Chcem sa spýtať na skúsenosti tých, ktorí majú šteniatko mimo chovnej stanice a nemá problémy. Volala som do pár chovných staníc, šteniatko stojí cca 1000-2000 Eur. To je pre mňa veľa, zároveň nechcem hocijakého pouličného psíka. Viem všetky výhody, nevýhody , nástrahy, keď si kúpim nejakého psíka bez PP, ale zaujímajú ma reálne skúsenosti, či a aké problémy sa vám objavili, aká vysoká je pravdepodobnosť ochorení a pod.
Ak mala rasa ako maltezak, civava, yorksir tak kludne bez papierov, ak vacsi psik s papiermi, vsak staci najst rodinu kde proste vidis, ze oni tam chovaju svojho psika a maju steniatka, ponuka stretneme sa na pumpe je jasna mnoziaren
Tak si adoptuj, v útulkoch je veľa nechcených psikov, dokonca aj čistokrvných.
Je fakt, že už by som do nepapieroveho nesla, v konecnom dôsledku ozaj viac preplatis na veterine. Sú to nekontrolovane chovy, ktoré si okrem zdravotných komplikácií môžu podedit aj tie psychické, ako je agresivita atd. V papierovom chove takého psa automaticky vyraďujú z chovu aby to nepredával ďalej.
Nehovorím že neni kopa ľudí ktorí proste mali šťastie keď si kúpili psa bez PP a ten pes bol ozaj zdravý, ale je aj kopec takych, ktorí sú z toho druhého brehu.
Nebude to veľmi populárny názor, tiež som proti množeniu... ale u mňa v okolí mám/mala som pár psov s rôznymi chorobami a všetci mali PP.
@zuzubb007 nerozumiem,ale absolutne,prečo mala rada áno a väčšia nie? Videli si niekedy ako vyzerá mnoziaren malých psov?!?! Ako rodia? Ako na pase? A áno,práve malé psy. Sú v klietkach častokrát. Takže takéto sprostosti prosím nepíš. Skús napísať docaskarom ,ti ti to vysvetlia. Za mňa ak niekto chce rasu,ma mať papiere,nekompromisne. A bastardik dá rovnako lásku ako čistokrvný.
Výhody,nevýhody poznáš.
Ahoj, skusenosti mam kazdodenne, z veterinarnej kliniky kde robim.
Aj steniatko s PP moze trpiet na urcite ochorenia, je to zivy tvor, ale je toho v porovnani s tym co tu chodi bezPP kadejak namnozene, ovela ovela ovela menej.... Ale niekedy ludia neveria kym nezaziju 😉
Ak teda velmi dobre poznas problematiku a rizika, radim Ti bud dosetrit alebo naozaj vziat psika z utulku, pripadne dospeleho co hlada domov.
A nejde len o mnoziarne, darmo si kupit bezPP psa od baby z panelaku co to odchova v obyvacke a mala iba jeden vrh - rodicia aj prarodicia aj dalsie generacie nie su vobec vysetrene, nevies ake povahy to malo... Opat opakujem, najdu sa aj psici s rodokmenom kde mas problem alebo spekulanta chovatela, ale ten pomer je uplne niekde inde ako pri chove kadejakom.
A hocikto tvrdi nieco ine, nema dostatok skusenosti alebo dostatocne vzorky na porovnanie.
Mali sme 13 rokov retrievera, nebol vobec chory.. mali sme stastie, clovek nikdy nevie. Teraz mame s pp
@maciatkolulu pretoze ked ti velky kadiako skrizeny staford alebo pitbull odhryzne hlavu pochopis, navyse mala som psika bez papierov, bola som ho kupovat u rodiny normalne doma kde boli rodicia atd. ale zbytocne tebe vysvetlujem
A to co hovoris Ty zuzu je dost zcesty, prave tie male rasy su pomaly najdegenerovanejsie spomedzi vsetky psy, lebo ten dopyt je tak velky ze uz sa stence mrskaju na vsetkom, tie psy su zdravotne, povahovo, nervovou sustavou, niektorymi anatomickymi danostami uz tak ujete, ze nechapem ze to stale ludia nevidia.
Ved sa popytaj na pp ale nevhodny do chovu.ja mam tak sucku ( ma mini kozmeticku vadu doteraz si to vsimli na jednek vystave), stala o tretinu menej ako na chov.k tomu vybavu dve plne velke tasky za dobrych 200€ a chovatelsky servis taky,ze chovatelka by si zasluzila medailu.
