Šteňa je agresívne

muffynkaa
16. sep 2022

Ahojte, som úplne zúfalá, tak to skúšam aj tu.. ide o to, že máme doma 4 mesačného psíka BOC, ktorý začal byť zo dňa na deň agresívny. Najprv začal hrýzť cudzích ľudí keď si ho chceli len pohladkať, teraz hryzie aj nás (bezdôvodne). Samozrejme, že ho vždy napomeniem, skúšali sme aj zvýšiť hlas, noviny, zavrieť ho do klietky, lenže nič nezaberá a nechcem byť naňho moc drastická.. Mladšia dcérka sa ho začína báť, nechcem aby sa kvôli jednej zlej skúsenosti začala báť psov. A príde mi akokeby sa začal báť cudzích ľudí, aút,.. s čím predtým nemal žiadny problém.. akokeby to bol úplne iný pes. So psíkom som stále ja, deti s ním nebývajú samé, takže žiadny stres zažiť nemohol. Ani doma nebýva sám, nakoľko som na rizikovom a keď niekam idem, tak si ho beriem so sebou.. No lenže teraz sa ani to nedá, keďže sa bojí.. Navyše začal štekať čo predtým štekal len minimálne - pri hre, teraz šteká ráno, cez deň, v noci,.. sused sa už začal sťažovať.. a ak mám povedať úprimne, tak aj mne to začína vadiť.. A nieje o tom, že by sa nudil alebo mal málo pozornosti..
Keď sa nám toto správanie nepodarí napraviť, tak psík bude musieť ísť preč, lenže starší syn aj manžel sú proti.. lenže ja nemôžem stále tŕpnuť, že či niektoré z detí alebo dakoho iného neuhryznie vážnejšie. A neviem, že či by si niekto psíka s takou povahou vôbec zobral. Bavili sme sa aj o tom, že mu zaplatíme výcvik, lenže mne ani manželovi sa nedá každý deň dochádzať a nechať ho tam nemôžme, lebo keď sa o tom začneme baviť, tak syn chytí amok, začne plakať, búchať s dverami,.. nakoľko si myslí, že psíka chceme dať preč a nedá sa mu to nijak vysvetliť.. Manžel ešte navrhol, že by sme mu dali postaviť vonku voliéru a býval by vonku, lenže ja nechcem aby to bol “voliérový” pes a aby bol len na záhrade.. to v žiadnom prípade.. u nás sa vždy pes bral ako člen rodiny..
Prosím má niekto podobnú skúsenosť alebo je tu niekto kto sa rozumie psíkom? Dá sa toto správanie riešiť aj doma? Lebo fakt sa nemôžem momentálne stresovať, už teraz je to stres a keď psík pôjde z domu, tak to bude ešte väčší stres kvôli synovi..
Za každú radu ďakujem 🙏🏻

abbey1
16. sep 2022

@muffynkaa Zaplaťte výcvik psíkovi. Naučíte sa s ním i vy pracovať. Výcvik nebýva každý deň. Je to najjednoduchšia a najrýchlejšia cesta a zároveň najúčinnejšia.

zojazoja
16. sep 2022

Sami to nedáte.cim skôr tým prv vyhľadať cvicitelov,výcvikarov vo vašom okolí. Cvicaky nebývajú každý deň,skupinové,a ešte je malý,neviem ci by vás zobral na individuálny výcvik,ale určite tam volajte a povedzte co je vo veci...prídete sa ukázať a ďalej vás už nasmeruje. Čím skôr,tým prv.skoda takého psa BOC.

mistymay33
16. sep 2022

@muffynkaa píše o 4 mesačnom štenati??? A ty sa pýtaš, či sa to dá napraviť? Však on ešte len teraz ma dostať základny výcvik, teraz ho máš vychovávať a formovať. On je štena on sa hrá... nemá ešte návyky a zlozvyky. Však ho zober na základny výcvik,, nech sa socializuje s ludmi, so psami a podobne. Nehovor mi, že nemáš čas, s tým si musela počitať, že štena zaberie nejaký tvoj čas...

