Natrafila som na tento článok...
http://pokus.blog.sme.sk/c/337330/Aj-zvierata-z...
dosť ma to šokovalo .Máte podobnú skúsenosť? Pohoršil sa Vašim príbuzným v nemocnici náhle ich zdrav. stav?Stalo sa niečo "divné"?
ako tomu zamedziť?
@terezka1947 inak,co sa starsich ludi tyka,vela vitalnych konci pri banalite ☹ ...ale nemyslim,ze to suvisi vzdy s nemocnicnou starostlivostou.....bohuzial,pridruzia sa ine veci,kt.jednoducho sa len pridruzia k banalnemu zraneniu..jednoducho,casto sa stava,ze starsi ludia touz nezvladnu,hoci posobili relativne zdravo 😒
horsie su na tom ludia-podstatne mladsi ako babicka z pribehu 😒 ....a dostanu sa na oddelenie dlhodobo chorych...ja som z nasej nemocnice uz velala ludi nikdy nevidela vratit sa 😒 😒 ☹
nase zdravostnictvo je na tom citovo dostzle-CEST VYNIMKAM....ale to su ozaj vynimky,kt.si tam doslova oddru svoju pracu 😒
@danjelca viaceri moji pribuzni zomreli po hospitalizacii v nemocnici, pricom raz to bola ani nie 50-rocna zena, ktorej dovtedy v podstate nic nebolo a raz moj vitalny dedko, ktory mal sice nejake zdravotne problemy, ale mal cistu mysel aj fyzicky bol na tom vyborne (vzhladom na vek), po par dnoch to bol niekto uplne iny, dokonca im tam niekde spadol, a personal tvrdil, ze to urcite spadol doma!!! a co bol vrchol, ze po pade ho previezli do inej nemocnici, a rodine nedali nic vediet, pricom telefonicky kontakt mali
@danjelca moja babka išla do nemocnice v pomerne dobrom stave - bola malatna, ale psychicky bola uplne v pohode, dalo sa s nou komunikovať na urovni. KEd som prišla po 3 dnoch v nemocnici na navštevu, bol to iny človek, len pozerala nekomunikovala... Dostala transfuziu a neviem či jej telo zle zareagovalo, alebo čo. Dostala akutnu leukemiu, do dvoch tyždnov umrela 😔
najskor sa vyjadrim k clanku- nie je pravda, ze pacient po 3 dnoch pobytu len mina nemocnici peniaze. praveze takyto kratky pobyt je pre nemocnicu nevyhodny a moze mat problem s poistovnou. k zvysku sa vyjadrit bohuzial neviem, urcite sa to moze diat a verim autorke a urcite sa to nedeje vo vsetkych nemocniciach. bohuzial geriatria je dost zle oddelenie. je tam malo sestriciek a velmi vela narocnych pacientov.. ja mam skusenost len z ciech, boli tam 2 sestricky na oddelenie a doobeda este aj 1-2 sanitari. na ranajky bolo treba vsetkych nakrmit, samozrejme nie vsetci chcu jest, potom sestricky robili infuzie a chystali si lieky, pomerat teplotu, tlak. sanitari vozili pacientov na vysetrenie, bola vizita a ked bolo treba, tak sa prezliekali postele a umyvali sa ludia a robili robili sa prevazy. aj napriek pravidelnej hygienickej starostlivosti o pacientov posobili, ze su zanedbani. niektori sa mohli umyvat len na lozku specialnou penou, co samozrejme prud vody nenahradi. potom prisiel obed, zase bolo treba ludi nakrmit, niekedy sa muselo jedlo a pitie davat striekackou a aj tak to pacienti vypluvali a prskali, ale jest museli. ak pacient neje, tak