Strach z vodičáku

sosanna88
14. máj 2016

Cawte.
Mam 28rokov a vzdy som tvrdila, ze vodicak nikdy. Netrufala som si, vlastne stale mam obavy. Ked vidim ten pocet aut, ked vidim tych blaznov niektorych ako jazdia...Ale vlastna pohodlnost ma nuti uvazovat a uvazujem uz dost intenzivne. Do prace dochadzam a spojmi mi to zaberie hodku a pol co mi dooooost lezie na nervy.
Zaujima ma ma to, ci ste tu niektore take, ktore sa total bali, ktore si mysleli, ze na to nemaju alebo proste isli do toho iba z takeho dovodu ako ja...ako ste to napokon zvladli a ci vobec. Obavam sa najmä toho, ze vyhodim prachy a fakt zistim ze do frasa, nemam na to 🙂
Dalsia otazka, co taky vodicak v dnesnej dobe asi stoji...
Ď.

evelynm
14. máj 2016

rozhodne ti odporucam UROBIT si vodicak. Ano, ked vidis tie kvanta aut, moze sa ti to zdat hrozne. Ale ked si ho urobit a budes jazdit, casom nadobudne s sebaistotu a budes vnimat len same vyhody. Ja jazdim dennodenne uz iks rokov a je to skvele, ked sa nemusis spoliehat na to, ze ta niekto odvezie, ked si sebestacna, ked sa nemusis drzat spojov. Vodicak som si urobila ako 26 rocna, moja sestra si ho robila kratko po styridsiatke. Takze vek nie je rozhodujuci. Dolezite je HNED zacat jazdit, neurobit vodicak len do suflika. Spociatku budes robit chyby, aj zazmatkujes, ale to je ok, to su vsetko skusenosti. Drzim palce!!

mimla
14. máj 2016

Dobre sa pozri na cesty, áno je tam veľa áut a všetky sú šoférované ľuďmi, ktorí to zvládli. Sú krajiny, kde nemať vodičák je absolútny nonsense. Všetci to zvládli. Nemať vodičák je na dnešnom trhu práce často dosť veľký hedikep. Ja som si síce vodičák robila dávno, ale potom som dlho nejazdila. Pri hľadaní práce som však natrafila na ponuku, kde vyžadovali vodičák a prijali ma. Až keď som nastúpila, mi bolo vysvetlené, že síce som oficiálne prijatá na inú pozíciu, ale prevažnú časť dňa budem fungovať ako špeditér. A rovno ma naložili do auta, že ideme po moje pracvné vozítko do servisu, kde bolo akurát po prehliadke. Tam ma vyložili, podpísali prevzatie vozidla, zaplatili, mne strčili do ruky kľúče a doklady od auta, že sa stretneme pred firmou. No. Nádych, výdych. Hádam nejako prídem. Nikto nezisťoval ako jazdím, skrátka ma nechali jazdiť a to bolo to najlepšie, čo sa mohlo stať. No trochu to schytala spojka, ale však z firemného krv netečie. Chvlíľu som jazdila pomaly, zopár ľudí na mňa trúbilo. Občas mi to skapalo. Ale to sa človek oťuká. A potom sa naučí. Aj ty sa naučíš. Strach je dobrá vec. Aj za volantom. Podľa mňa sú najhorší tí, čo strach nemajú. Často ohrozujú ostatných.

stepanka274
14. máj 2016

Som z tych co si vodicak urobili davno a nejazdila, vsade ma mhd odviezla, potom ma vsade vozil manzel, vzdy som si vsimala cestu, takze zaklad je vediet kam, preto som si vzdy cestu rozvrhla aby som bola na hlavnej, aby bol semafor, pripadne kruhac, v autoskole ta naucia zaklady, testy sa naucis a potom len jazdit a jazdit a ked som bola v uzjych a nevedela zaparkovat poprosila som niekoho nech mi zaparkuje (vzdy ochota, lepsie ako by som im mala obuchat ich auto) takze dotoho

mima4
14. máj 2016

@sosanna88

prosim ta, pozri sa kto vsetko sedi za volantom..mnohi ludia, co ani do pat nevedia naratat, vsetko je to o praxi.
jasne, bala som sa....ale dnes bezne jazdim, nevedela by som si predstavit to utrpenie mhd-ckou ci ocakavat kto ma a kedy odvezie.