wade
16. sep 2022

Poradit sa s odbornikom. Urcite sa s tym da nieco robit. Z mojej skusenosti - psi zacinaju byt agresivne, ked maju malo pohybu. Su rasy, ktore proste potrebuju hodinu, dve denne behat (nie nejaku prechadzku, ale aktivny pohyb a hry), inak zacnu byt agresivne. Ale odbornik ti poradi viac.

janai1
16. sep 2022

Toto je fakt otrasné. Zaobstarať si šteňa ale na výcvik čas nemať. Čo ste čakali? Že sa ten pes výchova sám?

muffynkaa
autor
16. sep 2022

@mistymay33 ale ako som písala, doteraz sa tak nechoval.. z CHS sme si ho brali ako 8 týždňového, povely sa naučil rýchlo, socializovaný bol, keďže bývame v meste a ako som už písala chodil so mnou všade.. donedávna bolo všetko v poriadku, len odrazu úplne iný pes z neho a nechápem, že kde sa stal problém..

muffynkaa
autor
16. sep 2022

@janai1 ja som nikde nepísala, že na výcvik nemám čas.. on vycvičený aj socializovaný bol, len proste zo dňa na deň úplne zmenil správanie.. proste úplne iný pes.. a nevieme, že kde sa stala chyba

lindusss2016
16. sep 2022

@muffynkaa ktora CHS vsm predala 8 tyzdnove stena? To sa mi moc nrchce verit. Dalsia vec, ak mas problemy so stenatom, treba ako orve kontaktovat chovatela, nech vam poradi. Ale kazdopadne by ste mu mali zaplatit vycvik, s takym mladym psom, ktory nezazil ani ziadnu traumu, sa urcite da krasne pracovat, len neviete ako, takze vam to musi ukazat odbornik, to je cele.

maickamf
16. sep 2022

@lindusss2016 normalny vek 8tyzd.stena na predaj. Co sa vam nezda?

zuzubb007
16. sep 2022

Nikde sa nestala chyba ma 4 mesiace, treba vycvik zaplatit lebo si s nim potom nedate rady, nic ine nepomoze

lindusss2016
16. sep 2022

@maickamf nie je to normalny vek na predaj pri poctivych chovateloch. Normalny vek na predaj je 12 tyzdnov, 8 tyzdnove stenata predavaju mnozitelia, nie chovatelia...

natalia1619
16. sep 2022

@lindusss2016 minule som citala diskusiu na fb v jednej psickarskej skupine kde sa akurat o tom diskutovalo a vela chs pisali ze od 8 týždňov davaju psov na odber.

@muffynkaa teda to ste si nalozili BoC si zobrat, mas so psami aj nejake skusenosti? Najlepsie bude kontaktovat chs a potom dobreho cvicitela. Preco mas pocit ze cudzie zeny na mk ti poradia lepsie? Ci chces pocut ze okamzite prec so psom aby ti nedokusal deti? To asi nepojde tak lahko...

lindusss2016
16. sep 2022

@natalia1619 tak je pravda, ze som osobne nikde necitala podobnu diskusiu, ale co vidam chs, tak vsetky davaju od troch mesiacov. Stena by dovtedy malo pit materske mlieko

lenkakravcova
16. sep 2022

@muffynkaa pod skratkou Boc myslíš border koliu? To sú veľmi inteligentné psíky. Ja by som si jedného na jar chcela kúpiť.

loliki
16. sep 2022

@muffynkaa Asi má málo pohybu, kľudne by cez deň mohol byť vonku, ak máte takú možnosť. Teraz ešte veľa bude hrýzť, rozhrýzať, nech sa vybehá. Bolo by to pre všetkých lepšie

sirka9
16. sep 2022

@lindusss2016 by som chcela vidieť suku, ktorá mecha 12 týždňové stena sať mlieko 🤣🤣🤣 šteňatá sa dávajú do nových domovov v 8 týždňoch a to hlavne kvôli tomu, že existuje niečo ako imprinting do 12 týždňov, kedy si stena najlepšie dokáže zvyknúť na nové prostredie. Ak dá chovateľ psa preč neskôr tak preto, že mu skôr domov nenašiel, alebo išlo do zahraničia, kde sú iné podmienky. Aj v chovatelskom poriadku skj je napísaný vek 8 týždňov. Dokonca u niektorých plemien sa odporúča aj o niečo skôr, napr. ČV, aj keď mne osobne to nepríde ako dobre. Cca od 4 týždňa sa začínajú šteňatá prikrmovat, lebo im začínajú rast zuby a suky ich pomaly začínajú odstavovat. Tak asi tolko

