Sťažnosť na operátora tiesňovej linky

24. nov 2022

Je prosím možné podať sťažnosť na operátora tiesňovej linky? Ak áno, kde je niečo také možné? Totiž už niekoľkýkrát sa mi stalo, že keď som volala záchranku tak som sa stretla s veľmi arogantným a neprofesionálnym prístupom. Ja sa snažím byť veľmi ústretová voči každému jednému zamestnancovi v každom povolaní, ak už potrebujem volať záchranku tak si dvakrát rozmyslím či to nie je banalita a dávam si pozor na to, aby som aj napriek stresu rozprávala čo najzrozumiteľnejšie.

Dnes som potrebovala volať záchranku partnerovi, po dobabranej operácii mu z čerstvej rany začala striekať krv a pán operátor mi hneď zo začiatku povedal že "my nemáme v sanitke chirurga, zájdite si na pohotovosť". Keď som mu vysvetlila že sa partner nedokáže pohnúť bez toho aby sa mu prúdom nespustila krv nanovo tak sa ma snažil druhýkrát odbiť slovami "no ja to tam nevidím ale ak by som to videl, možno by som vám ani sanitku neposielal". Nakoniec naveľa poslal výjazd, partnera v momente zošili a chirurg tam priamo na mieste sa neskutočne rozčuľoval že ide v hodine dvanástej a že kto mu to tak nešikovne zavrel. Čiže nie len že prvý chirurg si zle odviedol prácu, operátor svojou ľahostajnosťou mohol vážne ohroziť zdravotný stav partnera ak by som nebola priebojnejšia a toto sa mi nezdá v poriadku.

mogaa
24. nov 2022

v prvom rade si zbytočne ideš hnev ventilovať na niekom kto pacienta ani nevidel.....pochybili v nemocnici kde robili operáciu, to môžeš riešiť cez dohľad na zdrav.starostlivosťou......to že ti operátor poslal so záchrankou chirurga bola naozaj náhoda, lebo bežne chirurgovia so záchranármi nechodia....a ano trvácanie po operácii naozaj nie je bežne stav na záchranku....

autor
24. nov 2022

@mogaa neposlali chirurga, partnera zobrali do nemocnice a tam ho chirurg šil. Mrzí ma že som to napísala nezrozumiteľne. A je mi jasné že krvácanie po operácii nie je na sanitku, no to že operátor pacienta nevidel, opísala som mu intenzitu krvácania a napriek tomu nebol ochotný poslať záchranku, toto sa mi na tom celom nepáči. Chirurga bude riešiť partner zajtra na preveze

luccija
24. nov 2022

Chapem tvoje rozhorcenie, ale vlastne mal pravdu, ze chirurg v sanitke nebude.Preto Ti radil centralny prijem.Ja by som v takom pripade brala chlapa do auta a isla do nemocnice.Urcite sa mozes stazovat...za ako dlho prisla sanitka?

janinah
24. nov 2022

Len info..všetky tieto hovory sa nahrávaju.

autor
24. nov 2022

@luccija nemáme auto, aj keby sme mali, partner si nevedel sadnúť, preto ani taxík neprichádzal do úvahy. Na sanitku sme čakali nejakých 25 minút cca. Čo sa týka zdravotníkov v záchranke tak tí boli na jednotku, fakt milí ľudia ale to už máme dlhodobejšiu skúsenosť že sú to fakt empatickí milí ľudia ochotní pomáhať

mogaa
24. nov 2022

no operátor v prvom rade nie je lekár aby vedel zhodnotiť závažnosť stavu....takže je jasné že ide prioritne o stavy ako strata vedomia, podozrenie na infarkt či porážku, prípadne vážny úraz....to sú prípady pre zachranku...ostatné sa rieši cez pohotovosť....ani nevieš koľko výjazdov je zbytočných a potom si to "zlízne" ten operátor ´že zle vyhodnotil stav....ono veľa ľudí preháňa a operátor nemá ako vyhodnotiť čo naozaj ej a čo nie je v takom prípade akútne...pre niekoho je brutál krvácanie ak krv len presiakne cez obväz , pre iného je to až keď je človek v kaluži krvi....samozrejme sťažovať sa môžeš, ale pochybujem že ti to bude niečo platné....

autor
24. nov 2022

@mogaa tak ono keď ti chirurg povie že pacient prišiel v hodine dvanástej... Áno je to vtedy stav na záchranku. A presne preto, že operátor na diaľku nemôže zhodnotiť stav by mala byť snaha radšej sa uistiť ako zanedbať a spôsobiť problémy. Kedykde si sociálne slabí spoluobčania skočia v osadách do vlasov, prípadne bezdomovci vonku a vtedy nie je problém poslať výjazd. Ale keď si človek platí roky zdravotku, nevyužíva pn ani pri chorobe lebo nechce vyciciavať štát, keď taký človek potrebuje raz za život pomoc tak im je zaťažko. Nepáči sa mi to a preto sa chcem sťažovať

