Ahojte, mám psíka má 15,5 roka. Za posledné 4 roky sa mu stav zhoršil, no za posledny rok rapídne. Uvediem na pravú mieru: pred štyroma rokmi hnačkoval a zvracal, za týždeň tohto stavu schudol polovicu svojej váhy (je to maltezák, mal 8kg od vtedy má len 4kg) vet nám povedal že on už nepriberie, našli mu vtedy totiž nádor v okoli žalúdka (zrejme preto to zvracanie). Dvaja veterinári nezávisle od seba skonštatovali, že má pred sebou maximalne tak mesiac. Prešli 4 roky. Psík bol primerane veku čulý, jedol vtedy kašovitú stravu niekoľko krát denne po menších dávkach aby to v sebe udržal. Stav prešiel, prešlo zvracanie, prešli hnačky po prispôsobení stravy a žil si ďalej.
Problém je až teraz posledné mesiace. Oslepol a ohluchol, točí sa v kruhu, vráža do stien/ vecí. Okrem toho je strasne chudý, od toho stavu s nádorom nedokáže pribrať, povedal nám to aj vet že on už jednoducho neprieberie, je naňho ale desivý pohľad. Vyzerá doslova ako týraný pes :( Okrem popísaného stavu je “ok” chcem tým povedať že má záujem o jedlo, pije. Zenepokojuje ma ale to točenie do kruhu. Hodiny sa dokáže točiť v kruhu na jednom mieste bez prestávky. Neviem skonštatovať či sa tým trápi alebo je to “v poriadku” skrz tú slepotu. Napadá ma aj starecka demencia. Nemáte niekto skúsenosť? Mne osobne nepríde že sa trapi keď chce normálne žrať a piť. Ako postupovať? Nechcem ho dávať uspať, urobila by som to LEN za tých okolnosti že mu to ma pomôcť zbaviť sa trapenia preto sa pýtam tu, ja sa na tento stav určite nepozerám triezvo.
Ďakujem za dočitanie až sem
Dala by som ho uspať, slepý, hluchý, naráža do stien, trápi sa. Toto už nie je zivot
15 a pol roka sa dozil krasny vek....cudziemu by som poradila hned dat uspat, ked si predstavim seba v takej situacii tak by som velmi vahala....vobec sa nedivim ze mas dilemu. Rozum vravi jasne, netrapit ho dlhsie ale teda city....:/
Rozlúčila by som sa s ním a dala ho uspať. Trápenie pre psíka je toto a aj pre vás. Treba si pamätať tie krásne chvíle. Vek ma krásny, smútiť budete tak ci tak.
Týmto všetkým popisanym sme si presli, až na ten nador. Ano, podľa mna to bola demencia, ale povedali sme si, že kým jej chuti jest, nechame ju zit. To s tým vychudnutim, tiež bola taká, naša veterinárna povedala, že je to starobou, keď som ju ku koncu brala k inému vetovi (to už s nou bolo zle), tak povedal, že sa to dalo v pohode riesit kortikosteroidmi, aby nabrala, že sme to zanedbali. Jej došli zrazu bolesti, plakala, tak sme vedeli, že keď už to veterinár nevie potlačiť, že je čas na utratenie. Mala 16 rokov a 2 mesiace. Utrácali sme aj druhého psíka kvôli zdravotným dôvodom a aj keď to vyznie šialene, spoznas, keď je ten správny čas, ten psik ti to “naznačí” a vdaka tomu s tým aj budeš absolútne uzrejmena.
Toto je už len trápenie
Sama som tým prešla tento rok, rozhodnutie som odkladá dlho. Bola som rozhodnutá zavolať na veterinu ohľadom eutanázie, ale nakoniec som to slovo nevedela ani len vysloviť. Celá rodina sme plakali k kto prišlo, ani len jeho hračky som dlho nedokázala vyhodiť keď už sme nebol. Prosím ťa nenechaj ho ďalej sa trápiť
@marca12 práve nemá bolesti, neskuvina, neplače, neboli ho nič preto neviem čo robiť
Psíkov milujem a viem, aké to je ťažké rozhodnutie. Našu sme dali minulý rok uspinkať, mala 15,5 roka. Pri stave, ktorý opisuješ, by som sa s ním rozlúčila a dopriala mu už koniec.
@marca12 tak sama autorka pise, ze “vyzera ako týraný pes” tak myslim, ze uz lepsi dôkaz o tom, ze sa psik trápi, nedostane. Je hluchý, predpokladam, ze ani skuvinat nebude, kedze nepočuje odozvu, tak to skusat nebude.