jeennyv
14. máj 2016

@sosanna88 pracujem v administrative, kde je aj autoskola , keby si videla ako niektori jazdia.... mala som tu cest ist s niektorymi, ked sme nieco viezli... niketori su v poho, ini to su zazitky, ale to sa odrazi samozrejme neskor na skuskach..uprimne mozem povedat, ze niektori sa za volant nehodia, ale pokial to nevyskusas nevies, ja ti radim nech ta nejaky dobry sofer zoberie na total ohladli plac, kde si trochu vyskusas byt za volantom atd. trochu "pojazdis" a uvidis ....ale ako baby hovoria dnes jazdi kde kto...

natuska87
15. máj 2016

@jeennyv A to je ta tragedia...Že dnes "jazdí kde kto "...Auto je zbraň a nepatrí do rúk agresívnych, a inak "narušených " jedincov.To ale neznamená, že pani nemôže v budúcnosti jazdiť zodpovedne.Smutné je, že na cestách je viac ako 60% vodičov, ktorí nemajú byť za volantom...Je mi smutno, ked vidím ako dnes "jazdia" matky s deťmi v aute...Žiadna Stopka, vyhodená smerovka, hazardné predchádzanie...Kde maju rozum???

jeennyv
15. máj 2016

@natuska87 cez autoskolu ta pusta policajti resp. ces skusku, tak tam je rozum..plus v autoskole mas urcity pocet jazd, nie kazdy je schopny sa za ten cas naucit jazdit,plus ked tak treba si dat kondicne jazdy atd.ale to stoji vsetko peniaze... to je taky kolotoc, ano vodici niektori nerespektuju, jazdia arogantne atd.ale tam to je uz tiez v niecom inom, autoskola nevyriesi to, ze niekto nema rozum, oni ich na predpisy upozornuju, prejdu s nimi znacky vsetko, ale ako s vedomostou nalozis, to je o tebe...

tenerifka
15. máj 2016

@sosanna88 Mas na to...
Nevies si predstavit, aki gumaci sedia za volantom, nie je to ziadna veda
Aj ja som sa bala, pokial som sa na to nedala, myslela som si, ze na to nemam, a spravila som na prvykrat aj teoriu, aj jazdy
Smelo do toho, zvladnes to, a ziskas vlnost, nezavislost a o sebavedomi ani nehovorim

natuska87
16. máj 2016

@jeennyv V autoskole im zdôraznujeme, ze na ceste su uz iba so svojim mozgom, to je jasne...Ta zodpovednost je hlavne o inteligencii.Inteligentny clovek si jasne uvedomuje, co sa stane, ak pochybi...Umyselne, ci nie...Sklony k arogantnej jazde su uz poruchou osobnosti...

grenka
6. jún 2016

Ahojte ja tiez robim vodicak od marca dnes som mala 9 jazdu ale problem my este robia krizovatky ...mam taky pocit ze aj instruktor on zobmna robi stresaka...alergicky je na rychle pustanie spojky a ze mam rychlejsie nohy ovladat :D...myslim ze casom.sa vsetko naucim ale on chce aby som jazdila asi uz s 20r praxou...s muzom.som uz dom.jazdila a povedal ze v pohode...myslela som so ze udem rozklepana ked sadnem 1x do auta a zvladla som to...hlavna.cesta ,kruhace ,su uz v pohode ...este ma.caka cvicisko

amsi
1. júl 2016

Ahojte,ja som si tiež začala robiť vodičák,čo ani neviem,kde sa to vo mne zlomilo,že som sa na to dala.Teraz ma čaká prvá jazda a strasne sa bojim ☹ .Ako ste boli na tom vy s prvou jazdou?

