Dobrý večer. chcel by som sa opýtať, aký máte názor na Slovenskú hymnu v kostoloch. Mala by sa hrať alebo spievať pri štátnych sviatkoch alebo aj v nedele?
to čo je za blbosť? V kostole sa spieva buď pápežská hymna, alebo slovenská hymna pre chrám. Z akého dôvodu by sa mala spievať štátna hymna?
v kostole sa hra hymna ale papezska plus nasa kvazi cirkevna tj V sedmobreznom kruhu Rima to je papezska a slovenska cirkevna B oze cos racil slovenskemu ludu
Pápežska a Slovenska cirkevná sú krásne, tie úplne stačia. Milujem keď sa toto spieva u nás, ľudia na okne hrdlo ...mám zimomriavky
@erik757hd u nas na slovensku je (nazvime ich) svetsky a cirkevny zivot oddeleny.
Previazany je az v osobach jednotlivych ludi a je len na nich a ich rozhodnuti, nakolko ho previazany mat chcu. Ich slobodna vola.
(To, ze si clenovia rodiny zvyknu niekde druhym clenom do toho hovorit, je uz sukromna zalezitost rodiny. Neriesi to ani stat, ani cirkev.)
A pokial viem, tak pri vyznamnych cirkevnych sviatkoch sa na pracovisku hromadne nemodlime, ani ti, co im pracovna doba pripadne na nedelu, nezacinaju pracu hromadnou modlitbou.
Za akym ucelom by sa teda mala hrat hymna v kostoloch?
Zbytocne by sa tym narusila aktualna rovnovaha.
@cecilia29 u svokrovcov mavaju v kostole slovensku aj madarsku svatu omsu, byvaju v okrese zlate moravce.a tam obcas byva madarska hymna po sv. omsi, ale vraj madari maju hymnu s nabozenskym textom,neviem,nerozumiem po madarsky
@erik757hd máme slovensku hymnu pre chrám....Boze,cos racil...a slová sú nádherné,takže nevidím dôvod
Kostoly navštevujem len ako turista, ale viem že v Šuranoch sa stala tragédia kvôli hymne. Je tam aj pamätná tabuľa. Že sa tam kvôli tomu aj strielalo:
"Na Vianoce Slováci pri polnočnej omši odignorovali spev maďarskej hymny, ale zaspievali pieseň Hej, Slováci, ku ktorej sa pripojil celý kostol. Na to údajne zareagovali miestni maďaróni privolaním žandárskej hliadky, ktorá rozohnala dav streľbou do vzduchu."
@janetinka27 presne tak, u nás na juhu na maďarských omšiach občas na konci zaznie maďarská hymna, napr na Nový rok. Je to krásne, ma to náboženský text, v podstate je to modlitba k Bohu, aby ochraňoval a požehnal Maďarov. Ale keby ten text nebol taký, tak by bolo podľa mna dosť od veci, aby nejaká štátna hymna odznela v kostole.
@janetinka27 aj som rozmýšľala 😁
Nebojte sa, ešte dve generácie a budete sa modliť k Alláhovi 😀 potom bude hymna islámu.
Nechcem šíriť obavy a strach... Len to tak vyzerá lebo žiadne náboženstvo sa tak násilne nepretláča do sveta ako hento. Aby ste ešte nespievali nejakú afgánsku hymnu nakoniec v tom kostole... Ale aby sme moc neodbáčali niekedy tam hymna pasuje. Nie práve na bohoslužbu ale v tých väčších kostoloch ako korunovačný v BA, alebo tie v KE a BJ robia sa tam aj rôzne hudobné slávnosti a iné a tam hymna zaznie.
autorka myslela štátnu hymnu? Nevidím dôvod, prečo by sa mala hrať v kostoloch. Náboženstvo a štát to sú 2 rozdielne veci.
Ano štátna hymna v kostole.
Ale ved na statne sviatky (SNP, ustava...) ani omša neni 🤦♀️ na Novy rok je, ale to sa neberie ako sviatok vzniku Slovenskej republiky (1993), ale ako sviatok Bohorodicky. To zas niekto zalozil otazku odveci, aby sa ludia hadali??
@janetinka27 Viem, ze madarska hymna zacina Boze, zehnaj Madarsko, ale dalsi text neviem, idem sa dovzdelat na googli 😄
nasa hymna sa do kostola nehodi, nema v texte nic o Bohu ani o krestanstve. sv. omse sa slavia kazdy den a da sa kazen inspirovat aj prave prebiehajucim sviatkom, ale spievat hymnu si neviem predstavit.
ako som pisala vyssie, tak u svokrovcov sa niekedy spieva madarska hymna a kedze ide o zmiesanu oblast, tak to moze u niekoho vzbudzovat vasne. a aj vzbudzuje.
Práve to že neviem či u slovákov sa to používa ale maďari majú zvyk v kostole hrať hynnu ale neviem či je to práve bohoslužba. V kostoloch zvyknú byť semtam aj iné akcie.
Nemusia sa ľudia hádať. Veď nech sa pýta čo chce.
ešte som nepočula v našom kostole hrať štátnu hymnu... 🙄