Starostlivosť o muškáty a iné balkónové kvety

imanuel
15. feb 2014

Ahojte, pre tento rok som muškáty neobjednávala, množila som si sama, sú však ešte dosť jemnučké, také pahýľčeky. 😅 Ešte dohnojím, azda sa do mája pozbierajú. Chcela by som rozvinúť debatu, ktorá prinesie praktické rady a skúsenosti v pestovaní muškátov, prípadne aj iných balkónových kvetov. Prijala by som aj aktuálne fotky Vašich rastliniek... 😉 Samozrejme, nie pre vystatovanie sa, ktorá má krajšie, kritiku, ale pre vzájomné porovnanie, radu. 🙂

janinah
15. feb 2014

a ja zírám,že kto si vysadil muškáty do stlpcov 😀

anuska74
15. feb 2014

aj ja že aká nová moda. a máš ich pekné, podľa m%na potom už len hnojiť a budú krásne.

imanuel
autor
15. feb 2014

@janinah To mi najnovšie zle ukladá fotky PC, ale som to neopravovala, povedala som si, že nastavím "fotkovo nízku laťku" 😀 Ale tu možno vytvorím nový muškátový štýl... 😀 😀 😀
Trochu sa bojím tých vlastných, minulé roky som kupovala hotové krásne priesady cez časopis Záhradkár, hotové, zdravé, vo výborných cenách... Toto sa mi vidí risk.. 😅

imanuel
autor
15. feb 2014

@anuska74 Ďakujem za povzbudenie, skúsim pohnojiť NPK, pre začiatok, radila mi suseda..

maca_p
15. feb 2014

ja som bola vcera poliat tie moje od novembra. noooo neviem ci nieco prezije, na 75% suche, ale moc ma to netrapi, budu nam zateplovat barak, tak tuto sezonu mozem vynechat 😎

janinah
15. feb 2014

@imanuel ja už muškáty neprezimovávam ako kedysi,kupujem každú jar nové,držia sa na balkone celkom dobre,samovypestované som ešte nemala,ale ani nemám čas sa s tým babrať,ja som len taká priemerná záhradkárka,zato môj otec ten je ozaj "kvetinkár" celým srdcom...

maca_p
15. feb 2014

@janinah ja som minulu sezonu dopestovala prvy raz z predminulej. moj nazor je, ze za usetrenych aj 30 eur to stoji. len na cinziaku je to v zime neskladne. 😢

imanuel
autor
15. feb 2014

@janinah Tiež nie som nejaká véľka záhradkárka, aj tá moja malinká mi pri troch deťoch minulý rok zarástla. 😅 Ale úroda bola. 🙂
@maca_p Kvôli peniažkom som sa rozhodla pre vlastné, mám veľký balkón a potrebujem 80-90 štiepkov. Ani radšej nepreratávam.. 🤐

janinah
15. feb 2014

@imanuel ja mám balkon klasika panelakový,ale zas tam natrepem aj paradajky aj papriku okrem muškatov,muškaty mám len v troch tých dlhých črepníkoch

imanuel
autor
15. feb 2014

@janinah Paradajky by som aj ja chcela, ale popínavé. MM by mi mohol urobiť na bočnú stenu pergolu, to by som mala veľkú radosť. 😵

bullinka
15. feb 2014

@imanuel mne sa paradajkam na balkone vôbec nedarilo minulý rok. Veľmi veľa vody potrebovali, denne aj 3-4 a aká taká úroda bola až na jeden. A to som ich aj hnojila. 😒

sysycek
3. apr 2014

Ahojte. Mala by som otazočku. Zasiala som si semienka muškátov do zakoreňovačov. Postupne pekne rástli až som ich asi pred týždňom zasadila do hliny (kvetináč). Kedže bolo pekne tak som ich vyložila von na slniečko takto asi 3 dni a dne som si všimla, že mi začali lístky žltnúť. Čo sa mohlo stať? Vadilo im priame slnko? Vedeli by ste mi poradiť? Ďakujem.

imanuel
autor
4. apr 2014

@sysycek Ahoj, myslím si, že bolo ešte skoro vybrať ich von, ešte je chladno. Vraj to môže zastaviť ich rast. Aj ja som už siala semienka muškátov, parkové, boli celkom pekné. Von dávam muškáty až v máji po 10., to už u nás nefučia hrozné vetry, každý rok mi ich lámali, to som musela kvetináče aj niekoľkokrát denne dávať hore a na zem, keď som nechcela, aby sa zničili. 😒
Myslím, že v Záhradkári som čítala, že listy muškátov žltnú, keď majú málo výživy z pôdy, stačí pohnojiť. 🙂 Že sú zelené, ale malé lístočky, keď majú priveľa výživy v pôde. To stačí prestať hnojiť, a niekoľko dní len polievať. 😉
Ja používam tekuté Hoštické hnojivo - slepičince. 😅 Skúšala som toho veľa, toto hnojivo je výborné, listy sú krásne, veľké, zelené. Ani v byte dokonca nesmrdí, keď ich teraz polievam a hnojím. 🙂
Keď sadím muškáty, do zeminy primiešam malé množstvo NPK granulového hnojiva, je dobré na štart pre kvety.