Pocula som od jedneho veterinára, ze raz dostal psika v hroznom stave, ze ho to muselo nenormálne boliet a pani majiteľka sa vyjadrila, ze ani nepipol 😔
@ruxandra vet povedal nechať kým nedáva jasne najavo bolesti
Poloz si otázku, čo je to pre neho za život. .... Nebuď sebecka, uprednostni jeho pred sebou
Radila by som sa iba s veterinarom. Niektori by psov uspavali hned, aj ked “len” ochrnu. Ano, je hluchy, slepy, dementny, vsak ma na to vek. Ak by mi vet (idealne aj dvaja) povedali, ze nema bolesti, tak ja by som ho nedala dozit. Mozno za mesiac sa situacia zmeni, ale nebude to uz ziadna dilema.
Ja som toto zažívala tento rok v januári pes ma 13 rokov, ale posledné tri roky mal pankreatitídu, nádor, potom oslepol, ohluchol, začal sa točiť, pokým som mu vedela dávať lieky proti bolesti tak som ho nechala, ale keď prestal žrať a ani sa už nechcel venčiť, tak som vedela, že nadišiel ten deň a dala som ho uspať. Za desať dní som si zobrala ďalšieho psíka z toho istého útulku.
@ruxandra vyzerá ako týraný pes ešte rozviniem viac teda. Je chudý, preto som ho prirovnala k tyranemu, takýto chudý je od kedy mu našli nádor, od vtedy bol pri vet veľa krát a naposledy (cca 3 mesiace s5) sa robili aj krvné testy kde dopadli vzhľadom na vek ukážkovo, taktiež sa robil rtg a usg celého tela, všetko bolo ok. Na vzhľade mu nepredáva ani to, že sa nerád češe odjakživa a teda týmto ho trápiť už uricte nechcem. Čiže to ma pomotane, vyzerá to hrozne. Ostrihať ho nemôžem lebo má riedku srsť, spálili by ho slnko.
Tak potom ak to citis tak, ze napriek všetkému netrpí, este ho nejaky cas nechaj, vlastne pisala si, ze to tak povedal aj veterinár. Ja by som proste posluchala najviac jeho, on s tym ma najlepsie skusenosti, hoci mna by pohľad na takéhoto psika strasne bolel, a asi by som myslela na to, ci nie je cas to ukončiť a pripadne ho ušetriť nadchádzajúceho utrpenia. Ale tak, ty ho vidis kazdy den, vidis ako sa sprava a vnímaš to zrejme inak ako to my vidime z tvojho textu.
V kazdom pripade, držte sa, viem ake je tazke prichádzať o milované zvieratko 😔
Ved uz ma skoro 16,tak ide nanho jeho cas.Ale co ma zaraza ,Vam nevadilo ze grcia a hnackuje v dome? To aspon mal na to vyhradene miesto alebo to urobil vsade,ked to nanho doslo?
Otázku by som smerovala na veterinára. Oni vedia čo za tým môže byť. Mali sme 17 ročného ten už potreby vykonával kade tade, tiež narážal do veci, nepočul (ale netocil sa v kruhu) veterinár nám povedal ze normálna staroba, nič ho neboli len nevládze, zabúda atď ako starý človek 🤗 utratiť sme ho nedali. Zomrel na starobu keď mu dotlklo srdiečko.
Uspat treba psika, nas maltezacik mal tiez 15,5 roka uz ked sa zacne tocit dokruhu je zle tiez to robil posledne mesiace a nedalo sa na to pozerat revala som komplet tri dni ked odisiel, tiez bol slepy a hluchy ku koncu je to len trapenie aj pre neho
starecká demencia. Zažili sme podobné, pes mal 19,5 roka, akurát sa netočil do kruhu, ale občas sa "zasekol" niekde za gaučom a potom štekal, kým sme ho nevytiahli. Aj v noci. Spávala som s ním v obývačke, vstávala som k nemu, ako k dieťaťu. Bol už takmer slepý aj hluchý, mal horšie pečeňové aj obličkové parametre, posledný rok tiež postupne chudol.. Ku koncu sme ho už aj plienkovali. Nedali sme ho uspať, pretože nemal bolesti, jedol, pil, skrátka mal ešte vôľu žiť, aj keď to bolo náročné. Potom zrazu večer začal močiť krv, do rána sa to zmenilo na hnis a to už bol signál, že telo to vzdáva a išli sme na poslednú injekciu hneď ako otvorili veterinu. Je to ťažké rozhodnutie. Pre mňa bolo rozhodovacím kritérióm, či netrpí bolesťami a či chce žiť, nielen apaticky ležať. Náš pes bol aktívny do posledného dňa. Jemu sa stav zhoršil len posledný rok života. Ešte v 18 chodil so mnou na nordicwalking rýchlou chôdzou (ťahal ma na sedáku) 5 km denne. Držím palce nech správne rozhodnete. Ešte dodám, že posledný rok dostával denne karsivan a milgammu.
