Starý psík - pach v dome

nikola81
6. jún 2023

Ahojte. Viete mi prosim poradit ako neutralizovat pach ktory mame doma zo psika? Ma 16 rokov, je uz starucka, ma svoj specificky pach, spava v obyvacke vo svojom pelechu. Pravidelne chodi do salona na strihanie, kupanie, celkovu hygienu. Aj ja ju okupem, mam aj sampon specialne od zverolekara na neutralizaciu pachu ale pomoze to vsetko na 2 dni. Ked pridem do domu z vonka je to smrad ako spotene stare ponozky. Skusala som aroma lampu, aj sviecky ale nepomaha to. Ked vetram a vonku prsi je to este horsie. Co je este ucinne. Chapem ze ona za to nemoze a respektujem to, len chcem aby sme my nemali neprijemny pocit ked ku nam niekto pride. Dakujem

syslik81
6. jún 2023

nepomoze nic-umele vone to mozu prekryt ale psovy uskodit ... vydrzali ste uz dlho- a ten rok dva co jej ostava este date ... mozno by trosku pomohol kryty pelech ale na ten si nemusi zvyknut ...

sundew
6. jún 2023

@nikola81 a umývate ju zo spodu ked pridete z vonku?

jan510
6. jún 2023

Nasa mala zapach ked mala zapal maternice ako 12 rocna. Ak nie je kastrovana. Treba ist k veterinarovi urobi sono. Nasa tiez strasne pachla a maternica plna hnisu

mamina7070
6. jún 2023

https://hg.eu/sk/vyrobky/hg-odstranovac-pachov dat skontrolovat zuby psikovi a kvapkat do pelecha aj na srst vonny olej (ja davam lemon dottera

nikola81
autor
6. jún 2023

@jan510 Nasa je kastrovana od 3 rokov

nikola81
autor
6. jún 2023

@sundew Jej smrdi koza, telo, doktor vravel ze je to uz vekom. Umyvam ju, aj labky aj spodok. Ide mi o to aby v dome nebol zapach. Ako ho neutralizovat.

mladena
6. jún 2023

nie je to náhodou aj z papuľky, odstraňovali ste zubný kameň? Inak si už asi nepomôžeš, veď robíš čo sa dá, samozrejme stravovanie hrá veľkú rolu v tom čo pes vylučuje a či to ovplyvňuje nejako jeho celkový pach. Nechcem robiť reklamu ale ja som nedávno objavila české granule lisované za studena Yoggies, ľutujem že som o nich skôr nevedela, majú kopec aj doplnkov ktoré obsahujú veľmi zdravé veci, tak ako Barf a nie sú extrudované ako bežné granule. Hrozne môjmu psovi chutia a kypí zdravím a peknou srsťou. Odporúčam ti pozrieť niečo pre seniorov.

barcinka13
6. jún 2023

@nikola81 ja by som skusila čističku vzduchu..iné ma nič nenapadá..

nikola81
autor
6. jún 2023

@mladena Ludsku stravu som jej nikdy nedavala, momentalne ma granulky Eukanuba senior, zubky je pravda maju uz svoje dobre roky za sebou a pachne jej velmi z papulky, davam jej ich aj cistit. Uz s nou nie je vela moznosti. Doktor uz neodporuca ziadne uspatie ani prispatie a viac menej on ju uz vnima tak, ze nadsluhuje a nech dostojne dozije

mladena
6. jún 2023

@nikola81 tak už jedine neutralizovať pelech tým spomínaným vonným olejom, napr. levanduľový psovi neprekáža a skôr ho ukľudňuje, už si inak asi nepomôžeš, je to ozaj starý psík.

dkethe
6. jún 2023

Ja som pre mojho pachnuceho plznuceho seniora uz pelech nemala. Dostal podlozku co sa dava na prebalovaci pult s vyvysenymi okrajmi, a usila som veela obliecok na to. Tie som obden menila, plus pouzivala prebalovacie podlozky. Podlozka sa dala vysprchovat, vyoctovat, ked si aj cvrkol.
A Cisticka vzduchu znie ako lepsi napad, nez vonne veci. Nezabudaj na to, ze pach nie je fiktivna vec, je to realna zlucenina na molekularnej urovni, a vy to dychate.