mogaa
24. nov 2022

veď sťažovať sa samozrejme môžeš.....ale v podstate ani nie je na čo, keďže nakoniec ten operátor sanitku poslal.....takže nakoniec vyhodnotil situáciu správne, aj keď na tvoje naliehanie....ale on po telefóne naozaj nemôže vedieť adekvátne zhodnotiť v takomto prípade či to je na výjazd alebo nie...a zase posielať zbytočne výjazd(aj ked nie vo vašom prípade) môže niekoho iného pri infarkte stáť život....lebo to je druhý pohľad na vec....ja chápem že ty sa na to pozeráš z uhlu čo si napísala, ale aj záchranári majú obmedzený počet personálu aj sanitiek, takže sa snažia redukovať počet výjazdov, lebo naozaj aj ten neopodstanený výjazd môže niekoho stáť život....

7lenka11
24. nov 2022

Kolegyna masivne krvacala pri potrate, volala si zachranku a narovinu jej povedali, ze kym k nej stihnu prist, tak sa aj sama dostane do nemocnice.. a tak aj bolo.. zohnala si odvoz a do nemocnice prisla skor ako sanitka k nej.. chapem tvoje rozhorcenie, ale namiesto telefonatu a rozculovania by som robila vsetko preto, aby som muza co najskor dostala na pohotovost.. po mna raz prisla zachranka s podozrenim na tazky Covid (v prvej vlne, ked sa o Covide vela nevedelo) a poviem ti, ze zachranka mi nijako nepomohla.. bol to mlady chalan, bez skafandra a akychkolvek ochrannych prvkov, previezli ma do nemocnice a to bolo vsetko... cize urobili len to, co mohol urobit aj moj muz, sused alebo hocikto z rodiny

nafka0483
24. nov 2022

@mogaa Operator je zachranar ;)

autor
24. nov 2022

@7lenka11 to je to že keby sme mali akýkoľvek iný odvoz tak to riešime rovno tak, ale nemali sme. Mali sme buď možnosť ísť mhdčkou na najbližšiu pohotovosť, kde kým by sme sa dostali, partner by bol zaliaty krvou keďže každý krok mu spustil fontánku krvi. Alebo sme mohli ešte skúsiť volať taxík, do ktorého by si aj tak nebol vedel ľahnúť a tým pádom by sme sa akurát obrali o čas. Bohužiaľ bol operovaný na mieste, ktoré mu nedovoľuje sedieť. Ja rozumiem aj tomu že záchranári nie sú niekde nasačkovaní v skrini ako zimné svetre a že ich je obmedzený počet, no rada by som bola aspoň za profesionálny prístup k pacientovi ktorého na diaľku nevidím a teda je v mojom záujme zabezpečiť že jeho zdravotný stav neprepukne v kritický. Vravím, sanitku sme potrebovali lebo nebola iná možnosť a nepáči sa mi, že ak by som nebola priebojnejšia partner mohol kľudne vykrvácať.

Odhliadnuc od toho všetkého, v diskusii som sa pýtala kde sa dá podať taká sťažnosť, na internete sa neviem dohľadať

mogaa
24. nov 2022

@nafka0483 nie všade, dokonca nemusí mať ani zdravotné vzdelanie...myslím, že musia mať absolvovaný nejaký kurz a musia vedieť veľmi dobre trasy...kolegynina známa to robila, viem že sa zaúčala dosť dlho a popri tom si robila nejaký špeciálny kurz....

7lenka11
24. nov 2022

Ja chapem tvoj postoj. Len zial nase zdravotnictvo je v takom stave, v akom je a zachranari musia naozaj silno uvazovat, kam pojde vyjazd a kam nie. Zial, kapacitne je to naozaj slabota a ani oni za to nemozu.
Pokial ide o operatora, hovor by mal byt nahraty. Skus Urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou.. Mozno ta sami presneruju inam.

veronikaszabova
24. nov 2022

Radsej by som volala nejakeho kamarata, suseda, rodinu..ako cakala na zachranku - cakali ste 25min, to uz by ste boli aj autom na pohotovosti.

autor
24. nov 2022

@veronikaszabova prosím čítaj vyššie. Možnosť ísť autom neexistovala

oskorusa
24. nov 2022

Nech sa páči. Podnet@155.sk

autor
24. nov 2022

@oskorusa ďakujem 🙂

horislava
24. nov 2022

Takéhoto nechajú s prepáčením zdochnut a k cigáňom chodia minimálne každý deň MINIMALNE!!! vidím to na vlastné oči. Sťažovať sa podať sťažnosť určite to nenechať tak hovada dakto nebude mať šťastie a nechajú ho umrieť....

