Dámy tie co ste viac za rovnosť prác a spravodlivého rozdelenia úloh v domácnosti, ale samozrejme s ohľadom na biologické hladisko (tazke veci, atd). Nepripadate si odsudzovane spoločnosťou? Ja som žena, ale nie som tazny kon a preto chcem, aby sa manžel podieľal rovnakým dielom na starostlivosti o deti a domácnosť (s ohľadom na pracovný čas). Lenze okolie to nejako nechápe a mňa hodnotia ako človeka co sa nedokáže postarať, kdezto oni sa dokazali alebo ich ženy sa dokázali. Ja si nemám chuť niečo dokazovať tým ze budem makať ako blbec, len preto aby som niekomu dokazala, ze to zvladnem. Preto si myslím, ze starostlivosť ma byt primerane rozdelená. Lenze pred svojím okolím sa za to cítim vinna, keďže už som povedala ako to berú oni. Nepripadate si ženy, ktoré to mate podobne ako mimozemšťania?
Áno, aj ja mam pocit, že priveľa ľudí ešte nedozrelo na 21. storočie. Áno, aj je som niekedy označovaná za Semetriku, ktorá týra svojho uboheho chlapa domácimi prácami. Áno, aj ja som lenivá, keď sa neviem sama postarať o všetko okolo domácnosti a dieťaťa.
Nechapu to a kritizuju to asi tie, co maju doma vadne kusy a pripada im normalne robit sluzku doma. Neries to, majte svoj rezim doma.
Odsudzovaná je možno prisilné slovo, ale hej, stretávam sa so spýtavými pohľadmi alebo s tým, že môjho priateľa začnú ľutovať, keď zistia, že sa tiež musí podieľať na chode domácnosti :D A ďalšia vec, čo ma vie pobaviť, keď mi staršie panie začnú dávať rady typu: "Toho sa drž, ktorý iný chlap by ti navaril", "To si váž, že podlahy umýva, to by nie každý chlap robil" ...
Takto... Ci v rodine alebo v spoločnosti sa vždy nájde niekto kto ti dá za pravdu ze domácnosť aj deti sú spoločné ale aj taký ktorí ti budu tvrdiť ze žena patrí za sporák 🙂. Je len na tebe ci si z ich reči budeš robiť ťažkú hlavu.
Môj ex bol z takej rodiny, mamka hyperaktívna, tri sestry ktoré jej pomáhali s domácnosťou a milosťpán ktorý rovnako ako otec nemusel nič iba sadnúť k teplej večeri. Keď sme spolu začali žiť tak som ho aj s jeho teóriou o ženských a muzskych prácach veľmi rýchlo zrusila, Sorry ale v paneláku sa drevo nerube ani zver na večeru neloví takže smola, keď niesu muzske práce budeš musieť robiť aj tie ženské. Tiež mi veľakrát "svokra" dohovarala, chválila sa ako sama vychovala 4 deti a domácnosť tip top načo som jej povedala ze to bola jej volba, ja sluzku nikomu robiť nebudem....
Ja k tomu pridám jeden otrepany
Stretnú sa Mara a Hana, debata, dôjde aj na deti.
Joj vieš, Marka, dcéra sa dobre vďaka. Zať navari, poupratuje, operie, aj o deti sa postará, ona ma čas aj na kaderníčku, aj na kozmetiku.
A co Jožko?
Joj, ten chudacisko, co ten si vzal. On vari, upratuje, perie a o deti sa stará a nevesta sa len po kadernickach, kozmetickách prevlaca.
Blízkym okolím sa necítim odsudzovaná. Ale zato spoločnosťou ako takou áno. Minimálne mám pocit, že spoločnosť je v tomto ešte za opicami. Už len na tých často používaných vetách typu "Muž žene doma pomáha" alebo naopak "Muž žene doma nepomáha". Už len tieto pre spoločnosť bežné vety mne zvýšia tlak, a zároveň mi ukazujú, že žiadna rovnoprávnosť tu (zatiaľ) proste nie je.
Mam to doma podobne. Moja svokra na mna pozera, ako na mimozemšťana, ze chcem od muža, aby sa tiež staral o domácnosť, resp. aby sme si rozdelili úlohy 50:50. Zial, ona je z generácie a z prostredia, kde zena robila absolútne všetko doma (a pritom aj pracovala). Minule sa ma dokonca pýtala, ze kde kupujem muzovi kosele, tak som jej vysvetlila, ze muz je uz dospely chlap a kupuje si oblečenie sam... a ked som muža poprosila, nech vymení dieťaťu plienku, to bol tiež pre ňu absolutny šok. Ale ja proste nechcem prežiť život ako jediný otrok domácnosti a muž bude s pivom pri telke. Zatial sa nesťažoval, tak hádam mu takýto stav tiež vyhovuje 😁
A preco ta trapi, ako to vidia ini? Ja tiez nedriem ako blb, nesadim, nezavaram, dokonca ani nevarim, nestrikujem, nesijem... A co? Som spokojna? Som. Ostatnych neriesim, je mi jedno, co hovoria a tiez, ako ziju.
A preco toto s niekym inym ako so svojim manzelom riesis?
Keď som sa vrátila na Slovensko bývať prvé roky som práčku a umývačku riadu nevedela zapnúť, potom som sa už pýtala a zapamätala si to.
Môj manžel vie spraviť všetko, aj okná umýva, pravidelne dá prať, ja rada vešiam pradlo, zase ja zehlim, on nie. Pravidelne wc umyva, ja nie, umýva kúpeľňu, to aj ja spravím.
Do varenia moc nie je, zato je rád pri mne a pomáha mi v kuchyni.
Mne veľmi pomáha a to som sa ja naučila pri ňom upratovať. Spolu vždy prezliekame posteľné pradlo, a chodíme nakupovať. On vie čo presne do domácnosti chýba, aj čo sa týka korenia... všetko zapíše na papier, ten odfotí a tak nakupuje, alebo si to píše do poznamok v mobile ✨⭐✨🌟
@zoro9836 viem, ze mna sa nepytas, ale ja s takymito vecami pomaham, mna proste tesi, ze veci robime spolu. Nedelime to, ze toto je vyslovene zenska a toto muzska praca, je to praca, vdaka ktorej funguje nasa domacnost. Potom nema ani jeden z nas pocit, ze robi viac, ze je zneuzivany.
... a nemyslím si, že je riešenie vykašlať sa na okolie. Teda... trápiť sa názorom okolia, či spoločnosti je blbosť. To mňa osobne vôbec netrápi. Hlavne, že ja a muž sme s fungovaním spokojní... ALE ...doslova zatvárať oči pred tým ako to tu na svk s "rovnosťou" v domácnostiach je, vedie akurát tak k tomu, že zostaneme zabednení v názore, že žena má byť slúžkou 😒 Podľa mňa o tom hovoriť treba, a nie to zmiesť zo stola s konštatovaním, že kašli na okolie.... 😉
zatial robim viac ako priatel co sa tyka domacnosti a okolo domu ( zahrada, dvor ), pretoze som zena v domacnosti. Ale ked budeme mat deti a zacnem znovu chodit do prace, tak vtedy to bude 50:50.
Nerieš, čo si myslia ostatní. Drvivá väčšina ľudí čo potrebuje rozoberať život niekoho iného to robí len preto, že sami nie sú vysporiadaní so svojim životom. Napr. ženy, ktoré si nevedia spraviť poriadok v takýchto veciach.