Co si myslite o tomto porovnavani. Bezne sa vsade objavuju videa a fotografie z cias pred 89 rokom a pod tym su komentare v style. To boli casy, krasna doba, ludia boli stastni, nie ako teraz. Mne osobne to dost vadi a uz mi to lezie na nervy. Preco potom neperu v potoku aj dnes. Budu to ospevovat a tak pojdu zapnut pracku. Budu ospevovat umakartovu panelakovu kupelnu ale to ze cez to bolo citit cigarety a este aj prdnutie od suseda a vsetky pachy na to uz zabudli. To ich robilo stastnymi. Niekedy mam pocit ze jedina chapem tomu ze kazdy sa na fotke smeje lebo ho fotili nie pre to ze je stastny. Este aj auta budu vyspevovat ake boli super. Ziadna klima, posilovac, bezpecnostne systemy..
Aky mate na to nazor vy? Je to nasa historia ale nerozumiem preco sa ludia nedokazu tesit z toho co mame teraz. Je super vidiet v obchode 2 babky ako ospevuju casy minule a stoja pri preplnenych regaloch s plnymi kosikmi. V casoch minulych by o takom obchode iba snivali.
Ja som sice v 1989 mala 18 rokov, takze som si toho trochu odzila, ale nemam ziaden spomienkovy optimizmus (jedine ak v tom smere, ze som bola mlada a to uz teraz nie som), ale ja velmi ani take fotky nesledujem a uz vobec ma ziadne fotky tohoto typu nerozculuju. Treba sa venovat svojim radostiam a starostiam a taketo sprostosti ignorovat😉
Babky boli vtedy mladé tak je logické, že pre nich tie časy boli lepšie. Keď to vravia mladí ľudia je to divne.
Presne tak, spomienkovy optimizmus. A vacsina z tych, ktori teraz rozpravaju, ako bolo vtedy dobre, boli mladi. Ked je clovek mlady, vacsinou neriesi zavazne problemy a svet je pre neho gombicka. Takmer vsetci spominaju na mladost, na bezstarostne casy, preto to ospevuju ako dobre casy.
Ako pise kocka vyssie - spomienkovy optimismus... ja tiez,ked si spominam na casy,kedy deti boli male mam v oku usmiate vonave babatka😅Pritom to bolo vresk,neprespate noci,zuby, okakane plienky a zapaly prsnika do radu😔 Pamät je milosrdna, vyberie si len to pekne...
No moja, práveže o tom to nebolo....o materializme.... keďže bolo málo a všetci mali skoro rovnako, boli rovnako šťastní 👉👉👉...tešili sa z toho mála, teraz máš všetko - ľudia sú na práškoch a skáču pod vlak... ľudia sa rozprávali s ľuďmi, dnes s mobilom v ruke....poniektorí už ani nerozprávajú 😂😂😂 ... milujem 70-80-90 . roky 😁👍👍👍 a úprimnú sústrasť mladším ročníkom
Netreba idealizovať minulosť, ale budovať lepšiu budúcnosť.
Pre každého sú krásne časy vtedy, keď bol mladý. Ja si časy pred 1989 pamätám veľmi dobre a určite ich nepovažujem za krásne, som rada, že sú preč.
Ano spomienkovy optimizmus ALE to co si opísala sú len také povrchne veci. S teda v potoku sa nepralo, v 89 už dávno boli automatické práčky;) a väčšinou kwd som čítala porovnania bolo to o výchove a správaní sa ľudí, deti... s to boli podstatne iné časy. Pre niekoho horšie u iného lepšie (niekto riešil cestovanie, iný napr školy, bitky v škole, tresty, domáce násilie, niekto to ze deti robili co chceli, považuje za super a iný to berie ako nezáujem, zr neboli autosedacky s iné bezpečnostné veci- no nebolo toľko áut, hrozieb) atď atď.
Netreba si z toho nič robiť. Každý má iné predstavy p fungovaní.
A ak to komentujú babky, tak okolo mňa ze "co by sme robili na ich mieste", aké to mali ťažké atď:D akože plienky prať, 5 deti vychovať ( áno ale babka bola 12r doma a v kľude vyzili, byt mali atď, v praci sa nepretrhol každý, často o 14tej doma boli :D atď atd)
V dnešnej zrýchlené dobe už by to nedávali tak spokojne. A to vidím aj na zamestnancoch, mame jedného pána na dôchodku a proste nestiha, nevládze, nechápe... :D za 2h meeting je vytýčený, urobí 4 telefonáty a mysli ze stačilo na deň.
@daniela2202 nie som vasa. A neviem v akej spolocnosti zijete ale ja nepoznam nikoho kto skace pod vlak. Dufam ze doma aj zijete a pouzivate vsetky spotrebice ako v 80 rokoch ked ich tak milujete.
