Ahojte baby, potrebujem radu... máme už 2 týždne šteniatko... ale aj keď sa snažíme naučiť nejakým tým hygienickým návikom veľmi nám to nejde... skoro každú pol hodinku ju púštame von na terasu.... máme skoro na každom rohu podložky pre potreby.... nemáte nejaké typy?
Plus máme problém, v noci nechce spávať a každú noc s ňou musí niekto sediet v obývačke.... prosím dajte nejaké typy ako na tieto problémy. Vďaka 🙂
A určite mu dať aj nejaké malé plyšové hračky,nech sa k tomu schúli a cíti to teplo,nejakú dečku...hygiene sa naučí,neboj.My máme tiež fenku,síce už má 6r.,ale ked bola malinká,naučila sa hygienickým návykom.Treba nato,len trpezlivosť...
@samik455 ja som robila pri šteniatku tak, že vždy ked som dala papať a napapal sa , tak som vzala na ruky a vyniesla von, potom sa naučil ale on bol šikovný čo sa hygieny týka, málokedy spravil mláčku alebo kôpku kade tade, dokonca chodil na jedno miesto ak sme neskôr nepostrethli že sa pýta von.
Ani ked veľmi veľmi potreboval a kňučkal mi na rukách tak nikdy nepustil až ked som ho položila na zem. Ale ak šiel sám, tak vtedy mu ušlo. Takže nepušťať na terasu ale vziať na ruky a odniesť na terasu. Trošku s ním ostať. A potom dnu.
Naučí sa, len fakt je ešte malinká.
@samik455 to znamená ze mate šteniatko od veku 2 týždňov? Nechápem čo za idiota dal preč od feny tak malé stena, ale to teraz nejdem riešiť.
Musíte počkať kým bude mať aspon tie dva mesiace. Hygienickým návykom, venceniu (a veľa veľa iným veciam) sa šteniatka učia aj od svojej mamy, v tomto to budete mat dosť ťažké.
Všeobecne psy sa učia tak ze najskôr sa naučí povel fuj alebo nesmieš. Pri curani vnútri treba psa pristihnut pri cine, dôrazne zvýšeným hlasom povedať fuj, pri náleze mlacky mu k nej strčiť ňufák a povedať fuj. Niekto vie pri slove fuj zároveň psa capnut novinami pripadne chnapnut rukou za krk (takto by ich vlastne kusla ich psia mama keď robia zle). Potrebu vykonanú vonku treba odmeniť pamlskom. Z šteniatkom sa treba prejsť, vypustiť na terasu nepomôže, ono ešte vôbec nechápe co tam ma samo robiť. Ak máte záhradu ideálne je ho vodiť na potrebu na jedno miesto, takto sa naučí chodiť iba tam a nebudete mať 💩po celej záhrade.
Keď v noci pisti spravte mu ohradku napríklad z krabice, dajte mu tam peliesok a majte ho pri posteli, keď bude pistat len rukou naciahnite a pohladkajte.
Ale treba naozaj rátať s tým ze je príliš malé, šteniatka sa dávajú preč od feny keď majú 2 mesiace, takže budete to mat trochu ťažké s takým drobcom
Mesačné šteniatko ešte nemá ani poriadne vyvinuté zvierače. Nevyhľadáva si ani miesto, kde spraví potrebu - jednoducho sa vyšpiní tam, kde to na neho príde. Zbytočne ho budeš za to trestať! Ono za to nemôže! Je to akoby si chcela polročné bábo odučiť od plienky! Naozaj malo byť takéto psíča ešte pri matke.
