Ahojte, chcel by som Vás moc poprosiť, ak sa tu niekto nájde, kto má skúsenosť so sťahovaním sa z Prahy na Slovensko (Košice) a riešil všetko okolo odhlasovania sa ako napr.: zdravotná poisťovňa, banka, cudzinecká polícia, mestský úrad a pod a tiež potom naopak s prihlasením sa na Slovensku.
Ďakujem pekne za akékoľvek možné info.
Ahoj, teda tak to ďakujem veľmi pekne za Tvoju rýchlu odpoveď. Môžem sa prosím na Teba ešte obrátiť, ak budem niečo potrebovať? Myslím s dotazom? Moc si toho cením a prajem Ti pekný deň a možno sa v Košiciach stretneme :D:D:D
@lalala94 Ahojky, super manžel už má prácu, takže bude postupovať podla toho čo si napísala. Nevieš náhodou ako je to ked som na rodičovskej? Synovi bolo v januari 3 roky, ale u zamestnávatela som si požiadala o predlženie rodičovskej až do 09/2022, ten mi vyhovel a tým padom som si zkratila aj poberanie rodičovského prispevku. Ale neviem jak mam postupovat ked doberiem rodičovský prispevok a čo dalej? mala by som dat výpoveď v práci? vzťahuje sa na to 2mesačná výpoveď? odhlasi ma zamestnávateľ zo zdravotnej? Prácu ešte nemám, najprv sa chceme nastahovat, zabývat a popri tom si chcem hladat prácu, ideálne by som chcela nastupiť až v oktobri, aby si deti zvykli na školku na SR, takže predpokladám, že sa musím nahlásit asi na úrade práce a tiež v zdravotnej poistovni a deti tiež zdravotná ... dalej ma už nenapadá čo ešte by som mala a jaké doklady budem potrebovat. Dakujem za radu a pomoc Ivet
@alianan Ahoj, tak čo sa teba týka, tam ti neporadím. Rodičovský a vlastne aj celú materskú mám ešte len pred sebou. 🙂
Ak budeš dávať vo svojej práci výpoveď, tak to, že ťa zamestnávateľ automaticky odhlási zo zdravotnej poisťovne platí aj u teba. Čo sa týka výpovednej lehoty, závisí to od tvojej pracovnej zmluvy. Ja si myslím, že tam bude lehota dva mesiace, ale možno to majú ženy po rodičovskej inak a dá sa to ukončiť dohodou ku konkrétnemu dátumu, ktorý bude vyhovovať tebe. Určite kontaktuj zamestnávateľa. Ešte mi napadlo, že ak ti stále pracovný pomer trvá a ty sa presťahuješ na Slovensko a nebudeš mať prácu, nevznikne ti nárok na dávku v nezamestnanosti? Overila by som si to na tvojom mieste v Českej správe sociálního zabezpečení. Opíš im situáciu, svoju pracovnú históriu v ČR a oni ti odpíšu. Ja som im písala s dosť "zapeklitými" otázkami a vždy odpovedali pomerne rýchlo, zrozumiteľne a k veci.
Ono pokiaľ ste tam nemali nahlásený trvalý pobyt, tak čo sa týka dokladov, nebudeš musieť vybavovať nič, maximálne keď tak zrušiť prechodný pobyt na cudzineckej polícii.
Ahoj, nedávno som to riešila. Čo sa týka zdravotnej poisťovne, v Česku ťa odhlási automaticky zamestnávateľ k dňu výpovede, potom by si sa mala na Slovensku prihlásiť do 8 kalendárnych dní (tie dni si pre istotu over). Poisťovňa odo mňa pýtala ukončenie pracovného pomeru a ja som im ešte dodala aj zápočtový list. Tieto veci si prefoť, poisťovňa si ich necháva. Potom len dostaneš potvrdenie o zaevidovaní tvojej žiadosti, kartičku poistenca už nedostaneš, od roku 2018 ju nevydávajú, príde ti domov len európsky preukaz poistenca. Ja mám VŠZP a kartička mi prišla do týždňa a pol. V poisťovni som zároveň nahlásila, že už mám zamestnávateľa, chceli jeho IČO.
Čo sa týka bánk - ja som mala bezplatné účty vo FIO a v Raiffaisen Banke. Oba účty som si nechala, potrebujem ich kvôli preplatkom na daniam, ktoré by mi mali prísť a výplate, ktorá mi už prišla. Ak ich ale chceš zrušiť, nie je to problém, len prídeš na pobočku a požiadaš o zrušenie.
Cudzinecké políciu som neriešila, nebola som prihlásená na pobyt, keďže som sa neustále hýbala medzi Prahou a Košicami.