grenka
2. júl 2016

@amsi naoje prekvapenie ked som sadla dobauta ziadny strach neboj...ja robim od 16marca skusky mam az 21jula vedel o tom ze ideme na.dovolenku 16 tak idem mat odklad

amsi
2. júl 2016

grenka,tak to si mala super,ze ti v aute opadol strach.Ja mam jazdu teraz v pondelok a stale musim na to mysliet,aky bude instruktor,ci bude mat trpezlivost a ako mi to pojde.posledny trenazer mi moc nesiel..☹

grenka
3. júl 2016

@amsi trenazer je.jedna velka s.....na uvidis ze ta strach prejde ked sadnes len sa neboj....ja som.si.myslela ze sa budem.klepat ze az volant urvem :D

simik14
3. júl 2016

Ja by som tiez chcela ist pravidla cestnej premavky aj krizovatky ci znacky viem top ale ci nezostresujem na jazdach tak neviem. Bojim sa ale vodicak mi treba. Ako vlastne prebiehaju tie skusky? A co odo mna budu ocakavat na cvicisku?

amsi
3. júl 2016

@grenka,no uvidim ako zajtra bude.snad to nejak prezijem.a nebojis sa skusok?ja by som asi stresovala na dovolenke..teorie sa vobec nebojim,horsie je to s tymi jazdami..snad to bude ako hovoris,ze ma strach prejde :-/

grenka
4. júl 2016

@simik14 cvicisko je fajn toho som.sa bala

https://www.youtube.com/watch?v=h86oSFuZyZI

pozri...ono to vyzera strasne ale neni to zlozite

grenka
4. júl 2016

@amsi ja budem.mat odklad na august...testy sa ucim.z apky najautoskola alebo www.testynavodicak.sk su tie iste pekne.to vyhodnoti

simik14
4. júl 2016

@grenka dufam ze v praxi nedostanem sok :D

nyusika
4. júl 2016

@sosanna88

soferovanie je vec logiky a PRAXE.
nie je to ziadna specialna zrucnost. aj najvymletejsie pipiny to zvladnu.
tak preco nie ty 🙂

ruza123
4. júl 2016

Ahojte baby, presne tema pre mna..taha mi skoro na 30, pred vodicakom som stale mala respekt, nevedela som si predstavit seba za volantom..v skole som bola stale dobra ziacka, ale co sa tyka pohybovo-sportovych danosti, nie som taky typ..na telesnej som stale bola drevo, neviem sa korculovat, bicyklovat a plavat sice viem, ale vsetko s respektom, som taky bojko..bohuzial, to, ze som drevo sa podla mna odzrkadluje aj v jazdeni..pred 5 rokmi som sa odhodlala a prihlasila sa do autoskoly, par jazd a vzdala som to..instruktor bol hrozny nervak, proste som z neho vycitila, ze nato nemam, som neschopna..potom prisli deti a ja som uz vodicak nejak neriesila..manzel ma odviezol kam som chcela, pripadne som vyuzila MHD..sice ma to stvalo, ze vsetky kamosky vodicak bez problemov zvladli, kolki primitivi jazdia po cestach a ja - celkom inteligentna baba vodicak nie som schopna zvladnut..pred par tyzdnami mi manzel oznamil, ze ma prihlasil do autoskoly a vtedy a vtedy mam prvu hodinu..na jednej strane som vedela, ze to raz pride, lebo som to chcela este skusit, na strane druhej prisiel samozrejme strach, obavy zo zlyhania, definitivne potvrdenie toho, ze nato nemam..instruktor je uzasny, uplny opak prveho, je to autoskola, kde skoncia vsetci, ktori mali zle skusenosti v inych autoskolach..ma velmi dobre referencie, instruktor ma ubezbecil, ze budem jazdit ako drak 😀..ale tie pocity pri jazde..b 😀 boze zeny, ja som uplne vymleta, teoriu vsetko ovladam, ale za volantom mam uplne okno, som rada ze som, ze nenarazim do niecoho, idem 40 a aj to sa mi zda vela na riesenie nejakej spojky a podradovania, smerovka, vyberanie zakruty..ja nestiham proste..nemam ten odhad kedy co urobit, resp. mysel je vtedy uplne vypnuta..mala som sice zatial len jednu jazdu, ale taketo stavy som mala aj pri dalsich jazdach ked som robila vodicak pred 5 rokmi..zlepsi sa to?je mi jedno, budem chodit na vodicak aj rok, len nech sa to naucim..dopredu som povedala instruktorovi, ze budem jazdit dovtedy kym si nebudem uplne ista, ze skusky urobim..on mi povedal, ze skusky vidi tak za 2 mesiace..skoro som odpadla, standard kurz trva 3 mesiace a on si mysli, ze ja drevo soferske pojdem na skusky uz po 2?viem, ze by som mala byt v tomto sebavedomejsia, snazim sa nahovarat si, ze jasne zvladnem to, ked aj ini to zvladli..ale sadnem za volant a moje sebavedomie klesa velmi rychlo 😖

