Ste poverčiví?

andreatytler
3. nov 2020

Len tak zo zaujimavosti tato otazka... Ak ste povercivi, ktorym poveram verite a riadite sa nimi?
Ja som poverciva ale neprezivam to. Skor to beriem ako zabavu.
U nas sa napriklad na 1. januara neje nic co malo perie lebo nam stastie na cely rok uleti. Alebo verim ze to co sa mi sniva v prvu noc v novom dome sa splni. A ked mam pupak na jazyku, tak ma niekto ohovara. Tiez sa snazim necakat na vodu kym zovrie v hrnci lebo z toho ma ide slak trafit ako dlho to vzdy trva. A tiez verim ze "Ako na novy rok, tak po cely rok" a velmi sa snazim sa s muzom nepohadat v ten den.

lalenka33
3. nov 2020

Jem iba kuracie mäso čiže ho jem aj 1.1. ,keď ide čierna mačka cez cestu, tak verím,že proste niekam ide 😂

gelifil
4. nov 2020

co to s tou vodou?

evamea
4. nov 2020

Ako na nový rok, tak po celý rok. To je všetko z mojej poverčivosti. Celý život som mala menštruáciu 1.1., ani neviem, ako to je možné, ale vždy mi to tak vyšlo. Minulý rok som prvýkrát nemala mať, tak sme sa smiali, že ostanem asi tehotná, veď po celý rok bez menzesu. A ja som naozaj bez neho ostala. 😄
Ale tak, povedzme si pravdu, nový rok s tým nič nemal. 😅

natuska87
4. nov 2020
andreatytler
autor
4. nov 2020

@gelifil To mam asi z anglickeho porekadla Watched pot never boils. Proste ked clovek caka pri sporaku na to aby voda v kanvici zacala vriet tak to trva celu vecnost.

janetinka27
4. nov 2020

@andreatytler nie som poverciva. ale stretavam sa stale s tym, najcastejsie klopanie na drevo,ked si udriem laket - niekto pride, cierna macka, take klasiky

gabrielkaa
4. nov 2020

@andreatytler u nás sa 1.1 ani hydina ani ryby (aby šťastie neodplavalo) 🙂. Som povercivá. Ale čierne mačky mi nevedia. Celkovo mačky mi nevadia, akúkoľvek farbu majú. Ja som sa nad tým nejako nezamyslala, moja stará mama robila všetko automaticky tak aby to bolo všetko “ok” 🙂. A na veľké kresťanské sviatky obzvlášť

cervenaruza123
4. nov 2020

@andreatytler Ja v principe poverciva nie som, ale uznavam, ze niektore povery maju (alebo mali v minulosti) svoj prakticky vyznam, takze ak ten zmysel vidim, dodrziavam to nie z dovodu povery, ale z praktickych dovodov. Na druhej strane rozne zvyky a tradicie rada dodrziavam. Nie z povercivosti, ale paci sa mi dodrziavat po generacie rozne zvyky a myslim, ze su aj pre cloveka dolezite, aby kazda udalost mala nejaku formu, ktora mu pripomenie co sa deje a aby sa citil bezpecne v tom, co pozna a co sa opakuje pravidelne. Rozne pravidelne ritualy maju casto svoj upokojujuci vyznam.
Svokra napriklad je velmi poverciva. Obcas ju aj niektori vysmeju, ale tak snazime sa s muzom prisposobit sa a nedavat najavo, ze si myslime o tom svoje. Ked su povery pre nu dolezite, lebo ma pocit, ze ma vtedy veci pod kontrolou aspon nejakym sposobom, preco by sme ju mali stresovat a naschval si podavat ruky cez prah a podobne.

andreatytler
autor
4. nov 2020

@evamea No vidis ako to presne sadlo... a potom ze never poveram🙂

andreatytler
autor
4. nov 2020

@janetinka27 Na to klopanie na drevo som zabudla... to aj ja stale si klopem na celo.🙂

andreatytler
autor
4. nov 2020

@gabrielkaa Aha... to s tou rybou na novy rok som nevedela... My mame vzdy ten najlepsi a najdrahsi steak, takze dufam ze kravicky mi to stastie neodnesu.🙂
Na cierne macky neverim lebo iba raz mi taka prebehla cez cestu a to ked som isla na maturitu, ale zmaturovala som na ciste jednotky. Asi mi skor priniesla stastie, nez smolu.
Aj teraz mame ciernu macku.

andreatytler
autor
4. nov 2020

@cervenaruza123 Presne tak, aj mne sa paci dodrziavat urcite zvyky.. ono to spravi ten den zaujimavejsim a tak nejak si clovek vzdy pripomenie stare dobre casy a ludi ktory uz nie su s nami.
Mala som kolegynu, ktora nechodila do prace ked bol piatok 13. a ani deti nepustila do skoly. Najskor mi to bolo cudne ale po case som uz neriesila. Moje klopanie na celo sa tiez moze zdat niekomu prinajmensom cudne.

gabrielkaa
4. nov 2020

@andreatytler moji starki robili take solene bravcove maso na novy rok.... ono uz to tu niekto povedal, ale vsetky tieto zvyky a tradice sa prenasali generaciami a ani sme nevedeli (teda aspon ja) ze preco to tak bolo....jablcko sa prekrajovalo na niekolko casti, pod vianocny obrus starka davala peniaze atd atd.. bolo toho viac. mne to vsetko v dnesnych casoch pripomina, ze v sebe nosime ( tymito zvykmi a tradiciami si to aj pripominame) aj kusok nasich starych otcov a mam...hoci uz su davno neni medzi nami.