lindusss2016
16. sep 2022

@sirka9 tak mam asi rozdielne informacie 🙂 ale ja som veruze videla suku, ktora nrchala aj starsie stena sat. Dokonca u nasej macky som videla, ze dojcila svoje maca do 9 mesiacov 😃 kocurik bol pomaly vacsi ako mama 😁 a zuby sa mu stihli uz aj vymenit... A samozrejme ze sa zacinaju prikrmovat, to som ani nikde nepisala, ze nemaju jest nic ine.

sirka9
16. sep 2022

@lindusss2016 no, tak to by som fakt chcela vidieť. Za 20 rokov chovatelstva som to nezažila 😁 to je veľká rarita

lindusss2016
16. sep 2022

@sirka9 no v starom telefone som mala nejednu fotku, ako takmer dospely kocur ceca svoju mamku 😂 tiez nas to prekvapilo, ale co ma doslova sokovalo, ked ten kocur neskor zacal "kojit" maciatko, ktore sme zachranili a bolo este velmi malinke, ale naozaj mu ocucavalo bradavku a on si to nechal, takze vselico je mozne. Ake plemeno chovas ty? Mozno to zavisi aj od toho, ze niektore su haklivejsie na osobny priestor 😁 a asi aj ked je steniat viac, tak je suka prirodzene viac vystavena...

sirka9
16. sep 2022

@lindusss2016 slovenský hrubosrsty stavač. Ale otec choval rotvajlery, NO, sestra shih-tzu, ďalší nemeckých kratkosrstych stavacov, paterdalov, jazvecikov, rôznych sliedicov. Teraz sme mali šteňatá a aj keď boli iba dve tak suka aj tak v 6 týždňoch začala sama odstavovat. Ako vždy, aj keď bolo steniat viac. U maciek je to trocha iné, u psov som tiež zažila všeličo, ale toto teda nikdy 😁

baxira
16. sep 2022

Možno si len myslíš, že tvoje šteniatko nemohlo zažiť stres. Nemôžeš vedieť, čo všetko dokáže pes vyhodnotiť ako stresovú situáciu.
Napríklad, jeden z mojich psov sa bez zjavnej príčiny začal báť smetiarskeho auta. Mal asi 3 alebo 4 mesiace, keď to začalo. Dovtedy sa nebál, lebo od chovateľky dostával rôzne podnety. Bojí sa stále, a to už má 11 rokov. Stačí, že vyjdeme z vchodu a on už vie, že niekde nablízku je smetiarske auto.

Tvoj psík je ešte šteniatko a šteniatka hryzú. Aj môj pes to robil. Bol ako piraňa. Pomohlo presmerovanie jeho pozornosti na hračky - keď začal hrýzť mňa, ponúkla som mu hračku.
Pes potrebuje výcvik. Ak ho nezvládate sami, požiadajte o pomoc skúseného cvičiteľa psov. Ale cvičte ho vy, nedávajte ho na výcvik. Pomôže vám to utužiť vzťah.
Prečítajte si knihy o výcviku, ale aj o správaní psov.
Mne sa páčili napr. Krátka príručka pre majiteľa šťastného psa od Cesara Millana, Konejšivé signály (toto je super kniha!) a Štěkání - zvuk psí řeči od Turid Rugaas. Dobrá je aj kniha 101 psích trikov, lebo môjho psa bavilo učiť sa nové veci ☺️.

