Strach zo smrti

romcici17
24. aug 2023

Ahojte. Viem že tu už asi bolo niekolko takýchto tém,ale moja situácia sa v tomto trochu odlišuje tak som ju len chcela znovu načať. Mám 19 rokov a strašne sa bojím smrti,je to odkedy náhle umrelo niekolko blízkych z mojej rodiny.
Bojím sa svojej smrti,smrti ďalších mojich blízkych. No skrátka celá tá predstava ma desí. A príde mi to ako paradox keďže ešte na základnej som trpela kadejakými psychickými problémami a vtedy som radšej chcela nežiť. Každopádne tento rok mi umrela moja starká a odvtedy mám takéto myšlienky a strach. Od 12tich chodím na terapie takže som to tam riešila. Mňa len zaujíma že aký majú pohlad na toto iný ludia. Niektorí z rodiny mi to vysvetlili že telo zomrie,ale duša je energia a že zákon zachovania energie ťa skrátka nepustí. Že duša je večná len sa stane nejakou vyššou energiou. Ďalší čo sú veriaci z mojej rodiny vravia ze určite niečo po smrti je,alebo veria na reinkarnáciu. Alebo veria na večný život.Moji rodičia niesú až tak veriaci,iba ocino trochu. Ja verím na niečo medzi nebom a zemou,lebo sa mi stali veelmi zvláštne veci po smrti mojich blízkych. Každopádne ma zaujíma či aj vy z nej máte strach a čo si myslíte že je po nej. Zaujímajú ma aj názory neveriacich. Určite ma tým neurazíte☺️🙏🏻. A predtým než niekto pôjde do mňa skákať,že na čo to tí mladí cez leto myslia,tak včera som objavila staré fotoalbumy kde mám fotky ešte s mojimi milovanými zosnulými a preto to zas na mňa prišlo.

salamistka
24. aug 2023

Ja dúfam hlavne v to, že po smrti už nič viac nie je a paradoxne sa modlím zato, aby som už nikde potom nemusela " byť", stačí mi tento jeden život, aj keď pekný, ale.....mojej smrti sa nebojím, skôr tak trochu "sebecky" nechcem prísť o ostatných.

sunyrose
24. aug 2023

Smrti sa nebojím, pretože som pochopila, prečo ľudia zomierajú a že to tak nebude stále. Odpovede som našla v Písme a pre mňa to dáva logiku, že kto iný, ak nie Stvoriteľ by nám mal povedať, čo sa po smrti deje ďalej? Teším sa na čas, kedy ľudia budu privádzaní opäť k životu - to je základná náuka kresťanstva. Preto vlastne Ježiš prišiel na Zem, aby vykúpil ľudí z tohto biedneho stavu. O smrti sa hovorí, že je prirodzená a patrí k životu, ale nemyslím si, že je to tak, potom by sa jej mnohí nebáli a pozostalým by nebolo tak ťažko, keď o niekoho drahého prichádzajú.... Zatiaľ je skôr súčasť života, ale nemalo to tak byť. A našťastie, táto situácia bude Bohom odstránená. To je v skratke to, čo mi dáva nádej na to, že opäť uvidím svojich milovaných, ktorých som smrťou stratila....Ježiš mocou od Boha dokázal, že taká doba nastane. Je to pre mňa radostné, lebo jednak si to Boh praje a jednak má na to aj moc. Nemal v pláne, aby ľudia zomierali, preto ich vlastne s láskou aj vystríhal...Pripravil však plán "B", aby jeho zámer s ľudstvom sa stal skutočnosťou. Písmo učí, že smrť je opakom života.

alica2202
24. aug 2023

Mne sa velmi pacilo, ako otazka “co po smrti” bola vyriesena v seriali The Good Place. Keby to takto naozaj bolo, fakt by som sa nestazovala 😃

Ale k tvojej teme: ja sa smrti bojim, hlavne, ak by som odisla prilis skoro, kym su moje deti male. Verim v Boha, tak len sa modlim a pokorne prosim, aby mi tu dovolil byt co najdlhsie kvoli nim. Co bude po tom…mozeme len hadat 🙂

pink_lady
24. aug 2023

Myslim, ze kazdy sa boji smrti. Resp, smrt je len okamih, ale co bude po smrti? Myslim ze aj silne veriaci obcas zapochybuju, ako to naozaj je. Ale to je viera - verit nieco, co nevieme vlastne dokazat.

zmrzlinka2021
24. aug 2023

@romcici17 nebojím sa, lebo smrť nie je konečná, ale rada by som sa dobrej kondícii dozila aj 85 rokov.
Nič nie však samozrejmosť, niektorí sa nedožijú ani 30. Nikdy nevieme, ktorý deň je posledný, ale horšie je žiť život bez plnosti.