je vacsie riziko prelezanin. po obede sa zase chystaju lieky a infuzky, robi sa co sa rano nestihlo a pocas navstevnych hodin maju sestricky trochu volno, vacsinou piju kavu alebo obeduju. a po navstevnych hodinach maju zase co robit. nestretla som sa s tym, ze by niekto lezal vyzleceny alebo pri otvorenom okne. velmi zle je, ze sestricky nestihaju s takymito pacientami chodit, lebo aj vitalny clovek sa moze po pobyte v nemocnici stat nehybnym ak cele dni len lezi. preto by s nimi mali aspon pribuzni chodit a najlepsie dvaja, kazdy z jednej strany, aby bol pacient isteny. bohuzial za vela z tych ludi nepridu pribuzni, pripadne len sporadicky. niekedy sa stava, ze pribuzni trvaju na umiestneni starsieho cloveka do nemocnice a odmietaju si ho prevziat napriek tomu, ze do domacej liecby uz ist moze. nevladzu sa o neho starat alebo ocakavaju, ze 2 sestricky na oddeleni mu poskytnu zadarmo to, co oni doma. a to sa bohuzial neda. casto sa stava, ze sa starsi clovek vyberie niekam z postele a spadne. tomuto sa da len tazko zabranit, stava sa to aj v rodinach, kde sa o jedneho pacienta stara povedzme jeho dcera a napriek tomu sa stane, ze spadne. este napisem o lekarovi. ten mohol z pohladu pribuznych posobit, ze skoro vobec nie je v robote, ale opak bol pravdou. prisiel okolo siestej a do siedmej vecer lietal po nemocnici, po konziliach, vysetril si pacientov, ale na rodinnych prislusnikov posobil asi zle, lebo nikdy ho nevedeli zastihnut na oddeleni a z ich pohladu to mohlo vyzerat, ze do prace nechodi. napriek tomu sa snazil, bol este mlady, robil viac ako 12 hodin denne, 5 dni v tyzdni, cez vikendy som tam nebola, tak neviem ci vtedy robil. skusenost mam z viacerych nemocnic ale len v cechach. samozrejme boli aj lenivejsie sestricky, ale ziadna z nich by si nedovolila to, co je popisane v blogu. obcas doniesli niektori pribuzni bonbonieru alebo kavu, co som si vsimla, tak efekt to nemalo ziadny. sestricky ktore boli lenivejsie zostali lenivejsie aj po kave, sestricky ktore sa snazili sa snazili aj nadalej a uz nemali co zlepsit. v tomto pripade nie je zdravotna starostlivost otazkou penazi, ale cloveka, ako velmi je ochotny sa obetovat pre cudzieho cloveka a casto aj nedostatku personalu. velka pomoc pre sestricky su studenti mediciny alebo zdravotnej skoly, ktori vedia dost pomoct s prezliekanim, umyvanim, meranim tlaku, teploty krmenim.... lebo aj ked sa sestricky snazili a robili maximum, nie vzdy bolo vsetko spravene tak, ako to malo byt. nestihli to. niekedy sa mozu vsetci snazit a napriek tomu to nedopadne dobre, staremu cloveku spravi niekedy zle aj zmena miesta. bohuzial v autorkinom pripade sa nesnazil nikto. ak by sa mi stalo to, co autorke blogu, tak urcite tam mamu nenecham. jednak to nie je dostojne aby pacienti lezali vyzleceni a hlavne ich to ohrozuje na zivote. akurat neviem kam by som ju dala... casto je to len o stasti na akych ludi clovek narazi.