Spomienkový fenomén funguje vo všetkých smeroch
Ja jedine pozitivne na fotkach spred 89teho vnimam to, ze tlsteho alebo obezneho cloveka by ste na nich marne hladali. Dnes jeme vela a vobec nam to neprospieva. Ine pozitivum tej doby nevidim.
@daniela2202 to skoro som sa zrehotala ano niekto mal skoro družstenvy byt čo splacal celý život ,niekto dostal skoro štatny byt, niekto dostal nádhernú vilu s pozemkom zabavenu ale to len skoro
skoro sme mali všetko ty vole to je sila
@simca06022011 pisala som s
Pred 89 nie v 89tom. Su aj take fotky kde zeny nosia hrbu drva na chrbte a niekto pod to napise stastny clovek...
@sara07 iste niekto chodil aj k moru a niekto nesmel ani do budapeste.. niekto mal aj auto a nieko oral aj s konom.
Bola som šťastná pred 89tym aj po ňom, moje stastie ale nezávisí od kúpeľne, auta, ani preplnených regálov v obchode. Každá doba ma plusy aj mínusy. Stastie závisí od osobného nastavenia.
Žila som aj v tých starých časoch, bývali sme v dedine 4km od okresného mesta. A mali sme v tej dedine obchod, kde sa dali kúpiť základné veci, ostatné sme chodili nakúpiť do mesta, vôbec nič nám nechýbalo. To, že bolo trochu menej veci z dovozu, ako napr. tropické ovocie, nám nevadilo, lebo sme mali aj svoje ovocie. A dostávala sa postupne aj technika k ľuďom, mali práčky, TV, chladničky CALEX a pod.
Doba sa vyvíja a ako prichádzali nové veci ako mobily, počítače, tak to je isté, že niečo zlepšia.
@daniela2202 a aj obmedzia napr. to, že niekedy sa ľudia viac rozprávali, lepšie sa poznali a mali skoro rovnako. Ale aj vtedy boli ľudia, ktorí kradli, tak isto ako aj teraz.
Nebolo pred r.1989 všetko zlé a ani teraz nie je všetko dobré. A fotku, že niekto si nosí drevo, v niektorých oblastiach by mohol urobiť aj dnes.
A to, že niekto má na auto, dovolenky záleží aj od toho ako sa snaží, na aké povolanie má, to tak bolo vždy. Aj teraz niektorí ľudia nepracujú a nemajú na dovolenky a autá.
Pred 1989 sme neprali v potoku. ;)
Rodicia 14:00 skoncili v praci. Mali istotu, ze tu pracu budu mat o rok, o dva. Mali istotu, ze ich dieta sa dostane do skolky. A nohla by som pokracovat.
Po tejto stranke sa ludom skuticne zilo lahsie. I vztahy medzi ludmi boli cistejsie, mali na seba viac casu. Na ulici sme zili ako komunita, rodicia, deti. Dodnes mame vyborne vztahy.
Vibec nemam sponienjovy optimizmus a tisice veci by som nevratila spat. Len sa snazim poukazat, o com moznp ti ludia pod obrazkom myslia.
Skus sa na to pozroet takto.
Napr v sucasnosti nema kazdy stastoe na stabilneho zamestnavatela. My sme zvykli rok co rok travit super podnikove dovolenky z otcovej I maminej prace. Dobry kolektiv ludi, ktori sa poznali a boli rokmi I priatelia.
To neznamena, ze som zabudla na rady na pomarance, vlozky a bavlnene teplaky kupovane "pod pultom"' Ze sestru nevzali do skoly, lebo otec buchol stranicku knizku na stol, lebo nesuhlasil s rezimom. Vies, ono nijdy nic nie je len cierne ci len biele.
ja teda som zažila tie časy ale úprimne nikdy som sa nemala lepšie ako teraz
ano človek sa musí hlavne postarať sám o seba a to je hlavny problém - všetko strana pridelila, rozhodla, dohodla a bolo proste -školu vybrali, škôlku pridelili tvoj problém že na druhom konci mesta a stávala si preto o 5 a nemohla si ju zmeniť ako bolo miesto tak bolo dovi dopo, auto benzin bol dost drahy to si človek xy rozmyslel pokial si ho neukradol ale kradnuty nekupoval,ako vozenie do škôlky /školy ako teraz no zabudni, aj pani uč chodili pekne mhd nie ako teraz že šk dvor sa cez auta ich nevieš zmestit z tých istých sídlisk
teraz ked sa chceš rozviesť môžeš sa vted ak strana povedala nie ani len na sud sa to nedostalo a to že chlap pil, bil , žena s modrinami detajl však je v strane polepší sa
minulo ma to tesne ale neviem si predstaviť že mi niekto dá umiestnenku na nejaké miesto aby som tam pracovala bodka dovi dopo
ono na to zlé sa rýchlo zabuda, čas hrany obrusi
tiež mi vadia babky to ich kvakotanie ako bolo dobre, ok tak prečo potom ked maju stát v rade 5 min idú z kože vyletiet ked vtedy vonku na mraze stali pre kilo bananov, pomarančov aj dve hodiny - úprimne stála som aj ja a nechýba mi to
a rovnako skromne sa stravujeme aj teraz ale vážim si toho že idem kupim mám
Jasne niekedy v 40rokoch.. tak to môžeš napísať ze v stredoveku bolo lepšie;) ja som 83rocnik a automatickú pracku mala mama stále. V bytoch sa niektorych používalo napr drevo na varenie (okolo 60rokoch) ale to máš aj teraz. A na dedinách stále.vlacime drevo, si predstav. To myslím nemá nič s dobou ale s tým.kde a ako.clovek žije. A samozrejme technickým pokrokom, ten je úplne prirodzený.