refly
6. jún 2023

@mamina7070 vela olejov je pre zvierata toxicka. Raz som citala story ako pani nevedela co ma od zlosti robit, lebo ze dala postrazit dve macky svojej matke, matka ich takto navonala dotterou a obidve macky sa priotravili a zdochli. Ak ma clovek zvierata, tak olej by sa nemal davat ani do difuzeru, lebo potom sa to vznasa do zvduchu a pada to na zvierata.

mandzula
6. jún 2023

Predpokladam, ze pelech pravidelne peries, to asi teda riesit netreba. My ma takehoto asi 13-rocneho (neviem presne, je to najduch) "smrada" a uz ho zacina byt riadne citit, hoci veterinarnu starostlivost ma top (odbery na zapaly, odcervenie, pravidelne cistene zuby, analne zlazy...). Pravidelne ho kupeme, perieme mu deky, no proste ten vek citit. Nas raz smrdel viac ako zvycajne, mal nejaku koznu chorobu, po vylieceni smrdi uz len starobou. Ono to mas ako so starymi ludmi - vacsinu z nich proste citit a aj ich domacnosti maju iny pach.
Ziadne vonave srajdy (ani prirodne) by som neskusala, neviem si predstavit, ze pre to zviera je to z dlhodobeho hladiska vhodne.
Fakt len vetrat, prat pelech, psa "servisovat" a dat pozor, aby nesiel do pelecha vlhky.

mamina7070
6. jún 2023

@refly ja som napisala konkretny olej lenon od dottera ten je aj na vnutorne pouzivanie tj kvapnes dve tri kvapky do vody a mozes pit takze urcite nie je toxicky
to su take story kto vie co im dala
ja davam do difuzera bezne a mame aj macku aj psa atd zjavne im pani dala nieco ine

colsami
6. jún 2023

90% tohto zapachu je kvoli vyhnivajucim zubom a masivnemu zubnemu kamenu, ak smrdi ked zacne dychcat, je to jasne... Ved musite vidiet ci v papulke ma biele zubky, alebo je tam katastrofa, velmi pravdepodobne to sposobuje prave toto. A ten smrad prerazi hocijaky zapach keby jej smrdela koza atd, toto byva zvacsa hlavny dovod.
A zo samponov skuste nejaky terapeuticky, napr Leniderm je vyborny.

mandzula
6. jún 2023

@mamina7070 to, ze nieco nie je toxicke pre cloveka, neznamena, ze to nemoze byt toxicke pre zviera - si zober napriklad cokoladu a kavu. Plus treba pocitat s tym, ze pes ma x-krat citlivejsi cuch ako clovek.

mandzula
6. jún 2023

Plus este jedna nasa skusenost - krmime prevazne masom, no ked sa niekde dostane ku granulam, smrdi fakt priserne.

mamina7070
6. jún 2023

@mandzula nie som blba roky sa staram o starych psikov na dozitie vykupenych z mnoziarni ktori u nas dozivaju (teraz mame jedneho co taha 17 rok u nas uz 5 rokov) predtym som mala Lariho minimaltezacika po 10 rokov v klietke prisiel k nam na dozitie davali mu mesiac dva dozival 6 rokov atd

ja sa riadim tymto cca
https://puraproduct.sk/aromaterapia-a-zvierata/

mandzula
6. jún 2023

@colsami vies co, my chodime na pravidelne ostranovanie kamena a aj tak mu nenormalne pachne z papulky, vetos mu dal aj nejake chlorofylove tablety a prd z toho.

mandzula
6. jún 2023

@mamina7070 ja nepisem, ze si blba, pisem len tolko, ze argument netoxicity pre cloveka v suvislosti so zvieratom nie je spravny.

rhodesian
6. jún 2023

Ten istý problém aj u nás, psík má 13r a neuveriteľný zápach, som na to citlivá. Pravidelne kupeme, pelech mu čistíme. Umývam podlahy niečím čo vonia, vo vysávači mam vonné guľôčky aby trošku prebili pach. Pravidelne vetranie a momentálne sa snažím mať na stole vždy kvietky (zrovna teraz pivonky, nádherne prevoňajú). Inak sa s tým už nedá veľa robiť, len vydržať.