najhorsie je,ze personal...aby mal pokoj,da kadejake oblbovaky,aby pacienti nic nechceli a spali a potom su naozaj v nejakom "alfa"stave....aniobraz,ani zvuk ☹
napisem iba jednu skusenost....mojmu dedkovi prislo zle...sanitka nechodila vyse hodiny,lebo mali tazke pripady(co zase aj chapem,ze mohli)..tak som pozhanala auto a do nemocnice rovno...tam nas nechceli zobrat,lebo vraj keby bol na tom tak zle,cakali by sme na sanitku 😒 😕
nechali nas sediet na lavicke v prazdnej cakarni....dedko mi tam odpadol,nastastie saiba zosmykolz lavicky,ako sedel....tak som klopala,nech mi niekto pride pomoct...sestricka cela znechutena zavolala sanitara....podrobnosti rozpisovat nebudem...nakoniec po styroch hodinach...od vstupu do cakarne zistili,ze prekonal mrtvicu 😠
dedko plne "funkcny"bol po styroch hodinach ochrnuty na pol tela a nerozpraval...nedokazal ani prehlatat....clovek si aj povie...no stalo sa....fakt sato nedalo predpokladat-aspon to nam vsetci tvrdili,ze aj tak by nic nemohli urobit,lebo je stary 😠 .....ale viem,ze pri mrtvici cas hra proti cloveku...a 4hodiny su vela ☹
do nemocnice sme ho chodili na striedacku krmit...lebo sestricky vraj nemali cas,mali toho vela(co tiez chapem...aj ked niektore nech som prisla kedykolvek,stale pili kavu)....po tyzdni sa vraj zacinalo zlepsenie...samozrejme,adekvatne jeho stavu...potom prisla chripkova eidemia...do nemocnice nas nepustili 3 dni...po troch dnoch som sa tam vtlacila nasilu...dedko neoholeny,spinavy...pokakany a popisany...na spinavej posteli(zjavne par "pospineni"uz mala za sebou)...a totalne sucha koza,usta popraskane...lica vpadnute...az mi jedna sanitarka povedala,ze uz mu niet pomoci a ze sa staraju o inych,co maju sancu a ze co aj tak z takeho leziaceho,ze radsej nech zomrie tu....moj pocit...par dni nejedol..nepil....na druhy den rano nam volali,ze zomrel ☹
tot skusenost....o mamke a jej priebehu rakoviny a pristupu niektorych lekarov radsej pisat nebudem,lebo je to este stale pre mna ciltliva tema ☹
nie vsetci zdravotnici su zli,neochotni,neludski...nie...ale bohuzial,je ich velmi malo a naozaj potom na jednotlivych oddeleniach tahaju aj za ostatnych...a nepresvedcia ma ani vyhovorkou,ze je ich malo(aj ked niekde ano)...a ze nestihaju,kvoli tomu a hentomu.....kazdy mame narocnu pracu a ked si raz niekto vybral toto povolanie,mal by sa patricne spravat.
@danjelca Môžeš byť rada, že si sa stretla len s článkom a nie s realitou. Stretla som sa v našom zdravotníctve s neodbornosťou, inak povedané odfláknutím dôkladného stanovenia diagnozy, ktoré bolo následkom doslova zlikvidovania až tak nie chorého človeka, diagnoza bola banalita totiž, následne s neochotou, drzosťou a s neľudským správaním, a skutočne som presvedčená, že k zvieratám sa v nemocniciach správajú lepšie, dokonca pre môjho psa si našiel lekár aj pekné slovo a ľudský prístup.
A ani náhodou ma nezaujíma, že je nedostatok personálu, nedostatok materiálu v nemocniciach.