romcici17
autor
24. aug 2023

@zmrzlinka2021 To je pravda,život treba žiť naplno a ja sa aj o to snažím. Len človeka to niekedy prepadne až taký zvláštny pocit mi prejde telom,ale snažím sa na to myslieť čo najmenej.

romcici17
autor
24. aug 2023

@alica2202 Ja mám tiež strach,aby sa mi nestalo niečo príliš skoro kým su tu moji blízky

romcici17
autor
24. aug 2023

@sunyrose Velmi pekne napísané☺️🙏🏻

romcici17
autor
24. aug 2023

@salamistka Mňa možno o čosi trošičku viac ako len tá moja vlastná desí tá smrť blízkych,že oni tu nebudú navždy. Síce sa jej naozaj dosť bojím,ale myslím si že smrť je tu zároveň na to,aby sme si vážili každý moment so svojimi blízkymi,lebo je vzácny a život nevyspitatelný. Jeden deň tu si druhý už nemusíš byť..

zuzanaa239
24. aug 2023

Ja sa nebojím smrti, ale toho umierania, niekto trpel
dlho kým odisiel, verím, že duša ostaneme navždy nažive a stretne sa s ostatnymi, ktorí už opustili zem a boli moji blízky a taktiež si zaletí dole a bude pozorovať život, ktorý po nej ostal…Keby som sa mala druhýkrát narodiť chcem byt nejaké zviera s peknou srsťou😂

bloger
24. aug 2023

@romcici17 Mám taký rešpekt pred tým. Lebo je to také trošku tajomstvo. Smrť každého je jedinečná. Verím ale Písmu čo hovorí o smrti. Boh nestvoril smrť, neteší sa zo záhuby žijúcich. A niečo s tým aj urobil. Boh poslal Ježiša Krista, Svojho jediného Syna v tele, aby položil Svoj život za každého z nás. A tak prakticky zničil smrť. A tak smrť je už len návrat domov. Do náručia stvoriteľa ktorý je láska. A tiež je to aj stretnutie s milovanými.

jaskolka
24. aug 2023

Každý, kto sa raz narodil, raz musí aj zomrieť. To je zákon života, s tým nikdy nič neurobíme. Myslím, ze asi každý má takú bázeň pred smrťou aj z toho dôvodu, ze nikto nemôže na 100 percent vedieť, co bude potom. To sa jednoducho nedá.

ivangeline
24. aug 2023

Nieco po nej je. Strach je normalny. Nie je..ked ta zvazuje.

zuwa78
24. aug 2023

Modli sa modlitbu za stastnu hodinu smrti....najdes na nete...

zuzanka.zuzu
24. aug 2023

jediné čoho sa bojím, že prežijem vlastné dieťa 😨 odkedy som matkou už sa nebojím najviac svojho umierania lebo v jeden moment príde tá bodka, nebudem umierať večne, ale tohoto....

ckocka
24. aug 2023

@romcici17 A ty by si chcela žiť večne keď sa tak bojíš smrti? Ja teda nie, po 100 rokoch to už musí byť strašne otravné.

romcici17
autor
24. aug 2023

@zuzanaa239 Úplne ti rozumiem. To trápenie je azda ešte horšie. Mali sme blízkych ktorí mali rakovinu..trápili sa. Strašne by som si priala aby toto nikto nemusel zažívať,musí to byť hrozné...

romcici17
autor
24. aug 2023

@ckocka Veď to je hádam jasné že večne sa žiť nedá. To už by človek ani nemal čo objavovať,lebo by mal už takmer všetko zažité. Takže moja odpoveď znie nie,nechcela by som žiť večne,ale jednoducho ma to ako mladého človeka z času na čas desí ako každého 😉

ckocka
24. aug 2023

@romcici17 Pravda, ja som už stará, mňa to nejako nedesí. Blbé je to nepríjemné umieranie, a to že žijem v štáte kde nie je povolená eutanázia, tak si to holt musím nejako pretrpieť.

romcici17
autor
24. aug 2023

@zuzanka.zuzu Myslím,že je to určite prirodzená obava každej maminy. Často keď sa na túto tému bavím so staršími luďmi z rodiny tak mi vravia,že sa neboja tak svojej smrti ako práve tohto,že by sa stalo niečo ich dieťaťu a oni by ho prežili...a keď vidím čo sa deje v tejto dobe ozaj myslím že tento strach má každá mama.

