...poobede je polievka zjeme cely tanier,zobudi sa zjeme obed aspon nieco...tu mu vlozim nieco mnam,podla toho ako zje,ked dobre,dam mu nejaku maskrtu,ked nie,maskrtu zje maminka,ovocie,pripadne do 18 nejake pecivo na vonku,vecer pijeme mlieko a jeme chleba..tato rada od doktorky nam pomohla,skuste mozno aj vam pomoze. Moj nazor.Dokonca som ostala v soku,moje dieta prislo samo za mnou a povedal:Tem papat 😀

tigri
19. júl 2011

myslim, ze ziadna z nas by tu "nemohla hodit kamenom" 😉

ja ked vybuchnem, vzdy sa snazim ospravedlnit s patricnym odovodnenim a vacsinou je to moja unava, ktora je zodpovedna za moje vybuchy....treba si hlavne uvedomit, ze nie spravanie dietata je dovodom nasho zlyhania ale nase vnimanie situacie, ktore je casto nespravne...v tvojom pripade ide o predstavu, kolko by mala zjest a myslim, ze odpoved poznas sama...tolko, kolko jej chuti...dieta, ktore vymysla pri papani, treba dat od stola, v takomto veku sa zacne niekedy branit a plakat, treba ju nechat "vysumiet", trochu pomojkat a jedlo jej opat ponuknut....v opacnom pripade sa jedlo stane pre nu prostriedkom na manipulaciu....a suhlasim aj s 123kika

pancake
29. júl 2011

no keby len nakričim ale synovi normálne aj capnem po zadku...a aj tak nezaberá ☹

mandragora22
29. júl 2011

mala ma 1 rok a 10 mesiacov a ty si ju capla po prvy krat? po prvy krat ti nieco mozno naschval vyliala? haha, tak bud v pohode. moja dostala po riti prvy krat asi ked mala 1 rok 😖 😖 to mas este stastie, ze doteraz si nemusela riesit taketo veci. moja dievka robi "naschvaly" ale fakt naschvaly velakrat uz od svojho cca 8. mesiaca 😉 to je v povahe dietata a neverim cloveku, ktory mi povie, ze za cely zivot ani raz dietatu po zadku necapol 😉 😀

zuzanka.j
30. júl 2011

@katka123456 @danteska ani moj maly dlho nechcel jedavat ale posledny mesiac som objavila zazracnu metodu. stiahla som si okolo 20casti rozpravky timmy time (o takej ovecke). strasne sa mu to paci a 1 cast trva 10 min. pustim mu to z noteooku a pri tom sa krasne napapka.(patricne najprv hikam, ze jeeeej, aha timmy 😀 ) predtym som jedlo do neho tlacila aj pol hodinu, zabavala ho kade cim, ale toto skutocne zabralo. ps - vazi 8600gr a ma 15mes takze tieto cisla hovoria za vsetko, aky je syncek jedak 😔 . vyskusajte mozno to zaberie

impka
31. júl 2011

podobne mamicky 🙂 tato vychova, to je zaroven aj vychova nas samych....

hameeda
31. júl 2011

babi keby som nemala nikdy capnut alebo vyletiet tak uz som asi v blazinci,,ale moja zasada deti treba vychovat pokial su male a u nas to funguje,,,na dceru uz teraz by som si nedovolila nakricat alebo jej capnut,,teda pokial by nebol velmi vazny dovod,,ale ide do tretiej,,ale ono to uz vlastne ani nie je potrebne pretoze vie ked mama povie nie tak to je nie a ked povie urob to a ono tak to proste urobi,,a to tiez bolo u nas pravidelne,,ze davaj do brucha,zuvaj,,,zatvaraj oci a spi atd.....teraz to praktizujem na mencsich a zabera

ivanka85
31. júl 2011

@zuzanka.j ta rozpravka sa paci aj nasmu malemu🙂