Dakedy napr sa ludia bavili popri práci, pri dreve, parackach, zabíjačkach, rozprávali, rodina bola spolu ak sa dalo, tak.mozno toto je ten pohľad na "bolo lepsie". Veci boli jednoduchšie. Nie samotná materiálna vec, spotebic. Nemám pocit, ze ľudia su šťastnejší lebo majú robotický vysávač.
A horekuju ludia ktorý sa nevedia o seba postarať, to aj v rodin3 som videla. Padol.system a už napr si nikdy prácu nenašli, nechceli, nehľadali...
@simca06022011 osobne si myslim ze by to tiez vela ludi nedali. Dnes sa pracuje do 18 kazde nakupne centrum do 21. K tomu rozvazat deti na ktuzky, platit za ne nakupovat. Len spravit dietatu oslavu narodenin je uplne o niecom inom nez niekedy. Len potriedut to mnozstvo fotiek a dat vytlacit si vyzaduje mnozstvo casu. V dnesnej dobe ludia riesia uplne ine veci nez niekedy lebo je ina doba ale ze v kuse budu rypat ako vtedy bolo super a kazdy bol stastni. Nepochopim minule som videla v archive video preco zena pracuje. Kazda povedala lebo ma praca robi stastnou. Bojim sa ze keby povedala pre peniaze asi ma na krku urady. Bolo to video z 85
@abbey1 👍👍👍
To, ze niekto casy svojho detstva, ked bol jeho svet krasny a jednoduchy, v podstate bezstarostny spomina ako na stare dobre casy vobec neznameny, ze si nevie uzit vydobytky dneska. Pre niekoho su casy pre neznou revoluciou ta najhorsia nocna mora, plna neslobody, poznacena kadecim, co vyplyvalo z vtedajsieho systemu a rezimu. Jedine co sme vtedy mali naozaj na vysokej urovni, a co ide dole rychlejsie ako samospadom, bolo skolstvo.
Nuz ale pred 89 nenosili zeny v nosi drevo z lesa, neprali na potoku. Prva automaticka pracka sa v Ceskoslovensku vyrabala uz v sedemdesiatych rokoch, vacsina domacnosti mala ustredne kurenie (aj na dedinach), tecucu vodu, aj teplu vodu a elektrifikovane bolo cele Ceskoslovensko uz v roku 1960.
@petronelag ano technika postupne prichadzala len vo svete bola uz aj 20 rokov pokial prisla k nam.
asi tak ..
nás nepustili ani len na balaton nie to k moru, bola som v tom že ak to nepadne v živote neuvidím more
tie práčky viem že naši šetrili dva roky + roh pôžička a čakalo sa nu rok myslim - to viem presne lebo ten puch vyvarania bráškových plienok v hlinenom hrnci je total na nezabudnutie
technika ano prišla k nám ale aká bola drahá v porovnaní k platom
Nie je pravda…otec nosil pred 89 techniku z Nemecka, určite ju tam 20 rokov nemali, až taký rozdiel to nebol, tiež si neprikrášľuj niektoré veci.
@abbey1 ale ano pred 89 sa pralo v potoku lebo aj rok 1940 je pred 1989.. kazdopadne aj teraz ludia travia krasne chvile s kamaratmi aj so susedou viete mat krasny vztah.. a osobne si myslim ze aj vtedy ste mohli prist o pracu ak ste neboli poslusny zamestnanec tak ako teraz..
@daniela2202 "ľudia sa rozprávali s ľuďmi, dnes s mobilom v ruke"
Jo jo 🙂
Socializmus vyhovoval najviac lenivcom.
@rikarika boli obézne aj deti ale nie tolko to je pravda
dôchodcovia sú obezni ako dost len to mi pripadá aspon podla mojich rodičov svokrovcov že si to dohanaju nejak že vtedy nemali tak teraz majú a jedia
ved ja ako si pamätám čo sa stravovania ako nás držali na krátko ..
a to isté aj oblečenie, obe majú plné skrine doslova velké skrine oblečenia a akokeby sa nevedeli nabažiť teraz si môžem kupiť čo len potrebujem a pritom nosia to isté ale ked to vidím aké to majú prepchaté
spomienkovy optimizmus maju niektori extra silny