romcici17
autor
24. aug 2023

@bloger Tiež už som o tejto myšlienke počula velakrát,že smrť je vlastne návratom domov. Že odkiaľ si aj prišiel tak tam sa vrátiš. Len občas zapochybujem,lebo predtým ako sme prišli na svet vlastne nebolo nič. Len nejaká pomyselná tma,nemali sme nijakú dušu,nijaké vedomie nič...

luccija
24. aug 2023

@romcici17 áno, veľmi sa bojím o svojich rodičov, muža, dieťa.Snazim sa na to nemyslieť, ale často ma napadne čo bude ako bude... a bojím sa toho dňa kedy to príde.My sme mala rodina a so smrťou som sa stretla v 23 r, keď zomrela náhle babka a bol to pre mňa šok dlho sa mi s ňou snívalo.Asi to berie človek inak, keď je niekto chorý a očakáva sa to ako náhle...práce včera som hľadala fotky a našla fotky bývalého priateľa, ktorý už nežije a v noci sa mi s ním snívalo, ale pekný sen.

romcici17
autor
24. aug 2023

@luccija My sme velká rodina a prvýkrát som sa s tým stretla vo 8mich rokoch odišla naša prvá starká...potom v 14tich odišla teta a v 15tich starká,starký a teta... Náhle počas polroka..bolo to strašné obdobie a to ma tak zmohlo. Ale najviac ma to zmohlo prvýkrát,to som nevedela čo zomrieť vlastne znamená. Stalo sa mi už napr. že som “videla“ siluety ktoré sa podobali na mojich blízkych,neviem či to bol sen alebo čo...vysvetlila som si že sa prišli so mnou “rozlúčiť“.

citron25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
romcici17
autor
24. aug 2023

@citron25 Keď sa zamyslím nad budúcnosťou tak určite chcem mať deti a desím sa toho,že tu raz nebudem aby som im pomohla. Síce už potom budú dospelé,ale neviem si predstaviť že tu už nebudem keď budú riešiť nejaké dvôležité situácie pri ktorých sa ti hodí rada rodiča no ja už to nebudem. Možno som príliš mladá a teraz to že raz zomriem je pre mňa nepredstaviteľné,keďže som relatívne zdravá,ale veľa ľudí vraví že keď budem stará a chorá tak budem brať smrť ako vykúpenie... Chcela by som byť ako môj starý otec... Rok pred smrťou mi tak povedal keď sme sa bavili o živote :„Síce som ešte zdravý,ale keď raz príde smrť tak sa jej nebojím,mal som milujúcu manželku,rodinu,krásnu svadbu,vnúčatá a všetko som si splnil.“