@danjelca ja som "natrafila" na osobnú skúsenosť, bohužiaľ, veľmi podobnú tej,ktorá je popísaná v článku 🙄 síce nebola babička povyzliekaná pri otvorenom okne, ale po mozgovo-cievnej príhode sa ocitla na geriatrii zrejme v rovnakej nemocnici ako je spomínaná ... 1 plienka na 24hodín, aj keď sme jej doniesli zásobu, tak nebola ochota prebaliť častejšie, potom sa babi s diagnózou alzheimer a starecká demencia rozhodla, že plienku nepotrebuje, čo sestričky ochotne rešpektovali a teda všetko robila pod seba a tieklo to až na zem... keď sme prišli s mamou na návštevou a zobrali z vozíka na chodbe plienku s tým, že babku obriadime my, tak sa sestrička na nás ocapila, že kam to berieme (1plienku) - no kam asi, domov na hranie 😠 pravidlom bolo - dvere na všetkých izbách pozatvárané - zrejme aby nerušili sestričky pri telenovelách, keď som mala tú česť prísť práve v takejto situácii a spravila prievan, tak sa všetky zduli... spolupacientka, ktorá ležala s našou babkou na izbe, sa dožadovala vody, sestričky nemali šancu počuť cez tv a zavreté dvere... moja babka vytiahnutú infúziu, keď som na to upozornila sestričky, tak len mykli plecom, že no a čo... doobeda mimo návštevných hodín (keďže počas nich som bola v práci) som priniesla babke čisté pyžamo, ma nielenže odmietli pustiť (čo ešte pochopím, aj keď je to asi jediné oddelenie, kde sa tak striktne dodržujú návštevné hodiny, ktoré sú v čase, keď je 90% ľudí v práci) ale odmietli zobrať aj to pyžamo, vraj jej ho mám doniesť v návštevných hodinách... za tie dva týždne, čo tam ležala, sa udialo kopec takýchto scén, o primeranej starostlivosti a aspoň trochu ľudskom prístupe tam nemôže byť ani reči... vrcholom všetkého bola prepúšťacia správa, ktorá absolútne nezodpovedala babičkinmu stavu - celý čas nám sama ošetrujúca dr. hovorila, že bude treba 24hod starostlivosť a teda nejaký domov dôchodcov alebo podobné zariadenie, ale podľa prepúšťacej správy sa u nich zázračne vyliečila z niekoľkoročných diagnóz ako alzheimer, inkontinencia 3.stupňa a podobne, vraj je v dobrom stave a plne samostatná a orientovaná !!! že nevedela ani aký je deň, nemusím ani spomínať... to sme samozrejme odmietli podpísať a prevziať, a pani dr. síce neochotne, ale predsa, napísala novú...
@terezka1947
@juliana77
@sissy27 baby to je neskutočne ked čitam vaše príbehy 😔 do plaču mi je
@sissy27 vies preco striktne dodrziavaju navstevne hodiny?
aby aspon vtedy tych pacientov ako tak dali do poriadku 😒
ja som chodievala za mankou do nemocnice aj rano,aj vecer...prip.cez obed...nemala som problem prebalit,nakrmit,previazat rany...ved som to robila ked bola doma....lenze...sestricky si to nepriali 😠 😠 😠 😠
a tak som ju krmila a prebalovala "tajne"....ked som nemohla zohnat sestricku(co aj chapem,lebo tiez toho maju dost-niektore)....tak som prebalovala sama...aj rany osetrovala...z domu som si noslila veci,masticky,lieky....mamka mala dopoucene lieky....davali jej dve tabletky...rano a jednu vecer...ked som sa pytala ake,nepovedali...ani primarka....a ze mamak bola uplne mimo...to ani nehovorim...nakoniec som jej lieky zakazala jest...raz som si doma zabudla proti prelezaninam...tak som sla,ze si poprosimod sestricky...vraj naco,zeoniju natieraju...aaaahhaaa.....urcite.....dala mi par kvapiek nachumac vaty 😠 ze to staci 😠
a mamka sa doslova bala niektorych sestriciek...
bohuzial chemoterapia a operacie ju nutili byt v nemocnici....pokial nemusela,bola doma....a aj ked starostlivost onu bola tazka,nelutujem.
jedina rada pre vsetkych.....NAVSTEVUJTE,INFORMUJTE SA,DAVAJTE POZOR na svojich blizkych,nenechavajte ich v nemocnici bez dozoru....