Môj pes mal šialenú pubertu. Pomohla dôslednosť, veeeeľmi veľa pohybu, zamestnanie hlavy a výcvik. Máme totiž vyžlu, to je neriadená strela 😀.

tessa04
17. sep 2022

@muffynkaa mas border koliu? Ludia ju casto chcu, lebo je to inteligentny pes, ale je to hlavne pastiersky pes. Potrebuje dobry vycvik, pevne vedenie a vela pohybu. Je to pes, ktory sa potrebuje unavit aby bol spokojny. Mozno je len ten tvoj frustrovany, preto je agresivny. Urcite by som sla do vycviku a nehadzala flintu do zita. Je to este len stena a hlavne je to uz clen vasej rodiny..

sheila72
17. sep 2022

Však sa spýtajte v CHS, určite Vám radi poradia. Treba dať psíka na výcvik a nie že nedáme lebo malý plače... Potom bude plakať viac keď bude pes nezvládnuteľný v puberte. Prípadne základný výcvik býva raz za týždeň, väčšinou víkendy, toľko času si určite nájdete.
Inak aj my máme aktuálne 4 mes psa a tiež kuše ale hrá sa. Treba mu len ukázať že vás to bolí a že to nesmie. Nedávno tiež začal štekať na cudzích ľudí (je to strážne plemeno), psy sa skrátka začínajú prejavovať a treba byť na nich prísnejší ako keď boli úplne maličkí. Držím palce.

yoxinka
17. sep 2022

@tessa04
Presne tak. Susedia majú border koliu, ale teda venujú sa jej neskutočne a k tomu pohybu, 3x denne s ňou vyráža jeden člen rodiny do lesa sa vybehať. Ten pes hodiny prebehá.

saxana000
17. sep 2022

Okolo 4 mesiacov sa zacnu psikovi menit zubky preto intenzita kusania narasta treba mu zaobstarat kosticky kozky prasaxie uska..svojim sposobom ide aj do puberty a skusa co mu dovolite.vycvik je spravna cesta nemusite tam byt kazdy den ale skuseny trener vam poradi ako psika viest aj s kusanim ako reagovat..ako casto sa mu venujete?nemyslim hru doma v obyvacke.steniatko ma vela energie.treba ho poriadne unavit vylietat vonku aby mu nezostalo energie na vymyslanie.ucit ho a socializovat.vela chvalit odmenovat ale ano aj trestat ked sa nesprava dobre.nastavit hranice a urcit prrimarne jedneho pana ktory bude jeho alfa..razne a dosledne.a deti poucit ze psik nie je hracka..

lorin29
17. sep 2022

@muffynkaa co sa týka výcviku neviem síce odkiaľ ste ale sú aj také výcviky ze tam nechate psika niekoľko týždňov a nemusíte s ním dochadzat a oni vám ho vycvičia za ten čas 🙂 v Košiciach viem ze je jeden chalan len neviem ako sa uz vola.. Je to síce finančné nákladnejsie ale lepšie ako dochádzať

romcici17
17. sep 2022

Je jasné,že šťeňa prvé mesiace kúše všetko možné,lebo spoznáva. Ja som od svojho bola dokusaná tolkokrát kým mal mliečne zúbky...ale už keď má 4 mesiace,treba začať určite chodiť na výcvik.Poznám ľudí čo majú stafordov alebo bulteriérov aj iné bojové plemená a s výcvikom začali už keď šťeňatá dovŕšili 3 mesiace.Ja mám momentálne už moje druhé šťeňa.Čo som sa ale naučila ešte v 15tich keď som si zadovážila prvé šťeňa,treba na neho čas.Ak človek nemá na psa čas nemá šancu si ho vychovať.Veľa ľudí velmi túži po šteniatku,ale naozaj si trebalo asi vopred stanoviť veci nad ktorými sa pri kúpe šteniatka vždy treba zamyslieť a položiť si tieto otázky : Budem mať na šťeňa čas?kolkokrát za deň budem mať čas chodiť šťeňa venčiť?
dokážem prispôsobiť šteniatku celý režim svojho dňa?
budem mať so psíkom čas chodiť na výcvik?
Nič v zlom,len vám to hovorím ako dobrú radu do budúcna🙏🏻.Možno hodíte rukou čo má čo 18 ročná mladá baba radiť tu na modrom koni,ale so šteniatkami mám naozaj bohaté skúsenosti.Mali sme ešte zopár psov keď som bola menšie dieťa...rodičia si to vždy rozdelili tak aby mohli so psami na cvičák,ale aj mne sa venovať.Je to len o tom ako si to človek zadelí.A samozrejme treba aj to aby sa psík socializoval.

