Strach z medveďov

25. júl 2023

Ahojte, mám rada turistiku. Rada chodievam do Tatier, je to pre mňa skvelý relax. Avšak v poslednom období je mnoho správ o útoku medveďov. Chcem ísť no mám i strach. Som trochu namrzená pretože s týmto prístupom nepôjdem nikam celé leto. Myslíte, že je to nebezpečné?

jan510
25. júl 2023

V tatrach sa premelie vela ludi, tam by som sa nebala. Skor menej frekventovane trasy.

bloger
25. júl 2023

Najlepšie pohybovať sa tam kde je väčší pohyb ľudí. Potom by ti nemalo nič hroziť.

pribinak
25. júl 2023

Kúp roľnicky aby tá bolo počuť. Treba chodiť po jasne značených trasách. Nezahaduivst zvyšky jedla a obalov. Treba mat oblečené svetle farby a cislo na horskú záchrannú službu

viestta
25. júl 2023

V Tatrach je tolko turistov, ze medvede z nich utiekli do nizsich poloh. Na frekventovanych chodnikoch sa medvedov bat nemusis, skor na neho natrafis vecer za hotelom v osade ked ide obzerat co pre nich po turistoch ostalo v smetnych kosoch.

h2
25. júl 2023

Vo Vysokých Tatrách ti teraz uprostred najväčšej sezóny na vyznačených chodníkoch nehrozí nič.
Ja som sa raz ako mladá vybrala na túru do okolia Vernára. Cestou v autobuse sa mi príhovoril jeden deduško. Keď som mu povedala, že idem len tak do lesa, tak sa opýtal "A medveďov sa nebojíte?". Dovtedy mi to ani nenapadlo. Tak som lese vytiahla zväzok kľúčov a štrngala nimi celú cestu. 😄 Žiadneho medveďka som nestretla.

yoxinka
25. júl 2023

Tatry uprostred turistickej sezóny sú ako Václavák. Tam medveďa nestretneš. Kamoš turistikuje furt a on teda chodí iné divočiny. Má na ruksaku pripnuté roľničky. Macka nestretol.

hiro
25. júl 2023

Inak my sme s detmi za cca 500x co sme boli v lese ziadneho nevideli. A ja len srnku ale to preto ze som nemal deti nablizku ;)

yoxinka
25. júl 2023

@hiro
Strašne sa ľudia vedia namotať na kadejakú hovadinu. My sme tiež prelozili Tatry, Nízke, Vysoké, poľské, prešli Slovenský raj, Roháče, Karpaty, obidve Fatry … a medveďa sme nevideli 🤷‍♀️.

nepic
25. júl 2023

V Tatrách by som povedal,že sú už ľudia na medveďov a medvede na ľudí tak nejak zvyknutý. Horšie by bolo stretnúť ho niekde na Kysuciach,alebo na Považí podľa mňa.
A jasne-netreba veriť všetkému čo čítaš alebo počuješ v telke. Aj korona bol iba podvod,aj Putin sa na Ukrajine iba bráni a veľa veľa ďalších vecí..

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diewcatqoo
25. júl 2023

My sme prisli na leto zo zahranicia k rodicom na Slovensko a tesili sme sa, ze ako kazdy rok, aj tento pobehame po okolitych kopcoch. Bohuzial, tento rok tu pobehuje niekolko medvedich rodiniek, neboja sa ist ani do blizkosti domov, takze moje nadsenie z turistiky rychlo opadlo.
Priznavam, ze si netrufam ist do lesa. A to ten les poznam naspamat, travila som v nom detstvo a mladost, nikdy predtym sa tam nevyskytovali medvede. V Tatrach by som ale mala asi z medvedov mensi strach, tam je ludi habadej.

iwesska
25. júl 2023

No,tak my sme byvali na Liptove v dedine a veruze teta domaca hovorila,ze hned pod ich kopcom im medved zahrdusil kravu. Ze tolko medvedov,co je posledne 3r.nepamataju. Tam ked sa zotmelo,bolo take ticho v dedine, ze mi v tej nasej chalupe nebolo vsetko jedno. Lisky sa im tiez prechadzali okolo domu a kradli topanky😁 Takze medvede zas taky stres nemaju z ludi. V pohode vbehnu aj do obce smetiaky poprevracat. Drz sa tam,kde je vela ludi, hluk a vyhybaj sa turam skoro rano a vecer,ked sa zotmie.

tenerifka
25. júl 2023

Baby, mimo temu ako chuti medvedie maso?

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
avicii18
25. júl 2023

Za mestom máme kopec, kam si vybehnem keď chcem ísť do prírody, ale popravde letnú turistiku moc nemusím. Keď sme na dovolenke tak sa ešte premôžem nejaký ten kopec vyšlapať, ale ako vodné znamenie som v lete čisto "plážový typ". Za mňa je najkrajšia zimná turistika. Sneh vrzgoce, slniečko svieti, medvede spia...