@vejula a vies,ze aj ja som si uz poplakala,ked si tak spominam na posledne chvile s mamkou...doviezli sme ju na pohotovost...slabulinku....velmi vytrapenu z tych chemo a operacii...a kedze sme na pohotovost uz chodievali aspon 1x do tyzdna(lebo mamka uz ani nejdela,ani nepila...nedalo sa jej...takze stale nejaka infuzka a domov mi ju pichnut nemohol nikto prist,lebo jej zily uz nedokazali napichnut)...skratka,ked sme dosli na pohotovost poslednykrat,tak sa namna doktorka vykricala,ze preco somju uz nenechala zomriet doma....toto nikomu nezelam...ze si ju mam bart domov,lebo onaju uz nemieni prijat.....kedze uz len lezala,doviezla ju sanitka...ked som doktorku prosila,ze dobre,zoberiem ju domov,nech je doma v posledne chvile,tak mi povedala,ze mi nic neda....nech ide autom....bala som sa,cimiv aute nezomrie....a nechcela som,aby jej posledne chvile boli take hrozne....na kolenach som lekarku prosila,nech mi ju da na izbu.....aspon na chvilu,kym (podla nej)nezomrie......nie.....nakoniec sa zlutovala sestricka a napriek hnevu lekarky mamka zomrela sice v nemocnici,alestihli prist este aj manzel s malym syncekom,takze nebola sama......preto pisem tento pribeh,aby ste naozaj nenechavali chorych samych a bojovali za nich.
@terezka1947 prečo sa tak striktne dodržiavajú návštevné hodiny? podľa mňa preto, že v tom čase tam málokto môže prísť kvôli práci (iste, raz za týždeň sa dá, ale každý deň po dobu 2-3 týždňov to šéf v práci tolerovať nebude) a teda je menej svedkov ich "starostlivosti" ... ja viem, že personálu je málo, práce veľa a ohodnotenie a podmienky horšie ako zlé, ale ľudskosť absolútne nulová s týmto nemá nič spoločné... je to náročná práca, fyzicky aj psychicky, ja by som si netrúfla, ale nedokázala by som bezvládneho človeka nechať ležať vo vlastných výkaloch o smäde za zavretými dverami a pozerať telku... a hlavne - mala som česť s oddelením geriatrie v inej nemocnici (nie súkromnej, podotýkam) a tam to vyzeralo trochu inak... nebolo to síce ideálne, ale nebola to taká katastrofálna ľahostajnosť ako tu... takže je to zase o ľuďoch...
@sissy27 presne tak som to myslela,aby to ludia nemali ako stihnut...a chori boli ako tak tip top aspon pocas navstevnych hodin 😒
mas pravdu,nie vsetci zdravotnici su zli...cest mnohym,kt.to beru ako poslanie,nie iba zamestnanie....ale bohuzial ti ostatni narobia vela zla 😒
@terezka1947 😔 uprimnu sustrasť 😔 neviem čo napisať, hrubosť niektorých je nepochopitelná.... Hlavne že tvoja mamina nebola saa a boli ste pri nej, to je najdôležitejšie
@terezka1947 Boze, to sa ani citat neda co opisujes.
my mame babku, ktorá sa stala v nemocnici nevladnou 😒 dovtedy moja mamka denne chodila k nej domov a starala sa o ňu, trvalo to rok... teraz su tomu 3 dni, čo je babka v hospici, moja mama si netrufla vziať si ju domov.... babka je v hospici nešťastna, ona je sice bezvladna, ale mentalne je ok, teda primerane veku 80 rokov...
ja by som tomu chcela nejak pomocť, ale neviem ako.... nemožem mamu prinutiť vziať si babku domov, mama robi aj 24-ky... ale ten hospic je pre babku trapenim, dali ju na izbu s babou, čo vykrikuje a druhou čo rozprava z cesty, naša babka sa tam citi ako v "šalenom dome"... som z toho veľmi smutna 😢
@danjelca ....pohorsil.....a stalo sa aj nieco "divne"... ☹