@zuzubb007 neverim ze nasla len 2tisicove.
A vzhladom na vsetky piplacky so stenatami, rodicmi, nakladmi pred stenatami aj po nich... Je tisicka dnes uplne regulerna cena za nieco, co Ti ma sluzit 15 rokov k urcitemu ucelu (pes = ako spolocnik).
Hlavne ze televizory, tablety, notebooky a sedacky ludia tiez nekupuju na trhu. A ani v relacii 100 e.
Presne tak, kazdy ma na vyber.
Ale v dnesnej dobe informovanosti o tomto vsetkom, drzim palce kazdemu co kupi "prve a lacne stena" co najde.
@zuzubb007 prosím? Kvôli takýmto ľuďom trpi kopec zvierat. Tak sa zamysli,čo píšeš. Tu nejde o to,či ti dofrasa odlkusne hlavu....pohni rozumom trochu. Ono aj maly pesnvie kusat a ublížiť,ale toho asi bez strachu odkopnes,však? Jasné,že sú rodiny ktoré zase sprosto zarábajú ,ale aspoň netýraju. Za mňa bezpapoerove zviera nie. Je kopec bezpapierovych, voľných a čakajúcich na lásku. Ono bezpapoerovi nikdy čistá rasa nie sú. Nemáš potuchy,kto bol dedo a podobne ,takže si šteniatka rozkosneho môže vyrásť čudo,ktorému uši stať nebudu a podobne. Ono na Tom nezáleží pokiaľ chces priateľa,ale pokiaľ chces plemeno,tak akoze.... ale tebe asi zbytočne vysvetľovať.
@zuzubb007 Inka v Rakúsku je to trestný čin. Predávať bezpapoerove šteňatá. Presne ,aby sa zabránilo týraniu,množeniu divných druhov. A zarabaniu na čierno.
ked som bola mlada a hlupa kupila som si "ridgebacka" vyzeral tak, aj mal taku povahu, vraj jeho rodicia maju papiere, ale pre stenata nevybavovali 🙂 zaplatila som zan 200€. umrel ked mal 2 roky :( pricina nezistena, pravdepodobne porazka.
preplakala som 8 mesiacov a zaprisahala sa, ze uz nikdy ziadneho "cistokrvneho" bez PP.
potom som mala dvoch psikov z chovnej stanice. jeden bol boxer, ktory mal zlomeny chvost, takze nemohol ist do chovu a stal "len" 800€. uzasny nadherny pes, fantasticky pristup majitelov, na vianoce od nich dostal plnu krabicu dobrot, ked som mala financne problemy kvoli rozvodu, tak majitel CHS mi ponukol, ze mi na 3 mesiace zaplati prenho krmivo.
plus ked u psika bolo podozrenie, ze bude treba operaciu (nebolo treba), tak majitel CHS sa tiez hned ponukol, ze polovicu z nej uhradi on.
takze psa bez PP uz nikdy viac.
Kupovanim psa bez PP podporujes nechutný biznis mnoziarni, ktorý na SK prekvitá viac, ako kdekoľvek inde, sme tým neslávne známi, pretože naše úrady vôbec nekonajú. Ak by si videla, kde žijú a ako žijú tie zvieratá, nikdy by si ani omylom neuvažovala o psovi z bazosa. Tiež odporúčam útulky, či OZ, ktoré mávajú častokrát aj cistokrvne psy. Alebo si vezmi kríženca, tam je riziko chorôb ešte menšie. My napríklad máme miesanca labradora s niečím neznámym, brali sme z OZka, pes má už 10 rokov, NIKDY nebol chorý, energie má stále na rozdávanie, naša veterinárka vždy žasne, keď ho vidí.
Ak ti ho darujú zadarmo ber, ak zaň chcú peniaze tak nech majú všetko v poriadku papiere aj daňový doklad.
Prejdi si útulky iste nájdeš takého čo si zamiluješ, ak inzeráty na bazo jedine kde je cena Zadarmo, do vyhľadávania daj cena do 0 a dobre pozrieť v akom prostredí pes funguje.
Kmotrovci mali , nikomu to utrpenie neprajem. Chceli šteniatko malého vzrastu, keď prišli zdravotné problémy množka sa vytratila. Stovky eur mesačne minuli na špeciálne granule a ďalšie stovky na veterinárna až kým ho ako päťročné museli dať utratiť.