1fifinka1
25. júl 2023

Tak my sme šli na hriby s mužom, kúsok za mestom, chatarska osada, minulý rok sme tam boli 30x, tento rok hneď prvý raz a medved. Aj na chatu nám chodí medveď, pravidelne. Nad chatou ho stretneš normálne. Je ich tam veľa. Takže šanca, že medveďa stretneš je celkom vysoká. Netvrdila by som, že žiadna.

ivanakal
25. júl 2023

Osobne si myslim ze ked davas dostatocne o sebe vediet, medved za tebou umyselne nepojde. Tolko krat sme boli na turach kde nikde nikoho, ci les, ci luka, ci tatry, muran, slovensky raj, fatra, vzdy sa rozpravame, spievame, zatial sme mali to stastie ze sme ho nestretli. Ale aby sme sedeli doma, lebo medved, to nie. Mame respekt ale neodradzaju nas od vyletov. Cize radsej chod v skupinke, a vydavajte nejaky zvuk..

mija199
25. júl 2023

.

hiro
26. júl 2023

@ivanakal Tak tak. Nase deti ak uz nie kricia tak aspon vkuse hovoria, biju sa palicami alebo o stromy, nie je sanca ze by nejake zviera 500m od nas o nas nevedelo.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
barborachors
26. júl 2023

@ivanakal pochybujem ze medveda odradi nejaky piskot alebo zvuky. Ved bezne chodia do dedin a po ceste a predpokladám ze aj tam určitý hluk je. Stratili plachost, tak ich snad neodradi nejaky hluk alebo piskot. Mna osobne by nelakal taky vylet, kde musim furt vydavat nejake zvuky pocas vyletu a byt v strese z toho, lebo medved. Radsej si polezim v klude na plazi, alebo niekde pri vode, tam medvede zatial nie sú.

terry658
26. júl 2023

Nám medveď minulý týždeň vbehol do dediny, takže tento rok veľmi do lesa neplánujem ísť. Máme tu v okolí 7medveďov. To je asi viac ako v celom Rakúsku majú 🤦🏻‍♀️

ivanakal
26. júl 2023

@barborachors nehovorim o odradeni, ale urcite ked budu pocut ze nejaka skupinka ludi ide po lese, nepojde sa pozriet co to je.. Je rozdiel ked ide clovek sam a potichucky a spoza rohu mu behne do cesty medved a rozdiel ked ide skupina ludi a ten medved sa bude snazit ist skor prec, nie k nim.. Ver tomu ze nevydavame nahodne pazvuky, ale je normalne ze sa rozpravame, spievame si, chalani suchocu palicami, nepojdem na turistike jak taky buk celu cestu potichu, hlavne na miestach kde je to riziko ze medved bude. Ved si polez na plazi, pre nas je lezanie na plazi jedna velka nuda.

h2
26. júl 2023

@tenerifka Jedla som raz guláš z medveďa (neviem, či len, alebo v kombinácii s iným mäsom), ale nevidela som rozdiel oproti inému gulášu z diviny.

simca06022011
26. júl 2023

Myslím si, ze je na vždy v lese na mieste dodržiavať nejaké pravidlá. Inak sa nie je čoho báť. Tie medvede tam boli pred 30rokmi aj 20timi (ajo stretli sme, bežne na hubach). A proste treba vedieť co robiť a odísť. Co som v okolí napadnutie "zazila", tak bežec sa zrazil s medveďom.. s pod veci. Treba robiť hluk odídu. Sledovať okolie. Hlúpe je čo robia ľudia, že medveďov obzerajú, dokonca kŕmia, Kameruju.

tenerifka
26. júl 2023

@h2 no predsalen je to psovita selma, brrrr. Ja som tusim este ani diviaka nejedla, tak si neviem tu chut predstavit

simca06022011
26. júl 2023

A áno medveďov je vela, lokálne. Veľmi veľa. A najhoršie je ze strácajú plachost, neboja sa a preto je ich tak vidno. Ono ten lov nie je iba o regulovani, je to aj o tom, ze dnes medveď vidí turistu a ma ho.v paži. Keby vedel ze to môže byť "hrozba" poľovník, zvrhne.

vulka
26. júl 2023

@tenerifka Laby sú vraj lahôdka. Ale osobne som to nejedla.

barbora237
26. júl 2023

Ja mam presne taky isty strach ako ty,najma teraz,ked mam uz dvoch drobcov a sme za nich zodpovedni,no hory milujeme,takze verime,ze nemame stretnutie s medvedom v osude. 😂 A samozrejme,ze medvede su vsade a aj v Tatrach,ved uz aj na exponovanom Hrebienku sa spaciruju. Najhorsie je obdobie tesne pred a tesne po zime. Urcite si treba vsimat okolie a znaky ako otrhana jarabina, exkrementy, ryhy na stromoch od znackovania a mat nastavene usi na vsetky smery,aj pri strete vydava medved rozne zvuky podla zavaznosti situacie. Turisti sa v hustejsich porastoch zvyknu hlasno rozpravat,maju rolnicku,buchaju palicami alebo kamenmi, nuz ci to pomaha,taka statistika asi nie je. A je pravda,ze stratili plachost a lakaju ich odpadky po turistoch. 🤷‍♀️🤷‍♀️