Pozdravujem. Chcela by som sa spýtať, čo je potrebné vybavovať ak sa sťahujem zo Slovenska do druhej krajiny v rámci EÚ? ĎAKUJEM ZA POMOC 🙂
...a kam chces ist? A aj s detmi?
Odhlasit sa zo svk😁a prihlasit sa do krajiny kde sa stahujes a vybavit vswtko co si na svk zrusis
Zavisi do akej krajiny sa stahujes.Na Sk sa odhlasis zo zdrav.poistivne, mozes si vybavit zlavu na smeti, nakolko dlhodobo budes v zahranici. Treba to niecim dokladovat teda prac. zmluvou...napr.
@aylinn práveže to všade hľadám ale asi si myslím ze kde sa od hlásim z SK tak sa prihlásim aj v tej krajine. Netuším.
No ja s tymto mam problem pretoze ja som v spanielsku. Nepracovala som tu na zmluvu ktora by zahrnala aj odvody do zdravotnej takze mam tu iba sukromne poistenie a na slovensku mi rastie dlh kedze sa neviem odhlasit. Takze na to aby si sa odhlasila zo slovenska musis mat povinne zdravotne poistenie v tej druhej krajine. Na prd 🙄
Takze ako prve musis v tej krajine ist a prihlasit sa asi ako samoplatca kym sa nezamestnas. A mozes sa odhlasit. Ak sa hned zamestnas tak super neries. Mesiac hore dole ten rozdiel si zaplatis na slovensku a odhlasis bez problemov
@aylinn keď som pred rokom rušila pracovný pomer (aj pobyt) Rumunom, oficiálne mi na Dôvere povedali, že najskôr musia mať na základe skončeného prac.pomeru uzatvorené poistenie v ich domovskom štáte (Rumunsko) a na základe predložených dokladov spätne k predchádzajúcemu dátumu prihlásenia ich odhlásia v SR. Ak nepredložia doklady, nie je možné ich odhlásiť. Toľko oficiálne. Reálne sa mi to podarilo cez kamarátku vybaviť aj bez ich nových dokladov, ale toto vôbec nie je štandardný postup. V zahraničí občana SR prihlásia na základe nejakých dokladov, napr. prac.zmluva, nájomná zmluva, prip. iný doklad, že sa bude občan EÚ zdržiavať v tomto článkom štáte nad 90 dní (aspoň tak ma kedysi informovali na ZP)
Musis napisat, ktorá krajina, lebo iné je AT, iné Cesko najmä čo sa týka nahlasovania pobytu tam.
Potom, či budeš pracovať dalej na SK(napr budeš byvat v pohraničí a len dochádzať) a pod
@lula313 krajina je Chorvátsko. Sťahujem sa k snúbencovi. Pracovať aj bývať budem práve tam práveže.
@aylinn ďakujem
Informuj sa v zdravotnej poistovni v ktorej si poistena, mali by to mat aj na svojej stranke. Ja som sa odhlasila na zaklade zahranicnej prac.zmluvy. Ked som po ix rokoch prisla spat na SK musela som dokladovat zdr. poistovni, ze som bola poistena v inej krajine. Bolo to uz ale velmi davno, postup moze byt uz iny. Este ma napadlo, ze ak mas byt a bude prazdny mozes si poziadat o znizenie platieb.
Ja som v zdravotke predlozila zmluvu, ktoru som uz mala od buduceho zamestnavatela v zahranici a oni ma odhlasili od toho dna.
odhlasit s az poistovne je prvorade -nemozes byt poistena v 2 krajinach ... doma niekoho splnomocni na prevzatie posty - pr eistotu ... odhlas sa z uctov ... v novej krajine sa musis prihlasit na zdravotne poistenie- zalezi aka je to krajina .. ja som uk tam treba vybavit NI cislo , zahlasit sa u doktora najst zubara byvanie pracu ..
...sa odhlas zo zdr. poistovne na SK az ked sa zamestnas. Nikomu nemusis ohlasovat ze odchadzas, pokial neracujes a tym si ponechas urcite vyhody tu na SK.
Zo ZP u nas sa odhlas az vtedy, ked budes mat chorvatsku zmluvu. Tu ta odhlasia k datumu, ktory je na zmluve. Ja som to robila dcere, ktora odisla do zahranicia pracovat a kym si nasla pracu, tak mala nase poistenie , preukaz je z jednej strany slovensky, z druhej europsky, tak keby nieco, tak ho tam moze pouzit. Ked uz mala zmluvu, poslala mi ju mailom a ja som ju odniesla do ZP.
Je pravda, ze to bolo par rokov dozadu, opravte ma, ak sa to zmenilo.
@gardenia1 tu zmluvu ak budem mat z chorvátskej ZP? Neviete či ss musím tam prihlásiť do zdravotky alebo až zamestnávateľ prihlasuje?
@gardenia1 a trebalo platiť zdrsvotku na sk ak budem prihlásená inde? Ta európsku kartička by bola asi výhodná..
@filodendron takže zamestnávateľ prihlasuje do zdravotnej poisťovni, nemusím sama?
To asi zavisi od kazdej krajiny. Ked som prisla do UK, tak som este nemala national insurance number, cize to bolo ako prve, co som vybavila. Ked som ho dostala, oznamila som zamestnavatelovi. On to potom akoze "spatne" vyplatil k datumu nastupu do prace. Cize to som riesila ja. Takisto aj NHS number som si musela vybavit ja, resp som sa musela registrovat v nejakej zdravotnej "ambulancii" a to nhs number mi prislo tusim automaticky, ak si pamatam dobre. Ja by som ti poradila pytat sa priamo ludi v Chorvatsku, snubenca, ako to tam chodi. Predsa ti len da presnejsie informacie, co treba vybavit po prichode do krajiny. Zo SVK sa odhlasujes k datumu pracovnej zmluvy, resp, ked ti dojde potvrdenie ze si zaregistrovana v druhej krajine, pretoze legalne asi nemozes byt v dvoch krajinach poistena.
Tak to asi zalezi od danej krajiny.