Sťahovanie sa do zahraničia so škôlkarom - skúsenosti

sumba
20. apr 2016

Ahojte. Mám 3,5 ročného syna a na jeseň sa plánujeme sťahovať do Čiech. Teraz chodí do škôlky, ktorú máme blízko bydliska. Chodí tam rád.. Zvykol si na ten systém, presne vie kde je škôlka ,kedy chodíme do škôlky, pozná učiteľky po mene, klasika....No bojím sa, čo sa bude diať po sťahovaní. Ako príjme celú tú zmenu..- bydliska, jazyka, škôlky, prostredia.. Čítala som, že také malé deti ešte nemajú natoľko vyvinuté vzťahy s rovesníkmi, aby to nejak prežívali. Ani on keď dlhodobo nie je v škôlke kvôli chorobe napr., tak akoby aj zabudol, že tam vôbec chodí. Nepýta sa na škôlku ani na deti...Takže niekedy si hovorím, že je to snáď bude fajn. Ale hlavne chcem vedieť aké sú vaše skúsenosti ?A rady ako to celé prežiť bez ujmy 🙂 🙂 Ďakujem

dominika6
20. apr 2016

@sumba
Deti si zvyknu rychlo...horsie to byva v skole cize teraz sa bat nemusis

slnecnica174
20. apr 2016

@sumba Zvykne si, jazyky su velmi podobne, takze sa rychlo nauci ''mluvit hezky cesky''😉

sumba
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slnecnica174
20. apr 2016

@sumba Co ti poviem, ja som isla do ceskej skolky ked som mala 5 rokov. Vela si nepamatam, jedine co mi utkvelo v pamati, ze sme rozpravali zazitky z leta a ja som povedala, ze som bola u starej mamy, comu nerozumeli, takze im vychovavatelka musela vysvetlit, ze to je babicka😉 Ked som isla do skoly nikto uz nevedel, ze som Slovenka😉

saurian
20. apr 2016

nas starsi chodil 1r do jednej skolky, potom do inej. mala som obavy - a zvladol ani neviem ako, ked bol maly stahovali sme sa - obavy boli tiez, vsetko ok.
viac by som mala asi obavy s tych ostatnych zmien ako skolky, aj tak cim mensie dieta tym mensie vazby na okolie ma tie "najdolezitejsie" vazby - na mamu, otca, rodinu...

sumba
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisaka
21. apr 2016

@sumba z vlastnej skusenosti, netreba sa obavat, skolkar zvladne uplne v pohode a este zvlast ked jazyk je nam blizky a kultura je ta ista, teenager by bolo ovela horsie ...

majka_ka89
21. apr 2016

@sumba určite sa neboj, ja som síce v Írsku a mám tu kamošky ktoré majú deti vo veku tvojho syna a v školke si nádherne zvykli a dokonca aj jazyk chytajú, čo angličtina má od slovenciny/čestiny veľmi daleko. Uvidíš veľmi rýchlo si zvykne na nové prostredie a všetko, možno nie hneď prvý týždeň a neskor odtiaľ nebude chcieť ísť 🙂

sumba
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sumba
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
horana
15. máj 2016

@sumba Lesna skoka je parada, ked ste len trochu tak naladeni ze mate radi prirodu je to skvele pre zdravie dietata. Netusila ze stoji tak malo, musi na to aj stat prispievat u nich.
Nicmenej za chlapom ktory sa nemieni podielat na platbach rovnomerne, teda aj skolky, a pre ktoreho je moje dieta len mojim a nie potencionalne a uz dopredu aj jeho, by pre mna nebol relevantny, touz radsej sama. Takemu by som dala bye bye a hladala ineho dalej 🙄

sumba
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
horana
15. máj 2016

@sumba Nic nie je vseobecne spravne(jsie). Ale pre mna by ale napr. chlap co neprijal moje dieta nebol vhodny ani za mojho partnera. Tak ako opateru zeny, sex ano, ale dieta nie? Nuz ktora dovoli, takeho ma. Pre zenu je dieta vzdy na prvom mieste a spravny chlap to chape. Neraz sa snazi k zene priblizit ked si ju vazi, prave cez to dieta, aby sa jej zapacil, este kym si ju bali. Tu to zjavne neplati.
Nejde o nejaku jednu platbu, ale celkovy vztah, ktorej je ta platba sucastou. Ked uz teraz v zaciatkoch a obdobi zalubenosti robi deliace ciery a vydeluje dieta s vasho vztahu, ako nieco ine nespolocne, co bude neskor. On ma zjavne inu predstavu nez by som mala ja. Ty musis sama vediet co ti stoji aj za to ze dieta bude vo vasom vztahu podradnejsi clen, akysi tvoj privesok a zaujem, ktory si mas financovat..

maciatkolulu
15. máj 2016

@sumba tak tazko na toto odpovedat, povinny urcite nie je, to je otec tvojho dietata, urcite by som nanho nesla s tym, ze je on povinny, tvoj ex neprispieva? Inak 150eur nie je az taka polozka podla mna, kedze predpokladam, ze pracujes, ze by si to nedala sama...ved priatel nech plati ostatne. A pripada mi celkovo divne, ze sa pytas na taketo nieco, ked ides pravdepodobne menit cely svoj doterajsi zivot kvoli priatelovi, ako sa on sprava k malemu, je zly, nema ho rad, nekupuje mu nic, doteraz kto platil najomne, stravu, delil to?

mysga
15. máj 2016

@sumba ešte s ním ani nežiješ a už sa nezhodnete na takej dôležitej veci ako je financovanie dieťaťa. Toto skončí tak, že mu zo svojich peňazí ani keks nekúpi. Ty už nie si len ty, ste vy.
A inak, ak ideš do čiech a tvoj syn má otca napísaného v rodnom liste, tak musíš mať nejaké povolenie, že môžeš ísť do zahraničia, inak je to únos. Ja len keby náhodou.

kristinka86
15. máj 2016

@sumba Vedel, že máš dieťa, keď Ti navrhol, aby si sa k nemu presťahovala. Teda, bude sa podieľať na jeho výchove a spolufinancovať, alebo vlastne chce len Teba a dieťa mu je ukradnuté? Lebo ak je druhá možnosť správna, nikam by som sa veru nesťahovala. Muž, ktorý nevie prijať dieťa svojej priateľky nestojí za takú životnú zmenu. Môj názor.

sumba
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sumba
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sumba
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maciatkolulu
15. máj 2016

@sumba ale ved ides do ciech, tam uz mas pracu? To tych 500? Nejako nerozumiem, 220 je na polovicu s priatelom? V prvom rade ked robis v zivote svojom a najma dietata takuto radikalnu zmenu musis si byt ista. A toto velmi na istotu nevyzera. ALe rozhodne veta, ze je povinny zivot tvoje dieta nie je najstastnejsia, lebo povinny nie je. Ako som pisala povinny je vlastny otec, ale predsa ked ta miluje a ma rad tvoje dieta, tak je to uplna samozrejmost a ako si taka ista, ze vam to bude lapat, ked ste spolu este nezili, ved dieta obcas leze na nervy aj vlastnym rodicom a maju chut od neho zdrhnut, nejdes na to nejako zhurta, nezlakol sa on, ze fijuuu dobehne sem zenska aj s deckom a uz chce platit sukromnu skolku. A preco sa vlastne neda zohnat statna, ved ste vedeli, ze sa chcete stahovat, ci to bolo rozhodnutie zo dna na den? Ved skusaj dalej.