jaga18
6. jún 2023

Chápem ťa, máme 14,5 ročného zlatého retrievera. To z neho len tak nevymyjeme. K tomu máva často zápal uši, no to tiež riadne smrdí. Inak je už hluchý, takmer slepý a kĺby už dosluhuju , aj na potrebu už dosť často nevládze či nestihne vybehnúť 🙈 Ale ešte sa stále dokáže tešiť zo života, to je hlavné

teleskop
6. jún 2023
teleskop
6. jún 2023

@jaga18

rebrambora
6. jún 2023

Nebude problem skôr v pelechu, kobercoch a podobne?

sednaja
6. jún 2023

@nikola81 Inak, dentálna hygiena u psíkov je možná aj bez narkózy. Náš veterinár chcel psíka uspať pri čistení zúbkov, aj čistení uší a v salóne to robia bez uspatia. Určite to nebolí, keď sa náš psík do salónu tak veľmi teší. Doteraz sme mali starých psíkov len vonku, takže sme pach neriešili, ani neviem povedať, či je to automatická súčasť starnutia psíka. Mám však skúsenosť s granulkami pre mačky. Mali sme sme jedny, ktoré im vééľmi chutili, krásne prosperovali, boli bezobilninové a bez prídavných látok, ale keď ráno o 4:00 h vykonali svoju potrebu, tak ten smrad bol zaručený budíček. Takže, nehovorím, že to pomôže, ale možno zmierni zápach aj výmena granulí. A ešte mi napadá, je to psík s vlasmi (teda nevypadáva mu srsť, je nutné ho strihať) alebo je to klasický plznúci pes? Pretože to som si všimla, že psy, ktoré sú plznúce, tak majú svoj špecifický pach tak či tak, predpokladám, že vekom sa to asi zlepšovať nebude.
Páči sa mi aj nápad od @dkethe . Samozrejme, ak zápach sála priamo zo psíka, pričom nemá žiadne zubné a kožné choroby a nebude to ani stravou, tak to prajem veľa síl. Každopádne by som sa obrátila ešte na nejaké fórum o psíčkaroch napr. na FB - predsalen sú špecializovaní na psie záležitosti.

nikola81
autor
6. jún 2023

@jaga18 Nasa je uz tiez hlucha a poloslepa, potrebu zatial vie pekne vonku robit, sem tam jej ujde, ale chodim s nou pravidelne. Dlhe prechadzky ona uz vobec, vyvenci sa a uteka naspat domov, vacsinou len spi. Obcas ma svetlu chvilku ked sa chce pohrat, ale len chvilu a hned si ide lahnut.

nikola81
autor
6. jún 2023

@sednaja Je to shi tzu, srst jej davam na kratko strihat stale, ten pach akoby isiel priamo z nej + z papulky, zubky uz nie su v dobrom stave, ale ani cistenie nepomoze. Granule ma myslim Eukanuba senior. Este sa poradim s doktorom ci sa s tym da nieco robit alebo uz to proste nechat tak

brankovamama
6. jún 2023

S ňou robíš, čo sa dá. Naša sa dožila 19 rokov a viem, že už ani umývať sa nechcela. Keď čistíš spodok aj labky. Teraz máme 9ročnú a má problémy s trávením. A keď jej to zlé obdobie prejde, nenormálny smrad ostane v byte. A ide to z jej pelechu. Takže ten vyutieram, sanytolom vystriekam, zase umyjem a je čisto. Ale máme taký pelech, ktorý staci pretrieť, lebo do práčky by som to nikdy nedávala. Nechcela som taký látkový pelech. Tak možno porieš aj pelech. Zápachu sa možno nezbavíš úplne, ale určite ho minimalizujes

lujza123
6. jún 2023

@nikola81 kúp si 100% levandulovy esenciálny olej, pár kvapiek do kybla s teplou vodou, v ňom namoč a vyzmychaj handričku ktorou psa utreš. Zbaví ho to pachu, mastnoty, je to svojim spôsobom aj repelent. Môžeš aj každý deň ju takouto trochu vlhkou handričkou po utierať.