imanuel
autor
4. apr 2014

@anuska74 Hnojím, rastú nad moje očakávanie. 😵

ssiska_1
17. máj 2014

Ahojte, prosím Vás poraďte mi niekto. Čo to znamená, že muškáty treba zalamovať, alebo zacvikávať alebo podobne, aby sa rozrástli. Som muškátová panna 😀. Tento rok po prvý krát mám muškáty, kúpené priesady, včera zasadené do samozavlažovacích kochlíkov, čo kvitlo som odlomila, vraj sa to má, aby rastlinky zpevneli. Ale neviem čo ďalej, vraj sa majú štikať konce aby boli hustejšie? Ďakujem za všetky rady.

janulabb
17. máj 2014

@ssiska_1 Ahoj, ja len zalamujem a v pohode 🙂 Baby hádam poradia viac 🙂
@imanuel prekrásne tie muškáty, čím to prosím Ťa hnojíš, ak to nie je tajomstvo? 🙂 🙂

imanuel
autor
17. máj 2014

@ssiska_1
@janulabb Ahojete, ja nezalamujem muškáty, keď ich vyložím ešte krehké na balkón, májové vetry ich dosť olámu, dokiaľ nespevnejú. To potom odstrihnem a urobím nové štiepky a ešte ich pichnem do pôdy, zahustia sa, nové štiepky pekne chytia. Kvety nemilorsdne odštikujem, aby rástli do zelene. Pred týždňom som ich nechala už rásť, aby koncom mája kvitli.
Hnojím týmto hnojivom. 1x týždenne, + pri sadení NPK hnojivom primiešam do zeminy na muškáty.
Bývame v kúpeľnom meste, minulý rok som polievala aj vodou z prameňa, boli krááásne. 😵

Dnes som svoje vyniesla na balkón, na zamrznutých som ich vzala do kuchyne, ale veľmi mi už zavadzali...
Hlásia už celkom dobré počasie, od pondelka 22-24°C, to sa už im aj vonku bude dobre dariť. 🙂

janulabb
17. máj 2014

@imanuel Ďakujem si zlatá 🙂 Skúsim to robiť tak isto. To hnojivo, že "Slepičince" rehocem sa pardon, ale nie je to nejaký fór, však? 😀 😀 Idem to vygoogliť 🙂

imanuel
autor
17. máj 2014

@janulabb Nie nie je to sranda, ja som hnojila minulé roky drahými v Záhradkári reklamovanými hnojivami a mala som veľmi škaredé muškáty, asi najhoršie na našej ulici. 😅 Potom mi jedna známa odporúčala toto hnojivo, listy sú z jeho používania krásne zelené, vôbec nežĺtnu. Zo začiatku mi trošku páchlo, ale nie je to až také hrozné, teraz už ani nevnímam. Je bio. Toto hnojivo už nemienim meniť, som veľmi spokojná. 🙂 🙂 🙂

janulabb
17. máj 2014

@imanuel ďakujem idem ho teda rovno objednať a skúsim urobiť foto pred a po. 🙂 ešte raz vďaka 🙂

szuszana
4. júl 2017

ja tento rok pestujem muškáty prvýkrát a som nadšená

luciak13
17. apr 2019

Možemsa opytat zohnala som bio organicke hnojivo-granule z ovcieho hnoja to dam ako budem sadit do kvetinacikov ale mozem potom hnojit este s tym tekutym "slepicince" aby boli pekne kvetinky ? Akoze otazka je ci mozem kombinovat 2 druhy organickeho hnojiva*dalujem vopred za odpoved

luciak13
17. apr 2019

Mám 33 rokov a prvy krat idem pestovat muskaty...milunem kvety ked som bola mala chcela som byt kvetinarka ale potom som na to zabudla..nemala cas..ale je na case plnit si sny

luciak13
17. apr 2019

Tieto maličke boli v Lidli uplne v mokrej zemiine so zltymi listockami...nikto ich nechcel isto by to tresli do kosa-tak som ich vzala a verim ze sa spamataju

marinett
26. mar 2022

Ahojte, prosim vie mi niekto poradit ako sa presne vola odroda samocistiacich muskatov? Popripade kde ich kupit? U uja googla som nic nenasla 😳 dakujem moc