nyusika
4. júl 2016

@ruza123 prosiiim ta.
na jazdenie nepotrebujes naozaj nic ine, ako PRAX PRAX PRAX

jasne, ze zo zaciatku panika a stres, ale postupne naberies istotu.
a neplet sem inteligenciu a sebavedomie.
naozaj len PRAX je potrebna.

melynda
4. júl 2016

Netreba sa nechať odradiť. Ja som robila vodičák so sesternicou. Ja všetko ok, mali sme rovnakého inštruktora ale ona nesmierne stresy z toho mala. Inštruktor neustále na ňu kričal, zvyšoval hlas, dohováral. Znášala to hrozne. Pred každou jazdou vyklepaná, slzy v očiach. Párkrát sme si spolu sadli porozprávali sme sa o tom a bolo dobre. Ono ide len o to aby toho inštruktora človek poslúchol. Aby urobil, čo mu káže a bude všetko v poriadku. On nekričí preto, že má osobne niečo proti človeku, ale preto že chce aby sme boli dobrí šoféri 🙂

mum111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amsi
8. júl 2016

@grenka tak dnes som mala 2.jazdu.Ako to islo tebe po 2jazdach? Mne musi instruktor stale hovorit,co treba robit.Dnes som nechtiac prekrocila rychlost a robi mi problem spravne sa zaradit do jazdneho pruhu.Taha ma to viac do prava ku kraju cesty:-/ presli sme aj ku koncu cez krizovatku,ziadna slava 😒 ako ste na tom ostatni,co si robite vodicak?

grenka
8. júl 2016

@amsi druha som sa rozklepala ked my povedal kde.idem...ale v pohode hlavna my nerobila ani nerobi problem...on ti bude stale vraviet este ako co mas robit smerovky aj volant my drzal.obcas

amsi
16. júl 2016

@grenka dnes si isla dovolenkovat?ak ano,tak peknu dovolenku ti prajem.chcem sa ta este opytat,ci si mala na kazdej jazde rovnakeho instruktora..lebo ja budem mat teraz vymeneneho a mam z toho obavy..ked nevie ako jazdim,co potrebujem pripominat a tak:-/ a inak stale mam stresy z jazd..v pondelok mam stvrtu

grenka
17. júl 2016

@amsi ano stale...je to jeho

roberta000
17. júl 2016

Ja som mala v sobotu 6 jazdu 🙂 ale ja mam aj vodicak na traktor, tak mne to nejak problem nerobi 😂

amsi
21. júl 2016

@grenka uz si robila skusky?ak ano ako dopadl a ako vsetko prebiehalo?