sunyrose
24. aug 2023

@romcici17 Veľmi dobrá úvaha. Mnoho ľudí skutočne hovorí, že z prachu je človek vytvorený a doň sa aj vráti. Odkiaľ berú ľudia túto myšlienku? A je pravdivá? Vracia sa človek po smrti domov? Ak pouvažujeme o tom, čo bolo, kým nič nebolo /ako to tu vyššie píšete/ ..., bola naozaj len pomyselná tma a nič viac? Žiadne vedomie? Ako bol človek stvorený? Keď si dáme pravdivé odpovede na tieto otázky, dospejeme k tomu, čo sa stane s ľuďmi po smrti a ako bude smrť vlastne odstránená. V prvom rade Boh vo svojej láske myslel na svoje inteligtentné tvorstvo skôr, ako ho vytvoril. Pripravil mu krásny domov so všetkým, po čom by ľudské srdce mohlo zatúžiť. Potom Boh pristúpil k tomu, aby vytvoril inteligentného tvora, ktorý by bol akoby na "jeho obraz", teda vedel by odzrkadľovať jeho vlastnosti a dokázal by si uvedomovať svoje bytie. Vedel by k nemu vzhliadať, mať duchovné potreby a uctievať ho. Ako bol Adam vytvorený? Odpoveď nájdeme v 1. Moj. 2:7 - bol ...."vytvorený z prachu zeme". Boh vo svojej nekonečnej múdrosti vybudoval jeho telo z prvkov zeme, ale Adam ešte nežil. Čosi mu chýbalo - nedýchal. Chýbala mu snáď duša ako to učia mnohé náboženstvá? Nie. Encyclopaedia Britanica hovorí o pôvode jedného mýtu - nesmrteľnej duši toto: "Ranní kresťanskí filozofi prijali grécke poňatie nesmrteľnosti duše a mysleli si, že dušu stvoril Boh a vložil ju do tela pri počatí." - E. B. r. 1988, 11. zväzok, str. 25. Hovorí nám niečo takéto v Písme Boh? Čo však vložil Boh do prvého človeka? Odpoveď pre tých, ktorí majú v úcte Slovo Božie : "Boh potom vytvoril človeka z prachu zeme a vdýchol do jeho nozdier "DYCH ŽIVOTA" a človek SA STAL živou dušou /nedostal dušu, ale stal sa dušou/ - duša po hebrejsky nefeš. Toto hebrejské slovo nefeš preložené ako duša doslova znamená "TVOR, KTORÝ DÝCHA". Teda Adam nedostal nesmrteľnú dušu, ale ŽIVOTNÚ SILU, ktorá je udržiavaná dýchaním. Duša v biblickom zmysle označuje celú bytosť. Dokonca aj zvieratá sú v Písme nazvané ako "duše". Adam dostal svoje fyzické telo, ktoré bolo uvedené do života tým, že sa mu okysličili pľúca a začal dýchať - v tom momente si uvedomil aj svoje bytie. Čo sa stalo s ním a jeho ženou po vynesení rozsudku? Boh mu povedal "do prachu sa vrátiš". Teda po smrti sa dostal do stavu neexistencie /do toho istého, v akom bol, kým ešte nezačal dýchať/. Žiadna jeho časť nikam neputovala. Dožil sa 930 rokov a bolo by od Boha nespravodlivé, aby aj hoci za tento čas čo žil /a možno aj stále hrešil/ by mal byť večne trápený v nejakom pekelnom ohni....Jednoducho dostal odplatu za "hriech" - smrť, t.j. neexistenciu. Toto potvrdzujú aj slová Kazateľa 9:5, 10 - ...."Lebo živí vedia, že zomrú, ale mŕtvi nevedia ničoho, lebo nemajú viacej nijakej odplaty, lebo sa zabudla ich pamiatka. Všetko, čo nájde tvoja ruka robiť v tvojej sile rob, lebo neni diela ani výmyslu ani vedomosti ani múdrosti v ríši mŕtvych, kam ideš." Jednoducho povedané, mŕtvy človek nevidí, nepočuje, nevymýšľa plány, nič nevytvára...lebo jeho životné funkcie už nefungujú - preklad Prof. Roháčka. Tak vlastne sa Adam nedostal späť domov, ale do stavu neexistencie. Jeho domov bola rajská záhrada na blízkom východe, o ktorú však prišiel....Ale, našťastie od pôvodného zámeru Boh neupustil...Všetko, čo si raz predsavzal, to aj splní. Človek bol vytvorený, aby večne žil a vďaka Ježišovi ľudia v budúcnosti aj budú večne žiť - čo je veľká nádej pre ľudstvo - Izaiáš 55:10, 11.

romcici17
autor
24. aug 2023

@sunyrose Ja som síce tak pol napol veriaca i neveriaca,ale veľmi zaujímavé čítanie. Každopádne svojim spôsobom sa mi velmi páči myšlienka “prach si a na prach sa aj obrátiš.“ Jednoduchá veta,ale podľa mňa skrýva naozaj hlboký význam. Občas si pokladám otázku,že či sa naozaj teda vrátim do stavu toho nebytia,neexistencie alebo či to už bude nejaký iný stav keď som si tu splnila nejaké poslanie... No to nemôžeme vedieť,lebo ešte nikto nebol na tej pomyselnej druhej strane a nikto sa z nej ani nevrátil. Mňa napríklad fascinujú príbehy klinickej smrti a zaujímalo by ma či sú tieto zážitky spôsobené nejakými slabšími elektrickými impulzmi v srdci a mozgu alebo či je to spôsobené naozaj niečím iným. Ale podľa mňa na to existujú len dve odpovede.. veriaci by odpovedal že je to spôsobené tým že tá druhá strana naozaj existuje a neveriaci by tvrdil že je to spôsobené lekárskym hladiskom a procesmi v mozgu počas klinickej smrti. Takže vlastne si asi máme vybrať čomu uveríme my...

romcici17
autor
24. aug 2023

Inak hrozne moc vám ďakujem za všetky reakcie je zaujímavé čítať vaše názory a konverzovať o tomto. Nikdy som nemyslela že o takýchto veciach budem rozmýšľať v 19tich rokoch svojho života,ale smrť mojich blízkych zariadila to aby som sa aj nad tým niekedy zamyslela...

nikoletta1712
24. aug 2023

@romcici17. “ Strach zo smrti je následkom strachu zo života.Človek, ktorý žije naplno, je pripravený zomrieť kedykoľvek.”

denithestrange1993
24. aug 2023

@citron25 ale ty nemozes predsa zomriet,na teba cakaju nehnutelnosti po rodicoch,ktorymi sa ohanas v kazdej diskusii 😂