@anjelicek26 ano,samozrejme, ale aj v chovnej stanici nam povedali, ze nevedia zarucit, ze sa casom nejaky problem neobjavi. aj z chovnej stanice steniatko moze "odísť" po pár mesiachoch, bohužiaľ.
@zuzubb007 vdaka
@colsami ok,dakujem za relevantne skusenosti. skoda, ze su taki drahi ti s PP. ako, dnes som obvolala par chovnych stanic a naozaj pod 1500 sme sa nedostali..
Ta pravdepodobnost ze na nieco bude trpiet stena po nevysetrenych a mozno pokrizenych rodicoch, a ze na nieco bude trpiet atena po vysetrenych jedincoch od zodpovedneho chovatela, je uplne niekde inde.
Vidis mozno len tie argumenty a skusenosti, ktore Ty chces vidiet 🙂 drzim palce pri vybere steniatka.
A nie je lepsie este rok pockat a tych niekolko stoviek dosetrit? Aj to je predsa moznost. Je to zavazok na xy rokov, aspon si dovtedy nastudujes o vychove, vycviku, nikdy nie je naskodu sa riadne na stena pripravit, po vsetkych strankach, nie len financnej.
@zuzubb007 ved to. chceme psa uz dlho, mame na to super podmienky, obrovsky pozemok, kde sa bude mat dobre, mame skusenost, vela ludi, ktori sa nanho tesia...ale, 1500-2000 Eur je ozaj palka..
@misulka22 toto vidim ako dalsiu moznost, dakujem. PP, ale zdravotny/esteticky problem, ktori z chovu vyraduje. tak si myslela,ano?
@colsami ano, ceny su priserne. priemer 1500 Eur ,aj viac...no, kebyze mas zaruku, že dozije tych 15 Rokov🙂, tak nie je problem.
Samozrejme ze mimo stanic su psy normalne a zdrave.Nemas v meste suseda so steniatkami?
Ja si ozaj nemyslim ze 1500 euro za psa na 12-15 rokov nie je vela. Ale je to vec nazoru. Niekto da tolko za mobil na 4 roky, niekto 2xtolko za sedacku na 10 rokov, niekto si kupi kocik za tisicku, niekto telku za tisicku, niekto da 10x tolko za auto...
Ved stale nechapem co je za problem ak nie ste ochotni tolko dat za psa, najst aj na bazosi niekoho co daruje dospeleho. Alebo utulok. Nie, clovek chce aj krasne stena po vybornych rodicoch od kvalitneho chovatela, ale za par koruniek...
Uz len porozmyslat, v ktorom smere ste ochotni robit kompromisy, dnes ma clovek vela na vyber.
To len u nas panuje nazor ze "cokel k bude" ma byt za padika. Kazdy kto raz odchova vrh steniat so vsetkym od zalozenia chovky cez vsetky komplikacie a vydavky, ten kto si kupi psika so super povahou, super predpokladom zdravia a ma este aj vyborny chovatelsky servis, pochopi, ze to stena ma urcitu hodnotu.
A ti ktori siahnu po prvom a lacnom nam potom vyplakavaju na veterinach. Denne to tu vidim. Pomer mozno 1 ku 10,ze sa najde aj chory pes s dobrym povodom. Tak to proste je. A kto neveri, nech kupi akeho chce, prosto 100 ludi 100 chuti 🙂
@anjelicek26 Pozri sa to nie je tak uplne pravda aj chovne psy maju napr v 8r cukrovku a slepnu.To je teraz ten novodoby trend a rozmaha sa dalsia sekta,ktora urcuje ake pay je najlepsie kupit a to len z chovnych a hlvne vseky psy,ktore nie su urcene na mnozenie v chovnych staniciach vykastrovat.
Ale normalne a castejaie je ze orech je zdravsi ako nejaka chovny pes preslachteny ako napriklad tie chudata buldoceky,co ledva dychaju.Hlavne ze au z chovnych🙁
Vsetky steniatka mimo chovnych stanic bohuzial moze-nemusi mat vadu, ktora ta vyjde tisice eur, ked to budes riesit najblizsie roky, ci pecen, ci stitna zlaza, ci potravinove intolerancie, ci chyby na srdiecku... dosetri a investuj...je to partak na dlhe roky...