savanna
17. sep 2022

Cvicitel psov sa da zaplatit aj sukromne ako individualne hodiny a da sa dohodnut aj na tom, ze moze prist ku vam domov. Ale pes potrebuje v ramci vycviku aj cudzie prostredie, ine vnemy, socializaciu - aby sa vedel sustredit aj vonku, kde ma vela podnetov a aby si zvykol aj na inych ludi a psov.
Podla mna nie je idealne, aby ste psa dali na vycvik sameho, lebo vycvik by mal byt aj o tom, aby ste sa so psikom aj vy naucili pracovat, je to dlhodoby proces. Zaroven to, co skusate vy - forma trestov uz nie je velmi pouzivane ani efektivne. Moderny vycvik je zalozeny skor na forme pozitivnej motivacie, odmenovani a budovani vztahu medzi panom a psom.
Psik ide do puberty a s tym je spojeny vzdor, vyzadovanie si pozornosti, skusa posuvat hranice, buduje si svoju osobnost podobne ako je to u ludi. S tym ale treba pocitat uz na zaciatku a nie hned pri prvom probleme rozmyslat, ako sa ho zbavit. Ak ho izolujete do voliery, vsetky negativne prejavy sa este viac zosilnia, bude este viac stekat.

betulinka1
17. sep 2022

@muffynkaa najprv som myslela, ze meni zuby a vsetko hryzie ale potom som si uvedomila, ze to je terier. Niektori su fakt agresívny. Kontaktuj chovateľsku stanicu. Treba za popytat na povahu otca a matky. Sestrina teriérka bola do 6 rokov v pohode a potom jej preplo. Ani ostrihat, ani ocesat, strihanie nechtov bol boj na zivot a na smrt. Akoze to keby si videla 🙈🙈🙈 tak by clovek povedal, ze pes nikdy nebol socializovaný. K detom?? To vobec ani moj maly k nej nesiel. Cize na tvojom mieste by som realne zvážila predaj. Kym je stena. Zobrala by som menej náročného psa.

natalka2548
17. sep 2022

Ahoj, toto správanie je normálne, neviem akého psíka ste mali predtým no BOC sú najbláznivejšie šteňatá, psík z toho vyrastie, je to náročné plemeno ktoré treba vyštaviť psychicky aj fyzicky. 4 mesačný psík je ešte moc malý a pobláznený, treba sa mu venovať, neboj sa ono ho veľa veci prejde aj samého časom, teraz je zvedavý a všetko spoznáva učí sa čo môže a čo nie, ale hryzenie samozrejme odnaučiť treba a psíka odmeňovať za dobré správanie, neviem presne ako sa tá agresivita prejavuje no borderky vo všeobecnosti niesu agresívne plemená, takže si myslím že o nejaký útok či agresivitu v tomto prípade nejde. Hryzenie u šteniat u akéhokoľvek plemena je prirodzené, pes tým spoznáva svet a je to pre ňho hra, možno si pýta pozornosť, skús sa s ním 20 minút denne hrať pretahovat sa s nejakým lanom napr. taktiež môže v 4 mesiaci prezubovať preto viac hryzie. Aj že sa začal báť ľudí a áut je normálne má také obdobie. Toto správanie sa určite dá riešiť aj doma, odporúčam ti si prečítať nejaké články či pozrieť videa o výchove psa. Štekanie sa dá taktiež pekne odnaučiť. Správanie ktoré opisuješ je normálne no ak si naozaj myslíš že psík náhle zmenil zo dňa na deň správanie že začal štekať kusať skús navštíviť veterinára či ho niečo nebolí. Tieto psíky sú veľmi inteligentné, čo ho naučíš už bude robiť stále a garantujem ti že keď vyrastie tak to bude super pes a taktiež do rodiny a ku bábätku lepšieho psa nenájdeš. S týmito psikmi sa dá pekne pracovať ale aj treba vedieť ako a sa im veľa venovať, hlavne psíka pri deťoch neodstrkovat ale hrat sa aj sním, ste pre ňho svorka rodina. A borderka je náročná ak jej neviete dať čo potrebuje bude trpieť je to škoda. Psík je akurát teraz vo veku kedy treba začať s výcvikom, všetko spoznáva, čo môže a nemôže ho musíte naučiť vy.