Viem že ja keď som učila stena , tak keď sa pocikalo niekde na podlahe , som zobrala noviny , namáčala do mocu , a navádzala ku dverám tým , že som mu dávala to nuchat , a priviedla ho tam kde boli noviny . Trvalo to asi tak 3 dni , potom nás už sám volal psík keď potreboval ísť na potrebu pri dverách . Noviny ktoré boli trocha od mocu , boli pri dverách aby sám sa lákal tam na to miesto kde už cíti svoju potrebu🙂 je to o tom ako sa veru naučí , a hlavne aj časy sú potrebné aby pes vydržal kým sa vrátite z prace . 🙂
Nám predali tiež malé šteniatko maltezaka. Ma odhadom od veterinárky 4-5tyzdnov. Sém tam sa mu podarí ísť na podložku ale viac je mimo. Ja nechávam tomu cad keďže je ešte maličký. Sme nevedeli že ma len toľko. Ten pan sa ich snažil asi rýchlo zbaviť. Ja mu dávam papať granulky vymocene vo vode lebo ich ešte nepohrizka. Stále sú vyžaduje pozornosť. Prvé ničí spával s nami lebo knuckal ale teraz už v plechu som u tam dala deky a hračku aleje hneď pri mne. No je ako moje druhé dieťa 😃. Keď nieje hore malý tak psík. A tej hygiene ho začnem viacej učiť o pár týždňov lebo teraz to nemá skoro žiadny význam.
Kristove rany. Toto som ani otvárať nemala.
Za prvé.
Stena je odobrané príliš skoro.
Za druhé, je to šteniatko. Čo ste čakali ?
Takto to bude ešte dlho.
My máme 5 mesačne a až teraz je taká, že nikde nenechá kaluže a pýta sa - a to som nonstop doma.
Sama doma bola len na hodinu či dve.
Jednoducho je to malý psík. Trvá to, kým sa naučí.
Nufakom do kaluze a bitkou akurát tak psa tyrate.
Pes si ani nepamäta, odkiaľ je tam tá kaluž.
Jednoducho je mláka na zemi a on za to dostane bitku.
Nespojí si to.
Zmysel to má, len keď ho pristihnete pri tom
Vtedy treba dať povel fuj, alebo nesmieš a pustiť ho von.
Keď spraví potrebu vonku tak treba ZAKAZDYM odmeniť pamlskom.
Prosím naštudujte si aj vhodne pamlsky pre psov.
Poprípade choďte na Facebook. Sú tam rôzne skupiny o výchove a výcviku
A klasický by ste mali stena v noci ignorovať.
Aj vo svorke ho vždy uzemnia , že má spat a nie sa hrať. Aj keď, takto malé šteniatko neviem ako to má mať.
My sme až v 9 týždňoch brali z chovnej stanice.
Naše stena malo rado vzdy také bunkre kde sa mohlo schovať a spat. Citila sa tak bezpečne.
Skúste mu niečo také vymyslieť, možno to na noc pomôže.
Plus ja tie hračky pre psi - plysaky asi nie. Ak ich v noci rozhryzie, tak je dosť možné že zožerie aj veľa tej výplne.
Ja som vzala nsho havka ako 6 tyzdnoveho domov iba na navstevu.
Na den a vecer prisli aj s fenou a dalsimi 2 surodencami po neho 😊
Vzala som ho potom este raz a veru,uz ostal u.mna.
Do bananovej skatule na chodbu sme dali seno,nato starsiu deku a moje stare tricko...mal taky pelech.
Tam som ho vzdy vecer ulozila,hladkala som ho,kym zaspal.
Okolo 1 v noci sa budil knuckal,to sme vysli na dvor,vycikal sa a dala som ho znova spat.
Chodila som ho pozerat castejsie,aby mu nic nechybalo,ak bol hore,vzala som ho na chvilocku na dvor,aby sa mohol vyprazdnit.
V byte nebol nikdy,len na chodbe a potom neskor ,ked bol väcsi,spaval sam uz v kotolni,neskor na dvore v bude....vsetko.pekne postupne.
Takemuto mali kemu steniatku sa treba venovat,a preto je dobre vziat ho domov v case,ked je niekto stale doma.aspon mesiac,dva...kym sa trosku adaptuje na nove prostredie,ludi a pod.
K nam este kamoska chodila s jeho mamou pravidel e na navstevy,aj ja som ho bravala k nim..
Boli to pekne casy.
14 rokov sme ho mali🐶🧡
To ešte bude na dlho s tými návykmi,keďže je to malinké šteniatko,musíte byť len trpezliví a vydržať....ináč mimochodom čím ho kŕmite?My máme 8 týždňové šteniatka a mama im občas ešte dá cucnúť mliečka,takže fakt nechápem,ako niekto môže tak skoro odobrať šteňa od matky.
my sme karhali ked spravilo potrebu inde ako na podlozku od nappy
@samik455 aká rasa? koľko týždňov má?