a ešte dočítala som poslednú vetu. Ostrihaj ho preboha. Môžeš ho natrieť opalovákom s vysokým faktorom, alebo mu spraviť nejaké provizórne tričko. To by majitelia naháčov s nimi nemohli von a oni sú priamo z Mexika, tam je iné slnko ako u nás.
Bozinku ja by som.sa o tomto neradils na modrom koníku, ušetris peniaze ale psovi ublížis. To či psík trpí ti povedia až ďalší veterinári ku kt pôjdeš na konzultáciu aj z jeho dokumentaciou. Veľa šťastia
Tak som sa radila s kamarátkou ktorá študuje veterinu (obaja jej rodičia sú vet, žije so zvieratami cely život) vravela mi v podtste to, čo tu zaznelo niekoľko krát. Hovorí, že ak sa točí v kruhu a naráža do veci tak je tam neurologicky problém a začal odchádzať mozog. Ďakujem vám za odpovede. So psikom sa rozlúčime a necháme ho odísť..
@zuzanaam nahač sa rodí s inou termoregulaciou a kožou ako dlhosrstý pes, tu nejde o nejaké tričko/ opalovak
@elmivelmi mna zas zaráža že práve to vás zaráža. Mali sme ho vyhodiť na ulicu lebo grcal v dome? Pýtal sa von na 💩 a ked sa pogrcal tak sme to upratali, nič tou grckou neroztavil, negrcal leptadlo. A taktiež neogrcal ani nábytok nakolko nevládal vyskočiť ani na posteľ ani na gauč či kreslo a keby aj, všetko sa dá upratať
Ja som si to prečítala mi prišlo úplne ľúto. To nie je život už sa veľmi trápi. Nech ho veterinár uspi. A môžeš ho potom pochovať. My sme tiež tak urobili malý sme tiež psa 14,5 rokov tiež oslepol a už sme videli že je zle tak sme ho dali uspať aby sa netrápil. Ja viem je to člen rodiny aj mi sme to tak brali ale ma sa trápiť tak radšej sme volili taký spôsob. Ja zvieratá zbožňujem aj na útulky prispievam a vždy je smutne ak sa to tak konči. Ale radšej tak ako by som sa na neho pozerala a nedokázala mu vôbec pomôcť. Držím veľmi 🙏aby si sa rozhodla správne.😢
@hladamematku neviem o akom šetrení peňazí hovoríš, potrebovala som reálne skúsenosti kto si prešiel podobným stavom. Nikdy sme na žiadnom z našich psov nešetrili
Ahoj, rozhodne by som ho nedávala uspávať na tvojom mieste. Prečo by mal ľudský mozog a ruky veterinára rozhodovať o živote tvojho psíka? Keď jeho srdiečko jedného dňa prestane biť, vtedy je ten čas, kedy má odísť. Nie vtedy, keď ľudský mozog vyhodnotí, že asi je teraz ten “správny” čas .. to, či prežíva trápenie nemáš ako ty a ani my vedieť, keď pekne papá, aj pije. Hluchota a slepota u starších psov je myslím normálna. Nevidím dôvod na eutanáziu. A verím aj tomu, že by ťa veľmi bolelo srdce, ak by si mu to spravila.
tak ale 4 roky to robil,to je dost nehygienicke.A uz nic s nim ved ma 16,je jeho cas dajte mu injekciu nech ho zbytocne netrapite
Srdce mi puká len ked to citam :( “vyzera ako týraný pes”, ohluchol, oslepol.. zvieratka svoje trápenia a bolesti dokazu velmi dobre skrývať, lebo oni maju v sebe akosi zakorenené, ze sa s tym musia vysporiadať sami. A hlavne, je to pes, nepride ti povedat, ze ma bolesti a trápi sa :(
Co ti na toto poradil veterinár? Nechat ho dožiť v takomto stave, ci uspať? Lebo asi by som dala na radu veterinára, on by mal vediet, co je pre psika v takomto stave najlepsie.