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilope
24. nov 2022

@luscious aj mňa to zaujalo.

nafka0483
24. nov 2022

@mogaa Cosiii ved operator je prvy kto dava prvu pomoc - naviguje volajuceho. Je to tazsie, to sa mi nezda ze by to mohol robit hocikto.
A co ma operator s trasami? Hovor moze prebrat ktorykolvek operator na Slovensku tak ma vediet vsetky "trasy"??

bloger
24. nov 2022

Tak určite podľa mňa operátor pochybil. Pri masívnom krvácaní treba poslať záchranku.

autor
24. nov 2022

@luscious volala som pred vyše 10 rokmi keď som bola s kamošmi na vianočných trhoch a nejaká partia to prehnala. chlapci si rozbili hlavy o betónový kvetináč a nikto sa ani len nepristavil. Volala som pred rokmi k sebe keď som zvracala krv. Volala som tiež už pred nejakými pár rokmi keď si kamarát zaťal sekerou do prsta keď mu pri záprahu zleteli okuliare a trafil vedľa. Vravím nevolávam často a na banality, ale keď už musím volať ten zážitok si zapamätám.

akriakova
24. nov 2022

Toto poznám... Pri prvej dcére som dostala v 7 mesiaci tehotenstva žlčníkovy záchvat, vlastne som ani nevedela čo je to. Neskutočna bolesť, nevedela som hovoriť... Volali mi sanitku a pani na dispečingu si ma vypýtala k telefónu, opýtala sa či mám ešte bolesti,kde to boli a bla bla a odbila má s tým,že keď vladzem rozprávať vpohode dôjdem na pohotovosť... Podotýkam bývali sme cca 45 min od najbližšej nemocnice,šofér žiadny a taxík by bol veľmi drahy..

katus226
24. nov 2022

Tiez mame vselijake skúsenosti, k rodicom nam skoro nikdy neposlali sanitku (my byvame 60km od nich), ani ked to bolo ozaj urgentne. Navela po 2 hodinach. Aspon k dcerke nam chvalabohu zatiaľ vzdy poslali, ked bolo treba, tam sa asi boja pri malickych detoch.

juliasb
24. nov 2022

Ja mam muža záchranára a dosť sa teda čudujem. Myslím, že ty si ten prípad 1 zo 100 a v 99 prípadoch je to presne naopak. Ľudia si zavolajú sanitku pre hocijakú chobotinu, operátor im ju pošle a manžel polovicu svojho pracovného času rieši úplne blbosti (dospelý chlap príliš dlho štikútal a zavolal si preto sanitku, druhý chlap išiel odpadnut od zúfalstva, že mu skapal pes a tak si zavolal sanitku, babičke sa nechce ráno vstávať a čakať u lekára tak si zavolá sanitku o polnoci a zoberú ju rovno, dieťa má teplotu 37.8 a zavolajú sanitku, dieťa má kliešťa a zavolajú sanitku, muža boli brucho už týždeň ale zavolá si sanitku o tretej ráno miesto toho aby šiel cez deň, ďalší muž si napchal záchodovu kefu do zadku a nevedel ju vybrať....) no a potom keď dostane niekto infarkt, všetci všade píšu, že sanitka meškala pol hodiny. No možnože práve vyťahovali zachodovu kefu zo zadku no...

autor
24. nov 2022

@juliasb no to je presne toto, vo sne by ma nenapadlo volať sanitku len tak že mi je zle lebo nechcem zahlcovať linku a otravovať pri ozaj dôležitej robote. Raz za uhorský rok potrebujeme naozaj pomoc a snažia sa ťa odbiť, preto ma to tak hnevá. ľuďom, ktorí nevedia čo so sebou sa preplácajú zbytočné výjazdy a tu ozaj môže pacient vykrvácať a stretne sa s neochotou

loyda
24. nov 2022

Moja skúsenosť. Dcéra mala 2,5 roka, boli sme u mojich rodičov (jedno šťastie). Z ničoho nič som začala zvracať, neskutočne ma rozbolelo brucho. Po 2 hodinách mi mamka volala záchranku, operátor tiež povedal, že asi črevná chrípka a to prejde. Až keď mama vravela, že mám malé dieťa a nie som schopná odísť z wc, tak povedal, že pošle sanitku bez lekára, ze mi pichnúť infúziu. Nakoniec ma brali na príjem a rovno na sálu - slepé črevo. Ale záchranárka bola presvedčená, že je to gynekologické a slepé črevo objavili až na svoje brucha. Takže rovnako, keby mama nenaliehala, neprišli by. Ale mňa by ani nenapadlo sťažovať sa.

jane1987
24. nov 2022

@mogaa vsade! Operator je vzdy vystudovany zachranar alebo sestra so specializaciou.

moni73
24. nov 2022

Operator ma telefonat posudit. Musi to byt neskutocne tazke, ale je nemyslitelne, aby clovek co raz, dvakrat za zivot vola sanitku v odovodnenom pripade, tuto nedostal. Viem, ze vo svedsku snad 10 rokov dozadu riesili neopodstatnene vyjazdy a ze je potrebne ich zredukovat. Chvilu na to im umrela na zadusenie mlada zena, s ktorou "dychali", ze panicky atak. Bohuzial, v tejto oblasti asi treba pocitat s blbcami, ktori volaju sanitku kvoli sopliku, nemoze to ale byt na ukor ostatnych.